Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

O, İstediği Zaman Ölür İstediği Zaman Dirilir.


gloria

Önerilen İletiler

Tabii ki O (onun henüz kim olduğunu bilmiyorsunuz ama yazıyı okuyunca öğreneceksiniz)  istediği zaman ölüp, istediği zaman dirilmez ama buna yakın birşeyler yapar... Ne demek istediğimi ancak aşağıdaki yazıyı okuyunca anlayacaksınız. Şimdiiiii ben sizi ilginç bir başlık açarak buraya kadar çektim, e o zaman artık sıra sizde... Buyrun iyi okumalar...

 

***

 

Antarktika’nın gerçek yerlileri aslında ne pelikanlardır ne de penguenler, onlar scottnema lindsayae isimli nematodlardır (bir tür kurt-solucan)... Onları ancak bir mikroskopla görebilirsiniz. Antarktika gibi çok uç koşullarda yaşayabilmenin dışında çok önemli başka bir özelliği de karbon yakalayıp depolamaktır.

 

"Toprak bilimi uzmanı Profesör Diana Wall bu mikroskopik iplik kurduna “Rambo” adını yakıştırmış.  Nedeni, bu aşırı soğuk ortamda yaşamayı becerecek kadar gözü pek olması. Yaşamını sürdürmek için pek çok yöntem geliştirmiş bu nematod.  Havalar soğuyunca bedeninin donma ısısını düşürebiliyor.  Isı daha da düşer ve yaşamasına gerekli su kalmazsa, bedenindeki tüm suyu boşaltıp kendini kurutabiliyor.  Ve yeniden yağışlar başlayana kadar yaşamla ölüm arasında bir noktada kendini tutabiliyor.  İlk yağmurda canlanıp bıraktığı yerden hayata devam ediyor.

 

nematod.png?w=640

 

Bu minik kurt, Antarktika’da karbon yakalayıp depolayan tek mikroorganizma.  Başka kıtalarda, bir avuç toprak bile milyonlarca farklı bakteri ve kurt içerdiği için, bunların karbon yakalama ve depolama işlevlerinin çevreye etkisini saptamak oldukça zor.  Ama Antarktika’da, Scottnema lindsayae’nin çevreye katkısını ve iklim değişimine bağlantısını birebir incelemek mümkün.  Ve bu öğrenilenleri, başka kıtalarda, mikroorganizmaların karbon yakalama ve depolamalarını sağlamak için kullanabilmek söz konusu.

Çalışmalarından dolayı Profesör Wall’a bu konudaki en önemli ödüllerden biri olan Tyler Prize for Environmental Achievement ödülü verilmiş.

 

Bu iyimser öykünün bir de pek iyimser olmayan bir uzantısı var.  En sert iklim koşullarının bile durduramadığı bu gözü pek nematod, son yıllarda ciddi bir yok olma tehlikesiyle karşı karşıya gelmiş.  Giderek yükselen sıcaklıklar ve eriyen buzlar, bu nemli ortamı seven yeni bir nematodu getirmiş Antarktika’ya.  Eudorylaimus glacialis isimli bu yeni minik kurt, bizim Rambo’nun varlığını tehdit etmeye başlamış.  Son yıllarda Scottnema lindsayae nüfusu %65 oranında bir gerileme göstermiş.

 

İklim değişimi, başka bölgelerde de karbon yakalayıp depolayan mikroorganizmaları yok ediyorsa, bunu durdurmaya çalışmamız gerek, diyor Profesör Wall.  Çünkü bu canlılar olmazsa atmosferdeki karbon miktarı hızla yükselecek.

 

Scottnema lindsayae bu süreçte önemli.  Bu minik kurdun Antarktika’da yaşamını sürdürme çabası, bize topraktaki canlıların karbon yakalama ve depolama işlevlerini nasıl korumamız gerektiğini öğretecek."

 

Tahsin Çorat /  Yararlanılan kaynak:  Jane O’Brien, BBC, 26.4.2013

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.