Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Bilim ve Gelecek Dergisi


evrensel-insan

Önerilen İletiler

Bilim ve Gelecek’in Mart sayısı bayilerde!

 

 

Derslerle dolu 100 yıl

Kürt-Türk sorunu

 

Ender Helvacıoğlu, Fatih Yaşlı, Osman Altun

Irk, millet, ulus, milliyet, halk kavramları / Belgelerle Kurtuluş Savaşı’nda Kürt politikası / Türk uluslaşması Kürtleri kapsayabildi mi? / Atatürk’ün 1930 formülasyonu gerçekçi mi? / Ulusal sorun ve Sovyet deneyimi

 

 

 

Michel Onfray

Fransız Devrimi ve Aydınlanma’nın ateist, materyalist, komünist öncüsü

Rahip Jean Meslier

Bu rahip, Anacharsis Cloots’un açık ateizmini, Pierre Dolivier’nin Hıristiyanlık karşıtı tutkusunu, Hébert’in şairane öfkesini, Saint-Just’ün cumhuriyetçi erdemini, Babeuf’ün eşitler arasında komünizmini, Robespierre’in devrimci dürüstlüğünü, Başrahip Gregory’nin adalet tutkusunu, Jacquex Roux’nun aşırı öfkesini, Marat’nın halka olan tutkusunu ve Baldırıçıplakların “hayat zevkinde eşitlik” arzusunu bir araya getirmiş ve kendi eşsiz kişiliğinde toplamıştır.

 

Doç. Dr. Kerem Cankoçak

“Başka dünyalar” var mı?

Çoklu evrenler veya paralel evrenler

Büyük Patlama kuramı büyük olasılıkla başka evrenlerin varlığını da zorunlu kılmaktadır. 1957’den bu yana sık sık karşımıza çıkan çoklu evrenler kavramı, Büyük Patlama’nın yanı sıra, diğer fizik problemlerine de bir çözüm sağlamaya adaydır. Henüz elimizde bunlarla ilgili kanıtlar yok. Ama çoklu evrenler (popüler deyişle paralel evrenler) varsa, bu, çözüm bekleyen birçok soruya yanıt verecek.

 

Prof. Dr. Sevinç Özer

İda/Kaz Dağları mitolojisinde ‘kadın’ın dönüşümü

Antik kültürde romantik bir macera alanıdır, İda/Kaz Dağı. Tek tanrılı dinlerle birlikte ise erkek egemen dünyanın mitlerine ev sahipliği yapar. Batı uygarlığının en doğu ucundaki İda/Kaz Dağı üzerinde yaratılan mitolojik öykülere bakarak burada yüzyıllardır süren bir kültürel dönüşüm süreci yaşandığı açıkça görülebilir.

 

EVRENLE SÖYLEŞİLER / Richard T. Hammond

Boşluk ile söyleşi

Boşluğu çok aktif olabilen bir arenada bulduk. O kendi benzersiz özelliklerini tanımlarken, varlığının ne kadar önemli olduğunu fark etmeye başladık. Boşluk kendisiyle yaptığımız bu söyleşide, Einstein ve onun kütleçekim teorisi ve evrenin genişlemesi konularına da ucundan kıyısından girdi. Doğa yasası üzerine araştırmalarımızı hem göklere çıkardı, hem de yerden yere vurdu... Söyleşiyi, kendi Evren perspektifindeki kişisel durumunu anlatarak noktaladı…

 

Cenk Özdağ

Bilimsel çalışmayı çürüten bir süreç

Zihin göçü

Zihin göçü, beyin göçünün aksine, biliminsanının yer değiştirmesini zorunlu kılmaz. Zihin göçünün akademik çalışanlar açısından sonuçları, kendi halklarına, kendi ülkelerinin gerçekliğine ve kendilerine yabancılaşmalarıdır. Sonuçta toplumuna yabancılaşan bilim (ve biliminsanı), kılavuz olma niteliğini kaybetmekte ve bilimdışı seçenekler yaşamın kılavuzu olarak gündeme gelmektedir.

 

PATİKA / Nalân Mahsereci

Uçma düşü kuranlara…

İnsanın içinde kımıldayan bir şey var sanki, yüreğinde “pırr pırr” eden bir arzu. Bir tohumun durgunluğuna saklanmış kıpır kıpır yaşam enerjisiyle yüreğine kök salıp, yüreğinden beslendikleriyle kürekkemiklerini aşarak, sırtının üstüne bir filiz gibi sürgün vermek

isteyen bir çift kanat: Uçmak istiyor insan. Doğayı, kendini, gerçeği aşmak istiyor…

 

BİLİŞİM DÜNYASINDAN / İzlem Gözükeleş

Belge Özgürlüğü Günü

Belge özgürlüğü, en başta kendi bilgisayarımızda bulunan belgelere erişim hakkını içerir. Şunu iddia edebilirsiniz: “Bir belge bilgisayarımda bulunuyorsa, zaten erişim hakkım vardır.” Fakat başta .doc uzantılı belgeleriniz olmak üzere bilgisayarınızdaki birçok dosya tam anlamıyla sizin olmayabilir.

 

Bilim ve Gelecek’in yeni sayısında ayrıca, Bilim Gündemi, Yayın Dünyası, Matematik Sohbetleri, Briç, Forum, Bulmaca gibi bölümlerde canlı haberler, bilimsel bilgiler, bilim tarihi öyküleri, söyleşiler, kitap tanıtımları ve tartışmalar yer alıyor.

 

 

Bilim ve Gelecek Dergisi

Adres: Caferağa Mahallesi, Moda Caddesi, Zuhal Sokak, No: 9/1 Kadıköy-İstanbul

Tel: 0216-349 71 72 ve 0216-345 26 14www.bilimvegelecek.com.tr

(Abone olmak için lütfen telefon ediniz)

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 1 ay sonra...

Bilim ve Gelecek’in Nisan sayısı bayilerde!

Alâeddin Şenel yazdı
Sınıflı toplumlar ne kadar ahlâklı?
AHLÂK(SIZLIK) KURAMLARI
‘Evrensel ahlâk değerleri’ var mı? / İnsan doğuştan iyi midir, kötü mü?/ Dinsel düşünüşün ahlâk anlayışı / Kapitalist toplumda ahlâk durumları

Berkant Gültekin
Materyalist felsefenin babaları
Empedokles, Anaxagoras, Demokritos
Antik Yunan, doğa felsefesi gelişiminin zirvesine Empedokles, Anaxagoras ve Demokritos ile ulaşır. İnsan aklını kapsamlı bir şekilde kullanan bu materyalist filozoflar doğa felsefesinin gelişimine muazzam katkılar sunuyor ve insan felsefesini geliştiren Sokrates, Platon ve özellikle de Aristoteles gibi filozoflara giden süreçte önemli bir aşamayı temsil ediyorlar.

Prof. Dr. İzge Günal
Ata Soyer’i uğurlarken
Ata’nın toplum hekimi olması bilinçli bir seçimdir: Radyoloji uzmanı olduktan sonra halk sağlığı uzmanı olmuştur. Yani, başkalarında olduğu gibi rastlantısal değildi halk sağlıkçılığı. Zaten ancak bir sosyalistin böyle bir seçimi olabilirdi. Sınıfsal bakış açısı tüm yazılarında açıkça görülürdü. Ondan öğreneceğimiz çok şey vardı; şimdiden özlüyoruz.

Özgür Uyanık
Chavez döneminde ve sonrasında
Venezuela’da Bolivarcı Sosyalizm
Chavez’in “ölüsü” ABD’ye dirisinden pahalıya patladı. Uluslararası medyanın yaptığı tüm karşı kampanyaya rağmen Comandante’nin mesajı dünyanın en uzak köşelerine ulaştı. Chavez tüm dünyada anti-emperyalist bir sembole dönüştü ve ezilen uluslarda yeniden bağımsızlık idealini uyandırdı. O artık dünyanın herhangi bir yerinde yükselecek halkçı güçlerin en önemli esin kaynağıdır.

BİLİŞİM DÜNYASINDAN / İzlem Gözükeleş
Ya büyük birader ya özgür dünya
Şifrepunk Hareketi
Şimdi ikinci kripto savaşının ortasındayız. Hükümetler, bu sefer yalnız teknik araçları değil politik araçları da devreye sokarak interneti kontrol altına almaya çalışıyorlar. Günümüzdeki sorunları 20 yıl öncesinden gören ve mücadele eden şifrepunklar internetin şu anki durumunu, yönelimlerini ve geleceğini değerlendiriyorlar.

Nicholas S. Hopkins
Beş yüz yıl arayla tarihin yasasını arayan iki materyalist
İbni Haldun ve Friedrich Engels
Hiç kuşkusuz İbn-i Haldun ve Engels’in entelektüel modelleri arasında benzerlikler olduğu kadar farklılıklar da mevcuttur. Ne de olsa beş yüz yıl arayla çok farklı toplumlarda dünyaya gelmişlerdi. Her ikisi de dünya tarihi için, siyasi yönetim ve rejim değişikliklerini açıklayacak genel modeller geliştirmeye çalıştı. Her ikisi de maddi etkenlere ve insanların hayatta kalabilmek için birlikte çalışma zorunluluklarına önem verdi. Siyasal ve sosyal yapılar hakkındaki argümanları bu ortak temele dayanmaktaydı.

Şule Dede
100 yıl öncesinden bir yankı
‘Kadınlar Dünyası’
Bu topraklarda örgütlü kadın mücadelesinin fitili bir asır önce ateşlendi. Bu ateşin ürünlerinden biri, ‘Kadınlar Dünyası’ dergisi. Bu ay Kadınlar Dünyası’nın 100. yılını kutluyor ve isyanlarına sırtımızı verdiğimiz kadınları anıyoruz.

ANADOLU KÜLTÜRÜNDE AĞAÇLAR / Hasan Torlak
Erkeksi bir ağaç: Ceviz
Meyvesi erkekle özdeşleştirilebilecek başlıca ağaç cevizdir. Tohumları genellikle çift haldedir ve bu görüntü erkeğin yumurtalıklarına benzer. Meyvenin yenen kısmı da beyne benzetildiğinden, antik dönemdeki spermanın kaynağının beyin olduğu ve erkeğin tohumunun beyinden üreme organına aktarıldığı inancının doğal kaynaklarından birinin ceviz olma ihtimali yüksektir.

BİLİMKURDU / Nalân Mahsereci
‘Bilim: Dört bin yıllık tarih’ kitabı üzerine
Bilime hak ettiği karneyi verme(me)k…
Bilimsel yöntem, kör kuyularda merdivenimiz, engin okyanuslarda pusulamız ve bilimin karnesindeki en geçer nottur. Karneye Einstein’ın şu sözleri not edilmelidir: “Uzun yaşamımda öğrendiğim bir şey var: gerçeklikle ölçüştürüldüğünde tüm bilimimiz ilkel ve çocukça kalmaktadır; ama gene de sahip olduğumuz en değerli şeydir, bilim!”

Bilim ve Gelecek’in yeni sayısında ayrıca, Bilim Gündemi, Yayın Dünyası, Matematik Sohbetleri, Briç, Forum, Bulmaca gibi bölümlerde haberler, bilimsel bilgiler, bilim tarihi öyküleri, söyleşiler, kitap tanıtımları ve tartışmalar yer alıyor.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 ay sonra...

Bilim ve Gelecek Dergisi’nin Mayıs sayısının kapak konusu üniversiteler. Dergide Prof. Dr. İzge Günal’ın yazdığı “Medreseden üniversiteye…Üniversiteden Medrese AŞ’ye…”, Prof. Dr. Erol Eroğlu imzalı “Nasıl bir üniversite alırdınız? Serbest piyasa üstü az bilim, yanına da gözü yaşlı hizmet!” başlıklı yazıların yanı sıra Prof. Dr. Rennan Pekünlü ile yapılan “Benim üzerimden korkutma ve sindirme politikası uygulanıyor” başlıklı söyleşi okunabilir.

 

Derginin Mayıs sayısının diğer içerikleri ise şöyle:

 

Eric Berkowitz

 

İlk seks yasa(k)ları

 

Kayıtlı tarihin en eski zamanlarından bu yana yasa koyucular, insanların cinsel hazları nasıl yaşayacaklarına dair sınırlamalar getirmeye çalışırlar. Bunları pekiştirmek için, Mezopotamya’da sadakatsiz kadınların yavaşça kazığa oturtulması ya da ABD’de mastürbasyon yapanların kısırlaştırılması gibi bir dizi denetim ve cezaya başvururlar. Tarihin her döneminde bazı cinsellik biçimleri teşvik edilirken, diğerleri amansızca cezalandırılır.

 

Metin Hotinli

 

Bilim mi, yoksa inanç mı?

 

Gökbilim, dinsel dogmalarla hep ön saflarda savaşmış, Aydınlanma Çağı’nın itici gücü olmuştur. 19. yüzyıldan sonra, dogmalarla savaş meşalesini, başka bir bilim dalı aldı: biyolojik evrim kuramı. Artık, bilim karşıtı çevreler, eleştiri oklarını, bilimin yumuşak karnı olarak gördükleri, biyolojik evrim teorisine göndermektedirler. Yani, Galieo Galilei’nin yerini bugün, Charles Darwin almıştır.

 

Ferhat Kaya

 

Australopithecus sediba Homo cinsinin atası mıydı?

 

Ayaklanan ilk önderimiz Sediba mı?

 

Au. sediba araştırmacı Lee Berger ve ekibi tarafından ilk duyurulduğunda paleoantropoloji çevresi tarafından şüphe ile karşılanmıştı, çünkü Berger Au. sediba’nın Autralopithecus cinsinden Homo cinsine evrimsel değişimde temel bir rol oynadığını iddia etmişti. Australopithecus ve Homo cinsi arasında anatomik özelliklere sahip olan bu Güney Afrikalı türün insanın soyağacındaki evrimsel yeri yeni keşifler ile daha da sağlamlaşmış görünüyor.

 

‘Bilge’ bir sosyalisti yitirdik : Halim Spatar

 

12 Nisan günü 85 yaşında hayata gözlerini yuman Halim Spatar’ı sevgiyle anıyoruz. Hazırladığımız dosyada, Spatar’ın 1984-85 yıllarında Mamak Cezaevi’nde yatarken, bugün dergimizin İzmir Temsilciliğini yapan Mimar Levent Gedizlioğlu’na yazdığı mektuplardan bir derleme bulacaksınız.

 

Bilgütay Hakkı Durna

 

Gülçin Çaylıgil’in ardından…

 

Gülçin Çaylıgil’in hayatı Türkiye siyasi tarihinin de bir özeti. Yarım asırlık meslek hayatında onlarca siyasi davada müdafi sıfatı ile yer aldı. 12 Mart döneminde Deniz Subayları Davası, Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının İstanbul’daki davaları, Aydınlık Davası, Madanoğlu Davası, TKP, 12 Eylül döneminde TİKP, DİSK, Aydınlar Dilekçesi, THKP-C, Devrimci Sol davaları… Bir söyleşisinde “Ben hiç işsiz kalmadım” demiştir. Listeye bakın, nasıl işsiz kalsın ki…

 

Prof. Dr. E. Rennan Pekünlü

 

Van Allen ışınım kuşakları

 

Elektrik yüklü parçacıklar ivmelendikleri zaman enerjilerinin bir kısmını belli frekanslarda ışınım olarak salar. Işınım kuşaklarında tuzaklanmış olan bu parçacıklar da manyetik alan, elektrik alan, ortamda yayılan dalgaların etkisiyle ivmelenir ve radyo bölgesinde ışınım salarlar. Bu ışınımlar, radyo bölgesinin işitilebilir frekanslarında olduğunda “chorus” (koro), “whistler” (ıslık) gibi isimler alır. Van Allen ışınım kuşaklarında yerinde yapılan deneylerde “chorus” ve “whistler” dalgaları algılanmıştır.

 

Dr. Deniz Akgün

 

“Kapitalizm insanın aklını mahveder”

 

Neoliberal kapitalizm döneminde dünya genelinde süreklileşen güvensizlik durumu ve çatışma ortamı da önemli ruhsal sorunlara yol açmakta. Çeşitli ruhsal bozuklukların oluşması ve tetiklenmesi, bireyde şiddet ve saldırganlık davranışlarında artış, temel insani değerlerin kaybedilmesi, bireyin kendine ve topluma giderek yabancılaşması, gelişmekte olan yeni kuşakların kişilik gelişiminde olumsuz ve kalıcı değişikliklerin ortaya çıkması bu sorunların başlıcaları.

 

BİLİŞİM DÜNYASINDAN / İzlem Gözükeleş

 

Sanal para birimi: Bitcoin

 

Bitcoin’in en cazip özelliği arada bir bankanın olmamasıdır. Ne hesap hareketlerinizi izleyen ne de havale ücreti kesen bir banka vardır. Bu da bazı kişi ya da kuruluşlara, kesintiye maruz kalmadan küçük bağışlar yapılabilmesini sağlar. Bunların yanında para arzı, belirli bir protokol doğrultusunda ve tahmin edilebilir bir süreç sonucunda gerçekleşir.

 

Bilim ve Gelecek’in yeni sayısında ayrıca, Bilim Gündemi, Yayın Dünyası, Matematik Sohbetleri, Geçmişe Yolculuk, Briç, Forum, Bulmaca gibi bölümlerde canlı haberler, bilimsel bilgiler, bilim tarihi öyküleri, söyleşiler, kitap tanıtımları ve tartışmalar yer alıyor.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 hafta sonra...

Bilim ve Gelecek Dergisinin Haziran Sayisi cikti.

 

Icindeki makaleler;

 

Kur’an, Hz. Muhammed ve içki-I
Kur’an’da içkiyle ilgili anlatılanların tümünden “sigara sağlığa zararlıdır” mesajı kadar ...

Kur’an, Hz. Muhammed ve içki-II
Nebiz, normalde bugünkü halk tabiriyle bilinen şarap demektir. Ancak en ...

Çuvalı zorlayan mızraklar
AKP iktidarı çok büyük suçlar işledi. Geri dönemeyeceği yollara girdi ...

Evrimsel biyolojinin tarihsel serüveni - 1
Fisher, anıtsal eseri Doğal Seçilimin Genetik Kuramı’nda, evrimsel bir fikir ...

Evreni düzenleyen 13 sayı
Bu makalede ele alınan 13 sayının kozmik bir önemleri var; ...

Ulusların kendi kaderini tayin hakkı
Fransız Devrimi ile birlikte, ulusçuluk da tüm yakıcılığıyla tarih sahnesine ...

ABD raporlarında Kürt sorunu
Artık yeni dünya düzeninde emperyalizm böl-parçala-yönet yöntemini kullanmıyor. Bunun yerine ...

Sermaye iktidarının Kürt politikası
İkinci Cumhuriyet’le birlikte misyonu değişen Türkiye, inkârı bir kenara bırakarak ...

Moda mı, üniforma mı?
Modern Türkiye’nin bıyıksız ilk devlet başkanıdır, Mustafa Kemal. Tıraş olmanın ...

P2P ağlarda dosya paylaşımı
P2P ağları internette bilginin özgür akışını savunanlarla buna karşı çıkanların ...

Özel dershaneler kapatılmalı mı?
Günümüzde eğitimin 1 milyar lira ciroluk büyük bir sektör olmasında ...

Boyundan büyük bir kültürel tarih: Şimşir ağacı
Şimşir ufak tefektir; narin görünür. Kendisine gölge veren çınar ve ...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Bilim ve Gelecek “Büyük Patlama”yı inceledi

2 Temmuz 2013

 

Bilim ve Gelecek’in “Büyük Patlama: Bu bir astronomi dosyası değildir” başlığıyla Haziran Direnişi’ni incelediği temmuz sayısıyla bayilerde

bilimvegelecek.jpgBilim ve Gelecek dergisinin temmuz sayısı çıktı. Derginin yeni sayısında “Büyük Patlama” başlığının altında “Bu bir astronomi dosyası değildir” notu yer aldı. Dergide yer alan yazılar şöyle:

Parantez/ Ender Helvacıoğlu

Gençlik geleceğe el koydu

Türkiye devrime gidiyor!

Uğur Erözkan

21. yüzyılın ilk büyük halk hareketinin kentsel kodları

Mehmet Yılmaz

Kitabın ismi çok fenaydı: ‘Şiddetsiz İletişim’

Çağrı Mert Bakırcı

İsyan kontrolünde kullanılan silahlar

İsyanda ne, nasıl “yenir”?

Bilişim Dünyasından / İzlem Gözükeleş

direninternet

DOSYA: Marksist bilim tarihçisi Hessen

Marksist bilim tarihçiliğinin öncüsü: Boris Hessen – Baha Okar

Newton’un Principia’sının toplumsal ve iktisadi kökleri – Boris Hessen

Newton’u bilimin gelişmesinde dönüm noktasına yerleştiren neydi? Onun yaratıcı dehasının kaynağı nedir? Pratik, fikirler tarafından açıklanmamalıdır, tam aksine, ideolojik yapılar maddi pratikle açıklanmalıdır. Newton’un faaliyetlerinin doruğunda bulunduğu dönem İngiliz İç Savaşı ve Uluslar Topluluğu dönemiyle çakışır. Marksist bir Newton tahlili en başta Newton’u, eserini ve dünya görüşünü bu dönemin bir ürünü olarak anlamaya dayanacaktır.

Yavuz Sultan Selim 8 yıla neleri sığdırdı? – Ali Yıldırım

Babasını, 2 kardeşini, 5 yeğenini ve 40 bin Türkmen köylüsünü katletti! Yavuz Selim, babası II. Beyazıt’a karşı gerçekleştirdiği bir Yeniçeri darbesi ile 24 Nisan 1512’de tahta geçiyor. Gözünü kırpmadan babasını zehirletiyor. Yetmiyor, kendisine sığınan 5 yeğenini boğduruyor. Yetmiyor, iki kardeşini de punduna getirip boğduruyor. Yetmiyor, nefret ettiği Anadolu Türkmen köylüleri Kızılbaşları tek tek tespit edip kılıçtan geçiriyor. 40 bin Kızılbaşı katlediyor. İşte Yavuz’un 8 yıla sığdırabildiği icraatları bunlar.

Sait Maden dergimizle yaşayacak – Der. Nalân Mahsereci

Şiir ve simge, zarif ve bilge karıncasını yitirdi…

Dergimizi elinize aldığınızda, yüzümüzde ilk onun el izini görüyorsunuz.

Adımız, kapağımıza onun mahir elleriyle yazılı. Değerli Sait Maden Ağabeyimizin, ülkemizin kültür yaşamını birçok alanda zenginleştiren gönüllü emeğinden, bizim de payımıza bu güzellik düştü: Adımızın grafik yazımı ve Bilim ve Gelecek’in “B” harfine yerleştirilmiş, geleceği simgeleyen küçük ok, onun bize büyük katkısıdır. Sait Maden, tüm eserleri gibi logomuzla da yaşayacak.

Okumak direnmektir! – Patika / Nalân Mahsereci

Kitaplarla suç ortaklığımız ilk gençlik yıllarımızda başlar. Kendimizi oluşturma yolunda ilerlerken okuduklarımız, benliğimize işlemiştir adeta. Yeniyetmelik yıllarımızda yaptığımız pek çok eylem gibi, okumak da reddetmek içindir. Geleneğin ve genelin onayladığı yaşam yollarına, tarzlarına, görme biçimlerine, düşünme alışkanlıklarına, normal sayılana, her türlü sıradanlığa, günlük yaşamın yavanlıklarına okuyarak direniriz.

Bilim ve Gelecek’in yeni sayısında ayrıca Bilim Gündemi, Yayın Dünyası, Matematik Sohbetleri, Briç, Forum, Bulmaca gibi bölümlerde haberler, bilimsel bilgiler, bilim tarihi öyküleri, söyleşiler, kitap tanıtımları ve tartışmalar yer alıyor.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.