Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Zorunlu Egitim Uzerine


evrensel-insan

Önerilen İletiler

Egitimin zorunlulugu, yeni nesillerin yetismesi, ogrenimi, egitimi ve yarin gelecek yasamini kurmasi icin gereklidir. Zorunlu egitim, cocukluk ve gencligin her turlu bilgi edinmesini, her turlu aktivitesini ve toplumda kendini kendi adina kanitliyabilmesi ve bir deyim le "ayaklari ustunde durabilmesi" icin verilir. Ayrica "bugunun kucukleri, yarinin buyukleri" olarak alacaklari her turlu bilgi ve egitim ile, yarin ulkenin cesitli yerlerinde her turlu yetkiyi alacak ve ulkeyi yonlendirecek ve yonetecek olan kisilerdir.

 

Cagimiz, herseyin sorgulandigi bilgi cagidir. Cagimiz her turlu yeniligin, daha teknik ve modern yasamin getirdigi bir cagdir.

 

Iste butemelde zorunlu egitim, 1+4+4+4 olarak degil; kesin bir rakamla ve bir yas hedeflenerek ortak bir egitim olarak saptanir.

 

Yukarida zorunlu degil, gonullu egitim vardir. Daha onceki 8+4 te belirtilen sekiz rakami yerine 4 rakami getirilmistir.

 

Simdi dusunelim. Normalde okula baslama yasi 6/7 olarak bilinirse; 4 yil sonra egitimin yasi 11 olur ve egitimi alan hala cocuktur. Iste bu yastan sonra egitimin zorunluluktan kaldirilmasi, yada verilen egitim olarak farklilasmasi; ulke butununde farkli bir yetistirime, egitime, ogrenime yonelim anlamini tasir. Bu da yarinin buyuklerinin 11 yasinda alacaklari ortak egitimden koparilmalari demektir. Peki 11 yasindan sonra cocuklar ne yapacaktir. Ya evde oturacaktir, ya baska bir egitime yonelecektir. Hele hele kiz cocuklarinin her turlu toresel, dini ve etik algi goz onune alinirsa; kucuk yasta evlilik gibi bir sorumlulugun altina sokulacaktir. Erkek cocuklar ise kucuk yasta emek harcayarak para kazanacaktir. her turlu cocuk somuru ve istismarini goze aldigimizda, bu sistem, bir karmasa ve kaos demek olacaktir. 11 yasinda,ortak egitimden koparilan bir cocugu nasil bir yarin bekleyecektir?

 

Dunya da bilimsel ve hukuki olarak cocugun kendinden sorumlu olarak yasadigi donem genelde 16 yasinda baslar. Yani bu yastan once bir cocuk ne yaparsa yapsin, kendi yaptigindan sorumlu tutulamaz ve ebeveyninin sorumlulugu ve de dolayisiyle devletin sorumlulugu altindadir. O zaman bunun boyle olmasi bize zorunlu egitim yasinin 16 yasina kadar surmesi gerektigini gostermektedir. Iste bu egitimden sonra, kisi artik aldigi kararda kendi sorumludur.

 

B.Britanya'dan ornek verecek olursak; egitim yasi ilk okul oncesinde ve ana okulu altinda devlet eliyle 2/3 yasindan baslar. Zorunlu egitimde ilk ogretim; 6-11 yas arasi olarak 6 sene ve 12-16 yas olarak 5 senedir. Yani mecburi ogretim, 11 senedir. Bundan sonra cocugun basarisina gore +2 ve +4 temelli yuksek ogretim secenegi vardir, ya da 16 yasi sonrasi, is hayati, meslek egitimi, tekniker, diploma v.s. gibi hem okuyup hem kazandiran ve diploma sahibi yapan okullar vardir. Eger talebe basarili ise +2 A level ve +4 universite egitimini gorur. Master ve doktora da ondan sonraki secenektir. Ayrica isteyen cocuk, daha sonra bu egitime elde ettigi meslek diplomasi ile de dahil olabilir. Eger bir kisi 16 yasinda hayataatilmiyorsa, ondan sonra yuksek ogretimin her doneminde hayata atilabilir.

 

Kisaca zorunlu egitim 11 senedir ve 16 yasinin bitimine kadardir. Cunku hem bilimsel, hem hukuki sorumluluk olarak bir kisi 16 yasina kadar cocuktur ve tek yapacagi okuyor olmak olacaktir. Bu yas oncesi egitim hayatinin zorunluluktan alinmasi, kisinin cocuk yastaki egitimine, ogrenimine, yetisimine ve her turlu bilgilenimine engel olmak demektir.

 

Iste butun mesele de, neden boyle bir engel olma zihniyetinin oldugu ve bu sorunun cevabini bulmaktir.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.