Zıplanacak içerik
  • Üye Ol
pinarkesilmez

Gül Suyu

Önerilen İletiler

Gül, gülgiller (Rosaceae) familyasının Rosa cinsindendir. Fosil kaynaklı kayıtlara göre, gülün yeryüzündeki varlığı en az 35 milyon yıllık bir geçmişe sahiptir. Gül çiçeğinin insanlık tarihindeki yeri
ve önemi ise en az 5000 yıllık çok renkli bir geçmişe dayanır. Bu zaman içinde gül aşk, güzellik, savaş, barış ve siyaset alanlarında sembol olarak kullanılmıştır.

Anavatanı olan Orta Asya’dan ticaret yolu ile dünyanın diğer bölgelerine ulaşmış olan gül, güzel kokusu, tıbbi değeri ve beslenmedeki yeri dolayısıyla antik çağlardan beri efsanelere konu
olmuş ve güzel kokunun peşinde olanlar için vazgeçilmeyen bir çiçek olmuştur. Hatta öyle ki, antik dönemde Fenikeliler, Yunanlılar, Romalılar için gül bahçeleri, en az buğday tarlaları ve meyve bahçeleri kadar önem taşımıştır

Gül kokusunu kalıcı yapmak için tarihte ilk yöntem antik çağlarda Mısır, Mezopotamya, Hint
ve Çin gibi medeniyetler tarafından kullanılan yağlarla maserasyon (gül çiçeklerinin uygun yağlarda belli bir süre bekletilme yöntemi) olmuştur.


Daha sonra ise M.Ö. 3500’de keşfedilen su ile ekstraksiyon (belli metodlarla gül çiçeklerinin suda bekletilmesi ve sonra süzülerek bu suların kullanılması) yöntemi uygulanmıştır. Daha sonra,
M.Ö. 50’de insanlığın keşfettiği “ruhunu yakalamak” usulü yani damıtma ile elde edilen ürünler ortaya çıkmış, gülsuyu haline gelmiştir. Son aşamada da bu gülsuyunun içindeki güzel kokulu yağ taneciklerini toplamak için çaba harcayarak gül yağı dediğimiz gül esansını elde etmek olmuştur. Gül yağı başta tabipler, sonra kadınlar için vazgeçemedikleri bir madde olarak bugüne dek
gelmiştir. Tedavide gül, geleneksel tıp dünyasında ilaç olarak kullanılmıştır. Gülsuyu, Gül Macunu ve Gül yağı olarak işlenen gül, bu üç ayrı şekliyle baş ağrısı, ateşlenme, bayılma, mide ağrısı, göz kanlanması gibi rahatsızlıkları tedavi etmekte faydalı olduğu geleneksel tıp kitaplarında yazmaktadır.

Türk geleneklerinde ise en az 900 yıllık bir geçmişe sahip olan gül ve gülsuyu ile ilgili bilgiler için yazılı kaynaklarla 11. yüzyıla kadar gidebiliyoruz. Uzun bir gelenekten sonra, özellikle Osmanlı
İmparatorluğu döneminde, gülsuyu ve gülden yapılan macun, şurup gibi maddelerin kullanımı artarak devam etmiştir.

Bu iletiyi paylaş


İletiye ulaşan sekme (kopyala)
Diğer sitelerde paylaş

Bütün güzel kokular gibi gülyağı da çok uçucu bir madde ve ne ile karıştırılırsa karıştırılsın kalıcılığını çok da artırmak olası değil. Su ile karıştırmak en kötü fikir. Çünkü su bu molekülleri çözemez. En iyi çözücü alkoldür ve kokuyu en etkin hale alkol getirir. Bazı yağlar da çözücüdür ve iyi fikir. Alkol kadar hızlı buharlaşmayan yağlar kokuya bir ölçüde kalıcılık sağlar. 

 

Neyse, çok kalıcı hale getirmeye de gerek yok zaten. Çünkü burundaki koku reseptörleri ilk algılamada yüksek uyaran sinyali üretirler. Koku uzun süreliyse reseptörlerin sinyal düzeyleri düşmeye başlar. Reseptörler bile akıllı, kendilerini boşa yormuyorlar. Ortamda sürekli bulunan bir koku, giderek tümüyle algılanamaz hale bile gelebiliyor. Gül bahçesine ilk girişte enfes kokudan çarpılırsınız. Ama bir saat orada oturun, kokuyu zor almaya başlarsınız. Gün boyu oturursanız koku sanki kaybolmuş gibi olur.

 

Parfümeri bu yüzden topluma hitap eden bir olgudur. Sürekli birlikte yaşadığınız kişinin parfümüne burnunuz alışır. Ama parfüm kullanan biri ile ilk karşılaşanlar parfümü derhal hisseder. Ben şahsen asansöre bindiğimde filanca benden önce asansördeymiş diye hemen anlarım. Halbuki birlikte yaşadığı kişi bu parfümü algılamayabilir.

 

Parfümleri sürekli kullanmayın. Aralıklarla değiştirerek farkedilirlik sağlayabilirsiniz elbette ama, kişiliğinizi en iyi yansıttığını düşündüğünüz bir parfüm vardır. Onu her gün kullanmayın ki kullandığınızda farkedilsin.  

Bu iletiyi paylaş


İletiye ulaşan sekme (kopyala)
Diğer sitelerde paylaş

İletiniz moderatör kontrolünden geçtikten sonra sitede gösterilmeye başlanacaktır. Eğer buna maruz kalmak istemiyorsanız lütfen hemen bir ÜYE OLUNUZ.

Misafir
İletinizi misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer üye iseniz lütfen GİRİP YAPARAK gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.