Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Kendilik Bilisselligi-Bilinc ve Farkindaligi


evrensel-insan

Önerilen İletiler

Aslinda insanoglu temelli fenomeni numenal insan ve insanliga numenal yeti olarak eristirmeyen ve ulastirmayan kendilik bilinc ve farkindaliginin yoksunsulugudur.

 

Buradaki kendiligi cok iyi algilamak demektir. "Seyin kendisi" temelinde insanoglu dahil seyin ne oldugunu algilayabilmek icin; iki nokta cok onemlidir.

 

Birincisi herseyin bir yapilandirilmislik oldugu

 

Ikincisi bu yapilandirilmisligin oznesinin yani yapilandiraninin insanoglu oldugudur.

 

Bilindigi gibi epistemolojik olarak rakipsiz ve alternatifsiz tek bilidiren, belirten faktor insanogludur.

 

O zaman demekki sey algi olarak ne olursa olsun, bunyesinde bir insanoglu bilgi ve kavrami tasir. Yani insanoglu kavramsal bilgisi icermeyen bir sey bildirilmemistir ve belirtilmemistir.

 

Iste bu temelde bir sey ister insanoglu olsun, ister algilanan baska bir gozlem/yansi veren olsun; bunun kendilik bilinci, insanoglunun belirttigi ve bildirdigidir.

 

Iste buradaki kendiligi kendi olarak veren de bildiren yani insanoglunun kendisidir.

 

O zaman kendilik bilinci sadece insanoglunu degil; onun kavramsal bildirdigi her turlu bilgiyi icerir.

 

Iste burada bildirilen ne olursa olsun; onun kendilik bilincinde bir uclem vardir. Bu metafizigin ontolojik ve varliksal indirgemeci vedeterminist tartisan her bir izminin tabanini teskil eder.

 

Yani madde, dusunce ve kavram.

 

Iste insanoglu neyi nasil bildirirse bildirsin, bu bildirimde bu uc oge biribiri ile ic icedir ve biri olmadan digeri olamaz.

 

Bu uclem insanoglu da dahil her turlu bildiredigi ve belirttiginin uclemidir.

 

Insanoglunun kendisine gelirsek; sadece bu uclem kendilik bilinci icin yeterli degildir.

 

Insanoglu acisindan kendilik bilinci, yani insanoglunun kendi varliksal farkindaligi ve bilincinin bilisselligi; ne sadece indirgemeci/determinist metafizik ontolojik tabanlarinin maddesi, dusuncesi ya da kavramidir. Zaten bunlar insanoglunun fenomenal ve dogal zihniyet temelini insandisi ve insanlikdisi yapar. Ne de insanoglunun indirgemeci/determinist temelli sadece genetik/konektomatik/biyolojik/evrimsel/fiziksel/kimyasal/sinirsel v.s. temelli fenomenal yapisi; ne de zihniyet/dusunsel/akilsal/ v.s. temelli soyut yapisidir.

 

Bunlardan biri insanoglunu madde/mal ve koleye, digeri de kula esdeger ve ozdes kilar. Zaten kendilik bilinc ve farkindaliginin dogal ve fenomenal zihniyet sonucudur bu durum.

 

O zaman yukaridaki ilk uclunun yanina eklenecek uclemler vardir. Bunlardan ilki sosyo-psiko-bilisselllik digeri de fenomenonumenal kavramsalliktir.

 

Iste bu temelde algilanmasi, idrak edilmesi, kavranmasi ve bilincaltindan devrimci sorgulama ile farkina varilarak bilince cikartilmasi gereken bu kendilik bilincidir.

 

Nihilizm ile gelen ve farkindaligin bilince tasinmadigi "bencillik, bireycilik, bananecilik, bencilik" v.s. kendilik bilincinin farkindaligi olarak; ama bilissel temelde noncognitivizm olarak birey ve bireysel bilince ve de bunun ust duzeyi olan tursel bilince tasinamamaktadir.

 

Iste evrensel-insan zihniyeti epistemolojinin bu yonunu ortaya koymakta ve sorunu bu temelde dile getirmektedir.

 

Unutulmamalidir ki; kendilik bilincinin farkina varilamamasi, algilanamamasi, idrak edilemeyip, kavranamamasi; insanoglunu bilissel olarak degerlendirme olanagi tanimiyacak ve bu temeldeki her turlu bilimsel degerlendirme bilimsel den felsefi tabana kayacak ve inancsal ve ideolojik ilkler, mutlaklar, kesinler icerecektir.

 

Ayni sorun akilciligin inancsal ve ideolojik her turlu yonlendirim ve yaptiriminda dagecerlidir.

 

Iste bu gecerlilik insanoglunu ya bir kulyapacak ya da bir madde olarak nicelikten ote algilayamayacaktir.

 

Sonucta her turlu nitelik algisi, insanoglunun niceliginde, fenomenal goruntusunde dogal yapisinda degil; numenal yetisinde ozunde, ozelinde ve fenomenini yonlendiren, yoneten kontrol eden numenal yeti degerlerindedir.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.