Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Tanrililik/Tanricilik-Dinlilik/Dincilik-Milliyetlilik/Milliyetcilik Farki


evrensel-insan

Önerilen İletiler

Turkce de, -li eki (ve her turlu ses uyumu versiyonlari) ve de -ci eki (her turlu ses uyumu versiyonlari) bir ismin sonuna eklenerek onu sifat yapar.

 

-li eki isme "ona sahip, onlu, osu var" anlam ve icerigini verirken;

-ci eki isme "o senin profesyonel/amator, isin/meslegin onun dusunce ve davranis mucadelesini ver" anlam ve icerigini verir. Bu anlamda insanoglunun aklinin yarattigi ve kendini inandirdigi uc degeri -li ve -ci eki farkiyla inceleyelim.

 

Tanrililik/Tanricilik; Tanrililik demek, bir kisinin kendi inanci olarak kendisinin bir tanrisi oldugu anlamini tasir. Kisi bu tanrisini sahiplenmistir ve onu kendine kisilik kimlik degeri yapmistir.

 

Tanricilik ise, farklidir. Kisi tanrisi olmasini sadece kendine degil, baskalarina da bu tanrisini vermesi icin empoze etmekte ve kendi tanrisini hem baska tanrilara karsi savunmakta hem de dusunce ve davranis olarak kendi tanrisinin misyonunu yuklenmekte ve propagandasini yapmakta, baska tanricilar, tanrililar ve tanrisizlar v.s. ile tartismaktadir.

 

Ayni fark, dinlilik/dincilik icinde gecerlidir. Yani dini olmak ve bunu kendine kisilik kimlik degeri yapmak ile; dinci olmak ve bunu dusunce ve davranis olarak savunmak baska dinlere karsi cikmak ve herkesi kendi dinine cekme mucadelesi vermektir.

 

Yine ayni fark, milliyetlilik/milliyetcilik olarak ta gecerlidir. Herkesin bir milliyeti vardir ve bu milliyet onun kisilik kimlik degeridir. Milliyetcilik ise, kendi milliyetini digerleri ile mukayese etmek, ustun gormek ve bunun savunu temelli mucadelesini vermek ve baska milliyetlere de yerine gore asagilamak ve karsi gelmektir.

 

Iste bu temelde, tanrili, dinli ve milliyetli olmak; bir kisinin kisilik ve kimlik degeri olarak onun hak ve ozgurlugudur.

 

Ama, tanrici, dinci ve milliyetci olmak ise; tam da bu hak ve ozgurluklere mudahele etmek, kendi tanri, din ve milliyetini one cikarmak, onlarin savasini vermek, misyonunu uslenmek ve hatta baska tanri, din ve milliyetlere karsi cikmak ve onlari yerine gore asagilamak ve onlarla savasmaktir.

 

Iste, burada insanligin sorunu -ci eki sahipleridir. Cunku onlarin dusunce ve davranis olarak verdikleri savas; baskalarinin insan haklarina ve de hask ve ozgurluklerinemudahele etmek ve hatta zorlamak, baski kurmak ve evrensel hukuka gore de rahatsiz etmek, zarar vermek, sorun cikarmak ve bireyin ozgur alanina girmektir ve cogu ulke ve toplumda suctur.

 

-li ve -ci ekleri sadece olumlu olarak ta kullanilmaz. Bu kullanim olumsuz anlam ve icerikteki isimleri sifat yapmakta da gecerlidir ve ayni izah edilen durum vuku bulur. Ayni orneklerimizden gidersek; Tanrisizlilik ve tanrisizcilik dinsizlilik ve dinsizcilik (burada mesela R.Dawkins'i din ile profesyonel anlamda mucadele eden biri olarak ornek verebiliriz) ve milliyetsizlilik ve milliyetsizcilik.

 

Kisaca birisinin tanrisi, dini ve milliyeti yoktur ve kendini boyle lanse eder ve bu onun hak ve ozgurlugudur; digerinde de tanrisizlik, dinsizlik ve milliyetsizlik bir mucadele, dusunce ve davranis savunusu, bu savunu disinda kalanlari kabullenememe v.s. temelli hak ve ozgurluklere mudaheledir.

 

En son ornegimizi insandan ve onun insancilik/insanlilik algisindan verelim.

 

Yeryuzune insanoglu geldiginden beri! Fiziksel gorunumlu kendini cinsi, irksal, milli, toplumsal, inancsal, ulkesel v.s. telinde boldukce bolup; dusuncede ve bunun temelindeki davranisinda insansal butunlugu uygulayip sagliyamadigi dunyada "Insanci" gozukmekde ve sanki bu bir insanin ozelligiymis gibi, bu sosyal, siyasal ve ekonomik bolunmeyi koruklemekte ve bunu yaparken birilerini yonetime ve birilerinide yonetilmeye ayirarak yaptigi herseyi-ki buna insanlik disilikda dahil-sanki "iste insan budur, boyle yapar boyle yasar boyle dusunur v.s bu onun dogal olgusudur" anlayislariyla "insanci" oldugunu dusunmekdedir.

 

Kendine gore hak ve ozgurlukleri hukuk temelinde sinirlayip insanlari yasatmakdadir.

 

Artik bunun ideolojisinin kandirmaciliginin da yetmedigini gorunce "insancilik" iflas etmis ve geriye donuse, herseyin temeli olacak olan gucun temelini donuse gecmistir.

 

Ya buna razi olunacak "ne yapalim insan boyle bir yaratik, onun dogal yapisi bu" v.s. dusuncesiyle teslim olacagiz ve insanligimizi bu karanlik zihniyete gomecegiz, ya da insanin bu tarif edilen ve uygulanan "insancilik"yapisinin "insanlilik" olmadigini algilayacak, bilincine ve farkina varacak ve kendimize kanitlayacagiz. Hepimizin bireysel ozu olan dusunce ve davranistaki insanli yapimizi ortaya cikaracagiz.

 

"INSANCILIK" MUCADELESINE KARSI " INSANLILIK" MUCADELESI VERECEGIZ.

 

ISTE BU MUCADELE BIZI ANCAK AMERIKAN IDEALIZMININ NIHILIST FELSEFE KOKENIN SOROS IDEOLOJISININ BIREYCI AKILCILIK TEMELINDEKI HER TURLU EMPERYALIST ZIHNIYET GUCUNE KARSI ORTAYA KOYACAGIMIZ MUCADELE OLACAK.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 3 yıl sonra...

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.