Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

PKK'nın Derin Planı


irinçköl

Önerilen İletiler

PKK’nın AKP Hükümetine yönelik “1 Eylül’de PKK’nın talep ettiği anayasal ve yasal reformları yap ve 15 Ekim’e kadar uygulamaya geçir” şeklindeki şantaj politikası devam ediyor. 

Cemil Bayık, 22 Haziran 2013’de Taraf gazetesine çıkan bir açıklamada  15 Ekim 2013’e kadar istediklerinin yapılmaması durumunda PKK’nın silahlı eylemlere başlamayacağını ancak müzakereleri durduracağını, şehirlerde ayaklanmalara başlayacağını, geri çekilmenin durdurulacağını, Suriye, Irak ve İran’da Türk dış politikasının menfaatlerine saldıran bir politika izleneceğini açıklamıştır. Cemil Bayık iki kere silahlı mücadeleye tekrar başlamayacaklarının altını çizmiştir.
 

Gerçekten PKK’nın önümüzdeki aylarda yeni katılımlar ile güçlenen dağ kadrolarının büyük bir bölümünü Suriye’nin Kuzey Doğusundaki Cezire bölgesinden başlayarak Kobani ve Kürt Dağı bölgesi arasındaki Arap-Türkmen bölgelerini işgal etmek amacı ile kullanacağı akla yakındır. 

Ağırlığını  Suriye’ye verecek PKK’nın Türkiye’de terör eylemlerini bir süre ertelemesi akla yakındır. Bundan dolayı, Cemil Bayık’ın açıklamalarını bu zeminden okumak gerekmektedir. Zaten Bayık’ın “Kürdistan’ın diğer parçalarında AKP politikalarına karşı siyaset geliştirilmesi”ile kastettiği İran ve Irak değil, bunun pratikte mümkün olduğu ve halen gerçekleştiği Suriye coğrafyasıdır.

Bununla beraber PKK’nın Türkiye içinde terör sürecini tamamen gündemden kaldırdığı düşünülmemelidir. 

PKK Güneydoğu Anadolu’da koruculara karşı olağanüstü bir baskı politikası geliştirmiş durumdadır. Terör örgütü bir yandan Hükümete “barış sürecinin gerçekleşmesi için koruculuğun lağvedilmesi gerekmektedir” dayatmasını yaparken, öte yandan koruculara da “Uğrunu senelerce savaştığınız TC size ihanet ediyor, sizi satıyor” propagandasını yapmaktadır. Koruculuk sistemi Türkiye’nin terörle mücadelesinde bütün eksiklerine rağmen önemli belkemiği unsuru olmuştur. Daha açık bir ifade ile geçici köy koruculuğu sistemi olmasa idi, terörle mücadele mümkün olamaz, PKK 1999’da yenilemezdi.

Korucular, PKK ile mücadelede 2008’e kadar 1378 şehit, 1978 gazi vermişlerdir. 3000’den fazla korucu yakını PKK tarafından gerçekleştirilen intikam saldırılarında çoğu zaman kitlesel katliamlarda hayatlarını yitirmişlerdir. Korucular küçük bir para karşılığında ellerine silah alırken, hayvancılık, tarım gibi ekonomik işlerden tamamen kopmuşlardır. 1984’den buyana PKK yandaşları zenginleşirken, korucu aileleri fakirleşmişlerdir.

Bugün Hükümet yetkilileri müzakereleri övmek için “şehit gelmiyor” açıklamaları yaparken, PKK kendilerine karşı verilen anti-terörizm mücadelesinin önde gelen unsurlarından olanhançer timi adlı koruculardan oluşan timin iki mensubunu geçtiğimiz günlerde Cizre ve Silopi’de öldürmüştür. Şimdi bu tek suçu Türk bayrağı için savaşmak olan bu iki vatan evladı şehit değil midir?    

Hükümetin PKK ile müzakere içinde olduğunu gören korucularda büyük bir endişe içinde gelişmeleri izlemektedirler. PKK, koruculara “ya teslim ol ya terk et” diye mesaj yollarken, teslim olmak isteyen korucularında “bağışlanması” için teslim olmasının yetmeyeceğini, affedilip “Kürdistan’da yaşamaya devam edebilmelerini için” “TC askerine” saldırarak, PKK’nın yanında olduklarını ispat etmeleri gerektiğini ileri sürmektedir.

Daha açık bir ifade ile PKK, koruculuk sisteminin lağvedilmesi veya korucuların “TC nasıl olsa PKK ile anlaştı ve bizi terk edecek” diyerek PKK ile anlaşması sonrasında Türk askeri ile PKK tarafından silahlandırılacak korucular arasında kapsamlı bir çatışma ortaya çıkarıp, devleti meskun mahalde verilecek ağır kayıplara karşılık olarak aşırı şiddet uygulamaya zorlamak istemektedir. 

Askeri birliklerin içini ve dışını, güçlü ve güçsüz yanlarını çok iyi bilen korucular askeri birliklere saldırarak büyük sayıda Türk askerinin şehit olmasına yol açacaktır.  Oluşan büyük kamuoyu tepkisi ve infial sonucunda ortaya çıkacak Türkiye Cumhuriyeti’nin aşırı şiddet uygulamasını PKK topyekün bir ayaklanma için yerel ve uluslar arası boyutta ayaklanmanın meşruluğunun gerekçesi olarak kullanacaktır.

Sonuç olarak PKK’ya güvenmek mümkün değildir. 

Terör örgütü, Türkiye’den çekilmediği gibi silahlı gücünü artırmıştır. 

Sadece Şırnak-Cizre alanında kent merkezleri dahil 5000 silahlı KCK’lı vardır.Güvenlik güçlerinin Cizre’de evleri de kapsayan bir silah araması gerçeği ortaya çıkaracaktır. 

Örgüt, Van-Hakkari-Bitlis arasındaki bölge bir kent ayaklanması için hazırlanmaktadır. 

Türkiye Cumhuriyetini yendiğini düşünen terör örgütü cüretkar girişimleri yaşama geçirme hazırlığı içindedir. Mesele bu girişimlerin olup olmayacağı değil, ne zaman olacağıdır.

 

 

Ümit Özdağ

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 3 yıl sonra...
Misafir Mega_Liboş_Murat

HDP münfesih Demokrat Parti’nin Diyarbakır İl başkanlığı, PKK da onun meşhuuur “Vatan Cephesi”dir. Abdullah Öcalan’ın maksattaki-asıl-gâyesi Celal Bayar’ın önü hep askerî darbelerle kesilen «Sanayileşmiş Üreten Türkiye» projesinin karşısına dikilmiş NATO engelini aşmaktır. Birilerinin ona “(…) sanayileşmeyi, aşılması gereken geçici bir uğraktan ziyade varılması gereken hedef (hatta tutku) haline getiren(lerin)” Lenin’in sırât-ı müstakîminden sapmış sayılmaları gerektiğini anımsatma gereği duymuş olmaları fevkalade öğreticidir [bkz: Çiftyürek, S., “Aydınlanma ve örgüt”, Gün Yayınları 23, ISBN 975-8581-14-7, Birinci Baskı Ağustos 2003 Özdemir Matbaacılık, s.26].

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.