Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Kuran-ı Kerim'de Evrim Teoirisi Var Mı? Mevlana'nın Bakış Açısı


Canraşit

Önerilen İletiler

Tesadüf diye bir şey yoktur. Her şey birbiri ile kopmaz şekilde bağlantılıdır. En baştaki en basit nedeni ise bilmek çok güçtür. Ama kesin olan, en başta en basit nedenin olduğudur. En başta gelişmiş, karmaşık ve organize bir neden olamaz. Çünkü bu özellikler durduk yerde ona nerden gelecek? Bize tanrı, tanrıya yanru, yanruya kenru mu lütfedip veriyor? Ya kenruya?

 

Bu özellikler ancak evrim yoluyla oluşabilir.   

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Peki tanrı tesadüfen mi var oldu? 

 

biggrin.png Dogmatik düşünceye göre evren tesadüfen var olamaz ama tanrı niye olmasın, tanrı değil mi, isterse tesadüfen de var olabilir. Tanrı deyince akan suların duracağını sanmak dogmadır.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

 kesin olan, en başta en basit nedenin olduğudur.

 

Çoğunlukla aynı fikirde olduğum dostumu da eleştireyim. Bence "ilk ve baş" yine mitolojik yine teolojik. Zira bilimde her şey sonsuzca devinir bilgisi var.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Bence "ilk ve baş" yine mitolojik yine teolojik. 

 

Yok, ben öyle bir anlam yüklemiyorum. "İlk" kavramı göreceli. Big bang'ı ilk ve başlangıç olarak düşünebiliriz ama bu da göreceli. Doğumumuzu kendimiz için ilk ve başlangıç olarak düşünmemiz kadar göreceli. Sanırım anlaşılmıştır. 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 10 ay sonra...

Evrim fizik ve matematik kanunlarinin basit hale indirilmesidir. Aciklayamadigmiz yada anlamdigimiz kisimlari genelleyerek ortaya surmemizdir. Evrim ustu bir olusumdan bahsetmeliyiz. Buda matematik ve fizik kanunlariyla olur. Kuran da zaten bu olaylarin ayrintisina girmez. Girse ne olacak kendine yeni bir evrenmi yaratacan orasi ayri. Yaratici Allah kanunlar belirledi ve bu kanunlara gore yaratti. Kanunlari yarattiginda yaratilmis olduk. Ol demesi ve olmamiz. Bir zamangecmesi gerekmiyor yaraticidan bahsediyoruz. Ayrica Zaman kavrami da goreceli yani zamanin olmadigi bunuda bizim uydurdugumuz gibi. Neyse hersey zaten olmus bitmis. Bunlar boyle degilde baska turlu olsaydi ne olacakti. Evrim kelimeside turkceye zaten tam anlamiyla gecmemistir. Bazi ayetlerin ceviriside tam anlamini tutmaz. Yani iki ceviriyi birbiriyle kiyaslayip bu bunda varmi demekte cok anlamsiz.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 1 ay sonra...

Kurt-köpek konusunu net olarak aktarmıştım ben değil birim adamları derginin magazin haberini çürütmüşler zaten.

 

Meyve sineği konusunu daha önce açıklamıştım.

 

Bahsettiğiniz evrim makalesindeki matematiksel permutasyon hesapları ile ilk protein oluşmaz, rakamlar tesadüfen yanyana gelmez, nasılki size bu cevabı yazan biri var, yani kelimeler matematiksel hesap ve olasılıklarla yanyana gelip buraya yapışamıyorsa canlılığı da başlatan bir yaratıcı var.

 

Tekrar edeyim; "Genetik benzerlik, ortak soy kanıtı değildir" Canlıların DNA’larındaki genetik bilginin kompleksliği akıllara durgunluk verecek derecededir. Bunlarla ilgili detayları bilimsel çalışmaları tarafsızca okumak faydalıdır, yine de siz bilirsiniz benden söylemesi...

 

Allah değil de dünyaya uzaydan gen katkısı olmasına inanmak da enteresan değil mi? tekrar bir düşünün isterseniz. Dawkins artık evrime inanmadığını ve bu konuyu çözemediğini söylemeye başladı, yeni açıklamalarını okumanızı tavsiye ederim.

rakamlar tesadüfen yanyana gelmez, nasılki size bu cevabı yazan biri var, yani kelimeler matematiksel hesap ve olasılıklarla yanyana gelip buraya yapışamıyorsa kelimesini yazarken bilgisayarın 0 ve 1 rakamların kombinasyonlarıyla buraya yapıştığını vurgulamak istedim sadece biggrin.png açıkcası sanal zeka denen oyunlardada rakam kombinasyonlarıyla gayet senn verdiğin harekete , hareket ile karşılık verilebiliniyor . daha da açıklamak gerekirse ben evrime inanırım ancak insanın maymundan geldiği falan gibi şeylere inanmam.

 

Ben verimi farklı tanımlarım aslında ; ortama uyum sağlamak bir evrimdir. Buda genetik çeşitliliktir. ilk insan adem ve havva ise nasıl bu kadar farklı insan yapıları oluşmuştur. Siyah ırk - sarı ırk şeklinde ki. fizyolojik olarakta farklılıklar vardır. Siyah ırkın kas yapısı değişiktir. Bir çinli ile bir alman farklı fizyoljik yapı gösterir vs. vs. sonuç olarak örneklemek istesek bir çok genetik çeşitlilik çıkmaktadır. Ben her evrim teorisine %100 doğrudur şekilnde yaklaşmam . Günümüzde en göze çarpan ise grip virusudur. ne tür ilaç üretirsen üret ; DNA yapısını değiştirerek her sene insanları hasta yapabiliyorsa ; ve insan alyuvar hücreleride hastalıklara karşı bizi daha dirençli kılabiliyorsa ; genetik bozukluktan dolayı insanların yaşam süresi; sağlık problemleri vs. değişebiliyorsa ve yediğimiz ürünlerdeki besin - DNA lar bir snraki nesillere geçebiliyorsa bu evrimdir. 1 sn içerisnde Tüm DNA değişime uğrayıp HULK olmuyacağız sonuçta uzun süreler içerisinde DNA lar olumlu yada olumsuz de,,gelişip değişebiliyorsa evrim yok demek saçmalıktır. Kuran_ı kerimde derki düşünme gücünü size boşa vermedim. Kuran sana herşeyi açık şekilde belirtmez , bazen düşüneceksin. bu kelimede geçen anlam budur. kuranı kerim evrimide sana açıklar-tost yapmayıda - bir araba tekerinin nasıl şişirileceğinide ama tek kelime ile . sana düşünce gücünü boşuna vermedim kelimesi ile. Neyse herkese saygımız sonsuz .

 

DNA olayına girmiyorum. daha tam çözülmemiş bir olaydan yola çıkmak yanlıştır. Ama evrim genetik yapının değişerek farklı türler oluşturmak diyorsanız evet evrim vardır. Ama insan maymundan gelmedir evrim ; diyorsanız sacmalıktır.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 3 ay sonra...

Merhabalar öncelikle bayadır evrim konusu üzerinde derin bir şekilde düşündüm sonrada şu kanıya vardım;evrim biz insanlar tarafından oluşturulan birşeydir yani adlandırdığımız,şöyle açıklayım evrim herhangi maddenin degişmesi olgunlaşması vs dir.bunun adı bizler tarafından evrimdir ama sizi şu şekilde düşünmeye davet ediyorum,allahın varlığı bizler tarafından ınanılmaktadır ve kabul edilmiştir ve o en yücesidir.ÖR:BİR MADDE DÜŞÜNELİM BU MADDE HERHANGİ BİRYERDE ŞEKİL VEREBİLCEGİMİZ BİRŞEY OLSUN MESELA BİR HAMUR BU HAMURA BİZ ÇOK UZUN YILLAR ŞEKİL VEREBİLİR HATTA GELİŞTİREBİLİRİZ,BİZİM YAPABİLDİĞİMİZ BİRŞEYDİR BU DEĞİL Mİ,NEDE OLSA DAHA SONRA BU HAMURUN BİRÇOK ŞEKLE GİREBİLCEĞİ HATTA GELİŞTİREBİLCEĞİMİZ BİRŞEY OLCAGINI ÖN GÖRÜRÜZ,EGER BİZ GÖRÜNMEZ VE VAR OLAN BIR VARLIK OLSAYDIK AMA O HAMURADA ŞEKİL VEREBİLCEK BİRİ OLSAYDIK,BİZİ GÖREMEYN VARLIKLAR BUNU EVRİM DİYEMİ ADLANDIRCAKLAR DI? evet kısa ve net aslında var olan fakat görülmeyen allah bu kahinatı yaratmıştır bizlerde onu evrim diye adlandırdık.Dolayısıyla evrim diye birşey yoktur, bu sadece inançlarımızla var olan bir bilimsel teoridir.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 3 hafta sonra...
Misafir uzmankaynak

Cevap çok basit aslında.
- Kur'an da insanın neyden yaratıldığından bahsedilir; Alak su, çamur vesaire. Ama Kur'anda İnsanın ne kadar sürede ve nasıl yaratıldığından bahsetmez. mesela dünyanın aksine insan ne kadar sürede yaratılmış bahsedilmez. dünya 6 günde yaratıldı yazıyor. ve biz tahmin ediyoruzki dünyanın günümüzdeki haline gelmesi 6 milyar yıl sürdü. Dünyanın oluşum sürecide: önce bulut ve gaz kütlesiydi ve yoğunlaşıp katılaştı vesaire. Tabi biz dünyayı Allah yarattı deriz. Allah yarattı desekte şıp diye bir anda yaratmadığını görüyoruz. 6 milyar yıl sürdü bu yaradılış ve hala devam ediyor. o halde insanda bu şekilde yaratılmış olabilir veya şıp diye bir anda. kur'anda belirtmediği için bilemiyoruz.
- bu nedenle herkes kendi yorumunu yazıyor. insan nasıl ve ne kadar sürede yaratılmıştır diyerek. Halbuki Kur'anda bu bilgiler yok. Herkes kendi bir şey uydurup yazabilir maksimum. En fazla Kur'anın başka ayetlerine bakarak bu bilgiler hakkında ip uçları bulabiliriz. Aynı insanın yeşil bitkiden yaratıldığı ayetindeki gibi.
- insan bir sürü şeyden yaratılmış. ve bir sürü yerden yeşil bitki. alak. çamur. meni. burdan yakalabileceğimiz en yakın ip ucu: insanın evrimleşerek yaratıldığıdır. şıp diye yaratılmadığı. tabi buda kesin mi bilemem.

sonuç olarak: insanın neyden yaratıldığı Kur'an da yazarken, nasıl ve ne kadar sürede yaratıldığı Kur'anda yazmıyor. Bu sebeple İnsan, mesela dünya gibi uzun sürede evrimleşerek yaratılmışda olabilir. Yada şıp diye bir anda yaratılmışda olabilir.
-Hangisi akla daha yatkın derseniz. evrimleşerek yaratıldığının daha akla yatkın olduğunu düşünüyorum artık.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 8 ay sonra...
Misafir TEŞEKKÜRLER

Sayın Ateş'in yazdıkları dikkate değer bile değil. Ne İbn Miskeveyh, ne İbrahim Hakkı Kuran'ın yazarları arasında değiller. O halde onların  kitaplarında yazanlar başlıktaki sorunun cevabı olamaz. 

 

Böyle unu ipe serdikten sonra verdiği ayetin ise evrimle uzaktan yakından en küçük bir alakası yok. Eğer bu ayet evrimle ilgiliyse, Kırk Haramiler masalındaki açılan susam da marketlerdeki sensörlü kapılardır. Haramibaşı bu mucize ile allahın elçisi olduğunu kanıtladığı için soygun sünnettir, çok sevaptır. Kırk Haramiler kitabını okudukça her harfinden bin sevap yazılır. Ve dahi Ali Baba denen kafir, mübarek Haramiler'i şehit ettiği için muhakkak alevli ateşte ebedi kalacaktır. 

 

1. KURAN (BİZ İNSANI YARATTIK ZAMAN İÇİNDE GELİŞTİRDİK. SONRADA BU MÜKEMMEL HALİNE ULAŞTIRDIK)

2. KURAN (BÜTÜN CANLILAR SUDA YARARTILMIŞTIR)

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 4 ay sonra...

bütün evren bir patlamadan oluştu yavaş yavaş bu günki halini aldı Allah ol der olur ama bu zaman alır zaman ise sadece bizim için bir sorundur Allah ın böyle bir derdi yoktur.Örnek olarak bir ymurtaya bakın önce dölenir sonra zigot rmbriyo falan yani Allah ol demesiyle olusum başlar ve olur.Dogaya bakın arastırın görürsünüz ama önce ön yargıkarınızdan kurtulun.Arastırın sonra aklınızla çelisirseniz evrim yok diyebilirsiniz.Allah tabikide zamana yaymadanda yaratabilir ama evreni bir anda yaratmamıştır insanı neden bir anda yaratsın ayrıca bu konuda birsürü islam alimininde y orumları vardır.arastırıp ögrenin

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Atalarinin ille de maymun oldugunda israr edenlere bir sorum var:Tanri elinde güc varken neden maymun yaratipta maymundan insani yaratmista örnegin neden filden insani evrimlememistir?Veya neden insani maymuna evrimlememistir?

Yaradilisa ve Islama karsi gelmek adina öyle hurafeler ve de komik seyler anlatiliyor ki.bunlari anlatanlarin ya kimya bilgileri noksan veya yoktur veyahutta laf ola beri gele hesabi karsi gelelimde ne olursa olsun anlayisidir.

 

saygilarla

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 3 hafta sonra...

Yazmayacaktım ama insan dediğin varlık tanrıların birer oyuncağı birer kuklası kimde üstünlük varsa tanrılar onun yanında bay tanrılar asla eziğin yanında güçsüzün yanında olmadı bu zamana kadar gariban ezilir fakir aşağılanır ama tanrılar sadece ve sadece izler onlar bile güce inanmış birer piyon gibi insanlığı oynatıp duruyor desem şimdi bu acaba aklınımı kaçırmış diyecekleri şimdiden buradan görüyorum ama diyor'muyum 

sadece düşünüyorum 

kim bilir belki de bizler bir proğramla var olan birer çerez'leriz 

İlk önce kardeşim sana edepli bir şekilde cevap vereceğim,

Başlangıç bay diyerek Allah (Yaratıcıya) İnsani Özellik eklemen yanlıştır çünkü kendisini örnek alarak bizi yaratmamıştır.

İnancının olmadığını göz önünde bulundurarak Bilmediğin şeyler hakkında yorum yapma deyip devam ediyorum.

Allahın yaratma gücü var ise ve bizi yaratmış ise tutupta bunu zenginleri dahada zengin bizi de köle yapmak için değilde bir imtihan için kullanıyor. Unutma zenginler de bir gün senin benim durumum da idi kimse kral doğmaz. Eziğin, güçsüzün yanında olmasa onlarda zenginliklerine kavuşamazlardı.

Yorumunu 2,3 kere okudum senin gibi düşünebilmek için ancak öyle cevap verebilirim çünkü, ve gözlemlediğim çok tanrılı bir dine inanman, Eğer kendini bir programın çerezi olarak görüyorsan, silinmen an meselesi. Kendini küçümseme ozaman yok olma dünyadan göç etme kendini Program ol Programı yazan ol, bırak çerez olan olsun. Hazır konu çerezler iken sana bir örnek vermek istiyorum,

Şimdi bir programcı olduğunu düşün, dünyanın en iyi programlarını yazıyorsun en iyisi sensin ! düşündük ve senin için çerez silmek bir tarayıcının çerezlerini temizlemek saniyelik iş çünkü en iyisisin, yani sen kendini çerez olarak görürsen işinde iyi olan tanrılar değil bak insanlar seni temizler. Ve dünyada adalet yok diye bağırışırsınız ! Dünyada görmek istediğin adaleti kendinde bul sen adaletli ol.

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

smile.png  Bilimci yine seslenmiş: Peki tanrı tesadüfen mi var oldu? Yoksa akıllı ve disiplinli bir organize edici güçle mi?

Tanrı dediğinin doğmuş veya yaratılmış konusunda sana katılmıyorum, Tüm kutsal kitaplarda belirtildiği gibi Allah Doğmamış ve Doğrulmamıştır

Yani Sencede Bunu Burda Bitirmesi Kurcalamayın gibi Bir Şey İfade Etmiyormu ? Tabiki insan düşünür ben düşünmedim diyemem ama Bazı sorular vardır cevaplarını ancak başka pencerelerde (insanların gözünden(bakış açısı)) görebilirsin, bazı sorular vardır anlaman için bile pencerenden ayrılman gerekir ve pencerenden ayrılmayı göze alamazsan cevapsız kalacağını da anlamışsındır.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Atalarinin ille de maymun oldugunda israr edenlere bir sorum var:Tanri elinde güc varken neden maymun yaratipta maymundan insani yaratmista örnegin neden filden insani evrimlememistir?Veya neden insani maymuna evrimlememistir?

Yaradilisa ve Islama karsi gelmek adina öyle hurafeler ve de komik seyler anlatiliyor ki.bunlari anlatanlarin ya kimya bilgileri noksan veya yoktur veyahutta laf ola beri gele hesabi karsi gelelimde ne olursa olsun anlayisidir.

 

saygilarla

Bak Öncelikle Evrime Teorisini Seviyorum ama Dediğine bir Bakımdan Katılmıyorum, 

Allah peki ilk insanı (Hz.Adem) neden topraktan yaratmıştır bende sana soruyorum niye başka bir şey değil taş, kum, ne biliyim işte..

Bu seferde en çok sorulan soru yani Allah neden bizi yaratmıştır sorusu aklıma geliyor, bir arkadaş canı sıkılıpta şuraya bir kaç insan koyup birazınıda zengin edeyim yoklukta bırakayım diye yazmış mesela. Cevapsız soru yoktur, Sorusu olmayanda gerçekliği yoktur demek.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Her zaman derim eğer 1 tanrı inancı taşırsam neden bu tekil oluyor eğer

inanacaksam neden çoğul olmuyor 1 veya bir'den fazla bu neyi ne kadar değiştiriyor hep derim 

Birden fazla Tanrı olması demek tanrılar olması demek, şimdi ben diyeceğim ki.. Tanrıların biri Diyecek insan maymundan gelsin evrime göre konuşuyorum :)

biri de zürafa biride sürüngenden diyelim aralarında tartışma çıkar ve dünyayı şuanki haline getiremezlerdi (bence) ee sende diyeceksin ki.. Hani Tanrılarda İnsani Özellikler Yoktu, güzel soru olurdu açıkcası bende; İnsani Özellikler Yok Ancak İnsani Özelliklerin Seçimini Yapmak İçin Karar Alınması Gerekiyor Sonuç Olarak ve Tanrılar denilince Hades Aklıma Geliyor Kötülük Tanrısı Ateş ve Cehennem Ondan Soruulur Dimi Düşün ? Sen Hadese İnanıyorsun Diyelim Tanrı Ya, Ve inanmanın karşılığında seni cezalandırma olarak ateşemi atıyor hah bence öyle olmazdı ama böyle gösteriliyor, şimdi gelelim bir diğerine Eğer Tanrılar Olsaydı Biri çok merhametli olup diğeri hades gibi kötü olurdu, Yani sen kötü olduğun zaman yanmaman lazım ona tapıyorsun onun seni ödüllendirmesi gerekirdi.

Birden fazla tanrıya inanmak ta şöyle nitelendirile bilir örnek hadese inanıyorsun, Ama Gerçekte Bir Tanrı (Allah) Olduğu İçin Ve Ona İnanmadığın İçin Cehenneme Gidebilirsin Anlayorsundur Umarım ;) Özet Olarak; Yağmur Hergün Yağıp, Kar Hergün Yağıp Güneşinde Batmaması Gerekirdi Çünkü Her Tanrı Kendisinin Gün Yüzünde Olmasını İsterdi.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.