Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

İnternet anayasaya giriyor


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin
İnternet anayasaya giriyor

 

Anayasa Uzlaşma Komisyonu "Bilgiye erişim hakkı ve bilişim özgürlüğü" maddesinin yazımını tamamlarken "Çevre hakkı" maddesinde de önemli ölçüde uzlaşma sağlandı.

Günlük yaşamın vazgeçilmezi olan “internet”e anayasal güvence geliyor. TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda 4 partinin uzlaşmasıyla yazımı tamamlanan “Bilgiye erişim ve bilişim özgürlüğü” maddesiyle, “internete ve diğer elektronik ortamlara erişim” anayasal hak haline gelirken internet haberleşmesinde “gizliliğin” esas olması benimsendi.

 

TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu bünyesindeki 1 numaralı yazım komisyonu, “Bbilgiye erişim hakkı ve bilişim özgürlüğü” maddesinin yazımını tamamlarken “Çevre hakkı” maddesinde de önemli ölçüde uzlaşma sağlandı. 3 fıkradan oluşan “Bilgiye erişim hakkı ve bilişim özgürlüğü” maddesinde “Herkes, bilgiye, internete ve diğer elektronik iletişim ortamlarına serbest erişim hakkına sahiptir: Devlet bu hakkın etkin ve adil biçimde kullanılabilmesi için gerekli düzenlemeleri yapar” ilkesine yer verildi. İnternet ortamında yayılan kişisel bilgiler ve verilerin “tehdit” haline gelmesi de dikkate alınarak madde metninde internet aracılığıyla yapılan haberleşmelerin “gizliliği” esas olarak benimsendi. Maddenin ikinci fıkrası, “İnternet aracılığıyla yapılan haberleşmenin gizliliği esastır. Herkes, internet aracılığıyla paylaştığı kişisel verilerin korunmasını; düşünce ve kanaatlerinin gizliliğine saygı gösterilmesini isteme hakkına sahiptir” şeklinde düzenlenerek bu konuda yükümlülük getiriliyor.

 

Maddenin, 3. fıkrasında kişisel verilerin korunması, düşünceyi açıklama, basın ve sözleşme özgürlüğü, özel yaşamın gizliliği ve “çocukların cinsel sömürüye” karşı korunmasına ilişkin de anayasal esaslar çerçevesinde “yasal düzenleme” yapılması öngörüldü. Buna göre, “İnternet ve diğer elektronik iletişim ortamlarına erişim hakkı, özel yaşam ve aile yaşamının gizliliği ile kişisel verilerin korunması, haberleşme özgürlüğü, bilgiye erişim hakkı, düşünceyi açıklama ve basın özgürlüğü ve sözleşme özgürlüğüne, çocukların cinsel sömürüye karşı korunmasına ilişkin anayasal esaslar dikkate alınarak kanunla düzenlenir” hükmü konuldu.

 

Kaynak: Cumhuriyet

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.