Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Demokrasi Ile Otokrasi Farki/iliskisi


evrensel-insan

Önerilen İletiler

Basliktaki kavramlar, aslinda algisal dogrulama kavramlaridir ve bilimsel olarak olgusal bir gozlemi evrensel onay almislik temelinde yoktur.

 

Tarihsel olarak demokrasi bir cok anlam ve tanima burundurulmustur. Halk idaresi, azinligin cogunlugu idaresi, cogunlugun azinligi idaresi v.s.

 

Ben burada demokrasiyi hak ve ozgurluk temelinde ele alarak degerlendirecegim. Demokrasi bir ulke ve toplumda her turlu dusunce ve davranisin dile gelmesi ve dusunceler arasi serbestce tartisma ve her turlu dusuncenin ifade edilebilmesidir.

 

Yani sistem ve idaresi ne olursa olsun, esit ve firsatcilik olarak her turlu dusuncenin dile gelmesine izin verilmesi ve bu izin verilme temelinde taniminin, temsilinin olanakli kilinmasidir. Aslinda bu bir yerde katilimci demokrasiye isarettir.

 

Gelelim otokrasiye, otokrasi tarihsel olarak pek bir anlam ve icerik degisikligine ugramamis, sadece demokrasi olarak cikar temelinde yutturulmaya calisilmistir.

 

Otokrasi, emirsellik demektir. Yani idare olarak bir emir vardir ve herkes bu emire uyasr ve uymayan bertaraf edilir. Burada bunun ilk izlenimi, demokrasideki diktatorluktur. Yani demokrasisini bir emir olarak dayatmak.

 

Bugun AKP'ye ve uyulamalarina baktigimizda, aslinda "ileri demokrasi" denilen sey "ileri otokrasi" yani "diktator demokrasi" algisidir.

 

Iste boyle bir "demokrasi" algisinin icerigi otokrasi, "ilericiligi" de diktatorluktur.

 

Kisaca "benim gibi dusunmeyen bertaraf olur" algisidir.

 

Iste emperyalist zihniyetin, fiziki ve fiili icerigi guc ve otoritesi bu suru psikolojisinden ve korku felsefesinden kaynaklanir.

 

Dolayisiyle onun bir emir kulu ve esbaskani olan AKP'nin de.

 

Buradaki her turlu iktidar ve guc temelli otorite; hangi izmi savunursa savunsun, baskici, zorlayici, mudaheleci ve sadece kendi izminin demokrasisi temelinde oldugundan otokrattir ve diktatordur.

 

Demokrasinin otokrat yani, genelde TC gibi toplumu birey bilincine ulasmamis ve devleti bireyi icin degil de, vatandasi devlet icin var olan algidaki idare seklidir. Yani demokrasi ya karsi cikan olmadigindan demokrat gorunur, ya da diger otokrat bir idare sekli vardir.

 

Otokrasi ve diktatorluk her yonuyle baskici zihniyeti icerir. Cunku hem gorunurde hem de zihinlerde bir otokrasi soz konusudur.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 4 yıl sonra...
Misafir Mega_Liboş_Murat

Ha bu diyarda muhalefet eğer Atlantik-ötesi desteğe sahipse muşrûdur. Sahip değilse (“olmasa da olur” anlamında) koyver gitsin. Amerika 1950'li yılların Can Dündar’ı Ahmet Emin Yalman’ı sadece mapus damlarından kurtarmakla kalmamış, üstüne bi de oto-lastik-acenteliği vererek Yahyâ gibi ihyâ etmişti. Dündar’ın alıp alacağı ise birkaç nişan ve plakettir.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Misafir Mega_Liboş_Murat

İlave edeyim: Ankara Çankaya’da bir cephesi Cinnah cd, bir cephesi Bükreş sk, diğer iki cephesi de İsveç Krallığı kançılaryası bahçesine bakan apartman İsveç Krallığı’nın Menderes’in gazabına uğramış bir profesöre attığı can-simididir. Profesör tarihçi Ahmet Refik ALTINAY gibi sürünmekten bu apartmanın kira geliri sayesinde kurtulmuştur. Eskiden komple kançılaryaya ait olan o ada-parselde başkaca konut/işyeri bugün bile yoktur.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.