Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Hanri Benazus' un Derlediği ATATÜRK Fotoğrafları


tülvent

Önerilen İletiler

A T A T Ü R K sevdalısı bir yazar, Hanri Benazus...

Yıllarını A T A T Ü R K 'ün bilinmeyen ve farklı yönlerini gösteren fotoğrafları toplamaya adayan Benazus' un koleksiyonunda 4 bin 800 civarında fotoğraf bulunmakta.

Hiç ummadığı yerlerde bile A T A T Ü R K ' ün görülmemiş fotoğraflarına ulaştığını belirten Benazus, A T A T Ü R K ' ün fotoğrafını almak için günü birlik Amerika'ya bile gittim. 1921' de A T A T Ü R K ' le röportaj yapan gazeteci vardı. 1984 yılında haber geldi, ' fotoğraflar oğlunda ' diye, hemen gittim aldım " diyor.

A T A T Ü R K fotoğraflarından oluşan ciddi arşivini açan yazar Hanri Benazus, "Gülen ve Gülümseyen Türkiye" sergisiyle, ulu önderin çoğu hiç görülmemiş, neşeli fotoğraflarını Başkentlilerle buluşturmuştu.

Benazus ile AA arasında yapılan protokol kapsamında Anadolu Ajansı Sanat Galerisi' nde açılan sergi, konuklarını A T A T Ü R K 'ün yaşadığı yıllara doğru yolculuğa çıkarmış, ulu önderin halkla ve çocuklarla ilişkilerini, çalışmalarını, neşeli dakikalarını film şeridi gibi sunmuştu.


A T A T Ü R K ' ÜN HİÇ GECE FOTOĞRAFI YOK

A T A T Ü R K 'ün fotoğraflarına dair ilginç bir ayrıntıya da dikkati çekiyor Benazus, "Kimse bilmez, A T A T Ü R K ' ün kapalı yerde, gece fotoğrafı yoktur. Çünkü hem gözlerinin mavi olmasından hem de Trablusgarp'ta savaşırken gözüne şarapnel parçasının gelmiş olmasından dolayı gözleri çok hassastır. O yıllarda şimdiki gibi flaşlar yok, magnezyum çubukları yanardı, harlardı, öyle fotoğraf çekilirdi. A T A T Ü R K ' ün de gözleri rahatsız olduğu için kapalı alan fotoğrafı çok çok azdır ve gece fotoğrafı hiç yoktur" diyor;

A T A T Ü R K Sevdalısı Hanri Benazus...

 

 

fft15mf409408.jpg

 


13487.jpg

 

 

hanri20benazusl.jpg

 

 

Benazus' un ayrıca A T A T Ü R K konulu kitapları da bulunmakta...

 

 

2868702n.jpg

 

 

2913102.jpg

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal A T A T Ü R K ' ün, Aydın' ın Ortaklar ilçesini ziyareti sırasında leblebi ikram ettiği yazar ve fotoğraf koleksiyoncusu Hanri Benazus, A T A T Ü R K 'e çok şey borçlu olduğuna inanıyor.

Yıllarını, A T A T Ü R K ' ün bilinmeyen ve farklı yönlerini gösteren fotoğraflar toplamaya, kitaplar yazmaya adayan Bezazus, sergi etkinliği için Gaziantep'te AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ortaklar ilçesini ziyareti sırasında babasıyla birlikte A T A T Ü R K ' ü karşılayanlar arasında bulunduğunu, o zaman 7 yaşında bir çocuk olduğunu söyledi.

Yöre halkının A T A T Ü R K ' ü büyük bir coşkuyla karşıladığını, babasının yanından kaçıp A T A T Ü R K 'ün yanına gittiğini ifade eden Benazus, şunları anlattı:

A T A T Ü R K elimden tuttu ve beni trene bindirdi.A T A T Ü R K trenin penceresinden halkı selamlıyordu. O sırada A T A T Ü R K ' e getirilen leblebileri yürüttüm. Kasede leblebi bitince A T A T Ü R K 'ün işaretiyle ikinci kase geldi. Bu kasedeki leblebileri de cebime doldurdum. Sonra bir kase daha leblebi getirdiler, o leblebileri de gömleğimin arasına koyduğumu hatırlıyorum. Bu benim için çok güzel bir anı. A T A T Ü R K benimle yarım saat konuştu.

Okul durumumu, ihtiyaçlarımı sordu. Bu buluşma beni A T A T Ü R K hayranı yaptı, bir ömür boyu ödenmeyecek bir borç altına soktu. Benim A T A T Ü R K 'e borcum o kadar çok ki, topluma karşı o kadar borcum var ki, bugün 80 yaşındayım, hala o borcu ödeyeceğim diye savaşıyorum."

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

36349913.jpg

 


641a.jpg

 

 


 

2702662.jpg

 

 

 

28017s.jpg

 

 

 

1846442.jpg

 

 

A T A T Ü R K  fotoğraflarından derlenmiş kitaplarıyla ilgili olarak dünyanın çeşitli ülkelerinden talepler geldiğine dikkati çeken Benazus,

 

"ABD'deki Türklerden büyük ilgi gördüm. Kitaplara nasıl ulaşabileceklerine dair bizimle yazışıyorlar. Yayıneviyle kitapları ulaştırmanın çaresini arıyoruz. Bazı Avrupa ülkelerinden de aynı şekilde talepler var. Rotamızda Rotterdam var. Orada sergi, konferans ve imza günü organizasyonu yapıldı. A T A T Ü R K 'ün çağdaş fotoğraflarından ilk defa böyle bir kitap yaptık. A T A T Ü R K  'ün 4 bin 800 fotoğrafı var. Hepsini topluma mal etmeye çalışıyorum, inşallah başarırım. Fotoğraflar ilk kez yurt dışına çıkacak. A T A T Ü R K  'ün çağdaş yüzüyle orada da tanışacaklar.

 

ABD'de yaşayan bir doktordan elektronik posta aldım. Kitabın ilk cildini arkadaşından almış, oradaki Türkler görünce afallamış, 'ne olur bize de gönderin' diyorlar.

 

Tüm dünyaya A T A T Ü R K  'ü sunmak benim görevim. A T A T Ü R K  'e borçlu bir insanım.

Bu topluma borcum var. 80 yaşıma geldim, bir 80 yıl daha yaşasam yine de bu borcu ödeyemem, o borcu ödeme savaşı içindeyim. Zerre kadar profesyonelce talebim olmadan gönüllüce yapıyorum. A T A T Ü R K  'e borcumu ödeyebilecek güçte bir insan değilim ama hiç değilse A T A T Ü R K imajını okullara empoze edelim diye uğraşıyoruz. O yaştaki çocuklara A T A T Ü R K  'ü tanıtabilsek eksikleri kapatacağız diye düşünüyorum."

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

520 yıllık İzmirli

 

HANRİ Bena-zus’un kökleri İspanya’dan engizisyon yıllarında göçenlere dayanıyor. 520 yıllık İzmirli. İzmir Atatürk Lisesi’nden mezun olduktan sonra iş hayatına atılıyor. 1960’lı yıllarda Yupi Piliç’le tavukçuluk sektörüne adım atıyor. Bir dönem Altay Spor Kulübü Başkanlığı da yapan Hanri Benazus’un inişli çıkışlı iş hayatı bir süre sonra onu iflasa sürüklüyor. Hatta bir süre, zamanında kendi yaptırdığı ve belediyeye devrettiği huzurevinde yaşamak zorunda kalıyor.

 

55 KİTAP

 

Katıldığı bir televizyon programıyla tanıştığı son eşi Sevgi Tanrısever hayatında yeni bir soluk oluyor. “Benden daha fanatik bir Atatürk sevdalısı” dediği eşinin çocuklar için Atatürk kitabı yazdığını söyleyen Benazus, tüm etkinliklere de birlikte katıldıklarını belirtiyor. Benazus’un yazdığı 55 kitabın 20’si Atatürk ve yakın tarih üzerine.

 

 

ata_50.jpg

 

 

1926%2003%2012.jpg

 

 

0707200911213082746552.jpg

 

 

18257566.jpg

 

 

A91_a2.jpg

 

 

ataturk-fotograflari-albumu-307a8a.jpg

 

 

Photo0509.jpg

 

 

Photo0510.jpg

 

 

Photo0511.jpg

 

 

Photo0514.jpg

 

 

Photo0515.jpg

 

 

Hanri Benazus, bir tarihte 20 milyon ABD Doları teklif edilen koleksiyonunu satmamış... Sahip olduğu fotoğrafları daha fazla Atatürk hayranı ile buluşturabilmek için sergilere katılıyor.

 

 

Photo0518.jpg

 

 

Halkıyla iletişim içinde bir dünya lideri! ;

Kara gözlüklü korumalar yok,

robocoplar yok,

masasından istediğiniz kadar leblebi alabilirsiniz!

 

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.