Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Usta şaire sessiz anma


Radya

Önerilen İletiler

"Ne kadar yalansız yaşarsak o kadar iyi"

 

Usta şair Can Yücel'in, Muğla'nın Datça İlçesi'ndeki anıt mezarına geçen yıl ağustos ayında yapılan çirkin saldırıyı protesto amacıyla, bu yıl anma törenleri düzenlenmeyecek, Can Evi ziyarete açılmayacak. 12 yıldır, her 12 Ağustos'ta aksatılmadan gerçekleştirilen anma etkinliklerinin bu yıl yapılmamasına karar veren aile fertleri, mezar başında sessiz anma düzenledi

.

Can Yüzel'in kızları Güzel Yücel (Gier), Su Yücel ve torunu Nathalie Defne Gier ile birlikte eşinin mezarını ziyaret ederek çelenk bırakan Güler Yücel, geçen yıl gerçekleştirilen saldırının kendilerini derinden yaraladığını söyledi.

 

Aile olarak şiddetin her türlüsüne karşı olduklarını ifade eden Yücel, "Şiddetin balyozla ya da lafla yapılıyor olması fark etmez. Bir insana lafla saldırmak bile yeter. Bu nedenle biz aile olarak mezarı kıranların bile, saldırıya maruz kalmalarını istemiyoruz. Burası bir hoşgörü mezarlığıdır. Müslüman'ı, Yahudi'si, Hristiyan'ı, herkesin mezarı var. Can'ın mezarına yapılan saldırı ilk ve son olsun" dedi.

 

SEVENLERİ ŞİİRLERİYLE ANSIN

 

Can Yücel'in mezarına yapılan saldırıyı, hayatta iken kendisine yapılmış bir saldırı gibi gördüklerini söyleyen Güler Yücel, "Yapılan saldırı aynı zamanda, mezarı yapan heykeltıraş Mehmet Aksoy'a da saldırıdır. Kendisi mezarı yaparken ne emekler harcadı biliyorum. Hiçbir karşılık beklemeden yaptı. Sanatçıların dayanışmasının bir örneğidir bu. Bu senelik Can Evi'ni ziyarete açmayacağız. Sevenleri mezarı başına gelsinler, şiirler okusunlar. Türkiye'nin her yerinde Can'ın şiirine rastlıyorum. Onu şiirleri ile anmak en güzeli" diye konuştu.

 

'ÇOCUĞUMUZU KORUYAMAMA GİBİ BİR DUYGU'

 

Can Yücel'in kızlarından Su Yücel ise Can Evi'ni açarak her şeyin yolunda olduğu şeklinde bir izlenim yaratmak istemediklerini vurguladı. Su Yücel, "Aslında biz çok kırıldık, çok incindik. Bize hep, 'Mezarı yapacak mısınız?' diye soruyorlar. Durun bakalım, ne oluyor, ne bitiyor? Biz önce bir toparlanalım. İnsanlardan hoşgörü bekliyoruz. Vefatından sonraki acı ile bugün aynı acıyı katlanarak yaşıyoruz. Bu bizim için çok ağır bir darbe idi. Bunu kim yaptı, niçin yaptı, hiç önemi yok. Bizim duygu olarak yaşadığımız bu. Adeta çocuğunu koruyamama gibi bir duygu içindeyiz. Tekrar öldü gibi bir duygu yaşattılar bize. Bu duygunun ne kadar ağır olduğunu insanlara hatırlatmak için bu yıl Can Evi'nin kapılarını kapattık" dedi.

 

'PROTESTO EDİYORUZ'

 

Usta şairin diğer kızı Güzel Yücel (Gier) ise gecenin karanlığında Can Yücel'in mezarını kıranların, onun "Ne kadar yalansız yaşarsak o kadar iyi" dizesini silemediklerini hatırlattı. Güzel Yücel, "Mezarın kırıldığı haberini aldığımızda aile olarak, babamı bir daha gömeceğiz duygusunu yaşadık. Belki burada mezarını kırdılar ama babam her yerde şiirleri ile anılıyor. Bu yıl, ne kadar kırıldığımızı göstermek istedik. Yapıyoruz deseydik belki bu kadar protesto olmazdı. Yapmıyoruz demek, hayır demek, Türkiye'de bunlar çok az söyleniyor. Hayır da diyebilmeliyiz. Unutmadık, protesto ediyoruz demek ve bunu haykırmak istiyoruz. Bir daha böyle bir olay yaşanmasın. Her ne sebeple olursa olsun, ne bir Müslüman'ın ne bir Hristiyan'ın, ne ateistin, ne şunun ne de bunun mezarı kırılamaz. Böyle bir şeyi yapmaya hiçbir hakları yok" ifadelerini kullandı.

 

kaynak:

(yurtgazetesi.com.tr)

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.