Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Brezilyalı Diken Böcek


Smyrna

Önerilen İletiler

  • Co-Admin

10053335433809912567172.jpg

 

Brezilyalı Diken Böcek (Treehopper), Insecta familyasında sınıflandırılmış uçabilen bir böcek cinsidir.
Dünya üzerinde 600 çeşit cinste 3200 tür Brezilyalı diken böcek bulunmaktadır. Ancak en ilginç olanı ise Bocydium globulare ismindeki böcektir. Dünyanın en garip görünümlü canlıları arasındadır.

Adından da anlaşılacağı üzere Brezilya'nın yağmur ormanlarında yaşamaktadırlar. Nemli bölgelerde barınırlar. Garip görünmesinin sebebi başının hemen üstünde bulunun garip antenimsi yapıdır. Dört adet top biçiminde, kıllarla kaplı ve kuyruk biçimde antenleri vardır.

Ancak bu antenimsi yapıların bugün ne işe yaradığı hala tam olarak bilinmemektedir. Zoologlar, bu antenlerin evrimsel süreçte erkeklerin dişilerini cezbetmek için evrildiğini düşünüyor. Bu antenimsi yapılar, kitin adı verilen ve çoğunlukla böceklerde görülen karbonhidrat yapıdadır. Bu antenimsi yapılara spor adı verilmektedir. Bu spor yapıların etrafında 2650 adet kıl olduğu anlaşılmıştır. Ayrıca çeşitli renklerde bulunabilmektedir.

Dişileri erkelerine göre ayırt etmek oldukça basittir. Erkeklerin spor adındaki antenimsi yapıları dişilerine oranla çok daha iri ve serttir.

Otsu bitkiler içinde yaşayan bu böcekler gündüzleri avlanmaya çıkarlar. Genelikle yaprak bitleri ve karıncalarla beslenirler. Amazon ormanlarının ekosisteminde büyük bir öneme sahiptirler. Ömürleri boyunca yalnızca bir kere çiftleşirler. Yetişkinleri ortalama 2,5 cm boyundadır.

Çiftleşme sonrası Dişileri yaklaşık 200-300 arasındaki yumurtalarını canlı yaprak dokuların arasına bırakır. Bu yumurtaların neredeyse tamamı birkaç haftalık larva döneminden sonra yetişkin Brezilyalı diken böceklerine dönüşür.

Neyse ki ömürlerinin 1 ay olması bu canlılardan ekosistem içinde birikmesine yol açmaz.

 

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.