Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

TAŞİYOMİ = “Ayakta Kitap Okuma”


Önerilen İletiler

  • Co-Admin

60372438371236840859120.jpg

 

 

 

 

Okumayı çok seven ve ileri derecede hastalık haline getiren japon halkının ,Metro ve diğer toplu taşıma araçlarında “Ayakta Kitap Okuma” alışkanlıklarına verilen isimdir.

 

Bir eliyle kalabalığın içinde tutunacak yer ararken diğer eliyle kitap okumak için mücadele veren japonlar ; haliyle dünyanın en çok kitap okuyan milleti oluyor.Bununda bir getirisi olarak teknoliji devi olmayı fazlasıyla hakediyorlar.

 

Peki acaba bizde bu olaya bakış açısı ne ?

 

Hiç kitap okumayarak kendisini dünyanın en zeki insanı zanneden , boş işlerle uğraşma uğraşısını ilke edinmiş bazı zihniyetle;otobüste yada metroda ayakta okumayı bırakın , oturarak kitap okuyanları bile ilgi toplamak yada entel görünmek için okuduklarını ileri sürmektedirler.

 

Birkaç sayısal veri ve hesaplama!

 

Japonya’da 1 kişi yılda ortalama 25 kitap okuyor.Türkiye’de ise 6 kişi 1 tane kitap okuyor,yani 150 kişi ancak bir japonun 1 yılda okudugu kitap sayısına ulaşabiliyor.

 

Neden bu kadar az okuyoruz zaman mı yok?.Hemen Birkaç hesaplama yapalım :

 

Türkiye’de televizyonlarda yayınlanan bir dizinin reklamlar ile birlikte ortalama 2.5 saat sürdüğünü varsayalım.Her gün 1 tane dizi izleyen insan 150 dk gibi bir değerli zamanı boşa harcamış oluyor.

 

Ortalama bir insanın 1 sayfayı 2 dk sürede okuduğunu var sayarsak ve bir kitabın ortalama 200 sayfa olduğunu düşünürsek , izleyici bu zaman içinde günde 75 sayfa olmak üzere 3 günde 1 kitabı bitirmiş oluyor.Aylık olarak ise 10 tane kitap okumuş oluyor.

 

Gün içinde takip edilen diğer dizi ve programlar bu hesaba katılmamıştır.

 

 

Bir başka hesaplama ise:

 

Her gün işe , okula giderken hep aynı manzaraya bakıp hayaller kurarak harcanan zamanın bir kısmı değerlendirilebilir.

 

Varış noktasına kadar , sadece 10 sayfa kitap okuduğumuzda aylık olarak 300 sayfa okumuş oluruz, ve bu da en az 1 yada 2 kitap okumak anlamına geliyor.

 

Sonuç olarak :

 

Japonya’da “taşiyomi” denilen bu terim ile halk, okuma işini alışkanlıktan çok ihtiyaç olarak görüyor.

 

Bizim de bilgiye ,kültüre, eğitime ihtiyacımız var ,bunun için bir an önce okuma alışkanlığı kazanmak için çaba göstermeliyiz.

 

Unutmayın “Kitapsız hayat ,kör,sağır ve dilsiz yaşamaktır.“

 

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 3 ay sonra...
  • 1 yıl sonra...

Paylaştığınız bilginin  gerçekle ilgisi yok.
 
Doğrusu;

Türkiye'de kitap okuma verileri ve gerçekler

 

japonlar.jpg

 

Geleneksel bir alışkanlığımız ya yerin dibine vururuz ya da göklere çıkarırız. Doğrusunu öğrenmek varken ezbere konuşmayı da sevenlerimiz de çok.

Sürekli tekrar edilen bir şey var ki alenen hakikatin tahrifatı. Peki bu tahrifat neden? Ortadoğu'lu ve cahil bir millet olduğumuz konusunda çevresini ikna etmek için mi? Neyse niyet okuyuculuğu yapmadan o sıklıkla tekrar edilen yalanı ve doğrusunu yazalım.

"Japonya'da kişi başına düşen kitap 25, Fransa'da 7, Türkiye'de ise 12.089 kişiye 1 kitap düşmektedir."

 

İtü Sözlük

Yukarıdaki verinin doğru bir tarafı var. 12089 kişiye düşen kitap değil, o ülkede yapılan farklı yayın sayısı. Yani baskı tirajı değil. Tabii bu verinin tarihi belli değil. (1982'de ders kitapları dahil 6190 farklı yayın yapılmış) Daha Osmanlı döneminde 1911 verileriyle bile bu ülke de basılan farklı kitap sayısının 1739 olduğu düşünüldüğünde bu verinin pek doğru olmadığı karşımıza çıkar.


Kültür Bakanlığı istatistikleri (2013), 47352 farklı yayın yapıldığını belirtiyor. Vikipedi'nin 2011 istatistikleri de 43100 farklı kitap basıldığını belirtmiş. Üstelik Türkiye dünya'da farklı yayın sayısı bakımından 10. sırada.

Wikipedi sayfası

Yayıncılık konusunda pek çok ülkenin önündeyiz. Kişi başına yayın sayısı esas alındığında bu durum geçerliliğini koruyor.

Üstelik dünyadaki bir çok ülke bizim 1911'de bastığımız kitap sayısına hala ulaşamamış durumda. Mesela Kazakistan sadece 1226 yayın yapmış, Filipinler ise 1507 üstelik nüfusu Türkiye'nin çok üzerinde. (100 milyon)

Tabii ki Avrupalı ülkelerin gerisindeyiz. 65 milyonluk Birleşik Krallık'ta toplam basılan farklı yayın sayısı 150.000. Fakat Birleşik Krallık dünya üçüncüsü. Ortalama Türkiye'nin 3,5 katı farklı yayın yapılmış durumda. Listenin zirvesinde yer alan Amerika Birleşik Devletlerin'de 292.000 yeni yayın yapılmış. Nüfusu yaklaşık 320 milyon. Bu da kişi farklı yayın baskısında Türkiye'den biraz daha iyi durumda olduğunu gösteriyor.

2014 yılı Aralık dönemi hariç toplam alınan bandrol sayısı 320 milyon, muhtemelen 2014 yılı toplamı 350 milyon olarak gerçekleşecektir. Üstelik ders kitaplarının bandrol taşıma zorunluluğu yok. Şu haliyle bile kişi başına ortalama 5 kitap düşmektedir. (Ders kitapları hariç). Ders kitapları dahil kişi başına düşen kitap ortalaması 7.1'dir.

Konuyla ilgili veriler (Yayımcı Meslek Birlikleri Federasyonu)
Türkiye Yayıncılar Birliği 

Şiddetin her türlüsüne karşıyım fakat biri akıldan izandan yoksun şu istatistikleri paylaştığında ağzına çakasım geliyor smile.png Demek ki  12089x25= 302225 Türk, bir Japon kadar kitap okumuyor.

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.