Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

İŞE BAŞLARKEN VEYA BAŞLADIĞINIZDA


Önerilen İletiler

  • Admin

İŞE GİRDİĞİNİZİN İLK AYINDA İŞİNİZE SAHİP ÇIKMANIN YOLLARI

 

Genellikle işverenler işe aldıkları kişilere bir deneme süresi verirler. Türkiye'de bu süre yaygın olarak bir aydır. Bu bir ayın sonunda kendini kanıtlayan kişiler, işlerinde kalırlar. Bu süre çalışan kişinin iş yeri ortamında kendisini ispatlaması ve iyi bir intiba bırakması açısından da tam bir test süresidir. İlk ayda gelişen ilişkiler, sonrasında çiçek açacak tohumlar gibidir ve günün birinde kariyerinizde bunların meyvesini toplayabilirsiniz. Bu nedenle bir aylık "balayı" süresini iyi değerlendirmeniz şart.

 

İşyerinizdeki insanları tanımaya çalışın

 

İşe girdiğiniz ilk iki haftayı özellikle gözleme ayırın. Birlikte çalışacağınız kimseler nasıl insanlar, bunu değerlendirin. Sonra da en azından iş yerinin boyutuna göre üç-dört kişiyle yakınlık kurmaya çalışın. İş yerlerindeki işten çıkarma olaylarının pek çoğunun nedeni iş ortamına uyum sağlayamamaktır. İş yeri kültürünü kavrayın ve işinizi korumak istiyorsanız, buna göre davranın. İş performansınız kadar uyumlu tavırlarınız da kariyerinizin sağlamlaşmasından etkili olacaktır. İyi iş ortaklıkları, takım arkadaşlıkları, uzlaşmacılar olmak elinizdedir.

 

Performansınızı nasıl gördüklerini soruşturun

 

Bunu duruma göre açık açık yöneticinize de sorabilirsiniz. Ama çalışma arkadaşlarınızın izlenimlerini de öğrenmeye çalışın. Performansınızı yetersiz buluyorlarsa, hemen kendinize yeni bir çalışma temposu ayarlayın ve sizden beklenen konumun hakkını verin. Yöneticilerinizin sizi uyarmalarına fırsat vermeyin. Onlardan önce, sorundan siz haberdar olmalısınız. Performansınızı düşük buluyorlarsa, endişe etmeyin, yükselişe geçin. Böylece sizdeki ilerlemeyi artı değer olarak görürler ve sizin iş konusunda istekli ve gayretli olduğunuzu anlarlar. Üstelik işinizi iyi yapma gibi bir endişeniz olması yöneticilerinizi mutlu edecek, size güvenmelerini sağlayacaktır.

 

İş yerinde neler yaptığınızı listeleyin

 

İş yerinde neler yaptığınızı kağıda dökün. Bakalım bunlar sizin beklentilerinizi yansıtıyor mu, bakalım bunlar size önerilen konuma uyuyor mu? Eğer sizi işe alma nedenleri o an yaptığınız işlerle uyuşmuyorsa, ortada bir problem vardır. Eğer kapasitenizin altında çalışıyorsanız, bunu ilk ay içinde fark etmeniz şart. Belki de işe alınma nedeniniz ile üzerinize verilen işler birbirinden çok farklı. Bu er geç bir sıkıntı yaratacaktır ve bunu önceen belirleyip ona göre kendinize bir yön çizmek sizin yararınıza olacaktır.

 

Kendi gelişmiş yönlerinizi ortaya koyan işlere girişin

 

Böylece yerinizin kolay doldurulamaz olduğunu kanıtlarsınız. İmzanızı atabileceğiniz projeler üretin. Üretkenlikten kaçınmayın, o iş yerine varlığınızla bir şey kattığınızı gösterin. Özellikle müşteri ilişkileri gibi alanlarda çalışıyorsanız, yeni ilişkiler kurun ve şirketinizi yükseltmeye yönelik girişimleriniz olduğunu belirtin. Siz kendi üstün yönlerinizi göstermez, gösteren projelere girişmezseniz, iş yerinde silik kalırsınız ve kimse sizin takdir edilesi özelliklerinizden haberdar olamaz.

 

Takım arkadaşları edinin

 

Başkalarıyla uyumlu bir biçimde iyi işler çıkarmaya gayret edin. Kapasitesiyle size yakın olan iş arkadaşlarınızla ortak çalışmalar yapabilirsiniz. Sinerji yaratabilmek de başlı başına bir beceridir. Bu yönünüzü ortaya koyun, paylaşmacı yanınız daha kolay takdir edilmenizi sağlayacaktır.

 

Rekabetten kaçınmayın

 

Çok hırslı biri olabilirsiniz ama bunu çok açığa çıkarmayın. Hiç hırslı olmayabilirsiniz, bunu da... Dengeli davranın. İş yerindeki rekabetin sinirlerinizi bozmasına izin vermeyin ama ayağınızın kaydırılmasına da seyirci kalmayın. Her işinizi belgeleyebilecek biçimde yapın, ikili tartışmalardan ve söz oyunlarından kaçının. Herşeyden son haberdar olan da siz olmayın. Herşeyi bilen kişiler arasına girin, kısacası radarlarınızı açın.

 

Dengeli bir hayat sürün

 

Hayatınızın düzeni doğal olarak çalışma performansınızı etkiler. Yeterli uyku uyumaya, dengeli beslenmeye dikkat edin. Kendinize özen gösterdiğinizi herkes bilsin. Siz kendinize, hayatınıza değer vermezseniz, başkaları hiç vermez. Dinlenmeye, tatil yapmaya zaman ayırın ve her iş gününe taze bir başlangıç yapın.

Kaynak:Efeslight.com.tr

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.