Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Yeter ! Kadınların Üstünden Elinizi Çekin


irinçköl

Önerilen İletiler


 AYŞE ARMAN 'A GELEN BİR MAİL


Sağlık bakanlığının insanları fişlediğini ilk sizde okumuştum. Benim başıma gelmez sanıyordum ama ben de fişlendim.


Bir yılllık evliyim. 1.5 ay önce hamilelik şüphesiyle, Ankara Kazan Hamdi Eriş devlet hastanesine gebelik testi için kan vermeye gittim.

Hamile değilmişim ,sonuç negatif.

İşte her şey bundan sonra başlıyor.

Dün eşimi Sağlık Bakanlığından aramışlar.

Aralarında geçen konuşma şu:

-Eşiniz Ceren T.ile ilgili sizi rahatsız ediyoruz.Eşiniz 1.5 ay önce devlet hastanelerimizden birinde gebelik testi yaptırmış bilginiz var mı? ( Bu soru olayın ne amaçlı olduğunu anlatıyor zaten )
- Evet , eşim gebelik testi yaptırdı biliyorum. Ama bu sizi neden ilgilendiriyor ?

-Gebelik gibi bir durumu var mı? ( Benim bilgilerime hatta ve hatta eşimin telefon bilgilerine bile ulaşan hafiye Bakanlık nasıl olmuşta sonucuma bakamamış)

- Hayır eşim hamile değil.

- Eğer gebelik gibi bir durumu varsa , kayıt yaptırılmamış. Bilginiz olsun, şu an suç işlemiş oluyorsunuz !(Bu ısrarın sebebini anlayamadık )

BU KONUŞMA YÜZÜNDEN CESEDİM TOPLANABİLİRDİ.

Şimdi soruyorum Ayşe Hanım...

1- Farzedin hamileyim ve ben bu çocuğu istemiyorum. Kocam psikopat. Ondan kurtulamıyorum . Bir de çocukla, iyice bağ kurmak istemiyorum. Sizi temin ederim, onunla yaptıkları bu görüşme üzerinden Ankaranın bir köşesinden şu an cesedim toplanabiliyor olabilirdi. Bunun suçlusu kim olacaktı ?

2- Farzedin kocaman ayrı yaşıyorum. Boşanamıyorum ve hayatımda birisi var. Ondan hamilelik şüphem var. Kocamla yapılan bu konuşma yüzünden cesedim bir başka sokaktan toplanacaktı !

3- Hastaneye giden benim, hamilelik riski taşıyan benim. Sorumluluğunu bilip, kaydettirecek olan da benim. Neden acaba ben değil de kocam aranıyor ? Nasıl  bir maksat var bunun altında?

4- Kocamın bilgilerine uğraşan bir birim , acaba bizim beraber ya da ayrı yaşadığımızı kesinleştirmiş mi ? Bakıp sorup soruşturmuşlar mı ? Allah aşkına bu nasıl bir sistem ? Kadınlara uygulanan şiddet deyip sadece kocaları, sadece toplumumu suçluyorlar? Devletin hiç mi suçu yok ? Bu nasıl devlet ? Kadını koruması gerekmiyor mu? Sizce bu devlet bizi gerçekten koruyor mu?

Fişleyerek mi koruyor ?

Hem hastaneyi hem sağlık bakanlığını arayacağım ve hakkımı arayacağım. Lütfen siz de bana yardımcı olun .Ceren T.

 
Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Ali Tezel / Habertürk /

 

Hamile kadına artık mesaj yok! 26 Haziran 2012

 

Aile hekiminin bir babaya bekâr kızının yaptırdığı test sonucunu "Tebrikler kızınız hamile" mesajı ile gönderdiğini yazmamız üzerine dün telefonlarım susmadı. İşin en güzel yanı Sağlık Bakanlığı'ndan gelen haberdi. Bakanlık yetkilileri, "Hatamızı gördük, yeni bir bilgisayar programı yapacağız. Bundan sonra uyaracağız, böyle bir bilgi mesajla iletilmeyecek" dedi

Aile hekimliği sistemine 2008 yılında hızlı başladık. Sağlık ocakları ve köy-mahalle ebelerini kaldırdık, yerine gebeleri aile hekimi takip edecek dedik ama aile hekimi iş yoğunluğundan merkezden çıkamayınca gebeleri SMS ile çağırıyor.
İki yıl Nevşehir Merkez Sağlık Ocağı'nda Toplum Sağlığı Sağlık Memuru olarak çalıştım. Sağlık ocağımıza bağlı, 17 mahallemiz, 8 köyümüz vardı. Her mahalle ve köy için de birer köy-mahalle ebemiz vardı. Köy ve mahallelerinde dolaşıp, gebeleri tespit ederler ve sağlıklı gebelik geçirmeleri için aşılarını ve kontrollerini takip ederlerdi. Bebeğin, doğumundan 6 yaşını tamamlamasına kadar kilosunu gelişimini takip eder ayda en az bir kez tartar mama gerekiyorsa mama yardımı yapar ve aşılarını da gerçekleştirirlerdi. 6 yaşından sonra da çocuk takip kartları açılır ve çocukların genç haline gelinceye kadar ki sağlıklı yaşamı temin edilirdi.

AİLE HEKİMLİĞİ İLE MAHALLE EBESİ İŞİ BİTTİ
Düzce'de pilot olarak sonra da 2008 yılında tüm ülke çapında aile hekimliği sistemine geçtik. Bu sistem ile sağlık ocakları kapandı mahalle ebelerinin işi bitti. Aile hekimi ve aile hekimi elemanı tüm sağlık ocağı personelinin yapması gereken işi üstlendi. Bu iki kişi bütün gün aile hekimliği merkezine gelen hastalarla uğraşırken, gebeleri de takip edip izleme görevi kendilerine verildi. Aile hekimlerine yardımcı olması için de kısa adı GEBESİS olan, Gebe Bebek Takip Sistemi kuruldu. Bu sistemde gebelik testi yapan tüm test merkezleri gebelik test sonuçlarını sisteme yüklüyor. Sisteme yüklenenlerin TC Kimlik Numaraları hangi aile hekimine bağlı ise gebelik durumu o aile hekimine de bildiriliyor. Aile hekimi de bizzat evine gidip gebe takibine başlaması gerekirken, sistemde kimin cep telefonu kayıtlı ise (koca, baba veya anne) mesaj gönderip, gebelik kontrolleri için aile hekimliği merkezine davet ediyor.

BAKANLIK 'YENİ GENELGE YOK' DİYOR
Dünkü haberimizden sonra, Sağlık Bakanlığı Basın Müşaviri Murat Bey aradı ve Sağlık Bakanlığı'nınyeni bir genelgesi olmadığını 2008'den bu yana uygulanan GEBESİS'in var olduğunu, olayın son günlerde hararetle tartışılan kürtaj ve sezaryen sebebiyle gündeme getirildiğini belirtti. İster bireysel olsun ister sistemin hatası, özel hayatın gizliliği adına gebelik veya doğum gibi olayların sadece kişi ile paylaşılması gerekir. Haberimizde olduğu gibi aile hekiminin bireysel hatası ile genç kızın gebeliği babasına bildirilmiş, Sağlık Bakanlığı, "Münferit hatalardan dolayı bu tür olaylar olabiliyor. Şimdi sistemin açıklarını ve hatalarını düzeltecek tedbirler alıyoruz ve almaya devam edeceğiz. Hatta, kişilerin bilgi güvenliği konusunda o kadar hassasız ki, bizden bulamadıkları kişilerin adreslerini isteyen icra müdürlüklerine bile adres vermiyoruz" diyor. Ancak GEBESİS'in en başta hatası var, özel hayatın gizliliğine önem vermiyor. En başından, kadına "Hamilelik testiniz pozitif çıkarsa bilgilerinizi GEBESİS'e bildirmeyi kabul ediyor musunuz?" sorusunun sorulması gerekir. Nitekim Sağlık Bakanlığı da sistemin bu hatasının düzeltileceğini ve yeni bir bilgisayar yazılımı yapılacağını ifade ediyor. Olay aile hekiminin hatası olduğu için de aile hekimlerine mesajla haber vermenin yasaklanması söz konusu.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Sistemin adı GEBLİZ diye geçiyor. 

 

Gebliz:  izleme değil, fişleme!

Haziran ayının sonlarında kürtajın yasaklanma girişimi karşısında gösterilene benzer bir tepki Gebliz sistemine karşı yükseldi. Gebliz, gebe, bebek ve lohusa izleme sistemi. Aslında sistem dört yıl önce devreye girmiş. Ancak şu an kürtaj ile ilgili tartışmalar devam edip konu sağlık emekçilerinden hukukçulara çeşitli kesimler tarafından derinleştirilince gecikmeli de olsa uygulama fark edildi ve sakıncaları üzerine tartışmalar yapılmaya başladı.

Gebliz sistemiyle bir kadın gebelik testi yaptırdığı andan itibaren izlemeye alınıyor. Test sonuçları Sağlık Bakanlığı tarafından bilginin aile hekimlerine ulaştırılması amacıyla merkezileştiriliyor. Ve eğer kadın bu işlem sırasında önüne konulan formda “mahremiyet butonu” adı verdikleri yeri işaretlemediyse oturduğu eve telefon edilerek ya da bizzat eve gidilerek tüm hane halkı bilgilendiriliyor. Kadın cinayetleri ve şiddet için davetiyeyi direkt elden teslim ediyor yani devlet! Sistem dört yıldır devrede, hükümetin söylediğine göre mahremiyet butonu ise son 5-6 aydır! Demek ki aradaki sürede hasta bilgilerinin gizliliği ilkesi devlet eliyle ihlal edilmiş. Şu anda da ihlal edilmesinin ucu açık bırakılmış. Çünkü “mahremiyet butonu” denen şey isteğe bağlı olamaz. Devlet hasta bilgilerinin gizliliğini sağlamak zorundadır. Buton olsa olsa ancak tersten kullanılabilir yani kadın özellikle talep ediyorsa. Ama o zaman da zaten kadın kendisi söyler, devlete yine bir şey düşmez.

Yalnız bu konuda fişlenme ile gebeliğin izlenmesi arasında bir ayrım yapmak lazım. Çünkü karşı çıkılması gereken, gebeliğin kayıt altına alınması, takip edilmesi ve bu bilginin paylaşılmasıdır. Yoksa kadınların doktor yüzü görmeden doğum yapmalarının önüne geçmek, bebeklerin doğumdan sonra aşılarının takibini yapmak gibi işlevleri yerine getirmesi, bu amaçla izlenmesine karşı çıkılamaz. Devletin sağlaması gereken sağlık ve sosyal hizmetlerin bir parçası olarak hasta takibinin yapılmasında, hasta bilgilerinin gizliliği sağlandığı sürece bir sorun yoktur.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 9 ay sonra...

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.