Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

ABD'nin Çöküşü Yaklaşıyor


irinçköl

Önerilen İletiler

AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ'NİN ÇÖKÜŞÜ YAKLAŞIYOR

 

Her Cuma, devletin yaklaşan, kaçınılmaz çöküşü hakkında yazıyorum. Bu yazılarım çok ilgi ile karşılanıyor ve sorular geliyor. Bugün sıkça sorulanlardan bazılarına cevap vermek istiyorum. 

 

Sizin aklınızda olanlar da olabilir bunlar.

 

En çok sorulan, “Floyd, nasıl diyebiliyorsun, devletin çöküşü kaçınılmaz diye; geleceği bilemezsin.” Cevabım basit; ben matematik eğitimi aldım.

 

Pek çok bilim dalında cevaplar pek kesin olmayabilir. Küresel ısınma mı var? Küresel soğuma mı var? Birkaç iklim bilimi uzmanını bir araya getirin; yalnız iki değişik cevap değil bir yığın olasılık ve ilgi çekici cevaplar çıkar ortaya.

 

Ancak bu deneyi matematikçilerle yapın, hepsinin bulduğu çözüm aynı olacaktır. Matematik yalan söylemez, denklemler değişmez. Tek değişen problemin verileridir.

 

Bu yüzden kendime tam güvenle, Amerika çökecektir diyorum. Aslında ABD devletinin çöküşü Enron şirketinin iflası kadar kesin. Çünkü son 40 yıl, politikacılarımız yerine getiremeyecekleri vaatlerde bulundular, ödeyemeyecekleri çekleri imzaladılar.

 

 

HAK EDİNME DENKLEMİ

 

Bu hafta Federal Hükümetin, Emekli, Dul-Yetim ve Özürlü maaşlarını ödeyen sandığın 2013 yılı raporunu inceledim. Geleceğin fotoğrafı korkunç. Bir yıldan kısa bir zamanda, Sosyal Güvenlik Kurumunun açığı, geçen yılki dehşet verici 8,6 trilyonluk tahminin üstüne 1 trilyon daha büyümüş.

 

Sonuç şu: Sosyal Güvenlik Kurumunun önümüzdeki 75 yıl içinde, şu an elimizdekinden 9,6 trilyon dolar daha fazla paraya ihtiyacı olacak. Ve bu günkü vergi sistemiyle yeteri kadar para toplanamaz.

 

Washington’daki ve Beyaz Saray’daki liderlerimiz halka, sosyal güvenlikleri için vaatlerde bulundular fakat bunları yerine getirecek parayı toplamak imkânsız.

 

Bu 9,6 trilyon dolarlık açıktan daha kötüsü Sosyal Güvenlik Kurumunun bu günkü kaynak yetersizliği. Pek çok konuda bütçe kısıntıları son derecede büyük. İşin acı tarafı, orta sınıf Amerikan vatandaşlarının cebindeki son kuruşa kadar hepsini alsak da bu açığı kapatacağımızı sanmıyorum.

 

ABD’nin, 2011 yılı Gayrisafi Millî Hasılası 15 trilyon dolar; neden politikacılar ekonomimizin altından kalkamayacağı sosyal güvenlik haklarını vaat ediyorlar. Tek cevap, onlar matematiğin ne olduğunu bilmiyorlar. Aşikâr olan o ki Barack Obama basit dört işlemi yapamaz.

 

Dolayısıyla veriler değişmedikçe iflas ve çöküş kaçınılmaz. Yarın sabahtan başlayarak, harcadığımız yalnız cebimizdeki kadar olursa durum temelinden değişecek. Fakat politikacılardan bu harcamaları dengeli bir bütçe düzeyine indirmelerini istemek, Lindsay Lohan’dan içkiyi, daha da ötesi, John Belushi’den uyuşturucuları bırakmasını istemek gibi bir şey.

 

 

AMERİKA NE ZAMAN ÇÖKECEK?

 

Yukarıdaki devamlı olarak sorulan ikici soru. Cevabı yine basit: Çökmeye başladık bile.

 

30 yaşın altında iseniz ne demek istediğimi biliyorsunuz. 30 yaşın altında olanlara yetecek kadar iş alanı yok. Amerika, seçkin üniversitelerden diplomalı parlak zekâları ya Walmart’ta kutu taşımaya, ya da Denny’s de garsonluğa gönderiyor. Benim tanıdığım gençler, bırakın kendi alanlarında iş bulmayı, herhangi bir iş bulmakta güçlük çekiyorlar. İnanmıyorsanız, yakınınızdaki 30 yaşın altındakilere sorun, haklı olduğumu göreceksiniz.

 

Bunun sebebi hükümetimizin endüstriyi yok etme politikası. Amerika yavaş yavaş servetimizle birlikte imalât gücümüzü de eritti. Şimdi dünyanın en zengin %1’i, gezegenin toplam servetinin %39’unu kontrol ediyor. Buna karşıt en alttaki %50’si dünyadaki paranın yalnız %1’ine sahip. 

 

Küresel finans ve politika sistemleri dünya varlıklarını zirvedeki zenginlere aktarıyor. Bu nasıl oldu diye soruyorsunuz. Dünya zenginleri çok büyük miktarda paraları ABD ve diğer ülke hükümetlerine borç olarak verdi. Borçlanma üzerine kurulu para ve finans sistemlerimiz sıradan vatandaşın ve devletin varlıklarını küresel bankacılık sektörüne aktarıyor.

 

Sonra, “yıkılamayacak kadar büyük” dedikleri bankalar baskı ile değeri olan her şeyi yutuyorlar; dünyanın doğal kaynakları, kârlı işler ve arazi. Politikacıların bize vadettikleri sosyal güvenliğe onların ihtiyaçları olmadığı için de devletin çökmesi umurlarında değil.

 

Sonunda, bu kontrolsüz hırs devleti çöküş noktasına getirecek.

 

FLOYD BROWN

CAPITOL HILL DAILY, 07.06.2013

 

KAYNAK:

http://www.capitolhilldaily.com/2013/06/american-government-collapse/


ÇEVİRİ: ERKAN GÜÇİZ

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

@@irinçköl dostum komplo teorilerin iyi fakat bir şey var abd korkunç derece de para basabilecek kapasitesi var 

Bunu çin ve rusya dile getirdi abd bir yolunu bulnuş ekonomiyi kontrol altına almayı iyi biliyor 

ayrıca sen bilmezmisin eğer çok sıkışırsa çöker bir yere sömürür bunu dünya biliyor bir çok arap sermayesi abd bankalarında yatıyor eğer olay bu boyutlara gelirse abd seve seve kullanır o parayı sen rahat ol :)

fakat her son gibi o da bir gün gidecek uzaklara tarihin tozlu raflarında yok olup gidecek her SON gibi

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

@@irinçköl her yazara inanmak mı lazım dostum:) ayrıca bu dünyada teoriler bitmez buna emin ol abd en son batacak ülkelerden biridir 

Birisi de çin ve ingiltere'dir

Ekonomiler zaman zaman her ülke de patlak verir ama önemli olan yara aldığın da düşmemektir 

sağlıcakla kal

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Buraya getirilen her yazı inandığınız ya da taraftar olduğunuz için getirilmez Getirirsiniz  bir yazıyı , üzerinde tartışılır. Nedense forumlarda buna benzer hatalar çok yapılır. Bir başka durum daha var. Bir konuda doğru olan tesbiti yaparsınız  .Kalkar birisi der ki: "Yandaş mısın ?" Oysa doğru tesbitler ne o konuya inanmanızı ne de yandaş olmanızı  gösterir.Doğru tesbit tartışmanın etiği gereğidir.

 

Bu konu üzerinde de genel şeyler söylemek yerine ; ,yazanın iddialarını çürütmek daha mantıklı ve sağlıklı bir tartışmayı beraberinde getirecektir.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.