Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

gloria

Önerilen İletiler

Öncelikle şöyle güzel bir bilgi paylaşımı:

 

Deniz balıkları siyah etli-beyaz etli, yerli ve göçmen olarak sınıflara ayrılırlar. Beyaz etli balıklar jelatin içerdiklerinden haşlamak için uygundur. Tava yapılır ve yağlı oldukları mevsimlerde ızgarası da yapılır. Sindirimi siyah etli balıklara göre daha kolaydır. Barbunya, tekir, levrek, kefali lüfer, kalkan, mercan, çipura, dil, pisi, kırlangıç beyaz etli balıklardandır.

 

Siyah etli balıklar, beyaz etlilere nazaran daha yağlıdırlar ama daha az jelatin içerirler. Haşlamaya uygun değildirler ve hazımları beyaz etlilere göre daha azdır. Torik, palamut, uskumru, kolyoz, kılıç, hamsi, sardalya, gümüş vb. balıklar siyah etli balıklardır.

 

Ocak

Uskumru, lüfer, palamut, istavrit lezzetini korur. Kefal ve hamsi tam yağlı durumdadır. Çinekop, kofana ve mezgit boldur. Tekir ve kırlangıç bolca avlanır.

 

Şubat

Bu ay başlayan kalkan mevsimi, mayıs ayı sonuna kadar devam eder. Tekir bolca çıkar. Uskumru, lüfer, palamut yağını kaybetmeye başlar. Gürnüşbalığı ve kefal lezzetlidir. Mezgit için en iyi ay bu aydır.

 

Mart

Kefal, levrek ve kalkanın en lezzetli zamanıdır ama kefal kirli ve bulanık suları çok sevdiği için, alınırken ve temizlenirken dikkat edilmelidir. Uskumru çiroz olmaya yüz tutmuştur, bunların tavası ve pilakisi yapılabilir. Gürnüşbalığı fazlaca çıkmaya başlar. Lüfer ve palamut yağını kaybettiğinden, sadece tava ve pilaki yapılmaya elverişlidir. Kofananın ise ızgarası olur. Tekir lezzetlidir.

 

Nisan

Kalkanın en bol zamanıdır. Mercan, levrek, kılıç ve kırlangıç bolca çıkmaya baslar. Ancak kılıç çok lezzetli değildir. Gürnüşbalığı, kefal, mezgit, tekir ve barbunya çok tutulur. Eşkina bu ayda görülür.

 

Mayıs

Levrek, barbunya, dil balığı, tekir, kılıç ve iskorpit zevkle yenir. Uskumru, torik, palamut, hamsi ve istavrit yağlarını kaybetmişlerdir. Kefal ise lezzetlidir.

 

Haziran

Haziranda balık az tutulur. Dip balıkları, yumurtalarını dökmüş olduklarından dağınık gezerler. Bu nedenle balıkçılık açısından verimsiz bir aydır. Tekir, barbunya, mercan, levrek ve eşkina bulunur

 

Temmuz

Mevsimi başlayan sardalya, ekim ortasına kadar lezzetini sürdürür, istavrit ile uskumru kızartmaya ve haşlamaya elverişlidir. Tekir ve barbunya lezzetli, kefal ise lezzetsizdir.

 

Ağustos

Çingene palamutu mevsimi açılır. Boyu uskumru kadar ya da biraz daha iridir. Sardalyanın en lezzetli zamanıdır. Ağustos ayında kılıcın tadına doyum olmaz, izmarit lezzetini bulmuştur. Kefal tavsiye edilmez. Çipura için en ideal mevsimdir.

 

Eylül

Av mevsimi başladığından balık bollaşır, fiyatlar düşmeye başlar. Sardalya ve kılıç lezzetlidir. Palamut irileşir ve en lezzetli olduğu dönemi başlar, her türlü pişirmeye elverişlidir. istavrit ve kırlangıç bolca çıkar. Uskumru bu aydan itibaren ocak ayına göre en lezzetli olduğu döneme girmiştir.

 

Ekim

Balığın her türünün bolca olduğu dönemdir, ayrıca göç eden balıklar bu ayda Karadeniz'den beslenmişler ve Marmara'ya doğru göçe başlamışlardır. Bolluktan kaynaklı balık fiyatları keseye uygundur smile.png Lüfer tam lezzetini kazanmıştır, istavrit yağlanmıştır. Palamut bolca çıkar. Tekir, barbunya, kılıç, levrek, mercan, sardunya, eşkina, torik, izmarit de bolca bulunur.

 

Kasım

Uskumrunun en iyi zamanı, pisi balığının ise en lezzetli olduğu aydır. Torik akışı başlamıştır, hadi bakalım yapılsın lakerdalar smile.png Ekim ayında çıkan balıklar bu ayda da çıkmaya devam eder ve lezzetleri hala yerindedir.

 

Aralık

Sonunda hamsinin en lezzetli olduğu Aralık ayı da geldi smile.png Uskumru, lüfer, palamut ve torik yağlı olduklarından her türlü pişirilebilirler. Tekir ise bol bulunur.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 3 hafta sonra...
Ekim

Balığın her türünün bolca olduğu dönemdir, ayrıca göç eden balıklar bu ayda Karadeniz'den beslenmişler ve Marmara'ya doğru göçe başlamışlardır. Bolluktan kaynaklı balık fiyatları keseye uygundur. Lüfer tam lezzetini kazanmıştır, istavrit yağlanmıştır. Palamut bolca çıkar. Tekir, barbunya, kılıç, levrek, mercan, sardunya, eşkina, torik, izmarit de bolca bulunur.Demek ki bu akşam levrek yiyeceğiz

 

Hımmmmmm, demek ki bu akşam levrek yiyeceğim. Lüfer olsaydı iyiydi ama şimdi onu da bulamam ben pazarda...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 3 hafta sonra...

Denizin padişahı olarak da bilinen lüfer en sevdiğim balıklardan birisidir. Özellikle ekim, kasım ayları lüferin en yağlı doğal olarak da en lezzetli olduğu dönemdir... Ama lüfer az çıktığından maalesef çok pahalı olur. Neyse ki güzel bir haberim var; bu sene lüfer akını varmış, balıkçı tezgahları bolca lüfer dolu yani geçen sene tanesi 40 tl olan lüferi bu sene şu aralar tanesi 10-15 Tl'den bulabiliyoruz. Daha da güzeli bu ayın ortalarına doğru fiyatların 5 TL ye kadar düşeceği söyleniyor.

 

Bu arada unutmadan lüferin en yağlı olduğu dönem olması nedeniyle lezzet uzmanları lüferi ızgara yapmanızı, ızgara yoksa da fırında pişirmenizi tavsiye ediyorlar.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.