Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Zihin Haritası Değiştirme


Radya

Önerilen İletiler

Önemli bir toplantıda cep telefonuyla bağıra bağıra konuşan bir kişi garibinize gidiyorsa, paradigmanızı değiştirmeden onu değerlendirdiğiniz için, siz yanılıyorsunuzdur.

 

Örneğin; trende giderken, bir baba, 3 evladıyla oturup, sürekli ağlayan çocuklarına hiç, susun, demeden yolculuğa devam ettiğinde ; siz ona ne gamsız adam, diyebilirsiniz. Ama sorsanız, belki de onlar hastaneden geliyorlardır ve bir saat önce çocukların anneleri ölmüştür ve eve dönüyorlardır.

 

Prof.Covey’in konuşmasını dinlemeye gelen annesi, arka sırada oturan 2 kişinin toplantı boyunca sürekli konuştuklarını görerek, çok öfkelenmiş ve oğlumu küçümsüyorlar diyerek te çok üzülmüş. Yemek molasında oğluna, şunların kafasına çantamı indiresim geliyor, demiş. Oğlu; “anne o adam Finlandiyalı, burada simultane tercüme yok, mecburen tercümanı yanına oturttuk” demiş.

 

Havaalanında aktarma yapmak isteyen yaşlı bir hanım, uçağının 2 saat gecikmeli olduğunu öğrenince, dergiler ve bir kutu kurabiye alarak bekleme salonuna geçmiş. Yanındaki sehpaya da dergileri ve kurabiye kutusunu bırakarak, okumaya dalmış. Bir ara bakmış ki, yanındaki koltuğu oturan bir adam, sehpadaki kurabiye paketini açıyor ve yemeye başlıyor. Kurabiyelerin kendisine ait olduğunu hissettirmek isteyen kadın, adama dik dik bakmış. Hatta canı o an istemediği halde, kutudan bir kurabiyeyi ağzına atmış. Her halde kurabiyelerin sahibinin kim olduğunu artık anlamıştır diye düşünürken, adam bir tane daha ağzına atmaz mı? Hemen kadın da bir tane daha atmış ve bir yarışma başlamış, adam bir tane, kadın bir tane. Sonuçta kutuda tek kurabiye kalmış, adam onu hızlıca kaparak ortadan bölmüş ve gülerek kadına ikram etmiş. O sırada, kadının uçağının alana indiği anonsu duyulmuş ve işlemler için kadın bankoya gitmiş. Pasaportunu çıkartmak için çantasını açtığında, ne görsün ; kendi kurabiye paketi, hiç açılmamış olarak çantasında durmuyor mu?

Meğer, bunca zamandır adamın kurabiyesini yiyormuş. Tabii çok utanmış ama, artık iş işten çoktan geçmiş.

 

Başkalarının düşünce ve davranışları hakkında hüküm verirken, elimizdeki veriler çoğu zaman yeterli olmuyor. Davranışların nedenini bilmeden çok yanlış yargılara varabiliyoruz.

 

Covey bu örnekleri ; “aynı enformasyona farklı bakış, bizim davranışlarımızı belirler” diye özetliyor. Buradan yola çıkarak çözemediğimiz sorunlar için, paradigma (zihin haritası) değiştirmenin gereğini vurguluyor ve Einstein’in bir sözünü anımsatıyor:

 

Karşılaştığınız sorunları, o sorunları yarattığınız düşünce düzleminde kalarak çözemezsiniz.

Çoğumuzun zaman zaman yaptığı gibi, “sorunların içinde kaybolmak” yerine, paradigma değiştirmeyi başarıp, sorunlara farklı biçimde yaklaşabilenler, o sorunu asma şansını da yakalıyorlar. Zaten sorunlarımızı dostlarımızla paylaşmamızın nedenlerinden biri de, farklı bir bakışın, bize farklı davranabilme kapısı aralama ihtimali değil midir?

 

ÇÖZÜMSÜZ gibi gördüğünüz sorunlar konusunda PARADİGMA değiştirmenin önemi çok büyüktür. Aslında hayatımızı, başarımızı, mutluluğumuzu belirleyen bizim kendi davranışlarımızdır. Başımıza gelen her şeyle onlara verdiğimiz tepki ve yanıt arasında geniş bir hareket alanı vardır…”

 

Stephan R. Covey – Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

..

 

Paradigma, kısaca herhangi bir alanda yerleşik yazılı

ve yazılı olmayan tüm kurallar ve uygulamaların

bütününe verilen bir isimdir/İçtihadlar, Teamüller.

Ayrıca egemen güçler tarafından uygulamaların

sonucu ortaya çıkan impositions..

 

Paradigma bir başka deyişle bir modelin, bir bakış

açısının, kavrayış ve anlayışın adıdır.

 

Bir paradigma, uzun süren deneyimler ve başarısı

kanıtlanmış süreçleri içerisinde barındırabilir.

Bu, söz konusu paradigmanın her zaman başarılı

olacağı anlamına gelmez. Yeni bir paradigma eskisini

geçersiz kılacak şekilde tüm kalıpları yıkarak kendi

kurallarını koyduğunda artık eskisi için başarılı

olabilecek bir zemin kalmamıştır.

 

**

Belirli bir döneme hakim olan düşünceler kümesidir.

Örneğin bilgi toplumu paradigmaları; dendiğinde genel

olarak bilgi temelli uygulama ve düşüncelerden söz

edilmek istendiği anlaşılmalıdır.

 

**

Yakın gelecekte, toplumların paradigmalarını/

yıllar boyu yerleşmiş ve toplumun bireyleri

tarafından kabullenilmiş değerlerini değiştirecek

bir seri olaylar yaşanacağı öngörülmektedir.

 

Kutsal kitaplar bu olaya, katastrof; catastroph/

cemaatsal kıyamet yani dünyada büyük yıkımlar

olacağını ve toplumları/insanlığın değer yargılarının

değişeceğini ifade ederek bakar.

 

Bu noktada kutsal Kitapların bi müjdesi de vardır:

İnsanlık, birey olarak, yıkım başlamadan evvel

kendi iç-değişimini gerçekleştirebilecek olursa,

yıkım, o bireyi etkilemiyecektir.

 

Fena Fillâh; bu anlama gelen bi sözcüktür ki,

"ölmeden ölmek.." anlamını içerir..

 

..

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

ewt cozumsuz gorunen sorunlar ; bakis acisi yetersizliginden kaynaklanmaktadir

 

 

insanlarin cogu tanriyi kendilerinin yarattigini zannederek ; kendi yapabilecegi ve yapamayacagi seylere gore Allahin kadrini gafilce sinirlandirmaktadirlar biggrin.png

 

butun problemleri, komplexleri ve korkulari asabilmenin tek yolu Allahin heryeye guc yetirebilecegini biliyor olmaktan kaynaklanabilir

 

insan ancak Allahin olabilecek bir vasfi kendinde gorurse aczini goz ardi eder ... ve asamadigi problemlerinden dolayi kendinefsinin altinda ezilmeye baslar ... ayriyetten de Allaha tavir almaya ve isyan etmeye baslar ..

 

 

 

hakikat sudur ki ; problemlere karsi farkli bakis acisi gelistirebilmek bile bir ilim ve hikmet sahibi olabilmekle mumkun olabilir ;

 

 

hz. Yusuf kim oldugunu kardeslerinden sakladi ve babasini kendine getirtti ; aksini yapsa kardeslerine guven olmazdi

 

hz. ibrahim en buyuk putu saglam birakip digerlerini parcaladi ; baltayi da buyuk putun eline asti biggrin.pngbiggrin.pngbiggrin.png soranlara da buyuk putu gosterdi biggrin.png medem sizi isitiyor ona sorun o size solesin dedi biggrin.png balta elinde gormuyomusunuz biggrin.png ya o yaptiysa biggrin.png boylece putlarin etkisiz oldugunu bilinc altlarina iyice ekti .. duz anlatsa asla kavramak istemezlerdi ..

 

hz. suleyman sebe melikesinin ulkesine savas acmadi ; kizi tavladi ve kendine hayran birakti ; ) kavmi de gunese tapmaktan vazgecti ...

 

 

 

musluman demek deha demektir .. zihin haritasi muslumanin kontrolundedir ... ilmi ledun hukmundedir ..

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Dr. Ruşkin öğrencilerine yaşlanmanın psikolojik belirtilerini öğretirken onlara şu olayı okur:

"Hasta ne konuşuyor, ne de söylenenleri anlıyor. Bazen saatlerce anlaşılmaz şeyler geveliyor. Zaman, yer ya da kişi kavramı yok. Yalnız,nasıl oluyorsa, kendi adı söylendiğinde tepki veriyor.

 

Son altı aydır onun yanındayım, ne görünüşü için bir çaba sarf ediyor, ne de bakım yapılırken yardımcı oluyor. Onu hep başkaları besliyor, yıkıyor ve giydiriyor. Dişleri yok, yiyeceklerin püre haline verilmesi gerekiyor. Gömleği salyalarından dolayı sürekli leke içinde.

 

Yürümüyor. Uykusu sürekli düzensiz. Gece yarısı uyanıp çığlıklarıyla herkesi uyandırıyor. Çoğu zaman mutlu ve sevecen, fakar bazen ortada bir sebep yokken sinirleniyor. Biri gelip onu yatıştırana kadar da feryat figan bağırıyor."

 

Bu olayı okuduktan sonra, Dr.Ruşkin öğrencilerine böyle birinin bakımını üstlenmek isteyip istemediklerini sorar. Öğrenciler bunu yapamayacaklarını söylerler.

 

Ruşkin,kendisinin bunu büyük bir zevkle yaptığını ve onların da yapması gerektiğini söyleyince öğrenciler şaşırırlar. Daha sonra Ruşkin, hastanın fotoğrafını doğlaştırmaya başlar. Fotoğraftaki, doktorun altı aylık kızıdır.

 

Dr. Ruşkin,Amerikan Tıp Birliği Dergisi'ndeki makalesinde, gülünç bir yanlış anlamanın insana nasıl tamamen farklı bir perspektif kazandıracağını anlatmaktadır. Belki de, hayatta yaşadığımız birçok şey bize önyargılarımız ve bakış açılarımız tarafından dayanılmaz ve zor gözükebilir...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.