Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

"Demokratik/Ozgurlukcu" "Yeni" Emperyalizm.


evrensel-insan

Önerilen İletiler

Ikiz Kuleleri kendi kendine vurdurarak gelisen yeni emperyalizm; eskiden olmayan ve sadece yuzeysel bir akil olarak algilanan, emperyalist saldirilara, yeni bir icerik katmistir. "Demokratik hak ve ozgurlukler."

 

Bunun emperyalizm acisindan, ve verdigi savasima her turlu taraftar bulma acisindan onemi buyuktur.

 

Onemi, eskiden icerik ve anlam olarak anti emperyalist olan demokratik hak ve ozgurlukleri de, emperyalizmin bunyesine almis olmaktir.

 

Bu emperyalizm icin uygulamasi cok kolay bir ideolojidir. Once, "gozunu diktigi" ulkede, bir ic soros ideolojisini yayar. Bu ideoloji, rejim ne olursa olsun, toplumu ve farkli halklarini birbirine mikro ayrimcilik temelinde, din, milliyet basta olmak uzere, her turlu ayrimci temelde koruklemektir.

 

Iste o ulkkede zaman gelir, bulunan rejime karsi bir ic savas baslar. Dogal olarak rejim, bu ic savasa karsi siddet kullanacak ve saldirgan olacaktir.

 

Iste burada emperyalizmin tuzagi olan demokratik hak ve ozgurlukler devreye girer ve kendini bu konuda hakli gorerek, disaridan, icerdideki rejime karsi olan savasim tarafina her turlu destegi verdigi yetmedigi gibi, onlarin "isini kolaylamak" adina, disaridan da rejimi yikmak adina her turlu saldiriyi uygular. Bunu guya, o ulkede rejime karsi savas verenin demokratik haklari ve ozgurlukleri adina yaptigini soyleyerek, kendisine bir surude destek veren ve yardim eder bulur.

 

Aslinda, tum bunlarin altinda emperyalizmin, ya bolgesel control cikari, ya da ekonomik cikari yatar.

 

Iste bu durumda, akillar "karisir ve antiemperyalist bir aliskanlikla, rejim karsitlari desteklenirken, dogal olarak onlara yardimci ve destek gibi gorunen, emperyalist saldiri da desteklenmis olur ve bunun adi "demokratik hak ve ozgurlukleri desteklemek" olarak algilanir.

 

Cunku, bu algiya gore iceride ve disaridaki emperyalizmde ortak bir "dusman" bulunmus, bu da rejimi elinde tutan olarak saptanmistir. Zaten rejimi elinde tutan da bir diktatordur ve demokratik hak ve ozgurluklerden bir haberdir.

 

Bu durumda ne olur. Rejim yikilir, yeni rejim disaridan kendisine yardim eden emperyalizmin gudumune girer, ustelik onun her turlu (ekonomik/bolgesel) cikarini da karsilamak durumunda kalir.

 

Bu emperyalist yontem, ilk defa; ikiz kuleler bahanesiyle baslatilmis (Afganistan), daha sonra nukleer teror tehlikesine tasinmis (Irak), gunumuzde de; ulke ici rejim ayaklanmalari olarak devam etmektedir.

 

Bu yontem oyle guzel islerki, dunyanin neresindeki hangi ulkeye "sira geldigini" takip etmek ve algilamak pek kolay degildir. Cunku yontem ve bahane cesitlidir ve hangi cesidinin uygulanacagi durum ve sartlara gore degisir.

 

Mesela nukleer bahanesi,bir ara kore ve iran'i devreye sokmusken, bakarsin ic savas veren bir ulke gundeme gelir. Ya da bir terorist saldiri duzenlenir ve bahane bu olur.

 

Oyuzden gunumuzde artik kendisine, anti emperyalist diyenler ve demokratik hak ve ozgurlukleri savunanlar, iyice dusunmek durumundadir. Cunku, eger insan ve insanlik merkezli non emperyalizmi dusunemezlerse, akillari sadece emperyalizmin demokratik hak ve ozgurluklerinin anti emperyalizminde kalir ve emperyalist olduklarinin, emperyalizmi desteklediklerinin bilinc ve farkina varamazlar.

 

Gunumuzde "B.O.P ve K.Afrika Projesi" olarak gecen proje bu projedir. Yakin tarihimizde olan orta dogudaki her turlu karisiklik, su an Suriye'nin durumu ve en son Kaddafi Rejiminin yikilisi da bu projenin birer kanli insanlikdisi urunleridir.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.