Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

KENDİ İŞİNİ KURMAK: Düş Mü, Kabus Mu?


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

KENDİ İŞİNİ KURMAK: Düş Mü, Kabus Mu?

 

Eğer artık "çalışan" değil "kendi kendinizin patronu" olmak gibi bir düşünceniz varsa, önerilerimizi mutlaka değerlendirin. Kendi işini kurmak pek çok insanın hayalidir ama kendi işini kurmanın getirdiği zorlukları da gözardı etmemek gerekiyor.

 

Büyük şirketlerde çalışan insanların bir kısmının, yöneticileriyle aralarında yaşanan bir gerginlik ya da iletişim kopukluğunun had safhaya çıktığı bir şirket içi toplantı sonrasında, "artık kendi işimi kursam..." diye düşündüğü olur. Özellikle mevcut işinizdeki konumunuzdan, insan ilişkilerinden memnun değilseniz, kendi işinizi kurmanın sizin için iyi bir kaçış planı olduğunu düşünebilirsiniz. Ama gerçek şu ki; kendi işinizi kurmak size gerilimli çalışma ortamlarından, patronajdan ya da uykusuz gecelerden kurtaramaz. Kendi işinizi kurmayı, hele ki yine aynı sektörde ve aynı sosyal çevrede çalışmayı sürdürecekseniz, bir kaçıştan ziyade bir girişim ve tavır değişikliği olarak görmelisiniz.

 

Kendi İşini Kurmanın İyi Yanları

 

Öncelikle, neden olmasın? Neden denemeyesiniz? Neden kendi kararlarınızla bir işi yönetip yönetemeyeceğinizi görmek istemeyesiniz? Üstelik, son yıllarda pek çok kişi küçük çaplı da olsa kendi şirketlerini kurmaya ve kariyerlerini o yapılar için yönetmeye yöneliyor. Tek başına olmak da şart değil. Benzer iş kollarından bir kaç arkadaş biraraya geliyor, ufak tefek birikimlerini ortaya koyup ortaklaşa şirket kuruyorlar. Kendi işinin patronu olmak, kulağa çok hoş geliyor.

 

Günümüzde yapılan bazı araştırmalar, kariyer hayatında erkekler kadar kadınların da kendi işlerini kurmaya yöneldiklerinin altını çiziyor. Pek çok kişi kurumsal dünyayı terk ediyor ve kendi işini kuruyor. ABD'de yapılan bir araştırma bu ülkedeki her 11 erişkinden birinin kendi işini kurduğunu belirlemiş.

 

Kendi işini kurmanın avatajları açık: Öncelikle patron sizsiniz, karar verme mekanizmanızı ortaya çıkarabilirsiniz. Kendi çalışma saatlerinizi kendiniz belirleyebilirsiniz. Hafta içine iş yığmak istemiyorsanız, haftasonları da ofisinize uğrayıp işlerinizi halledebilirsiniz. Kendi aile ve yaşam tarzınıza uyan bir çalışma temposu belirleyebilirsiniz. Kendi finanssal geleceğinizi kendinizi tayin edebilirsiniz. Kazancınızı nasıl değerlendireceğinizi kendiniz hesaplar, ona göre çalışmalarınızı yönlendirebilirsiniz.

 

Kendi İşini Kurmanın Zor Yanları

 

Davulun sesi uzaktan hoş gelebilir ama yakınındayken yaka silkebilirsiniz. Kendi işini kurmak da hayatınızda yeni zorluklar yaratabilir. Söz edeceğimiz zorlukların bir kısmını yaşamamanız da söz konusu. Ama genel olarak hayatınızda bir şeylerin değişeceği kesin. Bunları idare etmek, zorlukların üstesinden gelmek de sizin elinizde.

 

Öncelikle dikkatli olmanız gerekiyor. Artık kendi işinizin patronusunuz ve işinizin başına gelecek herşeyden de sorumlusunuz. Hem devlete, hem de varsa, çalışanlarınıza karşı. Artık vergi mükellefisiniz ve belli sorumluluklarınız var. Bir çalışanken her ay maaşınızı alıp gerisini düşünmemeniz mümkündür. Ama iş sahibiyseniz, vergiler, stopajlar, KDV ödemeleri, sigorta ödemeleri, bordrolar hayatınıza girer. Bunların düzgün bir biçimde kayıt edilmesi, defterlerinizin temiz ve doğru bir biçimde tutulması şarttır. Bu tür konularda yapılacak hatalar, dikkatsizlikler size her anlamda zarar verebilir.

 

Sakin olmanız, kontrollü davranmanız gerekiyor. Çalışanken ofisten çıkınca, siz yokken ofisteki eşyalara ne olduğunu, kimlerin nasıl performans sergilediğini düşünmeye gerek duymayabilirsiniz. Oysa kendi işinizin sahibiyseniz, ofisiniz de sizin için bir evdir. Aklınızın orada kalmasına engel olmanız zordur. Varsa, çalışanlarınızla ilişkilerinizi sağlam temellere kurmanız gereklidir. Saygı çerçevesinde ilişkiler kurmalı, onları doğru yönlendirebilmeli, iş konusunda teşvik edici ve adil olmalısınız.

 

Metin olmanız gerekiyor. Kendi işinizin sahibi olarak, artık bir girişimci sayılırsınız. İşinizin geleceğini inceden inceye planlayarak kariyer hayatınıza iyi bir yön kazandırabilir, hem bağımsız, hem de güvenli bir biçimde geleceğinizi kurabilirsiniz.

Kaynak: efeslight.com.tr

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 3 yıl sonra...

Gerçek hayatın dışında yani sanal dünyada da bir sektör haline gelmiş bir iş kolu var; network marketing.

Bunu nasıl değerlendirirsiniz?

Avon, GDI, herbalife, amway, tiens, calivita vb... ve ülkemizden geray iletişim, nma bazı örnekler.

Bunların haricinde tabanı olmayan (bence sahte) marketing sistemleri dolaşıyor internette.

Bir de bu tip işlerin doyum nokasına gelmemiş olması gerekiyor, kazanabilmek için. Ama bir gerçek var ki dünyada binlerce kişi bu yolla çok paralar kazanmaktalar.

 

1.000.000.000 kişi Network yapıyor.

% 20’’ si 12.000 $ üzeri

% 6’’sı 50.000 – 100.000 $ arası

% 3’’ ü 100.000 $ üzeri kazanıyor

Şimdiden 5.000.000 insan Network’ te $ milyoneri.

Kaynak :WORK PRESS 7 November 2003

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.