Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Dan Brown Cehennem Kitabında Bahsedilen Sanat Eserleri ve Tüm Yerler


gloria

Önerilen İletiler

Sayfa 156:

 

II. Duomo ve Giotto'nun Çan Kulesi

 

"II. Duomo'nun kırmızı kiremitli kubbesini ve Giotto'nun yeşil-kırmızı-beyaz çan kulesini gördü"

 

2yxxuy2izj_2ungqfei68_Campanile..jpg

 

Biraz daha görüntüyü yaklaştırırsak Giotto'nun bahsedilen Çan Kulesi'ni de daha yakından görebiliriz.

 

florence_campanile_di_giotto.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Sayfa 157:

 

Braccio di Bartolo - Saray Cücesi heykeli (Dwarf Morgante)

 

"Aman tanrım, Yeryüzündeki tüm sanat eserlerini satın alabilecekken Medici'ler bunu mu seçmiş?"

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Sayfa 162:

"Adını mimarı Bernardo Buontalenti'den almış olan Buontalenti Mağarası, Floransa'daki en tuhaf yerdiç Pitti Saeayı'na gelen genç ziyaretçiler için bir eğlence evi olarak tasarlanan üç bölmeli mağara süiti, natüralist fantezi ile gotik aşırılığın bir karışımıydı. Damlayan ve sarkıt oluşturan taşlar, duvarlara oyulnuş figürleri yiyor ya da dışarı sızdırıyormuş gibi görünüyordu"

Aynı zamanda sayfa 158'den itibaren birkaç kez bahsedilen küçük bir kapı var. Bu kapının tariften yola çıkılarak hemen alttaki Buontalenti Mağarası'nın girişinin yan tarafında duran kapı olduğunu düşünüyorum.

"Mağaranın solunda küçük gri kapı. Eskimiş ahşap kapı pek önemli birşey gibi durmuyordu; bir depo veya alet dolabının kapağı olabilirdi."




Sayfa 163:

"Birbirine sarılmış iki sevgili heykeli. Langdon ve Sienna heykelin arkasında saklandılar."

 


 

Heykelin görüntüsünü biraz daha yaklaştırıyorum. Bir alt iletide göreceğimiz Yıkanan Afrodit heykeli, İki Sevgili Heykelinin arka tarafında kalmaktadır.
 



Sayfa 162:

"Michelangelo'nun Dört Tutsağı'nın renkli fotokopileriyle..."


 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Sayfa 166:

 

Yıkanan Afrodith (Bathing Venus) Heykeli

 

"Ortasında 'Yıkanan Afrodit' in doğal ölçülerde bir heykeli duruyordu. Duruma çok uygun düşen bir endişeyle omzunun üzerinden bakıyor gibi görünüyordu."

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Sayfa 173:

 

Vasari Koridoru 1564 yılında Grandük I. Cosimo'nun emriyle Giorgio Vasari tarafından yaptırılmıştı. I. Cosimo Pitti Sarayı'ndaki evinden Arno Nehri'nin karşısındaki Vecchio Sarayı'ndaki ofisine güvenli bir geçiş amacıyla bu koridoru yaptırmıştı. Günümüzde Uffizi Galerisi'nden taşan Nadir tablolara ev sahipliği yapmaktadır. (Sayfa 179)

 

vasari-koridoru-krokisi.jpg

 

vasari-koridoru-810x540.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Vecchio Köprüsü ve Sarayı'nın resmini bu iletide göstermiştim.

 

Buna göre sayfa 181, 182:

 

Vecchio Köprüsü 1216 yılında Buondelmonte ismindeki genç bir soylunun gerçek aşkı uğruna ailesinin ayarladığı evliliği reddetmesi sebebiyle öldürüldüğü köprünün de adıdır. Gencin ölümü uzun süre Floransa'nın en kanlı cinayeti olarak anılmış ve devamında Guelf ve Ghibellin'ler arasındaki sürtüşmeyi tetiklemiştir.Bu siyasi düşmanlık sonunda Dante'nin Floransa'dan sürülmesine sebep olmuştur. O nedenle Dante İlahi Komedya'da bu olayı anlatmış ve ölümsüzleştirmiştir. "Ah Buondekmonte ah! Başkasının sözüne uyup onunla evlenmekten kaçınmakla çok fena ettin!"

 

Günümüzde cinayetin işlendiği yerde üç ayrı levha bulunmaktadır. Bu levhalardan her birinde Dante'nin Cennet'indeki 16. kanton 'dan farklı bir mısra yazmaktadır. İçlerinden biri Vecchio Köprüsü'nün girişine yerleştirilmişti ve şöyle diyordu:

 

"FAKAT KÖPRÜYÜ BEKLEYEN KIRIK TAŞA

BİR KURBAN ADAMASI MUKADDERMİŞ FLORANSA'NIN

BARIŞ VE HUZUR DEVRESİNİN SONUNDA

 

94276ee239700f9cbf347f131e33695a.jpg

 

 

Vayyy be muhteşem İtalyancam! sayesinde şu yukarıdaki latince metni de doğru buldum ya daha ne diyeyim ben kendime. Aştım ben aştım.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Sayfa 185:

 

"Michelangelo'nun Davut Heykeli'nin bir replikası -dünyanın en ünlü çıplak erkeği- tüm haşmetiyle saray girişinde durur. Davut'a Herakles ve Casus adlı iki devasa çıplak adamın heykelleri eşlik eder."

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Sayfa 186:

 

".....Meydandaki açık hava heykel galerisi olan Loggia dei Lanzi'deki Medici Aslanlarını görmeden tamamlanmış sayılmazdı."

 

3402405658_92c2f4607a_o.jpg

 

7157179487_8df05f1650_z.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Sayfa 188:

 

Beş Yüz Salonu (il Salone dei Cinquecento)

 

Duvarlardan bir taraf Leonardo da Vinci diğer taraf ise Michelangelo tarafından resmedilmişti. Asma tavan ise Vasari'nin resimleriyle süslenmişti. Zeminde duran 6 dinamik heykel ise Herakles'in Görevleri isimli heykellerden her biridir. (sayfa 190-191'de ayrıntılı olarak bahsedilecektir.)

 

il-salone-dei-Cinquecento.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Sayfa 190:

 

Heraklesin Görevleri Heykelleri

 

Sayfa 190:

 

Langdon çıplak vücutları acayip bir güreşe tutuşmuş gibi duran kötü şöhretli Herakles ve Diomedes heykeline bakmadan geçemedi. Bu heykeldeki penişten yakalama hareketine ne zaman baksa içi tuhaf olurdu."

 

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Sayfa 191: 

 

Zafer Heykeli (The Genius of Victory)

 

"...Michelangelo'nun nefes kesici Zafer Heykeli'ne bakmak daha kolaydı. Yaklaşık üç metre boyundaki bu heykel, aşırı muhafazakar Papa II. Julius'un -II. Papa Terribile" mezarı için yapılmıştı. Vatikanı'ın homoseksüellik konusundaki tutumunu bilen Langdon bunu hep ironik bulmuştu. Heykelde, Michelangelo'nun uzun seneler aşık olduğu ve üç yüzden fazla sone yazdığı genç adam Tommaso dei Cavalieri betimleniyordu." 

 

 

 

Sayfa 192: 

 

Battaglia Di Marciano (The Battle of Marciano) , Vasari tarafından yapılmış bir resimdir. İlgili resme buradan bakabilirsiniz.  

 

"Buradaki savaş sahnesi gerçekten de devasa ölçülerdeydi. On yedi metre genişliğinde ve üç bina katından daha yüksekti. Kahverengi, yeşil ve kırmızı ağırlıklı tonlarda yapılmıştı. Pastoral bir dağ yamacında çarpışan askerler, atlar ve sancakların oluşturduğu vahşi bir manzara."

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Sayfa 196: 

 

il Studiolo

 

"Vasari tarafından I. Francesco için gizli bir çalışma odası olarak tasarlanan dikdörtgen il Studiolo, içeri girenlerde dev bir hazine sandığının içinde olduğu hissini uyandıran yuvarlak, beşik tonozlu bir tavana sahipti." 

 

studiol1.jpg

 

Sayfa 197: 

 

Tanrı Aşkına (Love of God) - Damien Hirst

 

"Damien Hirst'ün tartışmalar yaratan eseri Tanrı Aşkına, Vasari'nin ünlü İl Studiolo'sunda sergilenince büyük patırtılar kopmuştu. 

Bu, platinden gerçek boyutlu bir insan kafatasıydı. Yüzeyi tamamıyla birbirine çok yakın işlenmiş sekiz bin parlak elmasla kaplanmıştı.... Kafatasının boş göz çukurları ışık ve canlılıkla parlıyor, yaşam ve ölüm -güzellik ve korku gibi zıt sembollerin kafa karıştırıcı birlikteliğini yansıtıyordu."

c2f3eca2383ce9ad859c064005b68a8e.jpg

 

Sayfa 197:

 

"Kafatasları Dante'nin Cehennem'inde tekrarlanan bir temaydı, en ünlüsü de cehennemin en alt dairesinde Kont Ugolino'nun acımasızca cezalandırılışı sırasında geçerdi. Zalim bir başpiskoposun kafatasını sonsuza dek kemirmeye mahkum edilmişti. 

 

Alttaki resimde bu görüntüye ait bir sahne görüyoruz. Kont Ugolino, zalim başpiskoposun kafatasını kemirirken, Dante ve rehberi Vergilius bu görüntüyü izlemektedir. 

 

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Sayfa 201:

 

Ölüm Maskesi - Dante Alighieri

 

"Ölüm maskeleri 1500'lü yıllarda çok yaygındı. Bir insan öldükten birkaç dakika sonra yüzünün alçısı alınarak yapılırdı...... 

Sienna maskeyi yapmak için kimin yüzü kullanılmış diye sordu. Langdon elini Sienna'nın omuzuna koyup elinden geldiğince soğukkanlılıkla cevaplamaya çalıştı...."

 

Dante-mask.jpg

 

ex89.jpg

 

 

Ölüm Maskelerinin nasıl yapıldığını gösteren bir görsel

 

Making_Death_Mask_Edit_2.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Sayfa 210:

 

Dante Alighieri'nin sevdiği kadın Beatrice

 

"Dante hayatı boyunca Beatrice Portinari adında genç bir kadını sevmiş. Ama ne yazık ki, Beatrice başka bir adamla evlenmiş. Böylece Dante hem çok sevdiği Floransa hem de en derin aşkla sevdiği kadın olmadan yaşamak zorunda kalmış. Beatrice'ye olan aşkı, İlahi Komedya'nın ana fikrini oluşturur."

 

Aşağıdaki resimler Beatrice ve Dante'nin olduğu resimlerden bazılarıdır. 

 

Dante ve Beatrice'in ilk karşılaşmaları:

 

meeting_dante_beatrice_hi.jpg

 

dante_and_beatrice.jpg

 

John_William_Waterhouse_-_Dante_and_Mati

 

 

dante_gabriel_rossetti_4_dantes_dream_at

 

 

Beatrice ve Dante'nin rehberi Vergilius (Gustave Dore tarafından resmedilmiştir.)

 

gustave_dore_dante_beatrice_and_virgil.j

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Sayfa 210:

 

"Aslında katedralde, Dante'yi şehrin duvarlarının dışında dururken gösteren ünlü bir tablo var, arka planda çok sevdiği saray kulesi görünüyor...." 

 

Katedral: II. Duomo olarak da bilinen Floransa'daki Santa Marina del Fiore Katedrali

Saray Kulesi: Vecchio Sarayı (Palazzo Vecchio)

 

İlgili resim bu linktedir.

 

 

Sayfa 212: 

 

Machiavelli Büstü

 

bust-of-machiavelli-in-the-palazzo-vecch

 

Sayfa 212:

 

Harita salonundaki Mappa Mundi Küresi  

(Sayfa 240'da Mappa Mundi küresiyle ilgili bilgi verilmektedir.)

images?q=tbn:ANd9GcQYlGaEmZTy1kfvhE6ht5_

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Sayfa 213: 

 

Laurentian Kütüphanesi

 

"Eğer henüz oraya gitmediyseniz, mutlaka gitmelisiniz. Michelangelo tarafından tasarlanmış dünyanın ilk halk kütüphanesine çıkan muhteşem bir merdiveni vardır. Oradaki kitaplar kimsenin alıp götürmemesi için koltuklara zincirlenmiştir. Tabii ki oradaki kitapların birçoğu dünyadaki tek kopyalardır."

 

 

laurentian_library_exterior-1024x768.jpg

 

 

laurentian-library-biblioteca.jpg

 

Kütüphanenin Michelangelo tarafından yapılmış merdivenleri

 

19661-050-FCF7AF9F.jpg

 

Kütüphanenin koltuklara zincirli nadir eser niteliğindeki kitapları

 

libro1.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Sayfa 214: 

 

Ölüm Maskesi

 

"Ölümünden kısa bir süre sonra müteveffa, gömülmeye hazırlanır ve yüzü zeytinyağı ile kaplanırdı.Sonra, derinin üzerine ıslak alçı tabakası sürülür ve saç çizgisinden boynuna kadar her yeri -ağzı, burnu, göz kapakları- bununla kaplanırdı. Alçı kuruyunca kolayca yüzden kaldırılır ve yeni alçının döküldüğü bir kalıp olarak kullanılırdı. Bu alçı sertleşip müteveffanın yüzünün son derece detaylı bir replikası haline gelirdi. Bu işlem özellikle seçkin kişilerin ve -Dante, Shakespeare, Voltaire, Tasso, Keats- gibi dahilerin hatıralarını yâd etmek için yaygın olarak kullanılırdı."

 

İşlemin bir görüntüsü bu linkte mevcuttur. 

 

Shakespeare - Ölüm Maskesi

 

ex59.jpg

 

Voltaire - Ölüm Maskesi

 

22.jpg

 

Tasso (Torguato Tasso) - Ölüm Maskesi

 

ex79.jpg

 

Keats (John Keats) - Ölüm Maskesi

 

keats.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

 Bunlar da benden size gelsin 

 

Lorenzo de Medici - Ölüm Maskesi (hatırlayacaksınız kitapta adı çok geçiyor.)

 

ldm-death-mask.jpg?w=460

 

 

Franklin Benjamin - Ölüm Maskesi

 

732174c3d9ff1cb48a87f0e2cc90f2a2.jpg

 

Johann Wolfgang von Goethe - Ölüm Maskesi

 

goethe-mask.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Franz Lizst - Ölüm Maskesi

 

ex50.jpg

 

Thomas Moore  - Ölüm Maskesi

 

ex64.jpg

 

Sir Isaac Newton  - Ölüm Maskesi

 

ex38.jpg

 

Friedrich Schiller  - Ölüm Maskesi

 

ex42.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Sayfa 227:

 

"Loggia Dei Lanzi'nin açık hava heykelleri arasından ilerlerken tüm figürlerin tek bir temanın çeşitlemelerini sahnelediklerini düşünmeden edemedi: kadın üzerindeki erkek egemenliğinin vahşice sergilenişi.

Sabinlerin Kaçırılışı

Polyksena'nın Kaçırılışı

Medusa'nın Kesik Kafasını Tutan Perseus..."

 

Loggia Dei Lanzi'nin fotoğraflarını bu linkten görebilirsiniz.

 

Sabinlerin Kaçırılışı (The Rape of Sabin Women)

 

Sabinler, İtalya'da Romanın kuzeydoğusunda yaşayan bir halka verilen isimdir. Sabin kadınları Romalılar tarafından kaçırılınca, Sabinler Roma'yı kuşatırlar ve Romalılarla Sabinler arasında savaş başlar. Savaşın ortasında kaçırılan Sabin kadınları ortaya atılarak bu savaşa bir son verilmesini isterler. Bunun üzerine Romalılar ve Sabinler arasında barış yapılır ve Romulus ve Titus Tatius birlikte kral olur.

 

250px-Giambologna_sabine.jpg

 

Polyksena'nın Kaçırılışı

 

Polyksena,Truva Şehrinin son kralı olan Priamos'un kızıdır. Efsaneye göre, Polyksena'yı sevmekte olan Akhilleus, Troya'lılarla görüşmeye gittiğinde, onu bekleyen Troyalılar tarafından öldürülür. Akhilleus'un oğlu, savaş sırasında rüyasında babasını görür, babası eğer Polyksena'yı kendi mezarı başında kurban etmezlerse, dönüş yolunda ordularının başına çok kötü felaketler geleceğini söyler. Bunun üzerine Akhilleus'un oğlu Neoptolemos, Polyksena'yı esir kraliçe Hekabe'nin kollarından zorla alıp babasının mezarı başına götürür ve Polyksena'yı kurban eder. Heykel Poyksena'nın Hekabenin kollarından zorla alınışını betimlemektedir.

 

 

 

Medusa'nın Kesik Kafasını Tutan Perseus

 

Medusa çok güzel bir genç kızdır; öyle ki güzelliği tanrıçaların kıskançlığına, tanrıları da peşinden koşmasına neden olmuştur. Denizler Tanrısı Poseidon da Medusa’ya hayrandır. Bu hayranlık başını o kadar döndürür ki sonunda bir gün Athena’nın tapınağında Medusa’ya zorla sahip olur. Athena bu durumu kendisi için aşağılayıcı bulur, ve kıskançlığı da buna eklenince Medusa’yı gorgon yaparak cezalandırır. Medusa'nın saçları o günden sonra yılana dönüşür, yüzüne bakanlar taş kesilir. Ama bu ceza da Athena'ya yetmez ve Perseus’la iş birliği yaparak Medusa’nın başını kestirir. Başı kesildiği anda Medusa’nın Poseidon’dan olma çocukları Pegasus ve Chrysar gövdesinden dışarı fırlarlar. Medusa’dan sıçrayan kan damlaları Libya çöllerine düşer ve birer yılana dönüşürler. Perseus, Medusa’nın kesik kafasını alır gider. Athena ise Medusa’nın derisini yüzüp Aegis’in markası yapar. İki damla kanını kral Erichthonius’a hediye eder. Bu iki damla kandan biri öldürücü zehirdir, diğeri ise panzehirdir, tüm hastalıklara deva olmaktadır.

 

 

 

Perseus0235.jpg

 

 

 

 

Sayfa 228'de bahsedilen Herakles ve Diamedes heykelleri için bu linke tekrar bakabilirsiniz.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Sayfa 245:

 

Atina Dükü Merdivenleri

 

"1300'lerin ortalarında Atina dükü sarayda iktidarı ele geçirmiş ve saldırıya uğradığında kullanmak için bu gizli kaçış yolunu yaptırmıştı. Buraya Atina Dükü Merdivenleri deniyor ve yan sokakta küçük bir kaçış kapısına doğru gidiyor."

 

scala%20segreta.jpg

 

Dük Merdivenlerinin bittiği, yan sokağa açılan kaçış kapısı da budur.

 

stairway+exit-palazzo-vecchio.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Sayfa 251: 

 

I.Cosimo'nun Göğe Yükselişi (Apotheosis Cosimo I)

 

"... iki buçuk metre aşağıdaki tavana baktı. Şimdiye kadar gördüğü tüm ay tabyaları birbirinin benzeriydi. Ama ilerideki, çok büyük, diğerlerinden çok daha genişti.... I.Cosimo'nun Göğe Yükselişi.... Bu Beş Yüz Salonu'nun tam ortasındaki büyük ve yuvarlak ay tabyası, Vasari'nin en kıymetli tablolarından biriydi."

 

94-apotheosis-cosimo-1-1-cosimonun-gc3b6

 

Sayfa 252:

 

Washington'un Göğe Yükselişi

 

"George Washington'un göğe yükselişini tasvir eden fresk 1865 yılında Constantino Brumidi tarafından yapılmış, Brumidi'nin Raphael'den ilham aldığı söylenmektedir. Eserde melekler ya da havariler yok onun yerine Romalı tanrılar var. Merkezde Washington Tanrı'ya dönüşüyor yani apotheosis anı.. Deniz tanrısı Neptün, Atlas OKyanusu'na nasıl kablo döşeneceğini gösteriyor, zeka ve bilgelik tanrıçası Minerva mucitlere teknolojik ilham veriyor. Vulcanus buharlı makine yapmayı öğretiyor. Tarım tanrıçası Ceres McCormic biçerdöverinin üzerinde oturuyor." (Ayşe Özak Karasu'nun bir yazısından alıntıdır.)

 

apotheosis_center.jpg

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.