Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

'3. köprü kaçak çıktı; imar planları iptal edildi'


evrensel-insan

Önerilen İletiler

'3. köprü kaçak çıktı; imar planları iptal edildi'

12.07.2013 12:40:
 
 
page_3-kopru-kacak-cikti-imar-planlari-i

Üçüncü köprü inşaatının projede belirtilen yerin dışında bir noktada yapıldığı, imar planlarının iptal edildiği ortaya çıktı

T24

 

Çalışmalarına birkaç ay önce başlanan ve Yavuz Sultan Selim adının vermesiyle büyük tepki toplayan 3. köprünün, projede belirtilen yerin dışında yanlış bir noktada yapıldığı ortaya çıktı. Sarıyer gazetesinin haberine göre, köprüyle ilgili tüm imar planları Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın imzasıyla iptal edildi.

 

15 ilçe belediyesine gönderildi

 

Yanlışlığın ortaya çıkmasından sonra ,11 Haziran 2013 tarihinde Bakan Binali Yıldırım imzasıyla alınan iptal kararı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere köprü güzergâhının geçeceği bölgede sınırları bulunan tam 15 ilçe belediyesine gönderildi.

 

2 buçuk milyar dolara mal olacak

 

Üçüncü köprü üzerinde 10 şerit olacak, araçlar için 8 şerit, tren için de 2 şerit ayrılacak. Transit geçişler bu köprüden yapılacak. Özellikle yük taşıyan TIR'lar ve kamyonlar 3. köprüden geçecek. Köprü, 59 metreyle dünyanın en geniş köprüsü olacak. (Diğer iki köprü ise 40'ar metre genişliğinde). Bir ucu Poyrazköy'de diğer ucu ise Sarıyer Garipçe'de yer alacak köprünün uzunluğu ise bin 875 metre. Geçiş ücreti olarak, otomobiller için 3 dolar yani yaklaşık 5 buçuk lira ödenecek. İlk çıkışlar Avrupa Yakası'nda Uskumruköy'de, Anadolu Yakası'nda ise Riva'da olacak. Maliyetin ise, yaklaşık 2 buçuk milyar dolar olması bekleniyor.

 

Bakan Binali Yıldırım'ın imzaladığı, Sarıyer gazetesinin yayımladığı iptal belgesi:

 

gazete.jpg

 

 
 
Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

'Kaçak Köprü'de ikinci belge

 

İptal edilen 'kaçak' 3. Köprü'yle ilgili Binali Yıldırım imzalı ikinci bir belge ortaya çıktı.

 

 

 

Bekir Batu / Aydınlık - Yavuz Sultan Selim adı verilen 3. Boğaz Köprüsü projesinin iptal edildiği haberi gündeme bomba gibi düştü.

 

3. Boğaz Köprüsü'nün projede belirtilen yerin dışında yanlış bir noktada yapıldığının ortaya çıkması ve köprüyle ilgili tüm imar planlarının Bakan Binali Yıldırım tarafından iptal edildiğinin anlaşılması kamuoyunda şok etkisi yarattı. Şu ana kadar oluşan milyarlarca dolarlık maddi zararın yanısıra köprü ve bağlantı yolları güzergahında kalacak denilerek kesilen yüz binlerce ağacın da yok yere katledildiğinin anlaşılması büyük tepkiye neden oldu.

 

Gün boyunca konuyla ilgili olarak Ulaştırma Bakanlığı'nın açıklama yapacağı hatta haberimizi yalanlayacağı konuşuldu ancak böyle bir olasılık neredeyse imkansız (!) çünkü dün yayınladığımız belgede bizzat Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın ıslak imzası bulunuyor.

 

BU DA İKİNCİ BELGE

 

Bugün de ikinci bir belgeyi okurlarımızın ve kamuoyunun dikkatine sunuyoruz. Ulaştırma Bakanlığı tarafından 3. Boğaz Köprüsü güzergâhı üzerinde bulunan 16 belediyeye gönderilen bu belgede projenin ve imar planlarının iptal edildiği açıkça belirtiliyor. Sadece bu durum projenin iptal edilmesiyle oluşacak maddi zararın boyutunun büyüklüğünü gösteriyor."

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Köprü için 245 bin ağaç kesildi

AKP'li bakan açıkladı. Üçüncü köprü inşaatı nedeniyle yüz binlerce ağaç kesilmiş!

 
Umut ERDEM / Hürriyet - Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, üçüncü köprü inşaatı sebebiyle İstanbul’un Anadolu yakasında 93 bin 750, Avrupa yakasında 151 bin 371 adet ağacın kesildiğini açıklayarak, “Kesilen ağaçların 5 katı fidan dikilecektir. Dikimlere de başlanmıştır” dedi.

CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, Eroğlu’nun yanıtlaması üzere üçüncü köprü inşaatı ile ilgili bir soru önergesi verdi. İnce şu soruları yöneltti:

“Köprü güzergâhı belirlenmeden ağaç kesimi yapıldığı doğru mudur? Viyadük yapımından neden vazgeçilmiştir? Güzergâh belirlenmeden ormana önce 100 metre girileceğinin açıklandığı, sonra 300 metre girileceği iddiaları doğru mudur? Güzergâhın bir şirkete ait olan arazi nedeniyle değiştirildiği ve ağaç kesiminin bu nedenle başlatıldığı yönündeki iddialar doğru mudur? 3. Köprü inşaatı nedeniyle bugüne kadar İstanbul’da hangi alanlarda kaç ağaç kesilmiştir? Güzergâhın belirlenmesinden sonra kaç ağaç kesilmesi planlanmaktadır?”

245 BİN 121 AĞAÇ KESİLDİ

Bakan Eroğlu, İnce’nin önergesine verdiği yanıtta “ 3’üncü köprü güzergâhı Karayolları Genel Müdürlüğünce belirlenerek, Bakanlığıma iletilmiştir. Verilen bu güzergah dahilinde ormanlık alanlara rastlayan bölümler için izin verilip saha teslimi yapıldıktan sonra ağaç kesimi yapılmaktadır. Viyadük yapılmasından vazgeçilmemiş olup, tünel planlaması yapılmıştır” ifadelerini kullandı. Karayolları yol standartları dahilinde kazı, dolgu, şev durumuna göre yol platformu belirlendiğini ifade eden Eroğlu, “300 metrelik mesafeye koruma bandı da dahildir ve bantta ağaç kesimi mevzubahis değildir.

Köprü inşaatı sebebiyle 245 bin 121 adet ağaç kesilmiştir” dedi. Bu arada Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da İstanbul 3. köprünün inşaatında hata olmadığını bağlantı yolları için küçük güzergâh değişiklikleri olduğunu söyledi.
 
İşte Aydınlık Gazetesi'nin birinci sayfasında da yer alan o belge:

cmu01025.jpg
Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

'Kaçak köprü'ye tepki yağıyor

Çevreciler kesilen ağaçların hesabını sormaya kararlı.

3koprua%C4%9Fackatliami1.jpg
haber.sol.org.tr - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Erdoğan'ın şaşaalı bir törenle 29 Mayıs'ta temelini attıkları 'Yavuz Sultan Selim' adı verilen İstanbul'un 3. köprüsü kaçak çıktı.

Projede belirtilen alanın dışında yapıldığı gerekçesiyle köprüyle ilgili tüm imar planlarının 11 Haziran'da Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın imzasıyla iptal edildiği ortaya çıktı.

Belgrad Ormanı Koruma Gönüllüleri Derneği Başkanı Abdülkadir Bilge 1 milyondan fazla ağacın kesildiğini, 5 milyonun üzerinde fidanın da yok edildiğini iddia ettiği proje için sorumluların cezalandırılmasını istedi.

TEMA: 'Bu çapta bir proje ÇED'siz ve kaçak yapılamaz'

TEMA Vakfı'ndan konuyla ilgili yapılan açıklamada, Asya ve Avrupa kıtalarını ‘kaçak’ olarak birbirine bağlayacak olan 3. köprünün esastan da usulden de yanlış olduğu kaydedilerek şu görüşlere yer verildi:

"Köprünün 1/1.5000 ölçekli Nazım ve 1/1.000 ölçekli Uygulama İmar Planı iptal edilerek yeni güzergaha göre tekrar yapılacak. Bu durum bir kez daha gösteriyor ki; bölgesel ve hatta ülkesel öneme sahip bu kadar geniş çaplı bir proje; plansız, ÇED’siz ve kaçak olarak yapılamaz!"

'3. Köprü İstanbul'un ulaşımı için tehdit'

İstanbul’un anayasası olarak kabul edilen, İstanbul 1/100 bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı Raporu’nda, 1. ve 2. köprülerin kent makroformu (şekli) üzerindeki olumsuz etkilerinin ortaya konulduğu ve kentin kuzeye doğru gelişmemesi gerektiğinin açıklandığına dikkat çekilen TEMA açıklamasında, söz konusu raporun 3. köprüyü İstanbul ulaşımı için tehdit olarak değerlendirdiğinin de altı çizilerek, "Şimdi karşılaştığımız 3. köprünün güzergahının değişmesi ve imar planlarındaki revizyon; bölgesel ve hatta ülkesel ölçekte öneme sahip bir projenin plansız ve ÇED’siz yapılmaya çalışılmasının sonucudur. Peki bu durumda kesilen yüz binlerce ağacın, yok edilen doğal yaşamın açıklaması nedir?" ifadelerine yer verildi.

'3. Köprü de 3. havaalanı da imar planında yok'

Konuyla ilgili sorularımızı yanıtlayan Belgrad Ormanı Koruma Gönüllüleri Derneği Başkanı Abdülkadir Bilge ise 3. Köprü ve 3. havaalanının İstanbul'un Nazım İmar Planı'nda yer almadığına işaret ederek her iki projenin de keyfi olarak uygulamaya konulduğunu öne sürdü.

'Yine kaçak olacak devam edilecek'

Kaçak olduğu ortaya çıkan 3. köprü için sivil toplum örgütlerinin açtığı davanın kaybedileceğinin anlaşılması üzerine olayın üzerini örtmek için böyle bir açıklama yoluna gidildiğini iddia eden Bilge, "1/1000 ölçekli imar planında yer almayan 3. köprünün yapımına yine kaçak olarak devam edilecek" görüşünü dile getirdi.

'Orman izni de yok'

Belgrad Ormanı Koruma Gönüllüleri olarak başından beri 3. köprünün ÇED raporunun ve orman izinlerinin olmadığını gündeme getirdiklerini anlatan Bilge, "eğer orman izni olsaydı ilgili firmanın yüzde 3 oranında teminat yatırması gerekiyordu. Edindiğimiz bilgilere göre böyle bir teminat yatırılmış değil" diye konuştu.

'1 milyonun üstünde ağaç, 5 milyon fidan yok edildi'

3. köprü için 1 milyonun üzerinde ağaç kesildiğini dile getiren Bilge, ıhlamur, kayın, çam, meşe ve kestane gibi türlerin kesilmesinin yanı sıra çalışmalar sırasında 5 milyondan fazla fidanın da yok edildiğini belirterek, "adeta yangından mal kaçırılır gibi çalışma yapıldı. Sonbahar beklenerek bu fidanlar civar belediyelerin sınırlarına nakledilerek kurtarılabilirdi. Yokedilen bunca ağaç için sorumluların cezalandırılmaları gerekiyor" görüşünü savundu.
Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.