Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Gerze Kömürü Yendi


irinçköl

Önerilen İletiler

Anadolu Grubu’nun kömürlü termik santral planına karşı 5 yıldır hukuk mücadelesi veren, iki buçuk yıldır da santral sahası önünde nöbet tutan Gerzeliler, bugün güzel bir haber aldı: Anadolu Grubu’nun Sinop’un Gerze ilçesine kurmak istediği kömürlü termik santral projesinin ÇED raporu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından şirkete iade edildi

Anadolu Grubu’nun hazırladığı Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu’nu 4. kez şirkete iade eden Bakanlık, hem proje sahası içinde hem de yakın çevrede orman alanı bulunması nedeniyle ÇED sürecinin yeniden başlatılmasını uygun görmedi. 100 dönüm orman arazisi içerisinde yer alan proje, 4. kez bu sebeple iade ediliyor. Bu son karardan sonra sürecin artık devam etmeyeceği ön görülüyor.

 

gerze_16.jpg

 

Dünyanın en başarılı direnişlerinden

 

Gerze direnişi, Amerika'nın en önemli çevre kuruluşlarından Sierra Club tarafından 2012 yılının en başarılı direnişlerinden biri seçilmişti.

Greenpeace’in Gerze’lilere destek için başlattığı, kimkorkar org sitesi üzerinden yürüyen “Kim Korkar Anadolu Grubu’ndan?” kampanyasına 150 bine yakın insan imzalarıyla destek verdi. Greenpeace ayrıca konuyla ilgili olarak son 2 yılda biri Anadolu Grubu’nun İstanbul’daki binasında, diğeri de Bozdoğan Kemeri’nde olmak üzere iki büyük eylem gerçekleştirdi.

 

Bu karar, benzer kararların da yolunu açsın

 

Bugün aldığımız haber, hem Gerze halkı, hem Türkiye’nin dört bir yanındaki sayısız yerel mücadele, hem de tüm Türkiye adına mutluluk verici. Gerze'deki direnişin en önemli özelliği, 7'den 70'e herkesin aynı kararlılıkla 5 senedir yılmadan mücadele etmesi. Sadece yaşam alanlarını savunduklarını için haklarında onlarca dava açılmıştı. Tüm bunlara rağmen, yaşadıkları toprakları korumak adına sürdürdükleri kararlı ve korkusuz mücadeleyi sonunda kazandılar. Proje yapılması planlanan sahanın 100 dönümü orman arazisi. ÇED raporunun iade edilmesinin sebebi de bu sahada ithal kömüre dayalı bir santral kurulamayacak olması. Anadolu Grubu, artık Gerze halkının istemediği ve orman arazisini yok edecek bu santral için tekrar süreç başlatmamalı ve enerji yatırımlarını temiz enerji kaynaklarına yönlendirmeli.

 

Türkiye’nin farklı yerlerinde halen 80’nin üzerinde kömürlü termik santral planı var. Bu kararın, diğer projelerin ÇED raporu değerlendirmelerine de örnek olmasını diliyoruz. Çünkü, temiz kömürlü termik santral diye bir şey yok ve nerede olursa olsun halk sağlığını ve iklimi tehdit ediyor.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 5 hafta sonra...

Sabah saat 4:0'a karşı İstanbul'dan gelen nakliyeciler Gerze'deki "Gerze Enerji Santrali Bilgi Paylaşım Merkezi"ni boşaltmışlar ve tabelar da gün içinde sökülmüş :) Böylece Anadolu grubun Gerze'deki son bağlantısı da kopmuş. Bu mücadele başta Gerzeliler ve Yaykıl Köyü olmak üzere tüm destekçilerin onuruyla yaptığı bir mücadeledir. Darısı diğer termik ve nükleer santral tehditi altındaki bölgelerin başına :) 

 

Ben de artık şu Anadolu grupla bağlantımı koparayım. Tıpkı Gerzeliler gibi :) Artık bu avatarı değiştirmenin zamanı geldi deli.gif

 

sjiq.jpg

 

55xz.jpg

 

bebn.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Unutmamak üzere, gerekirse yeniden kullanılmak üzere ki kullanmayacağım umarım logoyu da buraya ekleyeyim :) Bir daha da başka hiçbir yerde böyle bir onursuzluğa kalkışmayın!

 

med_gallery_22085_657_3569.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.