Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

"Saldirgan ve Baskici" Zihniyet


evrensel-insan

Önerilen İletiler

Dunyamiz ve insanoglu; uzun zaman Aristo mantiginin "Teslimiyetci ve hakim" zihniyetine mahsur kalmistir. Bu zihniyeti ilk yikmaya calisan Ronesans Hareketi olmus ve bu hareketle birlikte, Aristo mantiginin, teslimiyetci kismi, sallanmaya baslamistir. Fakat hakim kismi; once Ingiliz ic savasi ve Fransa ihtilallerindeki hakimlik savaslariyla surmus ve bu hakimlik savaslari Aristo mantiginin din temelinden, milliyet temeline donusmustur.

 

Nihayet, Nihilizm eliyle, bu hakim zihniyet; hakim olabilme ozelligini tam kaybedecekken "Saldirgan ve baskici" zihniyete donuserek, hakimligini surdurme yoluna gitmistir.

 

Amerikan ic savasindan tutunda, 1. ve 2. Dunya savaslari ve bilhassa Avrupayi, tekeline alan Hitler, Mussolini ornekli zihniyetler le devam etmis ve bugunun emperyalist zihniyetinin siari olmustur.

 

Bu saldirganligin ve baskiciliginda; mantigin getirdigi degisimdir. Dunya ve insanligi, Aristo mantigini, diyalektik mantiginin karsitligina tasimis; boylece; ideolojik/inancsal karsitlik savasimlari iktidar-guc ve otorite icin dogmustur.

 

Diyalektik mantigin ozu; "kim dogru/hakli v.s.?" sorusuna dayanir. Cunku; diyalektigin karsitli iki ucu vardir ve bu uclar birbirleriyle her konuda "benim ucum dogru" savaslari verirler.

 

Iste diyalektigin bu ozu; tartisma "galibi" temelinde; iktidari-gucu ve otoriteyi one cikarir. Bunu basarmasi icinde, yani Aristo mantiginin bir ucu olan hakimiyeti basarmasi icinde; rakibine karsi saldirgan ve baskici olmak zorundadir. Korku felsefesi ve suru psikolojisi de bunun bir urunudur.

 

Bugun bu saldirgan ve baskici zihniyetin tek hakimi olmak demek; bu saldirganligi ve baskiyi canli ve diri tutmaktan gecer. Iste bunun bilincinde olan, amerikan idealizmi ve emperyalist zihniyet; felsefede ve bilimde akla gelen tum karsitliklari biribiriyle savastirmak icin her turlu seyin "mubah" oldugunu bilir. Oyuzden diyalektik karsitligin her iki ucunu da besler, destekler ve biribiriyle savastirir. Olmadi, toplumlarin saldirgan ve baskici zihniyetini korumak kollamak icin; her turlu karsitlari biribirine dusurmek icin, elinden geleni yapar. Savas ve kaos emperyalist zihniyeti besleyen olgulardir. O yuzden de; kaosu, savasi, karsitliklarin her turlu mucadelesini, desteklemek; hatta olmayan karsitliklar yaratmak ve ortaya atmak zorundadir. Cunku hakimiyeti; karsitlar ustudur. Karsitlarin her turlu karsitligini diri ve guncel tutmak, onun hem felsefi, hem de bilimsel hakimiyetidir.

 

O yuzden; bu insan "kasabi ve canavarini" her yonuyle cok iyi algilamak ve diyalektik mantigin karsitlarindan biri olup; oteki ile savasmamak gerekir. Cunku saldirganlik ve baskici tutum; bu savasi surdurmenin getirdigi bir psikolojik trahmadir.

 

Tarih; insanoglunu kendi icin ve kendi turu adina, once; teslimiyet ile hakim kilmis; simdi de bu hakimiyeti; diyalektik karsitlarin savastirimina ve bu savastirimin, saldirgan ve baskici psikolojisine tasimistir.

 

Bu diyalektik mantigin; biz insanoglunu icine dusurdugu bu sonsuz ve cikmaz tartisma ve biribirine ustunluk dusunce ve davranisini disaridan gorebilmek ise; ancak; 21. yuzyilin epistemolojik mantigi ve gercekciligiyle mumkundur. Iste bu insan "kasabi ve canavarini" yok edecek ve maglup edecek olan da; bu epistemolojik zihniyet olacaktir.

 

Emperyalist zihniyet bunun bilincinde oldugundan ve "korkusunu yasadigindan" daha saldirgan ve baskici olabilmeyi, diyalektik karsitlarini korukluyerek ve onlarin gucunu tuketerek, tarihte teslimiyetci hakimiyete tekrar donmek istemektedir.

 

Bunu onleyecek olan; epistemolojik mantik ve zihniyetin algilanmasi, kavranmasi ve diyalektigin insanligi bitirici yonunun gorulmesidir.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 1 yıl sonra...

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.