Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Osman Pamukoğlunun Söyleşisi(E.TÜMGENAREL


hasan17

Önerilen İletiler

Osman Pamukoğlu

 

----------Emekli Tümgeneral

 

 

''Bağımsız Kürt devleti Arapları birleştirir''

 

 

Osman Pamukoğlu

 

 

 

1993-95 arasında Hakkâri Dağ Komando Tugayı ve Güvenlik Komutanlığı yapan Osman Pamukoğlu’nun, ‘Unutulanlar Dışında Yeni Bir Şey Yok’ ile ‘Önce Vatan’ adlı iki kitabı bulunuyor. PKK’ya karşı birçok operasyon yöneten ve çatışmalara giren Pamukoğlu’nun, konuya ilişkin analizleri gerçekten önemli

 

 

- Kuzey Irak'ta kurulacak bağımsız bir Kürt devleti, Türkiye'deki Kürtleri nasıl etkiler; söz konusu devlet, bir çekim merkezi haline gelir mi, gelirse hangi koşullarda olur?

Doğal olarak gelecektir. Hem siyasi amaçlar olarak hem soya ve kavme dayalı teknik yapı olarak bir bağ var. Kaldı ki, siyasi hudut izafi bir durumdur. Güneyinde yaşayanlarla kuzeyde yaşayanların aşiret ve akrabalık bağları vardır. Doğal olarak iki taraf da birbirini çekecektir. Etkilenmek tabii bir sonuçtur.

 

- Bu etkilenme, Türkiye'nin üniter yapısını bozar mı?

Olaylar başlayınca, bunun nerede duracağını tayin etmek mümkün değil. Huzursuzluklar çıkacak, beklenmedik gelişmeler olacaktır. Türkiye'nin mevcut yapısını, siyasi ve hükümranlık alanlarında tutmaya çalışırsanız, bunun sonu çatışmaya gider.

- Türkiye'nin suyu ve olası Kürt devletinin sınırları içinde kalacak petrol, Ortadoğu'nun geleceğini nasıl şekillendirir?

Bir materyal kıtsa ve ona talep çok fazla ise başlangıçta bütün insanlık tarihinde olduğu gibi, politik ve diplomatik çalışmalar yürütülür; ama kıt kaynaklar cazibe yaratır. Bu da insanların içgüdüsel olarak ele geçime duygularını hareket geçirir. Savaşlar, kavimlere ve inançlara dayalıdır; ama hak arama, ekonomik pay alma ve kıt olan şeyi ele geçirmek de savaşların gerekçe ve bahanesidir. İnsanoğlu, tarih boyunca kurtulamamıştır. Ortadoğu'da şu anda cereyan eden politik gelişmeler ve Irak'taki savaş, bize şunu gösteriyor: Askeri mücadeleye bölgede dahil olanların hepsi, şu anda kayaların üzerinde yumurta ile oynuyor haldeler. Bu, çok tehlikeli bir geleceğe işaret ediyor ve bu boyutuyla kalabileceğini sanmıyorum. Eğer başka ülkelere teşebbüsler ve askeri müdahaleler, dolaylı baskılar olursa; bölgede iş, karmaşık hale, içinden çıkılamayacak duruma gelir. Vahim sonuçlar çıkabilir.

 

- Barzani, Türkiye'ye düşman bir strateji izler mi?

Düşman bir tutum izlemesi zor. Barzani'nin de siyasi emel ve hedefleri var. Bunları gerçekleştirmek için elindeki tüm imkânları kullanacak, her yola başvuracaktır. Burada politika ve diplomasi başta gelmekle birlikte, bunların nereye kadar gidebileceği ve nasıl durdurulacağını tayin etmek, o bölgede yaşayan bütün Kürtlerin doğru karar vermelerine bağlı. Türkiye, hiçbir zaman toprak bütünlüğüne ve hükümranlık alanlarına büyük zararlar getirebilecek sonuçları kabul edemez.

 

- Türkiye müdahale edebilir mi?

Müdahale bu konu için bana göre dar anlamlı bir kelime. Doğrudan doğruya savaş sebebi olur. Olay, sınırların ötesine geçmek, birtakım askeri faaliyetlerde bulunup geri dönmek biçiminde ele alınmamalıdır. Bütün sorunları ortadan kaldıracak bir hareketi gerektirir.

 

- Federal Irak, bağımsız Kürt devletini önleyebilir mi?

Bağımsız Kürt devleti, orada ABD, Avrupa ve İsrail'in desteğini almadığı sürece, asla yaşayamaz. Araplar buna müsaade etmez. Şu anda Arapların arasındaki mezhep anlaşmazlıkları ortadan kalkar. Dolayısıyla, Kürtlerin destek olmadan, dağların arasındaki küçük bir düz alanda, müstakil, özerk devlet olarak yaşamını sürdürmesi mümkün değil.

 

- Yani bağımsız Kürt devleti Arapları birleştirir mi?

İşin doğası bunu getirir. Üstelik, meseleye sadece Irak'ta yaşayan Araplar gözüyle bakmamak lazım; Ortadoğu'daki tüm Araplar da buna müsaade etmeyecektir. Bunu hükümetler bazında söylemiyorum. Halklar müsaade etmeyecektir. ABD ve müttefiklerinin, Irak'ta karşı karşıya kaldıkları ve düştükleri durum ortada. Orada ABD ve müttefiklerine karşı çarpışanlar, sadece Iraklılar değil. Dünyanın her yerinden gelmiş insanlar. Şimdi ABD ve müttefikleri orada diye onlarla çarpışıyorlar. Bir an düşünün, ABD ve destekçi hükümetlerin askerleri orada değil. Onlar yoksa Kürtlerle savaşacaklar. Buna da kuzeyde yaşayan Kürt aşiretler dayanamazlar.

 

- Bütün gelişmelerin ışığında, Leyla Zana'nın başında olduğu Demokratik Türkiye Hareketi (DTH) bu süreçte ne olur ve Öcalan'ın etkinliği sürer mi?

Eşkıya başı veya ismi geçen kadının öyle veya böyle düşüncesini önemsemiyorum. PKK siyasi bir şiddet örgütüdür. Bugün, merkez kadrosu, cephe örgütü, dağ kadrosu aktif ve dinamik durumda. Başlangıçtan itibaren ortaya koyduğu politik hedef ve amaçlarında; bu politik hedefi destekleyen ülkelerde hiçbir değişiklik olmamıştır. Bu örgüt, siyasi amaçlarını gerçekleştirinceye kadar faaliyetlerini sürdürecektir. Şu anda cezaevinde de olsa, değişmez lideri eşkıya başıdır. Diğerlerinin herhangi bir kıymeti yoktur. Başka bir isim üzerinde bir bütünlük ve birleşme gösteremezler.

 

( Tempo dergisindeki söyleşi)

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.