Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Ordu ‘otorite’, İslamcılar ‘cihat’, Tahrir ‘özgürlük’ diyor, Mısır’da çatışmalar büyüyor


evrensel-insan

Önerilen İletiler

Mısır’da devrim sürecinin önünü kesmek amacıyla yapılan askeri darbe yeni bir kriz ortamının yaşanmasına yol açtı. Ordu ‘düzen’ ve ‘otorite’ sözcüklerine sarılırken, İslamcılar ‘cihat’, muhalifler ise ‘özgürlük’ için alanlarda

6 TEMMUZ

16.57 İçişleri Bakanlığı sözcüsünün yaptığı açıklamaya göre Müslüman Kardeşler’in dini liderlerinden Hayrat el-Shater insanları şiddet eylemlerine teşvik etmekten tutuklandı.

16.53 39 yaşındaki bir Kıpti Hıristiyan rahip, el-Ariş’in kuzeyindeki Sina kasabasında silahlı İslamcılar tarafından öldürüldü.

15.30 Geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur, Mursi’ye karşı ülke tarihinin en kitlesel eylemlerine imza atan Temerrüd (İsyan) hareketinin temsilcileriyle görüşmeye başladı.

14.43 Mısırlı yetkililer, Gazze ile tek geçiş kapısı olan Refah’ın bugün de kapalı kalacağını açıkladı.

14.27 Mısır Genelkurmay Başkanı el-Sisi bakanlarla görüşme yapmaya başladı.

14.07 Muhammed Mursi’nin gözaltına alınmadan önce direnme çağrısı yapması, Müslüman Kardeşler lideri Muhammed Bedii’nin de el-Adaweya’daki mitingde “Mursi görevine dönene kadar sokakları terk etmeyeceğiz” açıklamasından sonra ülkedeki gerilim iyice tırmandı.

Müslüman Kardeşler’in yanı sıra silahlı İslamcı örgütler de cihat çağrıları yapmaya başladı. Darbenin Müslümanlara yönelik olduğunu öne süren Ensar el-Şeriat örgütü, Sina Yarımadası’ndaki militanları için eğitim başlattığını ve silah dağıtımı yapacaklarını duyurdu. “Ordu İslam’a savaş ilan etti” diyen örgüt İslam hukuku ve şeriat için ordunun devrilmesi, “haçlı ve laik ucubelerin” caydırılması gerektiğini belirtti.

5 TEMMUZ

Müslüman Kardeşler’in “ret cuması” çağrısıyla Muhammed Mursi’nin görevinin başına geçmesini isteyen İslamcılar sokaklara çıktı. Silahlı İslamcı örgütler Refah sınır kapısı, Sina Yarımadası ve Ariş’te asker denetimindeki noktalara saldırılar düzenledi. Luxor’daki Kıpti mahalleleri basıldı, 23 ev ateşe verildi, çatışmalar çıktı. Cumhuriyet Muhafızları Kışlası’na yapılan yürüyüşte askerle çatışan İslamcılar, akşam saatlerinde de İskenderiye ve Tahrir’de Mursi’nin devrilmesini kutlayan muhaliflere saldırdı. Gün boyunca yaşanan çatışmalarda 30 kişi öldü, 1138 kişi yaralandı.

23.59 Sağlık Bakanlığı yetkilisi Reuters’e yaptığı açıklamada cuma gün içinde yaşanan çatışmalarda toplam 17 kişinin yaşamını yitirdiğini, 400′den fazla kişinin yaralandığını söyledi. Refah ve Şeyh Zayed kentlerinde ise sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

23.43 Tahrir Meydanı’na giden 6 Ekim Köprüsü üzerindeki çatışmalar askeri araçların gelmesiyle birlikte sona erdi. Muhalifler Tahrir Meydanı’na geri dönerken, İslamcılar da dağılmaya başladı.

22.07 AP’ye konuşan bir Mısır Sağlık Bakanlığı yetkilisi gün içindeki çatışmalarda toplam 6 kişinin öldüğünü dile getirdi.

21.53 Tahrir Meydanı yakınlarındaki 6 Ekim Köprüsü’nde Mursi yanlıları ve karşıtları arasında çatışmalar başladı. Muhalifler kurdukları barikatları ateşe vererek İslamcıların meydana doğru yürümesini engelledi. Çatışma sürüyor.


6 Ekim Köprüsü’ndeki çatışmaların henüz başından bir kare..

21.42 Muhammed Mursi’nin görevine iadesini isteyenler kentin farklı noktalarında doğru harekete geçti. Bir grup devlet televizyonu binasına yürüdü ve binanın önündeki askerler ile karşı karşıya geldi. Bekleyiş sürüyor. Bir başka grup ise binlerce muhalifin bulunduğu Tahrir Meydanı’na doğru yürümeye başladı.

21.30 Müslüman Kardeşler’in sabah saatlerindeki cuma eylemlerine katılım az olmasına karşın akşam saatlerindeki Adaweya Mitingi tam bir gövde gösterisine dönüştü. Bedii ve Mursi lehine sloganlar atılırken, el-Sisi ve darbe sürecinde ordunun yanında saf tutan Selefi Nur Partisi lanetleniyor. Kitlenin içinde elleri silahlı bazı kişilerin de olduğu ve “intikam” sloganları atıldığı dikkat çekiyor.

20.25 Mısır kaynakları tarafından tutuklandığı açıklanan Müslüman Kardeşler lideri Muhammed Bedii, Rabaa’daki eylemde bir anda kürsüye çıktı ve konuşma yapmaya başladı. Mursi göreve dönene kadar sokakları terk etmeyeceklerini ilan eden Bedii orduya da “Bize silahını doğrultma. Biz sana fedayız, sen bize fedasın” diye seslendi. Bedii’nin tutuklandığı iddiasının doğru olmaması ve miting alanındaki konuşması binlerce Müslüman Kardeşler taraftarınca alkışlandı.



18.24 Dün asker tarafından gözaltına alınan El Cezire Mısır Sorumlusu serbest bırakıldı.

18.21 Mısır Ordusu, Cumhuriyet Muhafızları Kışlası önündeki çatışmalarda gerçek mermi kullandıkları iddiasını yalanladı. Ordu, eyleme gaz bombalarıyla müdahale edildiğini, kullanılan silahların ise kuru sıkı olduğunu belirtti.

18.15 Mısır’ın geçici Cumhurbaşkanı Adil Mansur, Meclis Şurası’nı feshetti.

17.18 Luxor’un batısında İslamcılar ile Kıptiler arasında çıkan çatışma, kentteki gerilimi bir anda tırmandırdı. İslamcılar yüzlerce kişiyle Kıptilerin mahallesini bastı, 23 evi daha ateşe verdi. Kıptilerin de direnişe geçmesi üzerine çatışmalar başladı. Polisler çatışmayı gaz bombalarıyla ayırmaya çalıştı. Kentteki Dabei Kilisesi de olası bir saldırıya karşı korumaya alındı. Gerilim sürüyor.



17.02 Mursi’nin tutulduğu Cumhuriyet Muhafızları Kışlası’nın dışında çıkan çatışmada Al Ahram’ın iddiasına göre 1, AFP’nin iddiasına göre en az üç kişi öldü, çok sayıda kişi yaralandı. Her iki tarafın da silahlarını kullandığı çatışmalar devam ediyor.

16.59 Luxor kentinde sabah saatlerinde İslamcıların Kıptilerin mahallesine yönelik saldırıları sonucunda çatışma çıktığı öğrenildi. Çatışmada bir bir İslamcı öldürülürken, bir Kıpti yaralandı, üç Kıpti’nin evi ateşe verildi. Luxor Emniyet Müdürü Khaled Memduh, olayın siyasi bir boyutu olmadığını öne sürdü.

16.33 Muhammed Mursi’nin gözaltında tutulduğu askeri kışlaya gitmek isteyen kitleye askerler tarafından ateş açıldı.



16.21 Müslüman Kardeşler yanlılarının ana buluşma noktası Rabaa’daki el-Adaweya Camii’nde binlerce kişi buluştu. Nasr ve Tayaran sokaklarından yürüyüşler yapan İslamcılar, Mursi’nin afişlerini taşıdı, başkanlarıyla gurur duyduklarını söyledi, Genelkurmay Başkanı el-Sisi aleyhine sloganlar attı. Asker ise cami çevresinde ve Meçhul Asker Anıtı önünde yoğun güvenlik önlemleri aldı.

16.04 Egypt Independent’in haberine göre sabah saatlerine silahlı saldırıların yaşandığı Sina Yardımadası’na çok sayıda askeri kuvvet yönlendirildi. Refah Sınır Kapısı’nın da bir günlüğüne kapatıldığı duyuruldu.

16.02 Kahire Üniversitesi önündeki eylemde konuşan Müslüman Kardeşler yetkililerinden Hasan el Şarkavi, Muhammed Mursi’yi sarayına geri getireceklerini söyledi. Radikal gazetesi yazarı Fehim Taştekin’in “Planınız nedir, saraya mı yürüyeceksiniz?” sorusunu yanıtlayan Şarkavi, “Hayır, burada kalacağız. Mursi’nin nerede olduğunu bile bilmiyoruz. Bu sadece bir söylem, insanların arzusu. Kaybettik, tamamen kaybettik” dedi. Şarkavi, Müslüman Kardeşler’in bundan sonra da siyasette kalmaya devam edeceğini söyledi.

15.49 Darbe sonrası toplanan Afrika Birliği Barış ve Güvenlik Konseyi bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıdan sonra Reuters’e konuşan bir üst düzey yetkili, Afrika Birliği’nin Mısır ile olan çalışmalarını geçici olarak askıya aldığını açıkladı.

15.37 Mısır’ın yeni Cumhurbaşkanı Adil Mansur, yayımladığı bir kararname ile Yargıç Ali Aoud Salih’i anayasal danışman, Yargıç Mustafa Hegazi’yi de siyasi danışman olarak atadı.

15.20 Darbe akşamı Müslüman Kardeşler’in miting düzenlediği alanlardan olan Kahire Üniversitesi önünde “ret cuması” için bir araya gelen İslamcılar “Yıkılsın El Sisi” sloganları attı. Mursi iktidarına sahip çıkanların pek çok kentte meydanları doldurduğu söylense de Kahire Üniversitesi önündeki eyleme katılım sadece 2-3 bin kişiyle sınırlı kaldı. Müslüman Kardeşler yanlıları, Tahrir Meydanı’ndaki muhaliflere de “Ey Tahrir’dekiler, anayasaya karşı çıkanlar, biz İslam devrimcileri buradayız” diye seslendi.

15.15 Muhammed Mursi’nin darbeye karşı direnme çağrısını “şiddete başvurmadan” ifadeleriyle yapsa da İslamcı silahlı çeteler sabah saatlerinden itibaren askeri noktalara saldırılar düzenlemeye başladı. Refah sınır kapısındaki askeri alana düzenlenen saldırıda çok sayıda ölü ve yaralı olduğu belirtildi. Selefilerin güçlü olduğu Sina Yarımadası’nda bazı noktalara baskınlar düzenlendi, bir asker ölürken iki asker yaralandı. Ariş’te de askeri havaalanına saldırı oldu.



Mısır halkının Muhammed Mursi iktidarına karşı ülke tarihinin en kitlesel eylemlerine imza atması ve ordunun, devrim sürecinin önünü keserek darbe yapması ile birlikte yaşanan krizde kritik bir gün yaşanıyor. Muhalifler Tahrir Meydanı’nda Mursi iktidarının devrilmesini kutlamak için bir araya gelmeye başladı. Müslüman Kardeşler “ret cuması” adı altında darbeyi protesto etmek için sokaklara çıktı. İslamcı silahlı çeteler ise askeri noktalara saldırılar gerçekleştirdi.
 

http://www.youtube.com/watch?v=UCaKxS0xVrI&feature=player_embedded

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.