Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

"NLP; Farkı Yaratan Fark"


Önerilen İletiler

  • Admin

"NLP; Farkı Yaratan Fark"

 

Dünya Kupası'nda A Milli Futbol Takımı'nın danışmanlığını yaparak, kazanılan bu önemli başarıda etkin bir rol oynayan Turgay Biçer, sadece spor değil, iş ve eğitim dünyasında mesleki ve kişisel gelişime yönelik NLP orijinli seminerler veriyor. Çeşitli dergi ve gazetelerde köşe yazıları yazan ve TRT 2'de Başarı Basamakları adlı programı yapan Biçer'in NLP Kişisel Liderlik, Doruk Performans ve Kazanmak Beyinde Başlar isimli kitapları bulunuyor.

 

Gerek ulusal gerekse uluslararası spor ve iş çevrelerinde, NLP, mentörlük ve spor psikolojisi alanlarında etkili bir isim olan, birçok profesyonel sporcu ve takıma danışmanlık yapan, iş dünyasında doruk performans, karizmatik liderlik, etkili iletişim, NLP ve stres yönetimi seminerleri veren Turgay Biçer’le söyleştik...

 

NLP nedir ve neyi amaçlamaktadır?

 

NLP bir değişim, gelişim ve insanın kendini yeniden yaratma sürecine katkıda bulunan bir teknikler bütünü, düşünce sistemi, eylemler sürecidir. NLP, Neuro Lingustic Programming kelimelerinin baş harfleridir. Dünyayı algılarken beş duyu organımızı ve sinir sistemimizi kullanıyoruz. İçsel faktörlerimizi ve onları nasıl beyine kodladığımızı algılıyoruz. Bu açıdan Neuro önem taşıyor. Lingustic ise sözcüklerle ve sembollerle insanlara kendimizi ifade etmemizi içeriyor. Düşünürken bile dil kullanıyoruz. Dil, olaylara bir anlam veriyor. Beynimizi ve sinir sistemimizi nasıl şekillendiririz ki hedefimize giden bütünsel bir davranış ortaya çıksın. Programlama ile de bunu yapmaya çalışıyoruz. İnsanın içeriği değişirse ortaya koyduğu davranışlarda değişir. NLP kişisel bir teknik olması açısından çok önemli bir faktör.

 

NLP hangi temeller üzerine kurulu bir yöntem?

 

NLP dört temel üzerine kurulmuştur. Bir tanesi iç uyum ve kişisel bütünlüktür. Bunu geçemeyen ikincisini yapamaz. NLP’nin ikinci kısmı ne istediğini bilmektir. Üçüncü boyut sezgisel dünyadır, insanın sahip olduğu sezgileri ve duyguları rahat kullanabilmesini içerir. Dördüncü boyutu ise hoşgörülü olmak, yapamadığınız bir şey olsa bile farklı seçenekler aramak, pes etmemek gibi duygu ve düşünceleri içerir. Düşünmek, değişmek ve gelişmek, üretmek için gerekir. Bunlar olmadan NLP sizin hayatınızda bir değişiklik yaratmaz. Gelişime açık olmalısınız. Her şeyi bir çocuk gibi merak etmelisiniz. NLP’yi doğru olarak kullanan insanlar bir fark yaratıyor. Kullanamayan insanlarsa insanları bağımlı kılmaya ve kendilerini bir şey ilan etmeye doğru gidiyorlar. Oysa bu yanlıştır. Bir toplumda ne kadar çok zayıf insan varsa bu insanlar güçlülere yarar. Oysa ki NLP buna karşıdır. Bu nedenle de Kişisel Liderlik adında bir kitabım var. NLP herkesin kendisinin lider olmasını ister.

 

NLP’nin sadece spor dünyasında değil, çok farklı alanlarda da etkili bir yöntem olduğunu söyleyebilir miyiz?

 

Spor psikolojisi ve spor yönetimi alanında çok çalıştığım için NLP’yi bu konularda çok kullanıyorum. Bunların dışında binlerce, on binlerce insana iş dünyasında eğitim verdim. On binlerce öğretmen eğittim. Ben okulda başarısız öğrenciler olduğunu düşünmüyorum. Yetenekleri ve becerileri doğru saptanmamış ve ortaya çıkartılmamış çocuklar olduğunu düşünüyorum. Kulüplerde de pek çok antrenör ve sporcuya konuştum. Çalıştırdığım onlarca takım var. Bunun dışında NLP iş dünyasında da çok geçerli bir yöntemdir. Eğitim alanında da iş dünyasında da NLP çok büyük fark yaratır. NLP insan hayatında da çok önemli. İnsanın gelişimine katkıda bulunuyor, yetenek ve becerilerinin ortaya çıkmasına ve gelişmesine yardımcı oluyor. İnsan nerede varsa, NLP de orada vardır. Her teknik gibi NLP’nin de sınırları doğru kullanımıdır. NLP’nin sınırları kişinin hayal gücüyle orantılıdır. NLP her alanda kullanılabilir. Politikacılar için de çok geçerli bir yöntem olduğunu düşünüyorum. Örneğin birçok insan hayatın zorluğundan şikayet eder. Oysa ki hayatta zorluk yoktur. Biz zorlaştırıyoruzdur veya biz yeteneklerimizi kullanamıyoruzdur. Bu paradigma ve bakış açısı değişirse hayat farklı bir boyuta doğru gitmeye başlar. Bazı insanlar hayatı bir yarış olarak algılarken bazıları oyun olarak algılıyor. Doğru ve geçerli olan hayatı bir oyun olarak algılamaktır. İnsanın kendisinin farkına varması için bir uyanış olarak yorumluyorum NLP’yi. Bence bu 21. yüzyılın önemli bir keşfi. Türkiye’ye baktığımızda bu kaynakla yapılanan yüzlerce insan oldu. Mevlana, Pir Sultan Abdal, Aşık Veysel, Atatürk... Tanımadığımız ve hayranlık duyduğumuz yüzlerce insan kullandı.

 

NLP’de karşınızdaki insanın kişilik özelliklerine göre daha çok verim aldığınız oluyor mu?

 

Eğer insan merak etmiyorsa ve öğrenmek istemiyorsa o insanı değiştirmek ve o insan üzerinde etkili olmak çok zor. İngilizlerin ‘Tango iki kişiliktir’ diye güzel bir sözü var. Siz sihirbaz da olsanız karşınızdaki kişiyle iletişiminizi istediğiniz gibi yönlendiremezsiniz. Çünkü bu bir ahenktir. Ancak insanları etkileyebilirsiniz ve onlara ilham verebilirsiniz. Öğrenmek, değişmek ve gelişmek isteyen insan için her şey çok daha kolaydır, çünkü onlar buna hazırdır. Bu noktada problem olmuyor çünkü beraber bir enerji yaratabiliyorsunuz.

 

2002 Dünya Kupası’nda yer aldınız. Kamp sırasındaki çalışmalarınızda daha çok hangi teknikleri kullandınız ve nasıl bir performans aldınız?

 

Yalnız NLP’yi değil spor psikolojisi alanında da yer alan pek çok tekniği kullandım. NLP ile spor psikolojisini sentezledim, kendi metotlarımı yarattım ve bunları kullandım. Örneğin şunu doğru saptamak lazım: Duygusallık kötü bir şey değil. Herkesin duyguları var. İnsanların duygularının olması onların kötü olduğu anlamına gelmiyor. Duygular güzeldir, insanın duygusal olmasında hiçbir sakınca yok. Korku, kaygı ve endişe gibi duygulardan arınması gerekir ve buna karşı sistemler geliştirilmelidir. NLP bu konuda seçenekler sunar. Özgüveninizi kazanabilirsiniz. Güçlü bir özgüveniniz olduğunda korkularınızdan da kurtulursunuz. Kendini ifade etmeyi öğrendiğiniz zaman anlaşılmamak gibi bir kaygınız olmaz. Performansınız doruğa çıktığında kaygılarınızdan kurtulur ve keyif duyarsınız. Herkesin yeterli kaynakları vardır. Bunları kullanma becerisini geliştirmek gerekir

Kaynak:efeslight.com.tr

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.