Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Saptırılan Kavram Mekruh


evrensel_mesaj

Önerilen İletiler

SAPTIRILAN KAVRAM MEKRUH

 

Kurana göre bir sey ya haramdir, yada helaldir. Allahin insanlara

çok genis biraktigi bu alana dereceler koymak hiç kimsenin yetkisinde degildir.

Ama maalesefki yüzyilardan beri yapilmis, ruhbanların kendi yorumlari insanlara Allahın hükmü diye dayatilmistir.

 

Isra suresi

 

23- Rabbin kesin olarak şunları emretti: Ancak kendisine ibadet edin, anne ve babaya iyilik edin. Onlardan biri veya her ikisi senin yanında yaşlanırsa, sakın onlara "yuh deme ve onları azarlama. İkisine de tatlı ve güzel söz söyle. (anne babaya hakaret etmek haram)

 

26- Akrabaya, yoksula ve yolda kalmışa hakkını ver. Bununla beraber malını saçıp savurma. (israf haram)

 

27- Çünkü (malını) saçıp savuranlar, şeytanların kardeşleridir. Şeytan ise Rabbine karşı çok nankördür.

 

28- Eğer Rabbinden beklediğin bir rahmet (rızık) için, onlardan yüz çevirmek mecburiyetinde kalırsan, o vakit de onlara yumuşak ve tatlı bir söz söyle.(kaba ve sert davranmak haram)

 

29- Elini boynuna asıp bağlama (cimri olma), hem de onu büsbütün açıp saçma (israf etme); aksi halde kınanmış olursun ve eli boş açıkta kalırsın.(cimrilik yapmak haram)

 

 

31- Bir de geçim korkusuyla çocuklarinizi öldürmeyin, onlara da, size de rizki biz veririz. Süphesiz ki onlari öldürmek, çok büyük bir suçtur. (çocukları öldürmek haram)

 

32- Zinaya da yaklasmayin, çünkü o pek çirkindir ve kötü bir yoldur.( zina haram)

 

33- Hakli bir sebep olmadikça, Allah'in öldürülmesini haram kildigi cani öldürmeyin. Kim haksiz yere öldürülürse, biz onun velisine bir yetki verdik. O da öldürmede asiri gitmesin. Çünkü ona (dinin kendisine verdigi yetki ile) yardim olunmustur.(insan öldürmek haram)

 

34- Yetimin malina da yaklasmayin. Ancak rüsdüne erinceye kadar en güzel bir sekilde yaklasabilirsiniz. Ahdi de yerine getirin. Çünkü verilen sözde elbette sorumluluk bulunuyor.( yetimin malını yemek haram)

 

35- Ölçtügünüz zaman tam ölçün ve dogru terazi ile tartin. Bu hem daha hayirlidir ve sonuç itibariyle de daha güzeldir.(ticarette hile yapmak haram)

 

36- Bir de hiç bilmedigin bir seyin ardina düsme! Çünkü kulak, göz, gönül, bunlarin her biri yaptiklarindan sorumludurlar. (bilmeden sallamak haram)

 

37- Yeryüzünde kibir ve azametle yürüme! Çünkü sen asla yeri yaramazsin ve boyca da daglara erisemezsin.(kibirlenemek haram)

 

38- Kötü olan bütün bu yasaklar, Rabbinizin katinda hos olmayan seylerdir.

 

Simdi son ayetin metinini de yazalim

 

'' Kullu zalike kane seyyi,uhu inde rabbike (MEKRUHA)

 

Yüce Allah isra 23 ten 38 e kadar bir hoşlanmadığı bir takım konuları maddeler halinde sıralamış ve tüm bunlara MEKRUH adını vermiştir

 

 

 

Enam 151 De ki: Gelin Rabbinizin size neleri haram kıldığını okuyayım:(MA HARREME RABBUKUM) O'na hiçbir şeyi ortak koşmayın, ana-babaya iyilik edin, fakirlik korkusuyla çocuklarınızı öldürmeyin -sizin de onların da rızkını biz veririz-; kötülüklerin açığına da gizlisine de yaklaşmayın ve Allah'ın yasakladığı cana haksız yere kıymayın! İşte bunlar Allah'ın size emrettikleridir. Umulur ki düşünüp anlarsınız

 

152- Yetimin malına yaklaşmayın; yalnız erginlik çağına erişinceye kadar (malına) en güzel biçimde (yaklaşabilir ve uygun şekilde harcayabilirsiniz). Ölçü ve tartıyı tam adaletle yapın. Biz kimseye gücünün yettiğinden fazlasını teklif etmeyiz. Söylediğiniz zaman da, yakınınız da olsa âdil olun ve Allah'a verdiğiniz sözü tutun. Öğüt alıp düşünesiniz diye Allah bunları size emretmiştir

 

 

Enam 151.152 de haram kılınan maddeler ile,isra suresindeki Allahın mekruh olarak tarif etikleri maddeler aynıdır. Buda göstermektedir ki haram ile mekruh kurana göre aynı şeylerdir ve Allah teala bunların ne olduğunu kuranda açık açık madddeler halinde belirtmiştir

 

Beynini kullanmasını bilmeyen ve Allaha iftira eden kişiler bu kelimenin manasını değiştirmişler ve hadislerden çıkardıkları hükümlere aykırı davranmanın da mekruh olduğunun iddia etmişlerdir. bu Allaha iftira atmak manasına gelir.

 

en azından kelimeleri yerlerinden değiştirmek olur.

 

Allahın kuranda yüklediği manayı değiştirmek kimsenin haddi değildir.

 

 

 

Geleneksel fikih literatürüne göre ise mekruh; haram kadar kesin olmayan yasaklar olarak ifade edilir

 

Din adamları/ruhbanlar hakkinda ayet olmayan konularda hadislere dayanarak ictihad ederken haram diyememis, mekruh diyerek işin içinden siyrilmaya çalışmışlardır

 

Eger bir sey ruhbanların hosuna gitmiyorsa bu hiç bir kimseyi baglayıcı degildir.

 

Eger Allahin hosuna gitmeyen bir konu ise, Allah bunu Kuranda açik açik bildirdigi için mutlaka konuyla ilgili ayeti ileri sürmek zorunlulugu vardir..

 

Kuranı bir tarafa bırakıp ne hadislerden nede ne idüğü belirsiz sünnet diye iddia edilen şeylerden haram hükmü çıkarmak Kurana göre asla mümkün değildir.Zira peygamberin haram kılma yetkisi yoktur.

 

66/ 1- Ey Peygamber! Eslerinin rizasini arayarak Allah'in sana helâl kildigi seyi niçin sen kendine haram ediyorsun? Allah çok bagislayan çok esirgeyendir

 

 

Mekruh Kurana göre = haram demektir. Fıkıh kitaplarına bakıldığında yüzlerce konu hakkinda mekruh nitelemesi vardir. Örnek olarak abdestle ilgili mekruhlar diye bahsedilir.Insan abdest alirken nasil haram işliyor hayret etmemek elde degil.

 

Ruhbanlar bununlada yetinmemis, mekruhu dallandırıp budaklandirip iki kisma ayirmistir.

 

tahrimen mekruh; harama yakin olanlar

tenzihen mekruh; helale yakin olanlar

 

Mekruh zaten haram demektir

harama yakin haram

helale yakin haram

 

işte size saçmalığın daniskası

 

Iste bu sebepten dolayi, geleneksel fikih literatüründeki (mekruhu) ''TENZILATLI HARAMLAR diye nitelemek hiçte yanlış olmaz

 

6/ 116- Dillerinizin yalan vasfetmesi ile: "Su helaldir, su haramdir " demeyin; aksi halde Allah'a iftira etmis olursunuz. Süphesiz Allah'a yalan uyduranlar asla kurtulamazlar.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 10 yıl sonra...
  • 3 yıl sonra...
  • 2 yıl sonra...

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.