Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Kedi ve Köpeklerde Kısırlaştırmanın Önemi


irinçköl

Önerilen İletiler

Kedi ve köpeklerin kısırlaştırılması günümüzde tartışılan bir konudur. Bazı hayvanseverler duygusal bir yaklaşımla kısırlaştırmaya karşı çıkmaktadır. Buna gerekçe olarak cinselliklerini yaşamalarının gerekli olduğunu söylemekteler. Doğal olanın yanındalar, sanırım biraz da empati kuruluyor. Bu duygusal yaklaşımın yüzeysel olduğunu bilmelisiniz. Kedi ve köpeklerin insanlar gibi aşık olmadıkları bilinir. Yalnızca seksüel hormonların etkisi altında üreme istekleri olduğu bir gerçektir.

Kısırlaştırma ameliyat işlemi ile gerçekleşir. Yani, herhangi bir iğnesi, ilacı yoktur. Bazı hayvan sahipleri kısırlaştırmanın operasyonla yapıldığını bilmemektedirler. Kızgınlığı baskılamak için bazı veterinerler çeşitli ilaç enjeksiyonlarına başvurmaktadırlar. Bu uygulama hasta sahiplerinde yanlış olan bu fikri oluşturmuştur. Kısırlaştırma ameliyatı erkek hayvanın
testislerini (kastrasyon-iğdiş etme), dişinin de uterus (rahim) ve yumurtalıklarını alma şeklinde gerçekleşir. Erkek hayvanın kısırlaştırma ameliyatı dişiye göre daha kolay ve daha kısa zamanda gerçekleşir. Erkek hayvanda operasyonla ilgili daha az sorun yaşanır.

healthy-dog-150x150.jpg

Canımız kadar sevdiğimiz dostlarımızı kısırlaştırmaya iten olaylar nedir acaba, hiç düşündünüz mü? Herkesin birbirinden farkı kısırlaştırma nedenleri olabilir.

Genel kanaat, dişi hayvanların kısırlaştırılması yönündedir. Doğru olan erkeklerin de kısırlaştırılmasıdır. Erkek hayvan, onlarca yavrunun dünyaya gelmesine neden olmaktadır. Kontrolsüz üremenin önünü almak dişi-erkek ayrımı yapmadan sokak hayvanı olsun, sahipli olsun tamamının kısırlaştırılmasıyla olur. Hayvanların çoğalmasının engellenmesinin dışında şu sebeplerden de kısırlaştırma ameliyatı yapılır. Dişi bir kedinin kızgınlık geçirdiği sırada çıkarttığı can sıkıcı sesler, komşuları bile rahatsız edici seviyededir. Yine dişi köpeklerin kanamalarının evi, evdeki eşyaları kirletmesi istenmez. Erkek kedi ve köpeklerin evin sağını solunu idrar attırarak (bölgelerini işaretleme ), ağır bir kokuyla kirletmeleri rahatsız edicidir. Erkeklerin çiftleşmek için evi terk ettikleri, tekrar dönmedikleri görülmektedir. Çiftleşmek için diğer erkeklerle kavga ederek yaralanmaları, viral hastalıklara yakalanma riskleri vardır.
Kısırlaşmamış erkeklerin sinirli ve saldırgan olduğu, sahibini utandıracak hareketler yaptığı şikayeti gelmektedir. Balkondan düşerek acil olarak veteriner kliniklerine getirilen kediler vardır. Kedilerin düşme nedenlerinden biri de çiftleşmek için eş aramalarıdır.
Kısırlaştırmanın hayvan sahiplerine sağladığı avantajlardan bahsedildi. Hayvan sağlığıyla ilgili olarak ; dişilerde genital hastalıkların büyük bir bölümünün riskinden kurtulmuş olunur.
Örneğin, uterusdaki pyometra, tümoral oluşumlar, meme tümörü, mastitis, retentio secundinarum, vaginitis, kistik ovarium, güç doğum, prolapsus uteri gibi hastalıklar sayılabilir. Erkeklerde testiste tümoral oluşumlar engellenir, TVT olarak bilinen viral hastalıktan korunur ve prostatla ilgili hastalığa yakalanma olasılığı düşmektedir.
Hayvan sahibi olarak zor olan kısırlaştırma kararını verdikten sonra şunlara dikkat edilmesi gerekiyor. Hayvanın kızgınlık döneminde olmaması gerekir. Ameliyattan önce kedi-köpeğinize an az 12 saat yemek vermeyi kesmelisiniz. Su verilebilir. Yemek
verilirse, hayvan kusar. Kısırlaştırma operasyonu sonunda tam olarak kendine gelmesi 12 saat sürer, yemek ve su verilmez. Hayvanın yutma refleksi olmadığından nefes borusuna gıda maddesi kaçabilir. Tam olarak kendine gelmesi için kapalı yerde
tutulmalı. Sallantılı yürüyeceğinden çarpıp yaralanmasına izin verilmemelidir. Erkeklerin iyileşmesi dişiye göre daha çabuktur. 2-3 günlük bir sürede iyileşir. Bu süre dişide daha uzundur(7-10 gün gibi). Dişi kedi ergenliğe ortalama 6 ayda, erkek ise, 8 ayda
ulaşır. Erginleşmeden kısırlaştırma yapmak doğru değildir. Erkek kedi-köpeğin yumurtalarının testis torbasına inmesi, dişinin de uterusunun gelişmiş olması gerekmektedir.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

KEDİ VE KÖPEK KISIRLAŞTIRMA SORULARI

 

images-5-150x150.jpg

 

Kısırlaştırılmış kedi – köpek kilo alır mı?

 

Yanıt: Kilo alma kısırlaştırmayla direkt ilgili değildir. Hayvanın yediğini kontrol ederek kilo alma önlenebilir.

 

Kısırlaştırma yapmadan kızgınlık önlenebilir mi?

 

Yanıt :Hormon kullanılarak önlenebilir. Ancak, yan etkileri vardır ve geçici bir çözümdür. Yan etkileri olarak pyometra, kistik ovaryum gibi genital hastalıklar görülebilir. Hormon uygulamasına kızgınlık başlamadan önce başlanmalıdır.

 

Kızgınlık döneminde kısırlaştırma yapılabilir mi ?

 

Yanıt: Zorunluluk olmadıkça yapılmamalıdır. Yapıldığı durumlarda kanama fazla olacaktır ve hormonal düzen bozulacaktır.

 

Kedi veya köpekteki  kokulu, kesik kesik idrarın nedeni?

 

Yanıt: Erkekler, bölgesini işaretlemek için bunu yaparlar. Çok keskin kokulu, attırma tarzında idrarı sağa sola bulaştırırlar. Bunu başka erkek hayvanların bölgelerine gelmesini engellemek amacıyla yaparlar. Bu da hayvan sahiplerini çileden çıkarır. Koyu sarı ve kesif kokulu idrar her zaman çiftleşmeyle ilgili olmayabilir. İdrar yolları enfeksiyonlarını da akla getirir. Şüpheli bir durumda veterinerinizle görüşünüz.

 

Kısırlaştırma ameliyatından sonra kedi-köpeğimde davranış değişikliği olur mu?

 

Yanıt: Olumlu anlamda değişiklik olur. Dişi kedi köpekte kızgınlık öncesi kanama ortadan kalkar. Çiftleşme isteği olmadığından rahatsız edici sesler çıkarmaz. Erkek köpekleri kendine çekmez. Özellikle erkek hayvanlar idrarla işaretleme ve seksüel hareketler yapmaz. Saldırganlığı genellikle ortadan kalkar, sakinleşir. Aşırı derecede miskinlik, hareketsizlik çoğunlukla görülmez.

Kısırlaşan erkek köpek koruyuculuk, bekçilik özelliğini kaybeder mi ?

 

Yanıt: Bekçilik, koruyuculuk niteliği değişmez.

 

Kısırlaştırma ameliyatı riskli midir?

 

Yanıt: Ameliyatta risk daima söz konusudur. Genel anestezi altında yapılması, dişilerde laparatomi yapılarak kısırlaştırması risk faktörüdür. Veteriner hekimlerin rutin olarak gerçekleştirdikleri operasyonlardan olduğu için rahat olunmalıdır. Erkek hayvanların ameliyatı dişiye göre daha az risk taşır ve kolaydır. Bu unutulmamalıdır.

images-12-150x150.jpg

 

Üremeyi önlemek için kısırlaştırmadan daha İNSANCIL yöntemler var mıdır?

 

Yanıt: Kısırlaşmamış bir köpek 6 senede 67.000 adet köpeğin doğumuna sebep olmaktadır. Doğacak yavruların başına gelecek korkunç durumlar düşünüldüğünde kısırlaştırmanın en insaflı uygulama olduğu ortadadır. Bunu kabul etmek gerekir.

**************************************************

 

Aslında kedileri bilemem ama dişi köpekte ameliyat sonrası  kanama olmaz ve koku salarak erkek köpekleri kendine çekmez diye bir şey yok. Ben de köpeğimi kısırlaştırdım. Ama eskiye göre çok az olsa da kanama oluyor ve koku salıyor ki erkek köpekleri çekiyor. Veterinerimiz de bunun böyle olacağını söylemişti.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.