Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Geri Dönüşüme Önem Verin


kareasi

Önerilen İletiler

Geri dönüşüm çok ciddi bir konu. Doğal kaynaklar git gide azalıyor ve dünya yaşanmaz hale gelmeden çevre ile ilgili sorunlara dikkat çekmek gerekiyor. Hayata Cam Kat, Anadolu Cam A.Ş.’nin başlattığı ve yürüttüğü bir sosyal sorumluluk projesi.  Diyorlar ki; cam doğa dostudur, sağlıklıdır, şıktır, cam ambalajı tercih edin, tercih etmekle kalmayın mutlaka ama mutlaka geri dönüştürün. Fena da demiyorlar aslında; çünkü cam özünü kaybetmeden %100 geri dönüşebiliyor ve gerçekten diğer ambalaj çeşitlerinden daha sağlıklı.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 ay sonra...
  • 1 ay sonra...

Geri Kazanım Konusunda Bunları Biliyor musunuz? 
Geri dönüşüm ve tekrar kullanımın ötesinde, atıkların özelliklerinden yararlanlarak içindeki bileşenlerin fiziksel, kimyasal veya biyokimyasal yöntemlerle başka ürünlere veya enerjiye çevrilmesine "geri kazanım" denilmektedir.

Geri kazanımla, doğal kaynaklarımız korunur, enerji tasarrufu sağlanır, ekonomiye katkı sağlanır, çöplüğe giden atık miktarı azalır ve geleceğe yatırım yapılır.

Türkiye'de atıkların geri kazanımı konusunda uzun yıllardır süre gelen çalışmalar vardır. Cam, kâğıt, karton, plastik ve metal gibi atıklar özellikle çöp dökme sahalarından ve sokak toplayıcıları kanalıyla sokaklardan toplanmakta ve ham madde kaynağı olarak çeşitli sektörlerde kullanılmaktadır.

Kullanılmış ambalajların ve diğer değerlendirilebilir atıkların genel çöpten ayrı ve temiz olarak toplanması yöntemi geri kazanım sürecinin ilk aşamasını oluşturmaktadır. Ayrı toplanan geri kazanılabilir atıkların geri dönüşüm işlemine tabi tutulabilmesi için cinslerine göre de ayrılmaları gerekmektedir.

  • Türkiye'de çöp miktarının yaklaşık % 15-20 sini geri kazanılabilir nitelikli atıklar oluşturmaktadır.
  • Ambalaj çöp değil aynı zamanda bir ham maddedir. Yeniden kazanımı mümkün olan ambalajları evlerimizde ayrı toplayalım.
  • Herhangi bir ürünü alırken geri dönüşümlü olmasına dikkat edelim.
  • Kâğıtlarımızı, defterlerimizi tutumlu kullanıp kullanılmış kağıtları geri kazanalım.
  • Tükettiğimiz kağıtlari çöpe atmak yerine toplayip ekonomiye kazandırabilir ve çevre kirliliğini önleyebiliriz.
  • İnsanların birbirlerine gönderdiği mektupların % 44 'ü okunmamaktadır. Bir ton kullanılmış kağıt, geri kazanıldığında 16 adet çam ağacının, bir ton kullanılmış gazete kâğıdı kullanıldığında ise 8 adet çam ağacının kesilmesi önlenmiş olacaktır.
  • Yalnızca 100.000 aile gereksiz yazışmayı durdurursa, her yıl 150.000 ağaç kesilmekten kurtulacaktır.
  • Bir insan, ömrünün 8 ayını, gereksiz yazışma zarflarını açarak geçirmektedir.
  • Bir büro elemanı yılda, 81 kilo yüksek vasıflı kağıdı çöpe atmaktadır.
  • Bir kere kullanıp atacağımız poşetler yerine, sürekli kullanabileceğimiz bez torba, sepet ve fileleri tercih edelim.
  • Plastikler doğada parçalanma süresi en uzun olan madde olduğu için yok edilmesi güçtür. Bu nedenle bu maddelerin mümkün olduğunca ayrı biriktirilip geri kazanılmaları sağlanmalıdır.
  • Plastik ambalaj atıkları yıkanıp granül haline dönüştürülerek ikincil ürün üretiminde ham madde olarak kullanılmaktadır. Sera örtüsü, otomotiv sektöründe plastik torba, marley, pis su borusu, elyaf ve dolgu malzemesi, araba yedek parçası yapımında kullanılmaktadır.
  • Yeni üretime kıyasla, metal ve plastikte % 95 enerji tasarrufu sağlarız.
  • Geri dönen her bir ton cam için yaklasık 100 litre petrol tasarruf edilmiş olacaktır.
  • Bir cam şişe doğada 4000 yıl, plastik 1000 yıl, ciklet 5 yıl, bira kutusu 10-100 yıl, sigara filtresi 2 yıl süre ile yok olmamaktadır.

Evsel atıklar arasında cam şişe ve kavanozların geri dönüşümü ülkemizde oldukça eski yıllara uzanmaktadır. Renklerine göre ayrılan cam şişe ve kavanozlar ve diğer cam atıklar kırılarak cam tozu haline getirilir. Cam tozu, kum, kireç taşı ve soda külü ile karıştırılır ve yüksek sıcaklıkta şekillendirilerek yeni ürünlere dönüştürülür.

*************************

Evet geri dönüşüm gerçekten önemli bir konu. Artık belediyelerde bu konuya önem veriyorlar. Özel çevre birimleri var. Geri dönüşüm çöplerinizi , pilleri ,atık yağları, elektronik atıkları bağlı bulunduğunuz belediyenin ilgili birimlerini arayarak evinizden aldırabiliyorsunuz. Ayrıca belediyeden talep etmeniz halinde oturduğunuz site tarzındaki evlere geri dönüşüm çöp kutularının konulmasını sağlayabilirsiniz. Bizim siteye koydurduk. Ancak bu bilincin de kazandırılması önemli bazı insanlar kutunun üzerinde "geri dönüşüm çöpleri" yazmasına rağmen her türlü çöpü buraya atmaya çalışıyorlardı. Neyse ki uzun mücadelelerden ve bina kapılarına büyük puntolarla yazılan uyarı mesajları ile  bunu yok denecek kadar aza indirdik.

 

Atık yağlarınızı evden gelip alıyorlar. Yalnız evden alınması için bu miktarın en az 5 lt olması gerekiyor. Onun altındakileri  gelip almıyorlar. Onun için 5 litrelik bir pet şişe bulmanız yeterli .Kullandığınız yağları burada biriktirebilirsiniz ve belediyelerin ilgili birimlerine telefon ederek bunları evinizden aldırmanız mümkün. Keza  tamirinden bıkıp ,atacağınız elektronik eşyaları da gelip alıyorlar. Buzdolabı, çamaşır makinesi, ütü, cep telefonu , ızgara vs.

Bir kere geri dönüşüm çöpü toplamaya başlayınca inanın gerisi geliyor. Normal çöpünüzün yanına geri dönüşüm için ayrı bir çöp poşeti koymanız  ve atık yağınız için 5litrelik bir pet şişe edinmeniz yeterli. Hadi siz de başlayın . Bu ülke hepimizin ve çocuklarımıza güzel bir dünya bırakmayı hedefleyelim

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Ülkemizde insanlar geri dönüşümün öneminin bilincinde olsalar bile ve cam, kağıt, plastik, metal atıklar için belediyeler tarafından mahallelerde ayrı konteynerler konulmuş olmasına rağmen, atık toplamakla geçimini temin eden insanların zaten normal konteynerlerden bunları topladığını düşünüyor ve atık ayrıştırmasını yapmayıp, zahmet edip de geri dönüşüm için ayrılan konteynerlere bunları atmıyorlar.

 

Oysa, atık toplamakla geçimini sürdüren insanlar " para etmediği " için her atığı toplamıyor. Örneğin; naylon torbaları, ambalaj atığı naylonları ( peynir konulan streç naylon ), kırık camlar, kullanılmış hazır jiletler ( ki çöpü karıştıran için ayrıca bir tehlikedir bu ! ) vs. vs.

 

Bunun çözümü, atık toplamakla geçimini sürdüren insanları Belediyelerin işe almasıdır. Bu yolla hem atıklar daha bilinçlli bir şekilde toplanmış olur, hem de bu insanlar sosyal güvence altına alınmış olurlar.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 7 yıl sonra...

Konuyu hortlatmış olacağım ama geri dönüşüm konusunda ülkeler giderek daha ağırlık vermeye başladı.Milyar dolarlar ile ifade edilen bir sektör geri dönüşüm. Geri dönüşüm ile ilgili rakamlarla birşeyleri ifade etmek gerekirse bu makeleye göz atabilirsiniz.

Geri dönüşümün önemi - https://www.mertsanhurda.com/rakamlarla-geri-donusumun-onemi/

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.