Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

GÖZ ÖNÜNE ALMANIZ GEREKEN ÜÇ KRİTER


Önerilen İletiler

  • Admin

KARİYERİNİZE BAŞLARKEN GÖZ ÖNÜNE ALMANIZ GEREKEN ÜÇ KRİTER

 

Genç bir insansınız, üniversiteden yeni mezun oluyorsunuz. Hangi bölümü bitirmiş olursanız olun, ilk başta ülkenizdeki koşullarla, çevre koşullarıyla bir kere yüzleşiyorsunuz. Ülkenin genel şartları elbetti herkesi, hepimizi, özellikle de kariyerlerinin henüz başındaki gençleri etkiliyor. Ancak, akıntıya, rüzgara kapılmamak şart. Türkiye gelişme yolunda büyük adımlar atabilen, büyük bir ülke. Hem de dünyanın neresinde olursanız olun, sağlam bir kariyer için en önemli şartlar kişinin kendi içinde yerine getirmesi gereken hususlar.

 

Ne istediğini bilmek

 

Üniversite gibi okullardan mezun olan insanlar eğer okurken ne tür bir işte çalışacağına karar verememişse ve eğitimini aldığı dalda çalışmayı tercih etmiyorsa, ortaya gerçek bir karar verme sorunu çıkıyor. Bu, daha çok Türkiye'ye özgü bir sorun gibi de görünebilir. Çünkü araştırmalar öyle gösteriyor ki, 1990'larda pek çok genç eğitimini aldığı branşın dışında işlerde çalışmayı tercih ediyor. Bu, biraz da mali koşullar, iş olanakları ve üniversite seçme ve yerleşme sistemimizle ilgili. Bu tür durumlarda en iyisi, diplomayı alıp kara kara düşünmeye başlamadan bir yönelim belirlemek ve bunda kararlı olmak. Sürekli iş değiştirmek, branş değiştirmek belli bir alanda kalifikasyon edinmenizi önler. Çok yönlü bir çalışan olabilirsiniz ama kendinize ana bir yönelim noktası belirlemeniz sağlam bir kariyer kurmanız için gerçek bir ön koşul olacaktır. Eğitiminizle yeteneklerini kesiştirebilecek, gelecek vaad eden bir alanda karar kılmaya çalışmalısınız. Kariyer hayatınızı bir yap boz tahtasına çevirmemelisiniz.

 

 

 

Kendini iyi değerlendirmek

 

Kuşkusuz herkes kendisini iyi mevkilerde, en üstlerde görmek ister. Ancak kariyer hayatında ilk anda en tepeden başlamak farklı koşulların biraraya gelmesiyle görülebilen, nadir durumlardandır. Merdiveni alt basamaklardan ağır ve temkinli bir biçimde tırmanmak daha iyi bir yol sayılabilir. Basamakları hazmederek, merdivenin nasıl yükseldiğin saptayarak ilerlerseniz, tökezleme ve düşme riskiniz azalır. Nasıl, apartmanda kendi dairenize çıkarken otomat söndüğünde ayaklarınız sizi merdivende ilerletebilecek alışkanlık ve bilgiye sahip olabiliyorsa, siz de iş alanınızı öylesi kanıksayıp gözü kapalı ilerleyebilecek duruma gelebilirsiniz. Bu duruma gelmek de emek, zaman, nitelik, çalışkanlık, özveri ister. Kendinizi iyi, doğru, gerçekçi bir biçimde değerlendirmeli, kendini ne hafife almalı, ne de dev aynasında görmelisiniz. Başkalarının değerlendirmelerini kendiniz için tam bir kriter olarak görmeyin ama güvendiğiniz insanların kariyer önerilerine hep kulak verin. Eğitim toplantılarında çevrenizi gözleyin ve kendinizi öteki çalışanların performanslarını da gözönüne alarak değerlendirin.

 

 

Ülke koşullarını göz ardı etmemek

 

Kariyerinize gerçekçi bir yaklaşım geliştirmek istiyorsanız, iş ortamınızı Türkiye gerçekleriyle değerlendirmeniz şart. Belki sizin kariyer alanınız bu ülkede çok gelişkin ya da ön planda değil. Belki çok gelişmeye açık bir alan, gerçekten gelecek vaad ediyor. Belki geriliyor. Bu hususları göz önünde bulundurun ve buna göre önlemler alın. Gelişmeye açık bir alanda kariyer yaparken, ilk baştaki olumsuzluklara göğüs germeniz gerekebilir. Sabırlı olun ve gelecek için yatırım yapın. Gerileyen ya da bu ülke şartlarında gelişmesi zor bir alanda kariyer yapıyorsanız, o alanın daha iyi durumda olduğu ülkeleri araştırabilirsiniz. Ya da beklentilerinizi mevcut koşullarla sınırlayabilirsiniz.

Kaynak:efeslight.com.tr

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.