Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

PKK’nın kuruluşundaki sol etkisi


Samet Serbest

Önerilen İletiler

Türkiye’nin karanlık geçmişi sayılan 70’li ve 80’li yıllarda gerçekleşen olaylar ülkenin geleceğini derinden etkilemiştir. 12 Eylül Darbesine zemin hazırlandığı dönemlerde, kaos ortamıyla beraber bir başka yapılanmanın da temeli atıldı. Bu yapılanma bugünkü PKK’dır. Bu yazımda sizlere Terör örgütünün kuruluş aşamasına ister istemez katkıda bulunan birkaç durumdan bahsedeceğim.

 

80 Darbesine 10 yılda zemin hazırlandı!

12 Eylül 1980 Darbesini ve bu süreci anlatmak için sayfalar yetmez. Üzerinden uzun zaman geçmesine rağmen bazı şeyler halen üstü kapalı kalıyor. Orduyu darbeye götüren sürece göz yumulduğu herkesin bildiği bir gerçektir. Darbeye götüren süreçte incelendiğinden ülkenin sadece darbeye götürülmediği 25-30 yıllık bir plan yapıldığı da gerçektir. 12 Eylül’ü anlamak ve görmek için 70’li yılları iyi analiz etmek, yorumlamak gerekmektedir. Darbeyi bir kenara bırakıp, asıl konumuz olan Pkk’nın kuruluşundaki sol etkisine bakalım.

 

PKK’nın kuruluş yıllarına dikkat ettiğimizde ve ideolojilere baktığımız zaman sol görüşlü örgütlerin eylemleri ve Sol diye tabir edilen Marksizm-Leninizm, Maoculuk gibi düşüncelerden etkilenen grupların Pkk ve Sol’da hakim olduğu görülüyor. İşin derinine indiğimiz zaman ise dönemin sol örgütlerin üst yöneticilerinin o zaman temelleri yeni atılan Pkk terör örgütü kurucu kadrosu ile yakın ilişkiler içinde olduğu açığa çıkacaktır. Sol ve Pkk’yı ayıran faktör ise Kürt Milliyetçiliği ve sonradan ortaya çıkacak olan Apoculuktur. Öğrenci olaylarını tırmandıran, belli bir süre sonra Marksizm, Leninizm gibi düşünce kavramlarıyla öğrencileri etkileyen ve dağ kadrosuna katan, yakın zamanlarda ise Zerdüştlük gibi başka olgular eklenerek terör örgütü zeminini soldan kendi asıl istediği zemin üzerine çekmeyi başarmıştır. Farklı zemine geçme işlemi terör örgütü için uzun zaman alan bir süreç olmuştur. Pkk, kuruluş yıllarında sol örgütlerle birlikte sosyalizmi, ortak bir kılıf olarak kullanmıştır!

PKK’nın kurulmasındaki yardımcı faktörleri sadece sol gruplara bağlamak basiretsizlik olur. Bu dönemlerde diğer etmenler Ülkücü hareketleri, MİT, Amerika ve dolayısıyla darbe’nin olması, kaotik ortamın oluşturduğu bir boşluğun olması veya devletin Sağ-Sol diye tabir ettiğimiz öğrenci olaylarına yönelmesiyle yönetimsel bir boşluğun ortaya çıkması önemli rol oynamıştır.

Sol grupların eylemlerine bakıldığında örneğin 1972 yazında işleniş olan Sandık Cinayeti’nin ayrıntılarına bakıldığı zaman sol eğilimli öğrencilerin Doğu Perinçek etrafında toplanması ve Sol’un Türk tarihine geçen ilk örgüt içi infazı gerçekleştirmesi (Adil Ovalıoğlu), Doğu Perinçek’in çevresinde cinayeti gerçekleştiren gençler Robert Kolejinde eğitim gören Ümit Necef, Garbis Altındağ, Zuhal Aksoy ve Zeynel Aydındağ. Katil ise Boğaziçi Üniversitesi Kimya bölümü 2. Sınıf Öğrencisi Banu Ergüder’dir. (Ovalıoğlu ailesi tarfından, cinayetin Zeynel Aydındağ tarafından işlendiği ve MİT’in ilk silahlı operasyonu olduğu iddia ediliyor)

***

Bahçeli Evler Katliamı

Ankara’da 3 Ekim 1978 günü gerçekleşen Bahçelievler katliamı ile 1 Mayıs 1977 (Kanlı 1 Mayıs) olarak bilinen olaylar sonrasında adeta tuz biber olmuştur. Olay Türkiye İşçi Partili Gençlerin kaldığı Bahçelievler 15. Sokakta bulunan 56/2 numaralı dairedeki 11 Türkiye İşçi Partili gencin 7 sinin öldürülmesiyle gerçekleşir. Bahçeli evler katliamının baş aktörleri arasında Abdullah Çatlı ve Muhsin Yazıcıoğlu vardır. (Abdullah Çatlı’yı kamuoyu susurluk olayı ile tanıyacaktır. Muhsin Yazıcıoğlu, BBP Genel Başkanı 25.3.2009 ölümü şüpheli)

***

Son söz: Gençlerin alet edildiği kirli olaylara bakıldığında aslında azmettirenlerin, emir verenlerin hangi amaçlar ile bu olayları gerçekleştirdikleri apaçık ortadadır. Sol grupların bu bombanın fitilinin ateşlemesinin ardından olaya ülkücüler katılmış ve senaryo tamamlanmıştır. Belirli planlar çevresinde daha büyük olaylara zemin hazırlamak 70’lerin kirli oyunların neticesinde PKK’nın temelleri atılmış ve 12 Eylül darbesine muazzam bir zemin hazırlanmış ve sağ-sol örgütlerde olduğu gibi Ordu kullanılmış ve verilen görevini yerine getirmiştir.

Ne yazık ki ülkeyi bir dönem kana bulayan ve terörizmin doruk noktasına ulaşmasını sağlayan bazı isimler bugün kendilerini iyi bir şekilde kamufle etmiş bir biçimde toplum içinde…

-

SAMET SERBEST

(Temmuz-2012)

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 1 yıl sonra...

Dünyada orta ölçekteki herhangi bir ülkedeki hiçbir ikincil veyahut üçüncül bir oluşum bir öncülünün ensesine yapışmadan hayatta kalamaz. 80 öncesi konjüktör gereğiKemalizmin adımlarını takip etmek zorunda kaldılar daha sonra ise Marksist-Leninist grupların. Şimdi ise muhafazaklarların yolunda görünüyorlar, ne zaman ki yeterli güce ulaştıklarını düşünürler o zaman gerçek yüzlerini ortaya çıkarırlar.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.