Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Ozgurlukcu Demokrasi ve Demokratik Ozgurluk


evrensel-insan

Önerilen İletiler

Hic dusundunuzmu, demokratik ozgurluk ile; ozgurlukcu demokrasi arasindaki bagi, iliskiyi ve celiskiyi?

 

Ozgurlukcu demokrasi; genelde birey bilincini alaamis ve ulke olarak birey yetistiremeyen toplumsal kisilik sahibi ulkelerde yani, ulkemizde dusunulup te bilince cikartilabile bir yanasim seklidir. Tum izmler toplumsal kisiligin bir urunudur. Birincisi, kisinin kendisi ortada yoktur, sadece kendine gore ve kendi ideolojik/inancsal dogrusuna gore; o dogruya cekebilecegi toplum vardir.

 

Bu temelde hilafsiz her izm; kendi dogrusuna gore; ozgurlukcu demokrasi uygular ve uygulayanida ozgurlukcu demokrat olarak tanitir.

 

Buradaki ozgurlukcu kavrami; ideolojik/inancsal/dogru ile sinirlanmis bir ozgurluk; demokrasi anlami da; sadece bu sinirli ozgurluge uyma ve uygulama hakkidir.

 

Demokrasi bir haktir. Bu hakkin taninmasi veya uygulanmasi da; ozgurluktur.

 

Iste, birey yetistiren ve bireyi olan ve bireyler uzerine kurulan toplumlarda da; Demokratik ozgurluk vardir. Bu ne demektir? Bu her bireyin demokratik hakki vardir ve bu hak bireyin herturlu kisilik ve kimligini olusturan degerleri ortaya koyabilmesi demektir. Ozgurluk te; baska bir demokratik hakka dokunmamakta yatar.

 

Birey kendi degerlerini dusunup davranma hakkina; yani, demokratik haklarina sahiptir. Ozgurluk te; bu haklarin baska bir bireyin degerlerine mudahele etmemekle sinirlidir.

 

Iste demokratik ozgurlugu savunmak demek; kendi acisindan demokratik haklarini ortaya koyabildigi gibi; ozgurlugunu de baskasinin demokratik hakkiyla sinirlamasi ve ona mudahele etmemesidir.

 

Dolayisiyle, bu temelde; birey hem ozgurluk yanlisi, hem de demokrattir.

 

Ayni zamanda toplumdaki diger bireylerle birlikte antiatrimci yasam ve iliski surebilmesi icinde; Demokratik ozgurlugu savunur.

 

Maalesef; bu anlamdaki ne ozgurluk ne de demokrasi; hem bireyi olmayan, hem de bireyi icin bir sistemi, duzeni olmayan ulkelerde mumkun degildir.

 

Munkum olan tek sey; toplumsal kisiligin; kendi ideolojik/inancsal dogrusu temelinde; herkesi bu dogruya cekme mucadelesi ve buna da ozgurlukcu demokrasi demesi ve kendini de ozgurlukcu demokrat gormesidir.

 

Buradaki demokrasi de ozgurlukte; bunu ortaya atan toplumsal kisiligin ideolojik/inancsal dogrusuyla sinirlanmis; ve de baska toplumsal kisilik lerin ideolojik/inancsal dogrularina savas acilmis ve mucadeleye cekilmistir.

 

Bu da ancak; toplumlarin; ayrismalarina, bolunmelerine, kutuplasmalarina ve mucadelenin de; hangi ideolojik/inancsal dogrunun bu mucadeleyi "kazanarak" guc ve otorite temelli iktidara gelmesine yol acar.

 

Gelen iktidarin da; kendi ideolojik/inancsal dogrusu icerikli tanidigi; ozgurluk ve demokrasi; baska ideolojik/inancsal/dogrusallasrla celisecek ve iktidar mucadelesi guc ve otorite elde etmek icin, bir kisir dongude surup gidecektir.

 

Gozunuzun onune TC'nin tum gunumuze kadar olan ve devam eden ve de devam etmekte olan ve maalesef; hangi yakin gelecege kadar da devam edecegi bilinmiyen bir kisir dongu ve hem ozgurluk hem de demokrasi cikmazidir.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.