Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Vize almanın püf noktaları


Admin

Önerilen İletiler

  • Admin

Vize almanın püf noktaları

Türkiye’den yurtdışına yapılan seyahatlerin en büyük sorunlarından biri vize alma zorunluluğu. Avrupa ülkelerinin çoğu, ABD, Kanada gibi ülkeler Türk ziyaretçilere vize zorunluluğu koyuyor.

 

16 Mayıs 2004 — Tur acenteleriyle yaptığınız seyahatlerde vizeniz genellikle acente görevlilieri tarafından alınıyor. Size düşen onların size bildirdiği evrakları toparlamak. Ama eğer kendi başınıza yurtdışına gidiyorsanız, vize başvurusunu bizzat yapmanız gerekiyor. Bu noktada da vize almanın püf noktalarını bilmeniz işinizi çok kolaylaştırıyor.

 

Öncelikle vize başvurusu şakaya gelmez. Zaman ayarlamasını çok iyi yapmalısınız. Çünkü aslında seyahat sebebiniz ne olursa olsun, ekonomik koşullarınız ne olursa olsun, size mutlaka vize verecekler, diye bir kesinlik yok. Eğer yurtdışı seyahatlerinin yoğun olduğu dönemlerde vize için başvuruda bulunrsanız, gideceğiniz ülkenin konsolosluğunun önünde sabahın erken saatlerinden başlayan kuyruklara hazır olun. Uçak biletinizi alırken de vize gerçeğini aklınızdan çıkarmayın. Vizeye başvurmak için en azından uçak rezervasyonunuzu ya da hangi taşıtla gidecekseniz, gemi, otobüs, tren vesaire, o aracı kullanacağınızı gösteren bir belgeyi edinmiş olmalısınız. Eğer vize alamazsanız, biletiniz yanacağından sadece rezervasyon yaptırmak iyi bir çözüm olabilir.

 

ÖNEMLİ NOKTALAR...

Vizeye başvurmak için öncelikle geçerli bir pasaportunuzun olması gerekiyor. Ondan sonra gideceğiniz ülkenin Türkiye vatandaşlarından vize isteyip istemediğin öğrenmelisiniz. Türkiye’ye vize uygulamayan ülkeler şunlar: Andorra, Arjantin, Arnavutluk, Bahama, Barbados, Batı Samoa, Belize, Bolivya, Bosna-Hersek, Brezilya, Dominika, Ekvator, El Salvador, Endonezya, Fas, Fiji, Filipinler, Gambia, Grenada, Güney Afrika Cumhuriyeti, Güney Kore, Hırvatistan, Hong Kong, İran, Jamaika, Japonya, Kazakistan, Kenya, Kırgızistan, Kolombiya, K.K.T.C., Kosta Rika, Makedonya, Maldivler, Malezya, Malta, Mauritius, Monako, Romanya, Santa Lucia, San Marino, Seyşeller, Singapur, Solomon Adaları, Şili, Swaziland, Tayland, Trinidad-Tobago, Tunus, Tuvalu, Uruguay, Vatikan.

Pasaportunuzun türü vize işlemleri sırasında çok önemli. Yeşil pasaport sahipleri kimi ülkelere vize almadan giriş yapabiliyorlar. Ancak bu tür bir pasaportunuz yoksa, normal mavi pasaport sahibiyseniz, Türkiye’den vize isteyen her ülkeye giriş yapmak için vize almanız şart.

Vize başvuruları konsolosluklarda sabah 09:00-12:00 saatleri arasında yapılabilir, başvuru yanıtınızı ise en az bir gün sonra 13:00-15:00 saatleri arasında alabilirsiniz. Vize başvurusunu seyahatten en az on beş gün önce yapmakta fayda var. Başvuru sırasında sizden ek belge istenebilir, bunun için vize işini son anlara bırakmamalısınız. Vize başvurunuzun reddedilmesi de mümkün. Evraklardaki eksikler, daha önce belirli bir nedenden dolayı vize talebinizin reddedilmiş olması, yasal veya ekonomik durumunuz gibi etkenler buna yol açabilir.

 

BELLİ BAŞLI BELGELER...

Konsoloslukların hepsi aynı tür belgeler istemezler. Onun için önceden gidip konsolosluklardan başvuru formu temin etmek ve istenen belgelerin listesini almanız gerekir. Konsoloslukların çoğu genel olarak vesikalık fotoğraf, maaş bondrosu, öğrenci belgesi, vergi levhası gibi iş durumunuzu gösteren evraklar, ev tapusu, ya da kira kontratı gibi ikamet durumunuzu gösteren belgeler, banka hesap cüzdanı, üzerindeki mallara ait tapular gibi ekonomik durumunuzun seyahat ve konaklamaya uygunluğunu kanıtlayan belgeler isterler.

Şirket sahibi ya da ortağı iseniz, Ticaret Odası onaylı faaliyet belgesi, vergi levhanızın fotokopisi, sicil gazetesi fotokopisi, imza sirküleri, firma antetli kağıtta dilekçe ve ofisin mal varlığını gösteren banka cüzdanı, ruhsat, tapu gibi evraklar istenebilir. Maaşlı çalışan iseniz, çalıştığınız işyerinden konsolosluğa hitaben yazılmış bir dilekçe, dilekçeyi imzalayan yetkilinin imza sirküleri, son üç aylık maaş bordrosu ve yine ekonomik durumunuzu gösteren evraklara ihtiyacınız olacak.

Sehahat nedeniniz de vize başvurularından önemli bir kriter. Öğrenim amaçlı ziyaretler için eğitim alacağınız kurumdan da belge istenecektir. Turistik amaçlı gezilerde de nerede konaklayacağınız sorulabilir. Otel rezervasyonları sorulabilir. Bir yakınınızı ziyaret ediyorsanız, onun tarafından gönderilmiş resmi bir davetiye belgesine ihtiyacınız olabilir.

Ayrıca başvurularınızda ziyaret edeceğiniz ülkelere giriş ve çıkış yapacağınız tarihlerin yanısıra, tek, çift, çok girişlik ya da transit gibi çeşitli kategorilere ayrılan vizelerden hangisinin size uygun olduğunu da belirtmeniz gerekecetir. Vize dönemi sorulduğunda, seyahatinizin uzunluğuna göre bir vize talebinde bulunabilirsiniz. Aynı ülkeye yakın zamanda birden fazla kez gitmeyi düşünüyorsanız, altı ay, bir yıl gibi süreleri kapsayan vize talep edebilirsiniz, böylece tekrar tekrar vize koşuşturmacası yaşamaktan kurtulursunuz. Ancak, vize için ödeyeceğiniz fiyat bu sürenin uzamasıyla katlanır. Mali olarak bunu da hesaplamalısınız.

Kaynak: ntvmsnbc

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 yıl sonra...

Fransa için vize almaya gittiğimde görevli tarafından sorulan sorular;

  1. (Turistik ise) Neden Fransa?
  2. Neden Paris? (ya da gideceğiniz yer)
  3. Fransızca biliyor musunuz? İngilizce'nin size yeteceğini nereden biliyorsunuz? (İngilizce seviyeniz onları ilgilendirmiyormuş)
  4. Tur firması ile mi anlaşmalısınız? Değilseniz, oteli nasıl ayarladınız? Kriterleriniz nelerdir?
  5. Nereleri gezmeyi planlıyorsunuz?
  6. Neden yalnız gidiyorsunuz? (Yanınıza birini alın bence, cevaplarınıza inanmak istemiyorlar)
  7. Bize Paris hakkında bir kaç cümle kurabilir misiniz? (gideceğiniz yer)
  8. Bizi "geri döneceğinize ikna edecek" birkaç şey söyleyebilir misiniz? (25-35 yaş arasındaysanız, erkekseniz, bekarsanız, Allahın emri sorulur bu)

Kabir azabı mı dersiniz, ülkemizin ve vatandaşlarımızın haline acır mısınız, güler misiniz ağlar mısınız bilemem. Sorular tecrübeyle sabittir.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Yurt dışına çıkmak için vize başvurusunda bulunduğunuzda, vize bölümündeki görevli ülkenize dönmek için yeterli sebebinizin olduğundan emin olmak ister. Kaldığınız süre içinde masraflarınızı karşılamaya yetecek maddi imkana sahip olduğunuzu gösteren size ya da sponsorunuza ait (aileniz, akrabanız, çalıştığınız şirketi vb) banka evraklarının belgelenmesi gerekli ancak yeterli değildir.

Eğitim amaçlı yurtdışına çıkıyorsanız öncelikle, eğitim almak istediğiniz okulu ve konaklayacağınız adresi belirlemiş olmanız gerekmektedir. Vize bölümü, alacağınızın eğitimin kariyer planınızla ne kadar örtüştüğünü, almayı düşündüğünüz eğitimin geleceğiniz için ne kadar önemli olduğunu, neden söz konusu okulu tercih ettiğinizi, eğitimden sonraki planlarınızı, hatta aile bağlarınızın ne kadar kuvvetli olduğunu bile öğrenmek isteyecektir.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 hafta sonra...
:) Biraz komikdi:)

Ama gercek bu!!

 

Gerçekliğine şüphe yok. AB adayı bir ülkeye karşı duruşlarını izah etmeye çalıştım, nitekim üzücü ve gurur incitici.

Neyse,

Shengen'i aldım mı? Aldım. Gittim mi? Gittim.

Ama başka bir ülkeye :)

Kapak olsun o soruları soran arkadaşa.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Ya versinler amerika icin gerci ben okul icin gidecegim kesin alirim...

Acaba yerlesebilirmiyim?Ben Paris filan istemiyorum yaa burasi sıktı -_-

 

Gidip, okuyup, dönen arkadaşlarım var. Okuyup, çalışıp, orada evlenen arkadaşım var. Bunlarla birlikte bildiğim birşey de var, insanın hayattan bekledikleri,amaçları olmalı. Bugün Paris, yarın bilmem neresi sıkar seni. Ne yapmayı istiyorsun, ne yapmaya oradan oraya sekiyorsun? Aksi halde bu gezegen sana çok büyük gelir, durmayı ya da duraklamayı bilmek gerek.

Umarım ki iş'in ve hayatın için değerlerin uğrunda vazgeçiyorsundur birşeylerden.

Sevgiler.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

isim bile bana yer degistirtmeli sonuc olarak hayat amacim bu.....

Demek istediğim şey bu cümlenin içinde gizli zaten. İşiniz sizin yer değiştirmeniz gerekliliğini sağlamalı. Değişeceklerin sizin hayatınızda, size dair yeni anlamları olmalı. Paris'in sizi sıkmış olması, o büroya tıkılıp kalmış olmanız olmamalıdır argümanınız. Bu bürodan bugün Paris'te varsa yarın New York'ta, Dubai'de, Tokyo'da, Malatya'da her yerde var. Size anneannenizin yaşından daha uzun ömürler dilerim, sevgiler saygılar.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 4 ay sonra...

beyler bende kusura bakmayin size bir sorum olucak ben morroccodayim ispanyaya gecmeyi dusunuyorum ama

bende turk pasaportu var oradan viza alabilirmiyim oturum icin msn nem [email protected] yardim edecek arkadasa simdiden yardim ediyorum ve buradan konulara da yaza bilirler

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 3 yıl sonra...

Arkadaşlar ilk vize genelde zordur ve birçok kişi ilk vizesini profesyonel bir danışmanlık firması yardımıyla almak ister ve hatasız olmasını ister,piyasada bu işi gayet iyi yapan firmalar var fakat tek maksadı para almak olan ve vize almanız umrunda olmayan firmalarda var,yaklaşık iki ay önce ilk vizemi almak için başvuru yapacaktım,internetten bir firma buldum görüşmeye gittim,söyledikleri belgeleri topladım ve belgeleri verdim onlara,daha sonra akıllarına birşeyler daha geldi o belgeleride topladım ekstradan,artık herşey eksiksizdi,ama paralarını aldıktan sonra savsaklamaya başladılar hergün aradım bugün yoğunduk başvuramadık,şu oldu başvuramadık bu oldu başvuramadık dediler, gideceğim ülkeden davetiyemde vardı vize ücreti dışında benden 200 tl aldılar ve başvuru yapmalarını bekledim nihayet başvuru yaptılar,üçgün sonuç için bekledim buseferde konsolosluğun görüşmeye çağırdığını söylediler,konsolosluğa gittim tam sıram geldi içeri girecektim ki bu malum vize şirketinden aradılar,konsolosluk güya belgelerimi kargoyla kendilerine geri göndermiş,davetiye gönderen kişiyle hiçbir akrabalığım olmadığı için bu davetiye ile vize alamazmışım ve otel rezervasyonuyla gitmeyi denemeliymişim,tabiki inanmadım başka bir şirkete danıştım ve bu mağduriyetimden dolayı diğer şirket benden para almadan bana yardımcı oldu ve vize almamın mümkün olmadığı davetiye ile vize aldım daha sonra ilk gittiğim şirketten paramı iade etmelerini istedim ama bugün git yarıngel muhasebemiz karar veriyo,muhasebemiz başka şehirde gibi şeyler söylediler.schengen vizemle istediğim ülkeye gittim ama 200 tl boşu boşuna gitmiş oldu,ben mağdur oldum başkası olmasın. herkesin bilgisine,vize konusunu işkenceye çeviren bu tür şirketlerden kaçının ve dikkatli olun.

Tarih: Düzenleyen: ChatMaster
Şirket ismi hukuki durum nedenyile kaldırılmıştır...
Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 5 ay sonra...

Merhaba,quasimo

Adına çok üzüldüm.benim kuzenimde aynı olayları yaşamıştı.ama ben bir arkadaşımın tavsiyesiyle başka bir vize danışmanlık firmasıyla görüştüm.dil okulu istiyordum.İsteklerim ve maddi durumuma göre bir okul bulduk.vize işlemlerim de sorun olmadan yapıldı.Bu arada ekstradan alınan evraklar konsolosluğun talebi doğrultusunda alınıyor.danışmanlık firmaları arasında çok fak var.ben ödemeyi peşin yaptım,okuldan döndükten sonra bile memnun kalıp kalmadığımı sormak için aradılar.çok ilgililerdi.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 hafta sonra...
  • 1 yıl sonra...

Aynen katılıyorum, eğitimde danışmanlık alınması çok önemli hatta mümkünse bir profesörle dahi görüşün üniversiteden, mümkünse Avrupa ve Amerika hakkında sohbet edin, farklı eğitimcilerle danışmanlarla görüşün, konuşmalardan sonra önemli noktaları not alın ve görüşmelere siz de hazırlanıp gidin ki iyi bir verim alabilesiniz.Öğrenci vizesi zaten gerekli belgeleri teslim ettiğinizde kolayca çıkıyor,önemli olan üniversiteden kabul mektubu alabilmek.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 10 ay sonra...
  • 4 ay sonra...
  • Admin--

vize başvurusunu nasıl yapabilirim ? 

idata'nın sayfasına bakın hatta vize başvurularınızı oradan yapın daha pratik.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 hafta sonra...
  • 6 ay sonra...
  • 6 ay sonra...

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.