Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

"Bilinç Kavramı Üzerine" başlığına sorular


Misafir meraba

Önerilen İletiler

Evrensel-İnsan'ın Bilinç Kavramı üzerine başlığından alıntılar ve sorular..

 

Bilinc, turkce literaturde genelde suur ile ayni anlamda algilanan bir kavramdir. Halbuki suur bir yasam yetisi iken, bilinc bir numenal yetidir.

 

Bilinç=Numenal yeti olduğunu, şuurun ise yaşamın yani bilincin(beyinin) biyolojik faaliyeti olduğu anlaşılıyor. Yanlışım var mı?

Numenal yeti olan bilince aynı zamanda akıl, bellek, zeka, mantık, diyebilir miyiz?  
 

Bilinc: insanoglu numenal yetisinin algilama, kavrama, idrak etme ve bilme ve de insanoglunun dusunce ve davranisini hem ozgur irsadesi hem de bilerek ve algilayarak yerine getirmesidir.

Bilincli olmak: Kisinin dusunce ve davranisinin algisinda, bilgisinde ve farkinda olmasi. Yani neyi neden yaptigini, ne dusundugunu, neden oyle davrandigini kendine ve baskasina izah edebilme, aciklayabilme durumudur. Bu durum hem ozgur iradeli hem de bilincalti sartlanmisliginin alisilagelmis bir hareketi olabilir.

 

Burada "bilinc"e bir de "bilinçaltı" eklenmiş. Şartlanmışlık ta var. Hem farkındalık hem şartlanmışlık. Nasıl oluyor? Bilinç altı tam da "birey bilinci" ile elde ettiklerimizin dışında algıladıklarımız mıdır? Yani yaşam sürecindeki irdelem dışı bize verilenler bilincimiz midir. Bilinçle birey bilincini ayırmak gerekirmi? 
 

Bilincalti: Kisinin beynine dogumdan itibaren yerlesmis her turlu veri, deger ve tabunun; otomatik, yerlesmis ve alisilagelmis olarak uygulanmasi ve yerine getirilmesidir. Sorgulanmaz, degerlendirilmez ve dusunmesi yoktur. Sadece olan dusunce yerine gelir ya da getirilir.

 

Evet burada yukardaki bilinçaltı soruma cevap verilmiş gibi.. Yalnız burada: "Sadece olan dusunce yerine gelir ya da getirilir." cümlesindeki düşünce yerine bilgi kelimesi daha doğru olmaz mı. Düşünceyi ben irdelem gibi algılıyorum.
 

Bilinckapaliligi: Kisinin bir dusunce , davranis ya da bilgiye; direk karsi cikmasi, duymak/gormek istememesi ve onu kendinden uzak tutma girisimi ve onu beynine almaya algisinin kapali olmasidir. Bu her konu kavram ve deger de veride olabilir. Bir cesit sabitfikirlilik, tutuculuk, gericilik, cagdisilik ve muhafazakarlik denebilir.

 

Bilinç kapalılığına sebep nedir? Biyolojik mi yoksa bilinçaltı şartlanmışlık mı? Nasıl aşılır? İki şeklini de aşmak imkansız gibi. Kişisel yetilerle mi yoksa dışardan müdahale mi gerekir?
 

Bilincacikligi: Kisinin beyninin duyum ve duyularinin bir dusunce, davranis ya da bilgiyi algilayabilme, degerlendirebilme ve ustunde dusunme uretebilme durumudur. Bilinc acikligi bilincaltinin tam tersidir. Cunku bilincin aldigi bilincalti ile mucadele eder ve kisi cikmaza ve bosluga dusebilir, korku ve endiseye kapilabilir ve kendi beyninde bilincli ya da bilincsiz bu yenilik ile kabullenme karsi koyma mucadelesi verir.

 

Bilinç açıklığının işi çok zor. Hem bilinçaltının hem de sanırım id'nin direnci var. Bu direnci aşabilmenin büyük oranda dış müdahale ile(eğitim) mümkün olabileceğini düşünüyorum. Yanılıyor muyum?
 

Bilissellik: Bir dusunce bilgi davranis konu ve kavrami algilayabilme, idrak edebilme kavrayabilmedir. Bilincin acikligini gerektirir. Ayrica bilissellik bilincli olmak ve ozgur irade farkindaligi da gerektirir.-cognitivizm

 

İşte buradaki bilinç açıklığının ne ile mümkün olduğu çok önemli. Bilinci açık bir birey yada toplum olabilmenin özellikleri/şartları nelerdir. Bu en büyük sorunumuz. "Bilinç açıklığı özgür düşünmekle, sorgulamakla mümkün"  demekle görlüyor ki olmuyor. İnsanlar her taraftan bunu yapamamak için kuşatılmış.
 

Bilisselsizlik: Bir dusunce, bilgi davranis konu ve kavrami algilayabilememe, kavrayabilememe, idrak edebilememe durumudur. Bilincin kapaliligi yaninda o dusunce, bilgi v.s. duzeyinde bir ogrenim ve bilgilenim almamis olma durumudur.-noncognitiviz

 

İşte burada da birey bilinci edineMEme sanki dış etkene bağlanmış gibi, yani eğitime.  
 

Bunun iki yolu vardir, Bilissel olan ve bilissel olmayan.

Bilissel olan konu kavram v.s. yi kavradigi, idrak ettigi, algiladigi halde; gereksiz, luzumsuz, anlamsiz v.s. olarak degerlendirmektir.

Bilissel olmayan ise konu kavrami kavramaya, idrak etmeye ve algilamaya beynin cesitli nedenlerden kapaliligidir.

 

Buradaki "çeşitli nedenler" nedir? İnsanlığı tüm problemi bu sanırım.. Kişisel mi, toplumsal mı, biyolojik mi?

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.