Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Azinlik ve Etnisite Farki


evrensel-insan

Önerilen İletiler

Bu iki kavrama cagdas olarak baktigimizda ve sorguladigimizda ikisi arasinda oldukca birinin digeri ile esdeger anlam ve icerikte olmadigini gosteren farkliliklar mevcuttur.

 

Bunlari soyle siralayabiliriz.

 

Azinlik yerlesik halk ile ilgili bir kullanim degilken; etnisite yerlesik halk ile ilgili bir kullanimdir.

 

Azinlik etik olarak sadece milli kokeni degil, dini ya da etik farki icerirken; etnisite sadece milli koken olarak kullanilir.

 

Azinlik yerine gore o ulkenin vatandasi olmaz iken, etnisite oulkenin vatandasi olarak her turlu vatandaslik haklarindan yararlanir.

 

Azinlik cogunluk ile bir cesit olcum alirken, etnisite de boyle bir mukayese yoktur.

 

Kisaca azinlik halk kitlesi olarak bir ulke vetoplumda O ULKEYE SONRADAN GELMIS VE YERLESMIS iken; etnisite o ulkenin yerlesik toplumunun ve farkli halklarindan bir tanesidir.

 

Azinlik bir kimlik ya da kisilik belirten bir etik deger degil iken; etnisite kimlik ve kisilik belirten etik bir degerdir.

 

Iste bu temelde, Turkiye'de cografi olarak yerlesik olan hic bir halk azinlik degil, etnik farklara sahiptir.

 

Hele hele Anadolu gibi belkide cografi ve tarihi olarak dunyanin en kozmopolit cografyalarindan birine sahip anadolunun, her turlu etik ve kultur zenginligini de saglayan budur.

 

Azinligi belki fark olarak cogunluktan ayirt edebilme mumkun iken, etnik farklari toplumdan ayirmak mumkun degildir.

 

Cunku Anadolu'nun bu etik ve kultur zenginligi birakin bolgesel olarak farklilasmayi, her turlu aile sulale, akraba, komsu v.s. temelli yasam ve iliski olarak icicedir.

 

Yani her bir farkli etnisite; TARIHINDE, KULTURUNDE, BUNYESINDE DIGER ETNISITELERI TASIR.

 

Iste bu ulke ve toplum olarak her turlu etnisite farkinin ICSELLESTIRILMESI anlamina gelir.

 

Peki o zaman konu nedir?

 

Konu aidat ve sahiplenme kisilik kimlik degeri yapma ve bu etnisiteyi yasam ve iliskilerde surdurmek devam ettirmek yasamak ve yasatmak hak ve ozgurlugudur.

 

Kimse kimseyi zorla ne bir etnisiteye degistirebilir, ne de zorla kabul ettirebilir. Iste bu aynen ZORLA BIR ETNISITENIN VAZ GECIRILEMEMESINI DE icerir.

 

Ustelik etnisite kisiye dogumdan itibaren verilen bir aidattir ve belki de KISININ TEK DEGISTIREMEYECEGI aidatidir. Yani halkinin, ailesinin, dilinin, kulturunun, ananesinin aidati ve devam hak ve ozgurlugudur.

 

O yuzden bir kisinin zaten etnisite talebi ya da bu talep temelinde cografya ya da ulke talebi olamaz. Yalniz ulkesinde ve toplumunda etnisitesini yasamak ve yasatmak talebi olur ve bu talep te zaten onun en insansal hak ve ozgurlugu ve ustelik insan haklari olarak evrensel hukuk guvencesidir. 

 

Iste bu temelde eger Turkiye cografya ulke ve toplumunda bir azinliktan bahsedilecekse, bu sonradan ulkeye yerlesmis belirli bir kitle olusturmus, kokeni Turkiye cografya ve toplumuna dayanmayan vatandaslik hakki elde etmis ya da etmemis olan halktir.

 

Buna en son ornegi, Suriye'den gelen multeciler olarak verebiliriz. Cunku onlar azinliktir.

 

Ayrica etnisite konusu devletin ve onun sivil kurumlarinin konusudur. Ne politikanin ne kutuplasmanin, ne otekilestirmenin ne de "biz/oteki" kutuplasmasinin konusu degildir. Politik oy ya da cikar amacli bir duygu somurusu ya da su istismari olarak kullanilamaz.

 

Iste devletin oturmuslugu normalligi sivilligi cagdasligi da budur. Yani hic bir politik harekete etnisitenin bir arac olarak iktidar amacli kullanilmasina izin vermemek.

 

Tabi bu cagdas birey devleti olan ulkelerde gecerlidir. Ulkemizde bagimsiz bir devlet, tum toplumunu ve farkli halklarinin hak ve ozgurlugunu koruyan kollayan bir devlet yoktur. Ustelik iktidarin ve hukumetlerin elinde kullanim araci olan devletin tum tabakalarinda iktidarin amacina yonelik etnisite ayrimciligi olandir.

 

Discrimination, yani her turlu etik ayrimcilik insan haklari hak ve ozgurlukler olarak evrensel hukuk ta bir suctur. Iste tam bunun tersi olan antiayrimcilik ise, ayrimciliga ancak ve ancak farklarin hak ve ozgurlugunu  kollamak, korumak ve yasamak adina devleti ve sivil kurumlari ile korur, kollar.  

 

Bir ulkede azinlik adina bir politika azinliklarin soz sahibini temsil adina gudulebilir. Yalniz etnisite ile ilgili boyle bir politika sadece ayrimcilik olur. Cunku etnisitenin hak ve ozgurluklerini politika degil; devlet korur.

 

Iste bu temelde Turkiye'deki ulus, millet, etnisite, azinlik v.s. kavramlarini hem bilincli ve farkinda olarak algilayalim, hem de hic bir politikanin bunlari kendine arac edinmesine izin vermeyelim.

 

Bu da ancak iktidarin gudumunde olmayan bir devletli ulkemizde toplumun ve farkli halklarin BIRIBIRLERINI ICSELLESTIRME bilinc ve farkindaligidir.

 

Aslinda toplumumuzda bu tarihi ve kulturel olarak zaten vardir. Yeterki bunu koruyabilecek bilinc ve farkindaliga erelim ve bu tarihi mirasi ve cok yonlu yasam ve iliskilerimizi bolmeye ayirmaya otekilestirmeye calismayalim.

 

Zaten bunu devlet olarak basarabilirsek; emperyalizmin elindeki en buyuk ayrimcilik kozunun da onunu almis oluruz.

 

Cunku antiemperyalizmin bir temeli de farklarin farkinda ve bilincinde olarak antiayrimciliktir.

 

Ayrimcilik hem de mikrosu zaten emperyalizmin siaridir. Yani "ayir/bol/yonet"

 

Sonucta emperyalizm ne kadar ve ne kadar cok konu ve kavramda ayirirsa, ayirdiklarini biribiri ile savastirmayi ve her ikisini de her turlu elde etmeyi gayet iyi basarir.

 

Ornek isteyenin, insanlik tarihine bir goz atmasi yeter. Ki bu gunumuzde cok daha bariz ve aciktir.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.