Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Yok Nedir?


evrensel-insan

Önerilen İletiler

Yok, insanoglu algisinin isaretlemesi varin ve varlanmis olanin gramer ve dilbilgisi anlam ve icerigi olarak olumsuz ifadesidir. Yani varlanmis olanin, tasdidi degil; tersidir. Diger bir deyisle, var var edilenin/kilinanin kendisi, yok ise karsitidir. Buradan varlik/yokluk ikilemi degil; var kiliminin vari ve yoku uclemi ortaya cikar.

 

Diger bir deyisle, yok kendi basina olamaz ve sorulamaz. Daha once algi, bilgi ve kavram olarak algilanmis ve ortaya konmus olanin, ifade olarak yoklanmasidir. Yani kisaca bir varin yoklanmasidir "Ne yok?" sorusundaki "ne?" sorusu aslinda daha once cevaplanmis bir vardir. Mesela "A yok" demek ve bunu ortaya koymak, daha once ortaya konan bir A nin ifade olarak olumsuzlugu anlamina gelir.

 

Uc turlu A yoklanir.

 

Birincisi olan bir A nin zamana, yere, duruma gore; yine zamansal, yersel ve durumsal yoklanmasidir. Mesela buradaki A Ali olsun ve "Ali yok" seklinde ifade edilsin.

 

Iste buradaki var olan Ali'nin yoklugu o an, zaman ve yere gore orada bulunmamasidir.

 

Ikincisi daha once var olupta, su an ve gunumuzde olmayan ve varligi bulunmayan varlar icin kullanilan yoktur. Mesela dinazorlarin yoklugu. Yani daha once var olan ve varlanan dinazorlar, artik ortada yoktur ve varliklari yok olmustur.

 

Ucuncu yok ise en cok tartisilan ve varligi/yoklugu sadece varlayanca/yoklayanca algilanabilen ve biribirine ispat edilemeyen ve kanitlanamayan yokluktur. Genelde bu temelde varlananlar, soyut varlamalar ve yoklayan acisindan fenomenal (madde, nesne, gorunus v.s. ) vermeyen varlananlardir.

 

Mesela tanrinin, sevginin, sayginin, demokrasinin v.s. yoklugu. Burada onemli olan varlananlarin evrensel/kavramsal varlanmisliklaridir. Buradaki yoklamak, yoklayanin varlanana ideolojik, inancsal, akilci, dogrusal bir anlam ve icerik ile yanasilmasidir. Aslinda kavramsal varlananin fenomenal varlanmisligi bu varlama da yoktur. Cunku bu tip varlamalar gozlemsel degil; akilci varlamalardir.

 

O yuzden tanri varligi teolojik temelde tartisilir, sevgi/saygi varligi algi, bilgi, bilinc ve farkindalik temelinde tartisilir. Duyusal/duyumsal temelde tartisilir. Demokrasi varligi, ideolojik izm temelinde tartisilir.

 

Iste bu temelde birinci ve ikinci sikka giren yoklar, ortak bir algi icerse de, ucuncu sik yoklar tamamen bir kisir dongu tartismasi ve ne varinin ne de yokunun kavramsal varlik disinda savunucularinin biri birine dogrulayamadigi/yanlislayamadigi ideolojik, inancsal, teorik, etik, metafizik temelli aklin yarattigi ve kavramlastirdigi varlardir.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.