Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Sivilleşme Uzerine


evrensel-insan

Önerilen İletiler

Sivillisme; bir zihniyettir. Toplumun sivillesmeside, bu zihniyetteki bir egitm-ogretim-ogrenim-yonetim-yonlendirimin bir urunudur.

 

Daha once acilmis olan 'Baskici ve Saldirgan' Zihniyet" adli baslikta islenen temanin, tam da diyalektik karsitidir, sivillesme. Turkce acisindan konuya bakarsak; sivili, askeri olmayan diye algilamak; belkide sivillesmenin en iyi sekilde algilanmasini saglar. Anadolu toplumu ASKERI BIR TOPLUMDUR. Oyuzden, birey yetismez, o yuzden, hosgoru, anlayis, mantik v.s. gibi degerlerden mahrumdur. Askeri egitim aile icinde baslar. Baba, genelde komutandir. Evlatlar da, yas sirasina gore rutbe alirlar. Bu rutbelenis, toplumun her dalinda da kendini gosterir. Herkes KENDI DISINDA KALAN HERKESTEN KENDINI SORUMLU HISSEDER. Herkes, vatanin, milletin, devletin, hukumetin, aydinin ve gerekirse her turlu meslek ve unvanin ve her turlu sosyal-siyasal-ekonomik v.s. gelismenin sorumlusudur. Konu ne olursa olsun, bilgisi olsun olmasin; mutlaka soyleyecek kendine gore bir dogru bulur.

 

Askeri zihniyetin ne oldugunu algilamak icin; etrafiniza, yasam ve iliskilerinize ve hatta sitedeki yazismalara, mantiksal ve gozlemci olarak bakabilmek yeterlidir.

 

Sivillesme; bireyle baslar. Birey yasi ne olursa olsun; o yasin dunyasini yasar ve o yasin dunyasina gore iliski kurar. Her birey; kendi yasam ve iliskilerinden sorumludur. Yasi ilerledikce okul secenegini yapar ve kendisine bir meslek veya bir kariyer kazandirmak icin yasamini surdurur. Bu kazandigi meslek ve kariyer temelinde de yasam ve iliskisine devam eder. Baska bireye karismaz, sadece onerir ve kendince fikrini belirtir. Herkesi oldugu gibi kabul eder ve kendine kendi ilgi-etki-onem algisinda bir yasam ve iliski secer. Kisaca HAYATINI YASAR. Bu arada ilgisini ceken yeni bir konu olursa; onun da once bilgisini edinir, gerekirse meslegini edinir ve pratikte uygular. Etrafindaki her bir bireyin; bireysel ozelliklerini algilamaya calisir, onunla bilgi alisverisinde bulunur.

 

Boyle bir sivil toplumda da; bireyin her konuda yardim ve destek alabilecegi, her turlu sivil kurulus mevcuttur. Birey; bir sorunu oldugu zaman, bu sorunu nasil cozecegini nerelerden yardim alacagini bilir. Herkes yaptigi isi; belirli bir birikim, tahsil ve secerek yaptigi icin; sosyal-toplumsal isleyise karsi, hukuka karsi, hak ve ozgurluklerin, antiayrimciligin saglanagagina karsi; gorevli kurumlarina guvenir. Zamani geldiginde gider oyunu atar. Once, ulkesini nasil bir gorusun temsil etmesini istiyorsa ona oyunu verir. Sonra bulundugu yerin idaresi ve gelismesi icin; gereken kisiyi bilerek ve isteyerek secer. Bu sectigi kisiyi gorme ve derdini anlatma olanagina sahiptir.

 

Ulkesinin devlet veya hukumet kurumlarinda gorev yapan her turlu calisana guveni vardir ve bu gorev onun gorevi der. Bilirki; kendisi de isterse bu goreve gereken egitimi alarak gelebilir.

 

Politika ile ilgilenir, politikaci ile degil. Aslinda kisaca soylemek gerekirse; toplumda her turlu bir is ve gorev bolumu vardir, ya katilir, ya da karismaz. Kendini ve bilgisini gunceller, olaylari takip eder. Eger ozel bir bilgi almasi gerektigini dusunurse; bu bilgiyi almaya yonelir. Askerlik gorevi askerindir. Polislik gorevi polisindir. Hukumetin gorevi, hukumetindir. Devletin gorevi, devletindir. BIREYIN GOREVI DE KENDISIDIR. Ya katilir, ya da gorevi yerine teslim eder.

 

Belki Ulkemize hem tarihsel hem de zihniyet olarak "yabanci" gelen bu yasam ve iliski tarzi; SIVIL TOPLUM/YASAM dir.

 

Aslinda konu her yonuyle ele alinabilir. Eger yaziya yanit, gorus, soru v.s. gelirse; sivillesme psikolojisi, yasam tarzi, dusunce/davranisi ve topluma ne gibi "yenilikler, bilinc, bilgi, v.s." getirecegi, daha detayli islenebilir.

 

Sivil toplumlar ve zihniyeti; 2. Dunya Savasi sonrasi, bilhassa Avrupa' da kendini pratikte hissettirmeye ve gostermeye baslamistir.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.