Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

MUTFAKTAKİ ECZANEMİZ


Misafir bilimselci

Önerilen İletiler

Aslında mutfaklarımız birer ecza deposu. Mutfaklarımızda bulundurduğumuz meyve ve sebzelerin vücudumuz için faydalarını biliyor musunuz? İşte faydaları:

 

ANANAS: Vücudumuzun albümin sindirimini destekleyen bir enzim olan Bromelain içerir. Daha önemlisi beyne giden kan yollarini temizler ve beynin kan dolasimini arttirir.C Vitamini deposu olan çilek, önde gelen afrodizyaklar arasında yer alır.Çilek bütün salgı bezlerini çalıştırarak vücuda gençlik ve kuvvet kazandırır, çileği çok olan bölgenin halkı uzun yaşar. Yüksek tansiyonu düşürür, damarları temizler. Kansere karşı korur, Böbrekte kum ve taş oluşmasını önler.

 

ANASON: Sindirim sisteminin en iyi dostudur. Çin ve Hindistan'da eskiden tip biliminde kullanılırdı. Enfeksiyona karsi koyma gücümüzü arttirir, sinirsel hücrelerin verimliliğini besler yani beyin ve omurilik islevlerini destekler. Sindirimdeki zorluklardan dogan migrenler, bas dönmeleri, karin ağrisi gibi rahatsızliklardan korunmak için yararli olur.

 

AVOKADO: Lif, A, C, E vitamini ve bazi B vitaminleri açisindan oldukça zengindir. Ayrica potasyum yüklüdür. Potasyum eksikligi depresyona ve yorgunluga yol açtigi için düzenli yenmelidir. Kalp için yararli olan avokado ayni zamanda cildi de besler. Uzmanlar avokadoyu cildin kirisiksiz olmasinda önemli rol oynayan kolajenin üretimini saglayan bir depo olarak degerlendiriyorlar.

 

ADAÇAYI: Mide ve bağırsak gazlarını giderir. Mide bulantısını keser.Hazım sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Göğsü yumuşatır. Astım hastaları için yararlıdır.Bu uyarıcı bitki kan dolaşımını hızlandırır. Hücre yenilenmesini ve cildin elastikiyetinin artmasını sağlar. Bu bitkiyle sivilcelerinizden de kurtulabilirsiniz.

 

AHUDUDU: Kanı temizler, vücutta biriken zehirli maddelerin atılmasını sağlar. Terletir ve idrar söktürür. Kabızlığı giderir. Vücuda dinçlik verir.

 

ASMA: Yaprakları ile yapılan ilaçlar kanamayı durdurur. Vücuda kuvvet verir. Sarılığı keser. İshali durdurur.

 

ALOE VERA(SARISABIR): Eski yunanlılarında güzelleşmek için kullandıkları bir bitki. Yıpranmış ciltleri onarmak ve nemlendirmek için son derece yararlı. Akne sıcaktan kaynaklanan kaşıntılara karşı cildi koruyor. Yıpranmış saçları onarıyor ve nemlendiriyor.

 

AYRIKOTU: İdrar söktürür. Böbrek ve mesane taşlarının düşürülmesine yardımcı olur. Buralardaki iltihapları da giderir.

 

AYVA: İshal ve dizanteriyi keser. Mide ve bağırsakları kuvvetlendirir. İnce bağırsak iltihabını giderir. Kanı temizler. Çarpıntıyı dindirir.

 

BAMYA: Halsizliğe karşı bire bir. 100 gram bamya günlük magnezyum (hücrelerin enerji depolamasına yarayan madde) ihtiyacımızın üçte birini ve yüzde 10'dan daha fazla miktarda ise günlük demir (akyuvarların vücut içinde oksijen taşımasını sağlıyor)ihtiyacımızı karşılıyor.

 

BADEM: Badem demir, kalsiyum, B1, B2 vitaminleri ve C vitamini bakimindan zengin bir meyvedir. Uzmanlar zekasindan memnun olmayan ve yüzündeki renksizlikten sikayet edenlere, sürekli bas agrisi çekenlere badem yemelerini önermektedirler.

 

BAL: Yüzyillardir soguk alginligi ve öksürügün tedavisinde kullanilir. Bir tatli kasigi kekik ile yendiginde astima iyi geldigi söylenir. Yatmadan önce yenecek olan bir kasik bal rahat uyumanizi saglar. Ayni zamanda dezenfektan ve antiseptiktir.

 

BALIK: Uskumru, sardalya gibi baliklar Omega 3 tasir ve hormonumsu bir madde sayilan prostaglandinleri üretir. Bu sayede beyin fonksiyonlari, iyi bir görüs, ögrenme yetenegi ve koordinasyon için kaçinilmazdir. Egzama gibi rahatsizliklarin da iyilesmesinde yardimci olur.

 

BIBERIYE: Dolasim ve sinir sistemini aktif hale getirir. Yasli insanlarda damar sertligine bagli hafiza zayifliklarinda etkili olarak kullanilir. 16yy'da gut ve romatizma hastaligindan aci çeken Macaristan kraliçesi Elizabeth biberiye suyu ile yaptigi banyolar sayesinde sagligina kavusmustur. Iyi bir uyarici olan biberiye saça canlilik ve parlaklik verir,saçin uzamasini hizlandirir.

 

BEZELYE:Taze ve donmuş olarak kullanılabilen bezelye B1, C vitaminleri, protein, lif ve folik asit içerir. Sinir sisteminde sorunları olanlara tavsiye edilir.

 

BROKOLİ:Kansere karşı bizi koruyan ve ömrümüzü uzatan müthiş bir sebze. Çok miktarda kalsiyum içerdiği için kemik erimesine bire bir. Mineral ve demir eksikliğini gideren brokoli, vitamin deposudur. Brokoli tutkunlarında ender olarak bağırsak ve akciğer kanseri görülür, kalp dolaşım hastalıklarına da pek fazla rastlanmaz. Kadınlarda göğüs kanserini önler.Göğüs kanserine ve spinabifida hastalığına karşı etkili. Brokoli bol miktarda, göğüs kanseri riskini azaltan 'indole' adlı bir madde içeriyor.İndole, göğüs kanserine neden olan östrojen bozukluklarını engelliyor. Ayrıca brokolinin diğer bir özelliği de, spinabifida hastalığını (doğuştan belkemiğinde son omurun kapanmamış olması) önlemesi.

 

BUĞDAY:Lifli gıdalar sağlıklı bir beslenmenin temelidir. Buğdayın dış kabuklarından elde edilen kepek de, genellikle mısır gevreği türü yiyeceklerle tüketilir. Kepekli buğday unundan yapılan kurabiye vb. bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar ve kabızlığı önler. Buğday tanesinin özü olağanüstü besleyicidir. Vücudun özümsediği kalsiyum, demir ve çinko burada depolanır. Besin değeri, potansiyel olarak yulaf ve mısırdan daha yüksek olan buğday, bağırsak ve rektum kanserini önleyici faktörler içerir. Ama, yulaf ve mısıra kıyasla sindirimi biraz daha zordur.

 

ÇAY:Binlerce yıllık bir bitki olan çayın yaprakları güzelleşmek içinde kullanılıyor. Yağlı bir cildiniz varsa, çaydan bir tonik olarak faydalanabilirsiniz.Gözleriniz şişse iki soğuk çay poşetini göz kapaklarınızın üstünde bekletin.Saçlarınızın eskisinden daha parlak görünmesini istiyorsanız, şampuandan sonra çayla durulayın. Farkı göreceksiniz.

 

ÇAM FISTIĞI:Bronşit, verem, akciğer hastalıklarının çabuk iyileşmesine yardımcı olur. Ruhi çöküntüyü giderir. Kalp hastalıklarında da faydalıdır.

 

CIVAN PERÇEMI: Idrar söktürücü, mide ve bagirsak gazlarini giderici ve istah açicidir. Kan dolasimini arttirarak vücuda zindelik verir. Ayrica agri kesici ve spazm çözücü özellige sahiptir.

 

ÇILEK: Vücudu kuvvetlendiren bir meyvedir. Soguk alginligini önler, idrar söktürür ve vücutta biriken suyu bosaltir. Bagirsaklari çalistirir. Diyet yapanlara ve seker hastalarina tavsiye edilir. Ancak alerjik bünyelerde kizariklik ve kasintiya yol açabilir.

 

ÇİKOLATA: Stresin bir numaralı düşmanı. Kendinizi kötü hissediyorsanız hemen bir parça çikolata yiyin. Flört etmek gibi bir şey. Bir kalem yemek yeterli ,mutluluk hormonu serotonin" anında beyinde dolaşıma çıkıyor. Çikolatanın içerdiği "penilatilamin" insanı bulutlara çıkarıyor. Çikolatada, yeşil çay ve sebze-meyvelerde bulunan ' flavonoid ' adlı bol vardır. Bu madde kanı sulandırıyor ,kalp hastalıkları miktarda riskini azaltıyor. Çikolata kötü kolestrolun (LDL) okside olarak damarçeperine yapışmasını engelliyor. Tıpkı aspirin gibi kanda pıhtılaşmanın önüne geçiyor. Düzenli tüketenler arasındaki ölüm olayı yemeyenlere kıyasla % 30 daha geç gerçekleşiyor.(günde 30 gr)

 

ÇÖREKOTU: İştah açar. Vücuda kuvvet ve dinçlik verir. Hazmı kolaylaştırır. Mide ve bağırsak gazlarını söker. Koklanacak olursa baş ağrısını keser.

 

DEFNE: Güzel kokulu ve istah açici olmasindan dolayi mutfaklarimizda, balik, et yemeklerinde ve çorbalarda lezzet verici baharat olarak kullanilir. Sindirim bozukluklarina, uykusuzluga,romatizmaya,halsizlik gibi rahatsizliklara iyi geldigi söyleniyor.

 

DEREOTU: Bu bitkinin sadece yapraklari degil, tohumu da kullanilir. Yapraklari salatalara ve bazi yemeklere tat vermesi için kullanilir. Tohumu ise bazi keklere, tatlilara, salatalara konur. Mide zayifligina ve uykusuzluga karsi kullanilir.

 

DOMATES: C vitamini, lif ve fotokimyasallar bakimindan oldukça zengindir. Likopin diye isimlendirilen bir antioksidan sadece domateste var. Yaslilarda psikolojik ve fizyolojik saglik için çok büyük önem tasir. Cilde tazelik verir, hazmi kolaylastirir. Asitli bir sebze olmasi nedeni ile pisme sirasinda C vitaminini korumasina yardim eder. Domates olgunlastikça besin degeri artar.

 

DONDURMA: Çok yenirse şişmanlatıyor, az yenirse mutluluğa mutluluk katıyor. Dondurma yaşlanmayı önlüyor.100 gr dondurmada ortalama :*135 mg kalsiyum*115 mg fosfor* 100 mg sodyum*160 mg potasyum,25 gr karbonhidrat bulunuyor. Amerika'da kişi başına 25 kg., Türkiye'de kişi başına 6 Külah tüketiliyor. Sütten daha zengin bir besin maddesidir. A,B,C,D,E vit.içerir. Çocukların sağlıklı büyümesi ve kemik erimesi sorunu olan kişiler için büyük önem taşıyor. Beslenme uzmanları dört mevsim tüketilmesini önermektedir.

 

DUT: Beyaz dut yapraklari idrar söktürür. Aç karnina yenen beyaz dut bagirsak kurtlarini düsürür. Mide ve bagirsaklari rahatlatir. Kara dut ise agiz ve bogaz iltihaplarina iyi gelir.

 

ELMA:Günde bir elma yemek doktoru evinizden uzak tutar. İki elma yerseniz,kalp ve dolaşım sorunlarına karşı korunmuş olursunuz. Kolesterolü yok eder ve kabızlığı önler. Sindirimi kolaylaştırır. Kokusu rahatlatır ve kan basıncını düşürür. Artrit, romatizma ve gut hastalıklarına karşı da yararlıdır.

 

EBEGÜMECİ:Göğsü yumuşatır. Öksürük keser. Mide bulantısı ve kusmaları önler. Ateşi düşürüp vücuda rahatlık verir. Boğaz ve bademcik iltihaplarını giderir. Dişeti hastalıklarını tedavi eder.Bu bitkinin yaprakları tahriş olan cildi dış etkenlere karşı korur. Cildi nemlendirir ve yumuşatır. Ebegümeciyle kan dolaşımını hızlandırabilir, bağ dokusunun elastikiyetini artırabilirsiniz. Ayrıca göz altındaki kırışıklara ve şişliklere de iyi gelir.

 

ENGINAR: Magnezyumlu yapisi ile cigerlere etki eder. Uzmanlar tam kapasite çalisan bir karaciger ve safra kesesinin beynin sagligi için önemli oldugunu savunmaktadirlar. Bol bol tüketin. Kandaki üre ve kolesterolü düşürür. İdrar söktürür. Kandaki şeker miktarını ayarlar. Damar sertliği ve kalp hastalıklarını önler. böbrekteki kumların dökülmesine yardımcı olur. Prostat, meme ve rahim ağzı kanserine karşı iyi gelir. Enginarın içinde bulunan Silymarin maddesinin, hücrelerin hasar görmesini engellediğine işaret eden araştırmacılar, ayrıca Silymarin maddesinin, prostat, meme ve rahim ağzı kanserini önleme konusunda da etkili olduğunu belirtti. Enginarın içinde, fiber, magnezyum, folate ve C vitamini bulunduğu, bu sebzeyi bol miktarda tüketenlerin, bulundukları yaşın daha altında gösterdikleri belirtildi.

 

ERIK: Sinirleri güçlendirir. Zihin yorgunluguna iyi gelir. Idrar söktürerek vücudun rahatlamasini saglar. Karaciger siskinliklerinde yenmesi tavsiye edilir. Kansizliga iyi gelir. Romatizma, mafsal kireçlenmesinde yararlanilmasi gereken bir meyvedir.

 

FESLEGEN: Hindistan kökenli olup nanenin ve kekigin akrabasidir. Rahat bir gece geçirmek için güzel bir feslegenli çorba ve feslegenle demletilmis bir içecek kadar yararli ne olabilir ki? Emziren annelere sütlerinin çogalmasi için tavsiye edilir. Istah açar. Sakinleştirici ve yatıştırıcı özelliği vardır. Enerji verir ve cildi rahatlatır. Fesleğenli saç losyonlarıyla saç derisine masaj yaparak, onların kökünü güçlendirebilirsiniz. Fesleğen yağıyla selülitlerinizden de kurtulmanız mümkün.

 

FINDIK: Findik lif, protein ve vitamin açisindan oldukça zengin, yararli bir yag deposudur. Badem, fistik, ceviz selenyum açisindan son derece zengindir. Ceviz Omega 3 ile doludur. Salatalara, meyve salatalarina, tatlilara ve sebze sotelere katarak tüketebilirsiniz.

 

FISTIK: Yağ oranı yüksek ama yine de insanı mutlu ediyor. Roma İmparatorlu'nda da " Tanrı yiyeceği " olarak adlandırılan fıstığın, kolestrolü düşürdüğü ve kalp krizi riskini azalttığı belirtiliyor. Çocuklar ve sporcular daha fazla yiyebilirler. Demir, bakır, selenyum, magnezyum, çinko, potasyum ve fosfor gibi minerallerin doğal kaynağı olan bu çerez, kalbimizin yanısıra, beyin-sinir sistemi, kas ve kemiklerimizin dostudur. Tuzsuz olanından hergün 10-15 adet yenilebilir.

 

FRENK ÜZÜMÜ: Siyah frenk üzümü kizil siyah renk maddesi olan ve kan damarlarinin esnekligini arttiran anthosiyanini bol miktarda bulundurur. Kandaki oksijen yogunlugunu arttirir.

 

GREYFURT:C vitamini bakımından çok zengindir. Yarım greyfurt günlük C vitamini ihtiyacının yüzde altmışını sağlar. Kolesterol oranını düşüren pektin maddesi bulunur. Kansere karşı koruyucu özellik taşır. İştah açar.

 

GÜL: Cilde sağladığı yararlar yüzünden kozmetik ürünlerinin vazgeçilmez bir parçasıdır. Parfüm üretiminin önde gelen elemanlarındandır. Gözenekleri sıkılaştırıcıdır.

 

HARDAL: Dolasimi canlandirir,soguk alginligina karsi korur,depresyona ve uyusukluga iyi gelir. Hardal tohumu suyu gögüs enfeksiyonlarina, romatizmaya ve artrite faydalidir. Zehirlenmelerde bir fincan suya bir kasik hardal konarak içildigi takdirde kusturur.

 

HAVUÇ: 100 grami 40 kalori içerir. Mineral tuzlar, sekerler, fosfor, kalsiyum, sodyum, potasyum, magnezyum, demir ve basta A olmak üzere B, C ve E vitaminleri, karaton ve karotin esansi içerdigi için, tek basina bedenimizin günlük gereksinimlerini karsilar. Görme bozukluklari, bas dönmesi, düsük tansiyon, bitkinlik gibi rahatsizliklari iyilestirir. Bronslari açar, kuru öksürügü keser ve bagirsaklari yumusatir. Haftada beş kere yendiği takdirde Harvard'ın araştırmalarına göre kadınlarda kalp enfarktüsünü, felç tehlikesini yüzde 68 oranında azaltıyor. Günde iki havucun erkeklerde kandaki kolesterolü yüzde 10 oranında azalttığı görülmüştür. Her gün yenen bir havuç da akciğer kanseri tehlikesini yarıya indiriyor. Havuçtaki Beta-Karotin de gözleri yaşlılığın getirdiği görme zayıflığından koruyor ve bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor. Mide ve bağırsak kanamalarını önler, kansızlığı giderir, anne sütünü arttırır, yüz ve boyun kırışıklıklarını giderir, idrar ve bağırsak

gazlarını söktürür, ülserdeki şikayetleri giderir Kansere karşı etkili olduğu gibi cildin kurumasını da engelliyor ve bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Beta karotin (kansere neden olan serbest radikallari durduruyor ve bağışıklık sistemini güçlendiriyor) içeren havucun en büyük özelliklerinden biri içerdiği bu maddenin cildin kurumasını engelleyen A vitaminine dönüşebilmesi.

 

HURMA: Hurmada B vitamini, potasyum, kalsiyum ve demir bulunur. Yapisindaki kompleks karbonhidratlar hurmayi çok yararli bir meyve konumuna sokuyor.

 

IHLAMUR: Ihlamurun yatistirici, idrar söktürücü, terletici ve uyku düzenleyici özellikleri vardir. Sifali bitkiler arasinda önemli bir yeri olan ihlamurun ilaç içmesi sakincali hamile kadinlarin soguk alginligi, grip gibi rahatsizliklarinda etkili olarak kullanildigi görülmüstür. Soguk alginligina karsi en iyi dogal ilaçtir. Vücudu terleterek atesi düsürür ve öksürügü keser. Özellikle bal karistirilarak içildiginde hastaliga karsi vücudu güçlendirir. Içerisinde bol miktarda su bulundugu için organizmanin su ihtiyacini karsilar.

 

ISIRGANOTU:Toplaması zor olduğu için pek fazla sevilmeyen bu bitki, cildin parlak görünmesini sağlar ve gerginleştiriyor. Böbrek hastalarının vazgeçilmez dostu saç dökülmesini de önlüyor.

 

ISPANAK:Kalp hastalıklarına, felce, yüksek tansiyona, yaşlılığın getirdiği göz hastalıklarına, kansere, hatta psişik rahatsızlıklara karşı da etkili bir sebze. Göz hastalıklarına ve derideki lekelenmelere karşı etkili.Ispanak içerdiği iki kimyasal madde sayesinde görme bozukluklarına karşı etkili. Haftada 6 kez ıspanak yiyenlerin % 86 oranında yaşın ilerlemesiyle birlikte ortaya çıkan derideki lekelenmeler gibi bir sorunlarının olmayacağını gösteriyor. Ayrıca yaşla birlikte ortaya çıkan göz hastalıklarına karşı da etkili. Bir porsiyon ıspanak, günlük demir ihtiyacımızın onda birini karşılıyor.

 

İNCİR:Bağırsakları yumuşatır. Kabızlığı giderir. Bronşit,öksürük ve boğaz ağrılarında faydalıdır. Enerji verir.

 

KARANFİL:Mikropları öldürür. Ağrıları dindirir. Sinirleri uyarır. Hazmı kolaylaştırır. Koku giderir. İştah açar.

 

KEKİK:Bedeni kuvvetlendirir. Hazmı kolaylaştırır. Kalp çarpıntısını keser. Bağırsak iltihaplarını iyileştirir. Bağırsak solucanlarının düşürülmesine yardım eder. Kandaki şeker miktarını azaltır.

 

KIRMIZI BİBER:Bulaşıcı hastalıklara karşı etkili. Vücudun özellikle bulaşıcı hastalıklara karşı olan direncini artırıyor. Portakaldan daha fazla miktarda C vitamini içeren bu sebze, aynı zamanda içerdiği beta karoten ile bağışıklık sistemimizi güçlendiriyor. Kırmızı biber mide suyu ve tükürük oluşumunu artırır, sindirimi kolaylaştırır, romatizma, mafsal ve diş ağrılarını azaltır, krampları giderir, kolera ve azaltır ve kanser tedavisinde kullanılır. Terlemeyi artırır, gut hastalıkları başta olmak üzere bir çok hastalığa iyi gelir.Kanser riskini serinlik verir (sıcak iklimlerde kullanılmasının nedenlerinden birisi budur), öksürük ve boğaz ağrılarını gidermede(gargara olarak) kullanılır, sinir hastalıkları için doğal yatıştırıcıdır,vücuttaki aşırı yağ ve kolesterol birikiminin önlenmesini sağlar. Antibakteriyel etkisi ile hastalıkların önlenmesinde de etkili olan kırmızı biber ülkemizde ağırlıklı olarak Kahramanmaraş, Gaziantep ve Şanlıurfa olmak üzere Güney ve Güneydoğu

illerinde fazlaca tüketilir.

 

KANTARON: Ülser ve gastrite iyi gelir. Antiseptik ve mikrop öldürücüdür. Yaralari iyilestirici özellige sahiptir.

 

KAVUN, KIRAZ: Her iki meyve de hemen hemen ayni özellikleri tasir, idrar söktürerek böbrekleri ve kani temizlerler. Sinirleri yatistirarak iyi bir uyku verirler. Cildin pürüzsüz olmasinda rol oynarlar. Kavun akciger veremi ve kansizlikta yaralidir. Uzmanlar seker hastalari ile bagirsak ülseri olanlara tavsiye etmiyorlar.

 

KAYISI: Sinirleri güçlendirir ve uyku verir. Beyin yorgunluklarina ve kansizliga iyi gelir. Kabizlik çekenler kayisiyi taze ya da kuru olarak yerlerse iyi gelecektir. Cilt güzelligi için bire birdir. Antioksidan özelligi ile vücudu serbest radikallere karsi korur.

 

KİRAZ:Aspirin yerine kiraz. Kiraz yemek ağrıların dindirilmesinde aspirinden çok daha etkili oluyor. 20 kirazda 12-25 miligram arasında antosiyanin bulunduğu ve bu maddenin ağrı kesici etkisinin aspirinden on kat daha fazla olduğu görüldü. Kirazda bulunan antosiyanin maddesinin E ve Ca vitaminlerine benzer antioksidan etkiler yarattığına da tanık olundu. Nair'e göre,günde 20 kiraz yemek bir aspirin almakla özdeş etki yaratıyor. Nair kirazdaki antosiyaninin tablete dönüştürülmesine çalışıyor.

 

KUŞBURNU:Çok yoğun vitamin zenginliği nedeniyle gözlerin dostudur.Vücuda dirilik sağlar. 100 gram kuşburnunda bir sandık portakala eşdeğer C vitamini vardır. İyi bir raşitizm ilacı, etkin bir kan temizleyicisidir. Güçlü bir kurt düşürücü ve bağırsak yumuşatıcısıdır. Mide kramplarına ve sindirim sistemi zorluklarına karşı faydalıdır. Romatizma ağrılarını gideriyor. Basur tedavisinde iyi sonuç veriyor.

 

KİVİ:Bir kivide, bir portakalda olan C vitamininin iki katı vardır. Potasyum bakımından da zengindirler. Sindirimi kolaylaştırır ve kabızlığı önler.

 

KEREVIZ: Gut hastaligini ve romatizmayi iyilestirir. Tok tuttugu için diyet yapanlara özellikle önerilir. Cinsel gücü artirir. A,B,C vitaminleri,fosfor ve çesitli madensel tuzlar içerir.

 

LAHANA: Lapasi gögüse uygulandiginda öksürüge,alt karna uygulandiginda ise sistite iyi gelir. Bagisiklik sistemini güçlendirerek enfeksiyonlari önler.Çığ olarak yenildiğinde sindirim sistemini rahatlatır.Bağırsak kurtlarına iyi gelir. Idrar söktürücü, toksin atici ve antiseptiktir.

 

LAVANTA Çiçeği çayı: Idrar söktürücü ve agri kesicidir. Safrakesesi rahatsizliklarinda etkilidir. Kalp atislarini düzenler, kan basincini düsürür. Kuvvetli bir bitki olmasindan dolayi kesinlikle fazla kullanilmamalidir.

 

LIMON: Turunçgiller ailesinin en önemli üyelerinden birisidir. Iyi bir mineral deposu olan limonda A, B1, B2, B3 ve özellikle C vitamini bulunuyor. Limon, damar sertligi ve enfeksiyonlarina karsi yararlidir. kan dolasimini da düzenler. Sabahlari aç karina yarim bardak suyla karistirilarak içilen limon suyu,asiri asitlerin tahris ettigi mide mukozasini yatistirir. Grip ve soguk alginliginda bir limonun suyu bir tatli kasigi ve bir su bardagi ilik su ile karistirilarak içildiginde rahatlatici etki yapar. Tuzlu su ile karistirilip içilirse karacigeri,sindirimi ve kalp atislarini olumlu etkiler.

 

MAKARNA:Çok ağır soslarla yenilmediği sürece enerji veren ve mutlu eden besinler arasında yer alıyor. Hazmı kolaydır. Özellikle sadece salata ile birlikte yenirse şişmanlatmaz.

 

EKMEK: Buğday ekmeği de sıkıntıları unutturuyor.

 

MANTAR: Diyet yapanlar tarafindan özellikle tercih edilen bir besin türü. Bunun nedeni ise kalorisinin son derece düsük olmasi. Bununla birlikte kolesterol ve karbonhidrat hiç yoktur. Ayrica yaslilar için gerekli olan potasyum ve fosfor degerleri çok yüksektir. B3 vitamini ve folik asit yönünden de çok zengindir.

 

MARUL:Kemik erimesine karşı etkili. Sütten bile daha fazla kalsiyum içeren bu sebze, kemikleri güçlendirmesi açısından bir numara. 100 gramında, küçük bir bardak sütün içinde bulunan kalsiyumdan daha fazlasına sahip. Bu miktar günlük kalsiyum ihtiyacının dörtte birine tekabül ediyor.

 

MAYDANOZ: Yapraklari, sapi, tohumu ve kökü kullanilir. Tatlilar hariç salata, çorba dahil her tür yemege, zevke göre istenilen miktarda konabilir. Karacigeri ve dalagi olumlu yönde etkiledigi söyleniyor. Istah açar, hazmi kolaylastirir. Içinde bol miktarda C vitamini bulunur.

 

MELISA (ogulotu): Kendine has uçucu yaglari ruhsal bunalimlara, sinirsel rahatsizliklara iyi geliyor. Stresten kaynaklanan bas agrilarina karsi etkilidir. Melisa çay ve bitkisel su olarak içilebilir.Bağırsak ağrılarına iyi gelir.

 

MENEKSE: Terletici dolayisiyla ates düsürücüdür. Içindeki saponin sayesinde gögüs yumusatici ve idrar söktürücüdür. Ayrica sakinlestirici etkisi de vardir.

 

MERSIN YAPRAGI: Yaprak ve meyvelerindeki tanen, kabiz yapici ve mikrop öldürücüdür. Idrar yolu iltihaplarinda kullanilir. Ayrica sakinlestirici özelligi vardir.

 

MISIR: Protein, yag ve çesitli sekerler içerir. Otuz alti biçimde kullanilir. Meksikalilar ondan alkollü içki bile yaparlar. Misir püsküllerinin yatistirici ve idrar söktürücü özelligi vardir. Mide, bagirsak için tahris edici olmadigindan sakinca görmeden kullanilmaktadir. Ama ne durumda olduklarini bilmeden misir püsküllerini gelisi güzel kullanmayin.

 

MUSKAT: (Küçük Hindistancevizi)Bu bitkini ana yurdu Moluk Adalaridir. Küçük hindistancevizi etlere, böreklere ve keklere çok yakisir,hatta sicak saraba katilir. Sindirimi kolaylastirmasi için bebek mamalarinda kullanilir. Küçük hindistancevizi bütün olarak alinmali ve gerektigi kadar rendelenmeli. Uzmanlar uyku probleminiz varsa bir bardak sütün içerisine bir biçak ucunun dörtte biri kadar h.cevizi tozu ilave etmeyi tavsiye ediyorlar. Fazlasi zararlidir.

 

MUZ:Kokusuyla bile mutluluk aşılayan muz, tam bir endorphin deposudur. Kendinizi güçsüz ve ve sinirli mi hissediyorsunuz, hemen bir muz yiyin. Kalsiyum ve magnezyum içeren bu meyve strese karşı bire bir. Sinir hastalığı olanlar için her gün yemek arası saatlerde tüketilmesi gereken bir besindir.

 

NANE: Nane çay olarak içildiginde mide ve bagirsak gazlarini, ishal , mide bulantisi ve kalp çarpintilarini önleyici etkisi vardir. Mide ülseri olan kisilerin bu çayi dikkatli kullanmasi gerekir. Taze ya da kuru olarak yemeklerde, soslarda ve salatalarda tatlandirici olarak kullanilir.

 

NOHUT:Bağırsağı yumuşatır.

 

PAPATYA:Her derde deva bir bitki. Tahriş olmuş, temizliğe ve ferahlamaya ihtiyacı olan ciltler için ideal. Kurutulmuş papatyalardan hazırlanmış bir losyonla gözlerinize yapacağınız kompres şişkinliğini alıyor.

 

PATATES: Çig olarak cilt ülserlerine ve kesiklere iyi gelir. Bas agrisina karsi rendelenmis ya da halka halka dogranmis patatesi sakaklariniza koyun. Kaynatilmis kabuklari tansiyonu düsürür. Mide ülseri, kabizlik ve hazimsizlik sorunlarinda da suyundan faydalanilir.

 

PIRASA: Pirasada B vitamini, demir, kalsiyum, fosfor, magnezyum, potasyum gibi mineraller bulunur. En büyük özelligi tok tutmasidir. Özellikle diyet yapanlara önerilir. Kansizlik, romatizma, gut ve damar hastaliklarina karsi dogal ilaçtir. Cildi güzellestirir, kani temizler ve toksinlerden arindirir, bagirsaklari yumusatir.

 

 

 

 

 

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

PORTAKAL:C ve B Vitamini açısından zengin olan portakal, insana dinamizm veriyor. Portakal içindeki C vitamini ince ve kalın damarların yumuşak kalmasını sağlar. Bacaklardaki varisi, vücuttaki direnci arttırır. Grip ve nezleyi de portakal geçirir. Suyu şeker, şarap karıştırılır üzerine sıcak su katılır ve içilir. Kanın durulmasına ve temizlenmesine yardımcı olur. Hazmı kolaylaştırır. Portakal reçeli ise karaciğeri çalıştırır.

 

REZENE: Genellikle sakinlestirici, gaz ve sanci giderici özelliktedir. Süt veren annelerde sütü arttirir. Idrar söktürür yapraklari yaralarin iyilesmesini kolaylastirir.

 

ROKA: Yapraklari kani temizler ve kan dolasimini düzenler. Vitamin ve mineral bakimindan çok zengin oldugundan vücudun direncini arttirir. Yapraklari ve tohumu öksürügü keser, istah açar.

 

SAFRAN: Sinir sistemini uyararak vücuda kuvvet verir. Kabiz etkisi vardir, adet söktürücüdür.

 

SALATALIK:Salatalığı zaten birçok kadın cilt bakımı için kullanıyor. Hassas ciltlerde meydana gelen kaşıntıyı, pullanmayı ve gerginliği ortadan kaldırıyor. Cilde yoğun bir şekilde nem vererek, günlük nem ihtiyacını karşılıyor. Salatalığın kendisi ya da suyu cildimizi bir tonik kadar temizler,kabızlığı önler, böbrek ve kalp hastalıklarında vücutta biriken suyun atılmasına yardımcıdır. Kalp hastalıkları ve enfeksiyonlara karşı etkili. Kükürt içeriyor ve bu madde vücudun enfeksiyonlara karşı dayanıklılığını artırdığı gibi, kolestrolü de düşürüyor.

 

SARIMSAK: Halk arasinda dogal ilaç olarak bilinir. Çiçek köklü sebzelerden biri olan sarimsak, hücrelerin yasamasi için gerekli olan özler içerir. Sarimsak dogadaki en güçlü panzehirlerden biridir. Günümüzde bagirsak parazitleri tedavisinde kullaniliyor. Ayni zamanda hipertansiyona karsi da etkili koruma sagliyor. Uzmanlara göre çok sarimsak yemek tehlikeli olabilir. Asiri doz anemi, astim gibi hastaliklara yol açabilir. Dogrusu ise günde bir iki distir.

 

SEBZE ve MEYVE: Yüzde doksani su olan sebzeler yüzde 23 oraninda da lif içerirler. Ögünlerinizde bir tabak sebze yediginizde hem saglikli beslenmis olursunuz hem de midenizin çalismasini hizlandirirsiniz. Meyveler ise C vitamini yönünden zengin olduklarindan vücudun mikroplara karsi direncini arttirirlar. Içerdikleri vitamin ve minerallerden dolayi sofralarinizdan eksik etmeyin .(Okuduğum kitaplarda, yemek ile meyveyi aynı zamanda yemememiz öneriliyordu)

 

SIRKE: Sirke atesi düsürür. Sistit ve gut enfeksiyonlarini tedavi etmekte yararli olabilir. Tuzla karistirilarak içildigi zaman sistemi zehirden arindirir. Bal ile birlikte alindiginda yüksek tansiyona,mide ülserine,bagirsak enfeksiyonlarina ve uykusuzluga iyi gelir.

 

SOGAN: Antiseptik, toksin atici, idrar söktürücü, kan dolasimini düzenleyici, nefes açici, kolesterol, seker ve tansiyon düsürücü özellikler sahiptir. Sogan, mide siskinliklerini rahatlatir ve kabizligi önler. Ari ve böcek sokmalarinda bir dilim sogan aciyi alir. Sogan suyu yaniklara, kesiklere, hayvan isiriklarina faydali olur. Suyunun günde iki kere sürülmesi sigillerin kaybolmasina yardimci olabilir.

 

SU: Her ne kadar bazilarimiz "su bile içsem yariyor" dese de, su vücuttaki biyokimyasal maddeleri dengeledigi için toksinlerin vücuttan atilmasini saglar. Böylece vücut zararli maddelerden temizlenir. Uzmanlara göre beynimizin %80'i sudur. Su eksikligi beynimizdeki mineral yogunlugunu ve kullanimini da sinirlar. Günde en az bir buçuk litre su içmek gerekiyor.

 

(geçen hafta okuduğum Zayıflamada PH Mucizesi isimli kitapta, suyun 7 PH derecesinden büyük olanını tercih etmemiz gerektiği yazıyor. 12.5 pH en ideal su, alkalik derecesi ne kadar yüksekse, vücüdumuzda yiyeceklerden yada stresden kaynaklanan asidin temizlenmesi o kadar hızlı oluyor, kontrol ettim Pınar 8pH, Erikli 7,25PH . Daha iyi pH a sahip su bulursanız, bana da markasını bildirebilirseniz sevinirim. CU)

 

SUSAM: Dar gelirlerinin baştacı olan simit, mutluluğa giden yolda önemli bir yere sahiptir. Yağ ve Protein içerir. Susamdan elde edilen tahin, bal ile karıştırılıp yenirse boğaz ağrısı ve bronşite iyi gelir. Kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirmek için bolca tüketmeliyiz.Demir bakımından zengindir.

 

TARÇIN: Istah açar,bulantiyi giderir, ishali keser. Vücudu kuvvetlendirici özelligi vardir. Bagirsak gazlarina iyi gelir. Mikrop öldürücü etkisinden dolayi besin zehirlenmelerine karsi koruyucu rol oynar.Tarçın ağacı yapraklarından ve kabuklarından elde edilen tarçın yağı, bağırsakları düzenler, hazmi kolaylaştırır,ağrıları dindirir,mide kramplarını alır.

 

TURP:Böbreklerdeki mikropları öldürür. Kum ve taşların dökülmesine yardımcı olur. Karaciğer şişliğini indirir. Sarılıkta faydalıdır. Safra taşlarının düşürülmesine yardımcıdır. Romatizma, siyatik astım ve bronşite faydalıdır.

 

TUZ: Vücudumuzdaki tuz orani dogrudan dogruya hayati fonksiyonlarimiza yansir. Tuz oraninin düsük olmasi bedensel ve zihinsel verimi düsürecegi gibi fazla olmasi da kan dolasimini, özellikle beyindeki kan dolasimini bozar. Tuzu dikkatli kullanin. (yemeklerde olabildiğinde, işlenmemiş tuz kullanınız )

 

ÜZÜM:Kırmızı ve beyaz üzüm yiyen herkes gülücükler saçar. Üzümde %20 oranında direk olarak kana karışan şeker vardır. Bedenen ve zihnen çalışanlar için iyi bir gıdadır. Gıda şekli anne sütüne benzer Üzümdeki bol demir kan yapar. Yüz ve boyuna taze üzüm suyu sürülüp 10 dk sonra yıkanırsa cilde dirilik verir.

 

YERALMASI:Şeker hastaları için faydalıdır. Besleyicidir. Vücudun direncini arttırır. Kabızlığı giderir.

 

YOGURT: A,B,E vitaminleri,mineral tuzlar,kalsiyum,fosfor,magnezyum içerir. Her gün 125 gr yogurt tüketmek hazimsizlik, mide ve bagirsak hastaliklarini önler. Cildi pürüzsüzlestirir, saçlara parlaklik verir. Süt sekerini laktik asite dönüstürdügünden kalorisi düsüktür. Bundan dolayi beslenme uzmanlari diyet yapan kisilere yogurdu öneriyorlar.

 

ZENCEFIL: Hindistan'dan yeryüzüne dagilmistir.Thai,Çin,Hint yemeklerine o büyülü tadi veren zencefildir. Parfüm sanayinde de zencefil kokusundan faydalaniliyor. Körpe kök ve saplari pisirilerek yendigi gibi yatistirici ve gaz söktürücü ilaç olarak da kullanilir. Istah açicidir. Solunum yollari rahatsizliklarinda tavsiye edilir.

 

ZEYTİN:Zeytinyağı, safrayı artırır. Karaciğeri çalıştırır. Karaciğer ağrılarını keser. Sarılıkta faydalıdır. Yaprak ve kabukları yüksek tansiyonu düşürür. Kandaki şeker miktarını düşürür. Bağırsak solucanlarının düşürülmesine yardımcı olur.

 

ZEYTINYAGI: Basta E olmak üzere A,D,K vitaminleri içerir. Zeytinyaginin bagirsak, idrar yollari, safra kesesi rahatsizliklarinda ve gastritin giderilmesinde etkisi vardır. Çocuklarin beyin gelisimini ve kemiklerinin güçlenmesini hızlandırır. Bu vitaminler sayesinde hücrelerin yenilenmesinde doku ve organlarin yaslanmasini geciktirmede etkilidir. Cildi besler,saçlari korur. Içerdigi linolenik asit sayesinde yagsiz inek sütüne katildiginda (bir kaç damla)anne sütünden kesilmis bebekler(dört buçuk aydan sonra) için ideal dogal besin oldugu söylenir. Zeytinyaginin en önemli özelliklerinden biri de kalp, damar hastaliklari üzerindeki olumlu etkisidir. Kalp krizi riskini azalttigi gözlenmistir.

 

_________________________________________________________________

Her yönüyle sohbetin tadi ancak Messenger ile çikar! http://messenger.msn.com/?mkt=tr&DI=3490&XAPID=2584

 

Mutfaktaki eczanenizi biliyor musunuz?

Mutfaklarımız aslında birer ecza deposu. Mutfaklarımızda bulundurduğumuz

meyve ve sebzelerin vücudumuz için faydalarını biliyor musunuz? İşte

faydaları:

 

ANANAS: Vücudumuzun albümin sindirimini destekleyen bir enzim olan Bromelain

içerir. Daha önemlisi beyne giden kan yollarini temizler ve beynin kan

dolasimini arttirir.C Vitamini deposu olan çilek, önde gelen afrodizyaklar

arasında yer alır.Çilek bütün salgı bezlerini çalıştırarak vücuda gençlik ve

kuvvet kazandırır, çileği çok olan bölgenin halkı uzun yaşar. Yüksek

tansiyonu düşürür, damarları temizler. Kansere karşı korur, Böbrekte kum ve

taş oluşmasını önler.

 

ANASON: Sindirim sisteminin en iyi dostudur. Çin ve Hindistan'da eskiden tip

biliminde kullanılırdı. Enfeksiyona karsi koyma gücümüzü arttirir, sinirsel

hücrelerin verimliliğini besler yani beyin ve omurilik islevlerini

destekler. Sindirimdeki zorluklardan dogan migrenler, bas dönmeleri, karin

ağrisi gibi rahatsızliklardan korunmak için yararli olur.

 

AVOKADO: Lif, A, C, E vitamini ve bazi B vitaminleri açisindan oldukça

zengindir. Ayrica potasyum yüklüdür. Potasyum eksikligi depresyona ve

yorgunluga yol açtigi için düzenli yenmelidir. Kalp için yararli olan

avokado ayni zamanda cildi de besler. Uzmanlar avokadoyu cildin kirisiksiz

olmasinda önemli rol oynayan kolajenin üretimini saglayan bir depo olarak

degerlendiriyorlar.

 

ADAÇAYI: Mide ve bağırsak gazlarını giderir. Mide bulantısını

keser.Hazımsisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Göğsü yumuşatır.

Astım hastaları için

yararlıdır.Bu uyarıcı bitki kan dolaşımını hızlandırır. Hücre yenilenmesini

ve cildin elastikiyetinin artmasını sağlar. Bu bitkiyle sivilcelerinizden de

kurtulabilirsiniz.

 

AHUDUDU: Kanı temizler, vücutta biriken zehirli maddelerin atılmasını

sağlar. Terletir ve idrar söktürür. Kabızlığı giderir. Vücuda dinçlik verir.

 

ASMA: Yaprakları ile yapılan ilaçlar kanamayı durdurur. Vücuda kuvvet verir.

Sarılığı keser. İshali durdurur.

 

ALOE VERA(SARISABIR): Eski yunanlılarında güzelleşmek için kullandıkları bir

bitki. Yıpranmış ciltleri onarmak ve nemlendirmek için son derece yararlı.

Akne sıcaktan kaynaklanan kaşıntılara karşı cildi koruyor. Yıpranmış saçları

onarıyor ve nemlendiriyor.

 

AYRIKOTU: İdrar söktürür. Böbrek ve mesane taşlarının düşürülmesine yardımcı

olur. Buralardaki iltihapları da giderir.

 

AYVA: İshal ve dizanteriyi keser. Mide ve bağırsakları kuvvetlendirir. İnce

bağırsak iltihabını giderir. Kanı temizler. Çarpıntıyı dindirir.

 

BAMYA: Halsizliğe karşı bire bir. 100 gram bamya günlük magnezyum

(hücrelerin enerji depolamasına yarayan madde) ihtiyacımızın üçte birini ve

yüzde 10'dan daha fazla miktarda ise günlük demir (akyuvarların vücut içinde

oksijen taşımasını sağlıyor)ihtiyacımızı karşılıyor.

 

BADEM: Badem demir, kalsiyum, B1, B2 vitaminleri ve C vitamini bakimindan

zengin bir meyvedir. Uzmanlar zekasindan memnun olmayan ve yüzündeki

renksizlikten sikayet edenlere, sürekli bas agrisi çekenlere badem

yemelerini önermektedirler.

 

BAL: Yüzyillardir soguk alginligi ve öksürügün tedavisinde kullanilir. Bir

tatli kasigi kekik ile yendiginde astima iyi geldigi söylenir. Yatmadan önce

yenecek olan bir kasik bal rahat uyumanizi saglar. Ayni zamanda dezenfektan

ve antiseptiktir.

 

BALIK: Uskumru, sardalya gibi baliklar Omega 3 tasir ve hormonumsu bir madde

sayilan prostaglandinleri üretir. Bu sayede beyin fonksiyonlari, iyi bir

görüs, ögrenme yetenegi ve koordinasyon için kaçinilmazdir. Egzama gibi

rahatsizliklarin da iyilesmesinde yardimci olur.

 

BIBERIYE: Dolasim ve sinir sistemini aktif hale getirir. Yasli insanlarda

damar sertligine bagli hafiza zayifliklarinda etkili olarak kullanilir.

16yy'da gut ve romatizma hastaligindan aci çeken Macaristan kraliçesi

Elizabeth biberiye suyu ile yaptigi banyolar sayesinde sagligina

kavusmustur. Iyi bir uyarici olan biberiye saça canlilik ve parlaklik

verir,saçin uzamasini hizlandirir.

 

BEZELYE:Taze ve donmuş olarak kullanılabilen bezelye B1, C vitaminleri,

protein, lif ve folik asit içerir. Sinir sisteminde sorunları olanlara

tavsiye edilir.

 

BROKOLİ:Kansere karşı bizi koruyan ve ömrümüzü uzatan müthiş bir sebze. Çok

miktarda kalsiyum içerdiği için kemik erimesine bire bir. Mineral ve demir

eksikliğini gideren brokoli, vitamin deposudur. Brokoli tutkunlarında ender

olarak bağırsak ve akciğer kanseri görülür, kalp dolaşım hastalıklarına da

pek fazla rastlanmaz. Kadınlarda göğüs kanserini önler.Göğüs kanserine ve

spinabifida hastalığına karşı etkili. Brokoli bol miktarda, göğüs kanseri

riskini azaltan 'indole' adlı bir madde içeriyor.İndole, göğüs kanserine

neden olan östrojen bozukluklarını engelliyor. Ayrıca brokolinin diğer bir

özelliği de, spinabifida hastalığını (doğuştan belkemiğinde son omurun

kapanmamış olması) önlemesi.

 

BUĞDAY:Lifli gıdalar sağlıklı bir beslenmenin temelidir. Buğdayın dış

kabuklarından elde edilen kepek de, genellikle mısır gevreği türü

yiyeceklerle tüketilir. Kepekli buğday unundan yapılan kurabiye vb.

bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar ve kabızlığı önler. Buğday

tanesinin özü olağanüstü besleyicidir. Vücudun özümsediği kalsiyum, demir ve

çinko burada depolanır. Besin değeri, potansiyel olarak yulaf ve mısırdan

daha yüksek olan buğday, bağırsak ve rektum kanserini önleyici faktörler

içerir. Ama, yulaf ve mısıra kıyasla sindirimi biraz daha zordur.

 

ÇAY:Binlerce yıllık bir bitki olan çayın yaprakları güzelleşmek içinde

kullanılıyor. Yağlı bir cildiniz varsa, çaydan bir tonik olarak

faydalanabilirsiniz.Gözleriniz şişse iki soğuk çay poşetini göz

kapaklarınızın üstünde bekletin.Saçlarınızın eskisinden daha parlak

görünmesini istiyorsanız, şampuandan sonra çayla durulayın. Farkı

göreceksiniz.

 

ÇAM FISTIĞI:Bronşit, verem, akciğer hastalıklarının çabuk iyileşmesine

yardımcı olur. Ruhi çöküntüyü giderir. Kalp hastalıklarında da faydalıdır.

 

CIVAN PERÇEMI: Idrar söktürücü, mide ve bagirsak gazlarini giderici ve istah

açicidir. Kan dolasimini arttirarak vücuda zindelik verir. Ayrica agri

kesici ve spazm çözücü özellige sahiptir.

 

ÇILEK: Vücudu kuvvetlendiren bir meyvedir. Soguk alginligini önler, idrar

söktürür ve vücutta biriken suyu bosaltir. Bagirsaklari çalistirir. Diyet

yapanlara ve seker hastalarina tavsiye edilir. Ancak alerjik bünyelerde

kizariklik ve kasintiya yol açabilir.

 

ÇİKOLATA: Stresin bir numaralı düşmanı. Kendinizi kötü hissediyorsanız hemen

bir parça çikolata yiyin. Flört etmek gibi bir şey. Bir kalem yemek yeterli

,mutluluk hormonu serotonin" anında beyinde dolaşıma çıkıyor. Çikolatanın

içerdiği "penilatilamin" insanı bulutlara çıkarıyor. Çikolatada, yeşil çay

ve sebze-meyvelerde bulunan ' flavonoid ' adlı bol vardır. Bu madde kanı

sulandırıyor ,kalp hastalıkları miktarda riskini azaltıyor. Çikolata kötü

kolestrolun (LDL) okside olarak damarçeperine yapışmasını engelliyor. Tıpkı

aspirin gibi kanda pıhtılaşmanın önüne geçiyor. Düzenli tüketenler

arasındaki ölüm olayı yemeyenlere kıyasla % 30 daha geç gerçekleşiyor.(günde

30 gr)

 

ÇÖREKOTU: İştah açar. Vücuda kuvvet ve dinçlik verir. Hazmı kolaylaştırır.

Mide ve bağırsak gazlarını söker. Koklanacak olursa baş ağrısını keser.

 

DEFNE: Güzel kokulu ve istah açici olmasindan dolayi mutfaklarimizda, balik,

et yemeklerinde ve çorbalarda lezzet verici baharat olarak kullanilir.

Sindirim bozukluklarina, uykusuzluga,romatizmaya,halsizlik gibi

rahatsizliklara iyi geldigi söyleniyor.

 

DEREOTU: Bu bitkinin sadece yapraklari degil, tohumu da kullanilir.

Yapraklari salatalara ve bazi yemeklere tat vermesi için kullanilir. Tohumu

ise bazi keklere, tatlilara, salatalara konur. Mide zayifligina ve

uykusuzluga karsi kullanilir.

 

DOMATES: C vitamini, lif ve fotokimyasallar bakimindan oldukça zengindir.

Likopin diye isimlendirilen bir antioksidan sadece domateste var. Yaslilarda

psikolojik ve fizyolojik saglik için çok büyük önem tasir. Cilde tazelik

verir, hazmi kolaylastirir. Asitli bir sebze olmasi nedeni ile pisme

sirasinda C vitaminini korumasina yardim eder. Domates olgunlastikça besin

degeri artar.

 

DONDURMA: Çok yenirse şişmanlatıyor, az yenirse mutluluğa mutluluk katıyor.

Dondurma yaşlanmayı önlüyor.100 gr dondurmada ortalama :*135 mg kalsiyum*115

mg fosfor* 100 mg sodyum*160 mg potasyum,25 gr karbonhidrat bulunuyor.

Amerika'da kişi başına 25 kg., Türkiye'de kişi başına 6 Külah tüketiliyor.

Sütten daha zengin bir besin maddesidir. A,B,C,D,E vit.içerir. Çocukların

sağlıklı büyümesi ve kemik erimesi sorunu olan kişiler için büyük önem

taşıyor. Beslenme uzmanları dört mevsim tüketilmesini önermektedir.

 

DUT: Beyaz dut yapraklari idrar söktürür. Aç karnina yenen beyaz dut

bagirsak kurtlarini düsürür. Mide ve bagirsaklari rahatlatir. Kara dut ise

agiz ve bogaz iltihaplarina iyi gelir.

 

ELMA:Günde bir elma yemek doktoru evinizden uzak tutar. İki elma

yerseniz,kalp ve dolaşım sorunlarına karşı korunmuş olursunuz. Kolesterolü

yok eder ve kabızlığı önler. Sindirimi kolaylaştırır. Kokusu rahatlatır ve

kan basıncını düşürür. Artrit, romatizma ve gut hastalıklarına karşı da

yararlıdır.

 

EBEGÜMECİ:Göğsü yumuşatır. Öksürük keser. Mide bulantısı ve kusmaları önler.

Ateşi düşürüp vücuda rahatlık verir. Boğaz ve bademcik iltihaplarını

giderir. Dişeti hastalıklarını tedavi eder.Bu bitkinin yaprakları tahriş

olan cildi dış etkenlere karşı korur. Cildi nemlendirir ve yumuşatır.

Ebegümeciyle kan dolaşımını hızlandırabilir, bağ dokusunun elastikiyetini

artırabilirsiniz. Ayrıca göz altındaki kırışıklara ve şişliklere de iyi

gelir.

 

ENGINAR: Magnezyumlu yapisi ile cigerlere etki eder. Uzmanlar tam kapasite

çalisan bir karaciger ve safra kesesinin beynin sagligi için önemli oldugunu

savunmaktadirlar. Bol bol tüketin. Kandaki üre ve kolesterolü düşürür. İdrar

söktürür. Kandaki şeker miktarını ayarlar. Damar sertliği ve kalp

hastalıklarını önler. böbrekteki kumların dökülmesine yardımcı olur.

Prostat, meme ve rahim ağzı kanserine karşı iyi gelir. Enginarın içinde

bulunan Silymarin maddesinin, hücrelerin hasar görmesini engellediğine

işaret eden araştırmacılar, ayrıca Silymarin maddesinin, prostat, meme ve

rahim ağzı kanserini önleme konusunda da etkili olduğunu belirtti. Enginarın

içinde, fiber, magnezyum, folate ve C vitamini bulunduğu, bu sebzeyi bol

miktarda tüketenlerin, bulundukları yaşın daha altında gösterdikleri

belirtildi.

 

ERIK: Sinirleri güçlendirir. Zihin yorgunluguna iyi gelir. Idrar söktürerek

vücudun rahatlamasini saglar. Karaciger siskinliklerinde yenmesi tavsiye

edilir. Kansizliga iyi gelir. Romatizma, mafsal kireçlenmesinde

yararlanilmasi gereken bir meyvedir.

 

FESLEGEN: Hindistan kökenli olup nanenin ve kekigin akrabasidir. Rahat bir

gece geçirmek için güzel bir feslegenli çorba ve feslegenle demletilmis bir

içecek kadar yararli ne olabilir ki? Emziren annelere sütlerinin çogalmasi

için tavsiye edilir. Istah açar. Sakinleştirici ve yatıştırıcı özelliği

vardır. Enerji verir ve cildi rahatlatır. Fesleğenli saç losyonlarıyla saç

derisine masaj yaparak, onların kökünü güçlendirebilirsiniz. Fesleğen

yağıyla selülitlerinizden de kurtulmanız mümkün.

 

FINDIK: Findik lif, protein ve vitamin açisindan oldukça zengin, yararli bir

yag deposudur. Badem, fistik, ceviz selenyum açisindan son derece zengindir.

Ceviz Omega 3 ile doludur. Salatalara, meyve salatalarina, tatlilara ve

sebze sotelere katarak tüketebilirsiniz.

 

FISTIK: Yağ oranı yüksek ama yine de insanı mutlu ediyor. Roma

İmparatorlu'nda da " Tanrı yiyeceği " olarak adlandırılan fıstığın,

kolestrolü düşürdüğü ve kalp krizi riskini azalttığı belirtiliyor. Çocuklar

ve sporcular daha fazla yiyebilirler. Demir, bakır, selenyum, magnezyum,

çinko, potasyum ve fosfor gibi minerallerin doğal kaynağı olan bu çerez,

kalbimizin yanısıra, beyin-sinir sistemi, kas ve kemiklerimizin dostudur.

Tuzsuz olanından hergün 10-15 adet yenilebilir.

 

FRENK ÜZÜMÜ: Siyah frenk üzümü kizil siyah renk maddesi olan ve kan

damarlarinin esnekligini arttiran anthosiyanini bol miktarda bulundurur.

Kandaki oksijen yogunlugunu arttirir.

 

GREYFURT:C vitamini bakımından çok zengindir. Yarım greyfurt günlük C

vitamini ihtiyacının yüzde altmışını sağlar. Kolesterol oranını düşüren

pektin maddesi bulunur. Kansere karşı koruyucu özellik taşır. İştah açar.

 

GÜL: Cilde sağladığı yararlar yüzünden kozmetik ürünlerinin vazgeçilmez bir

parçasıdır. Parfüm üretiminin önde gelen elemanlarındandır. Gözenekleri

sıkılaştırıcıdır.

 

HARDAL: Dolasimi canlandirir,soguk alginligina karsi korur,depresyona ve

uyusukluga iyi gelir. Hardal tohumu suyu gögüs enfeksiyonlarina, romatizmaya

ve artrite faydalidir. Zehirlenmelerde bir fincan suya bir kasik hardal

konarak içildigi takdirde kusturur.

 

HAVUÇ: 100 grami 40 kalori içerir. Mineral tuzlar, sekerler, fosfor,

kalsiyum, sodyum, potasyum, magnezyum, demir ve basta A olmak üzere B, C ve

E vitaminleri, karaton ve karotin esansi içerdigi için, tek basina

bedenimizin günlük gereksinimlerini karsilar. Görme bozukluklari, bas

dönmesi, düsük tansiyon, bitkinlik gibi rahatsizliklari iyilestirir.

Bronslari açar, kuru öksürügü keser ve bagirsaklari yumusatir. Haftada beş

kere yendiği takdirde Harvard'ın araştırmalarına göre kadınlarda kalp

enfarktüsünü, felç tehlikesini yüzde 68 oranında azaltıyor. Günde iki

havucun erkeklerde kandaki kolesterolü yüzde 10 oranında azalttığı

görülmüştür. Her gün yenen bir havuç da akciğer kanseri tehlikesini yarıya

indiriyor. Havuçtaki Beta-Karotin de gözleri yaşlılığın getirdiği görme

zayıflığından koruyor ve bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor. Mide ve

bağırsak kanamalarını önler, kansızlığı giderir, anne sütünü arttırır, yüz

ve boyun kırışıklıklarını giderir, idrar ve bağırsak

gazlarını söktürür, ülserdeki şikayetleri giderir Kansere karşı etkili

olduğu gibi cildin kurumasını da engelliyor ve bağışıklık sistemini

güçlendiriyor. Beta karotin (kansere neden olan serbest radikallari

durduruyor ve bağışıklık sistemini güçlendiriyor) içeren havucun en büyük

özelliklerinden biri içerdiği bu maddenin cildin kurumasını engelleyen A

vitaminine dönüşebilmesi.

 

 

 

.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

HURMA: Hurmada B vitamini, potasyum, kalsiyum ve demir bulunur. Yapisindaki

kompleks karbonhidratlar hurmayi çok yararli bir meyve konumuna sokuyor.

 

IHLAMUR: Ihlamurun yatistirici, idrar söktürücü, terletici ve uyku

düzenleyici özellikleri vardir. Sifali bitkiler arasinda önemli bir yeri

olan ihlamurun ilaç içmesi sakincali hamile kadinlarin soguk alginligi, grip

gibi rahatsizliklarinda etkili olarak kullanildigi görülmüstür. Soguk

alginligina karsi en iyi dogal ilaçtir. Vücudu terleterek atesi düsürür ve

öksürügü keser. Özellikle bal karistirilarak içildiginde hastaliga karsi

vücudu güçlendirir. Içerisinde bol miktarda su bulundugu için organizmanin

su ihtiyacini karsilar.

 

ISIRGANOTU:Toplaması zor olduğu için pek fazla sevilmeyen bu bitki, cildin

parlak görünmesini sağlar ve gerginleştiriyor. Böbrek hastalarının

vazgeçilmez dostu saç dökülmesini de önlüyor.

 

ISPANAK:Kalp hastalıklarına, felce, yüksek tansiyona, yaşlılığın getirdiği

göz hastalıklarına, kansere, hatta psişik rahatsızlıklara karşı da etkili

bir sebze. Göz hastalıklarına ve derideki lekelenmelere karşı

etkili.Ispanakiçerdiği iki kimyasal madde sayesinde görme

bozukluklarına karşı etkili.

Haftada 6 kez ıspanak yiyenlerin % 86 oranında yaşın ilerlemesiyle birlikte

ortaya çıkan derideki lekelenmeler gibi bir sorunlarının olmayacağını

gösteriyor. Ayrıca yaşla birlikte ortaya çıkan göz hastalıklarına karşı da

etkili. Bir porsiyon ıspanak, günlük demir ihtiyacımızın onda birini

karşılıyor.

 

İNCİR:Bağırsakları yumuşatır. Kabızlığı giderir. Bronşit,öksürük ve boğaz

ağrılarında faydalıdır. Enerji verir.

 

KARANFİL:Mikropları öldürür. Ağrıları dindirir. Sinirleri uyarır. Hazmı

kolaylaştırır. Koku giderir. İştah açar.

 

KEKİK:Bedeni kuvvetlendirir. Hazmı kolaylaştırır. Kalp çarpıntısını keser.

Bağırsak iltihaplarını iyileştirir. Bağırsak solucanlarının düşürülmesine

yardım eder. Kandaki şeker miktarını azaltır.

 

KIRMIZI BİBER:Bulaşıcı hastalıklara karşı etkili. Vücudun özellikle bulaşıcı

hastalıklara karşı olan direncini artırıyor. Portakaldan daha fazla miktarda

C vitamini içeren bu sebze, aynı zamanda içerdiği beta karoten ile

bağışıklık sistemimizi güçlendiriyor. Kırmızı biber mide suyu ve tükürük

oluşumunu artırır, sindirimi kolaylaştırır, romatizma, mafsal ve diş

ağrılarını azaltır, krampları giderir, kolera ve azaltır ve kanser

tedavisinde kullanılır. Terlemeyi artırır, gut hastalıkları başta olmak

üzere bir çok hastalığa iyi gelir.Kanser riskini serinlik verir (sıcak

iklimlerde kullanılmasının nedenlerinden birisi budur), öksürük ve boğaz

ağrılarını gidermede(gargara olarak) kullanılır, sinir hastalıkları için

doğal yatıştırıcıdır,vücuttaki aşırı yağ ve kolesterol birikiminin

önlenmesini sağlar. Antibakteriyel etkisi ile hastalıkların önlenmesinde de

etkili olan kırmızı biber ülkemizde ağırlıklı olarak Kahramanmaraş,

Gaziantep ve Şanlıurfa olmak üzere Güney ve Güneydoğu

illerinde fazlaca tüketilir.

 

KANTARON: Ülser ve gastrite iyi gelir. Antiseptik ve mikrop öldürücüdür.

Yaralari iyilestirici özellige sahiptir.

 

KAVUN, KIRAZ: Her iki meyve de hemen hemen ayni özellikleri tasir, idrar

söktürerek böbrekleri ve kani temizlerler. Sinirleri yatistirarak iyi bir

uyku verirler. Cildin pürüzsüz olmasinda rol oynarlar. Kavun akciger veremi

ve kansizlikta yaralidir. Uzmanlar seker hastalari ile bagirsak ülseri

olanlara tavsiye etmiyorlar.

 

KAYISI: Sinirleri güçlendirir ve uyku verir. Beyin yorgunluklarina ve

kansizliga iyi gelir. Kabizlik çekenler kayisiyi taze ya da kuru olarak

yerlerse iyi gelecektir. Cilt güzelligi için bire birdir. Antioksidan

özelligi ile vücudu serbest radikallere karsi korur.

 

KİRAZ:Aspirin yerine kiraz. Kiraz yemek ağrıların dindirilmesinde aspirinden

çok daha etkili oluyor. 20 kirazda 12-25 miligram arasında antosiyanin

bulunduğu ve bu maddenin ağrı kesici etkisinin aspirinden on kat daha fazla

olduğu görüldü. Kirazda bulunan antosiyanin maddesinin E ve Ca vitaminlerine

benzer antioksidan etkiler yarattığına da tanık olundu. Nair'e göre,günde 20

kiraz yemek bir aspirin almakla özdeş etki yaratıyor. Nair kirazdaki

antosiyaninin tablete dönüştürülmesine çalışıyor.

 

KUŞBURNU:Çok yoğun vitamin zenginliği nedeniyle gözlerin

dostudur.Vücudadirilik sağlar. 100 gram kuşburnunda bir sandık

portakala eşdeğer C vitamini

vardır. İyi bir raşitizm ilacı, etkin bir kan temizleyicisidir. Güçlü bir

kurt düşürücü ve bağırsak yumuşatıcısıdır. Mide kramplarına ve sindirim

sistemi zorluklarına karşı faydalıdır. Romatizma ağrılarını gideriyor. Basur

tedavisinde iyi sonuç veriyor.

 

KİVİ:Bir kivide, bir portakalda olan C vitamininin iki katı vardır. Potasyum

bakımından da zengindirler. Sindirimi kolaylaştırır ve kabızlığı önler.

 

KEREVIZ: Gut hastaligini ve romatizmayi iyilestirir. Tok tuttugu için diyet

yapanlara özellikle önerilir. Cinsel gücü artirir. A,B,C vitaminleri,fosfor

ve çesitli madensel tuzlar içerir.

 

LAHANA: Lapasi gögüse uygulandiginda öksürüge,alt karna uygulandiginda ise

sistite iyi gelir. Bagisiklik sistemini güçlendirerek enfeksiyonlari

önler.Çığ olarak yenildiğinde sindirim sistemini

rahatlatır.Bağırsakkurtlarına iyi gelir. Idrar söktürücü, toksin atici

ve antiseptiktir.

 

LAVANTA Çiçeği çayı: Idrar söktürücü ve agri kesicidir. Safrakesesi

rahatsizliklarinda etkilidir. Kalp atislarini düzenler, kan basincini

düsürür. Kuvvetli bir bitki olmasindan dolayi kesinlikle fazla

kullanilmamalidir.

 

LIMON: Turunçgiller ailesinin en önemli üyelerinden birisidir. Iyi bir

mineral deposu olan limonda A, B1, B2, B3 ve özellikle C vitamini bulunuyor.

Limon, damar sertligi ve enfeksiyonlarina karsi yararlidir. kan dolasimini

da düzenler. Sabahlari aç karina yarim bardak suyla karistirilarak içilen

limon suyu,asiri asitlerin tahris ettigi mide mukozasini yatistirir. Grip ve

soguk alginliginda bir limonun suyu bir tatli kasigi ve bir su bardagi ilik

su ile karistirilarak içildiginde rahatlatici etki yapar. Tuzlu su ile

karistirilip içilirse karacigeri,sindirimi ve kalp atislarini olumlu

etkiler.

 

MAKARNA:Çok ağır soslarla yenilmediği sürece enerji veren ve mutlu eden

besinler arasında yer alıyor. Hazmı kolaydır. Özellikle sadece salata ile

birlikte yenirse şişmanlatmaz.

 

EKMEK: Buğday ekmeği de sıkıntıları unutturuyor.

 

MANTAR: Diyet yapanlar tarafindan özellikle tercih edilen bir besin türü.

Bunun nedeni ise kalorisinin son derece düsük olmasi. Bununla birlikte

kolesterol ve karbonhidrat hiç yoktur. Ayrica yaslilar için gerekli olan

potasyum ve fosfor degerleri çok yüksektir. B3 vitamini ve folik asit

yönünden de çok zengindir.

 

MARUL:Kemik erimesine karşı etkili. Sütten bile daha fazla kalsiyum içeren

bu sebze, kemikleri güçlendirmesi açısından bir numara. 100 gramında, küçük

bir bardak sütün içinde bulunan kalsiyumdan daha fazlasına sahip. Bu miktar

günlük kalsiyum ihtiyacının dörtte birine tekabül ediyor.

 

MAYDANOZ: Yapraklari, sapi, tohumu ve kökü kullanilir. Tatlilar hariç

salata, çorba dahil her tür yemege, zevke göre istenilen miktarda konabilir.

Karacigeri ve dalagi olumlu yönde etkiledigi söyleniyor. Istah açar, hazmi

kolaylastirir. Içinde bol miktarda C vitamini bulunur.

 

MELISA (ogulotu): Kendine has uçucu yaglari ruhsal bunalimlara, sinirsel

rahatsizliklara iyi geliyor. Stresten kaynaklanan bas agrilarina karsi

etkilidir. Melisa çay ve bitkisel su olarak içilebilir.Bağırsak ağrılarına

iyi gelir.

 

MENEKSE: Terletici dolayisiyla ates düsürücüdür. Içindeki saponin sayesinde

gögüs yumusatici ve idrar söktürücüdür. Ayrica sakinlestirici etkisi de

vardir.

 

MERSIN YAPRAGI: Yaprak ve meyvelerindeki tanen, kabiz yapici ve mikrop

öldürücüdür. Idrar yolu iltihaplarinda kullanilir. Ayrica sakinlestirici

özelligi vardir.

 

MISIR: Protein, yag ve çesitli sekerler içerir. Otuz alti biçimde

kullanilir. Meksikalilar ondan alkollü içki bile yaparlar. Misir

püsküllerinin yatistirici ve idrar söktürücü özelligi vardir. Mide, bagirsak

için tahris edici olmadigindan sakinca görmeden kullanilmaktadir. Ama ne

durumda olduklarini bilmeden misir püsküllerini gelisi güzel kullanmayin.

 

MUSKAT: (Küçük Hindistancevizi)Bu bitkini ana yurdu Moluk Adalaridir. Küçük

hindistancevizi etlere, böreklere ve keklere çok yakisir,hatta sicak saraba

katilir. Sindirimi kolaylastirmasi için bebek mamalarinda kullanilir. Küçük

hindistancevizi bütün olarak alinmali ve gerektigi kadar rendelenmeli.

Uzmanlar uyku probleminiz varsa bir bardak sütün içerisine bir biçak ucunun

dörtte biri kadar h.cevizi tozu ilave etmeyi tavsiye ediyorlar. Fazlasi

zararlidir.

 

MUZ:Kokusuyla bile mutluluk aşılayan muz, tam bir endorphin deposudur.

Kendinizi güçsüz ve ve sinirli mi hissediyorsunuz, hemen bir muz yiyin.

Kalsiyum ve magnezyum içeren bu meyve strese karşı bire bir. Sinir hastalığı

olanlar için her gün yemek arası saatlerde tüketilmesi gereken bir besindir.

 

 

NANE: Nane çay olarak içildiginde mide ve bagirsak gazlarini, ishal , mide

bulantisi ve kalp çarpintilarini önleyici etkisi vardir. Mide ülseri olan

kisilerin bu çayi dikkatli kullanmasi gerekir. Taze ya da kuru olarak

yemeklerde, soslarda ve salatalarda tatlandirici olarak kullanilir.

 

NOHUT:Bağırsağı yumuşatır.

 

PAPATYA:Her derde deva bir bitki. Tahriş olmuş, temizliğe ve ferahlamaya

ihtiyacı olan ciltler için ideal. Kurutulmuş papatyalardan hazırlanmış bir

losyonla gözlerinize yapacağınız kompres şişkinliğini alıyor.

 

PATATES: Çig olarak cilt ülserlerine ve kesiklere iyi gelir. Bas agrisina

karsi rendelenmis ya da halka halka dogranmis patatesi sakaklariniza koyun.

Kaynatilmis kabuklari tansiyonu düsürür. Mide ülseri, kabizlik ve

hazimsizlik sorunlarinda da suyundan faydalanilir.

 

PIRASA: Pirasada B vitamini, demir, kalsiyum, fosfor, magnezyum, potasyum

gibi mineraller bulunur. En büyük özelligi tok tutmasidir. Özellikle diyet

yapanlara önerilir. Kansizlik, romatizma, gut ve damar hastaliklarina karsi

dogal ilaçtir. Cildi güzellestirir, kani temizler ve toksinlerden arindirir,

bagirsaklari yumusatir.

 

PORTAKAL:C ve B Vitamini açısından zengin olan portakal, insana dinamizm

veriyor. Portakal içindeki C vitamini ince ve kalın damarların yumuşak

kalmasını sağlar. Bacaklardaki varisi, vücuttaki direnci arttırır. Grip ve

nezleyi de portakal geçirir. Suyu şeker, şarap karıştırılır üzerine sıcak su

katılır ve içilir. Kanın durulmasına ve temizlenmesine yardımcı olur. Hazmı

kolaylaştırır. Portakal reçeli ise karaciğeri çalıştırır.

 

REZENE: Genellikle sakinlestirici, gaz ve sanci giderici özelliktedir. Süt

veren annelerde sütü arttirir. Idrar söktürür yapraklari yaralarin

iyilesmesini kolaylastirir.

 

ROKA: Yapraklari kani temizler ve kan dolasimini düzenler. Vitamin ve

mineral bakimindan çok zengin oldugundan vücudun direncini arttirir.

Yapraklari ve tohumu öksürügü keser, istah açar.

 

SAFRAN: Sinir sistemini uyararak vücuda kuvvet verir. Kabiz etkisi vardir,

adet söktürücüdür.

 

SALATALIK:Salatalığı zaten birçok kadın cilt bakımı için kullanıyor. Hassas

ciltlerde meydana gelen kaşıntıyı, pullanmayı ve gerginliği ortadan

kaldırıyor. Cilde yoğun bir şekilde nem vererek, günlük nem ihtiyacını

karşılıyor. Salatalığın kendisi ya da suyu cildimizi bir tonik kadar

temizler,kabızlığı önler, böbrek ve kalp hastalıklarında vücutta biriken

suyun atılmasına yardımcıdır. Kalp hastalıkları ve enfeksiyonlara karşı

etkili. Kükürt içeriyor ve bu madde vücudun enfeksiyonlara karşı

dayanıklılığını artırdığı gibi, kolestrolü de düşürüyor.

 

SARIMSAK: Halk arasinda dogal ilaç olarak bilinir. Çiçek köklü sebzelerden

biri olan sarimsak, hücrelerin yasamasi için gerekli olan özler içerir.

Sarimsak dogadaki en güçlü panzehirlerden biridir. Günümüzde bagirsak

parazitleri tedavisinde kullaniliyor. Ayni zamanda hipertansiyona karsi da

etkili koruma sagliyor. Uzmanlara göre çok sarimsak yemek tehlikeli

olabilir. Asiri doz anemi, astim gibi hastaliklara yol açabilir. Dogrusu ise

günde bir iki distir.

 

SEBZE ve MEYVE: Yüzde doksani su olan sebzeler yüzde 23 oraninda da lif

içerirler. Ögünlerinizde bir tabak sebze yediginizde hem saglikli beslenmis

olursunuz hem de midenizin çalismasini hizlandirirsiniz. Meyveler ise C

vitamini yönünden zengin olduklarindan vücudun mikroplara karsi direncini

arttirirlar. Içerdikleri vitamin ve minerallerden dolayi sofralarinizdan

eksik etmeyin .(Okuduğum kitaplarda, yemek ile meyveyi aynı zamanda

yemememiz öneriliyordu)

 

SIRKE: Sirke atesi düsürür. Sistit ve gut enfeksiyonlarini tedavi etmekte

yararli olabilir. Tuzla karistirilarak içildigi zaman sistemi zehirden

arindirir. Bal ile birlikte alindiginda yüksek tansiyona,mide

ülserine,bagirsak enfeksiyonlarina ve uykusuzluga iyi gelir.

 

SOGAN: Antiseptik, toksin atici, idrar söktürücü, kan dolasimini

düzenleyici, nefes açici, kolesterol, seker ve tansiyon düsürücü özellikler

sahiptir. Sogan, mide siskinliklerini rahatlatir ve kabizligi önler. Ari ve

böcek sokmalarinda bir dilim sogan aciyi alir. Sogan suyu yaniklara,

kesiklere, hayvan isiriklarina faydali olur. Suyunun günde iki kere

sürülmesi sigillerin kaybolmasina yardimci olabilir.

 

SU: Her ne kadar bazilarimiz "su bile içsem yariyor" dese de, su vücuttaki

biyokimyasal maddeleri dengeledigi için toksinlerin vücuttan atilmasini

saglar. Böylece vücut zararli maddelerden temizlenir. Uzmanlara göre

beynimizin %80'i sudur. Su eksikligi beynimizdeki mineral yogunlugunu ve

kullanimini da sinirlar. Günde en az bir buçuk litre su içmek gerekiyor.

 

(geçen hafta okuduğum Zayıflamada PH Mucizesi isimli kitapta, suyun 7 PH

derecesinden büyük olanını tercih etmemiz gerektiği yazıyor. 12.5 pH en

ideal su, alkalik derecesi ne kadar yüksekse, vücüdumuzda yiyeceklerden yada

stresden kaynaklanan asidin temizlenmesi o kadar hızlı oluyor, kontrol ettim

Pınar 8pH, Erikli 7,25PH . Daha iyi pH a sahip su bulursanız, bana da

markasını bildirebilirseniz sevinirim. CU)

 

SUSAM: Dar gelirlerinin baştacı olan simit, mutluluğa giden yolda önemli bir

yere sahiptir. Yağ ve Protein içerir. Susamdan elde edilen tahin, bal ile

karıştırılıp yenirse boğaz ağrısı ve bronşite iyi gelir. Kış aylarında

bağışıklık sistemini güçlendirmek için bolca tüketmeliyiz.Demir bakımından

zengindir.

 

TARÇIN: Istah açar,bulantiyi giderir, ishali keser. Vücudu kuvvetlendirici

özelligi vardir. Bagirsak gazlarina iyi gelir. Mikrop öldürücü etkisinden

dolayi besin zehirlenmelerine karsi koruyucu rol oynar.Tarçın ağacı

yapraklarından ve kabuklarından elde edilen tarçın yağı, bağırsakları

düzenler, hazmi kolaylaştırır,ağrıları dindirir,mide kramplarını alır.

 

TURP:Böbreklerdeki mikropları öldürür. Kum ve taşların dökülmesine yardımcı

olur. Karaciğer şişliğini indirir. Sarılıkta faydalıdır. Safra taşlarının

düşürülmesine yardımcıdır. Romatizma, siyatik astım ve bronşite faydalıdır.

 

TUZ: Vücudumuzdaki tuz orani dogrudan dogruya hayati fonksiyonlarimiza

yansir. Tuz oraninin düsük olmasi bedensel ve zihinsel verimi düsürecegi

gibi fazla olmasi da kan dolasimini, özellikle beyindeki kan dolasimini

bozar. Tuzu dikkatli kullanin. (yemeklerde olabildiğinde, işlenmemiş tuz

kullanınız )

 

ÜZÜM:Kırmızı ve beyaz üzüm yiyen herkes gülücükler saçar. Üzümde %20

oranında direk olarak kana karışan şeker vardır. Bedenen ve zihnen

çalışanlar için iyi bir gıdadır. Gıda şekli anne sütüne benzer Üzümdeki bol

demir kan yapar. Yüz ve boyuna taze üzüm suyu sürülüp 10 dk sonra yıkanırsa

cilde dirilik verir.

 

YERALMASI:Şeker hastaları için faydalıdır. Besleyicidir. Vücudun direncini

arttırır. Kabızlığı giderir.

 

YOGURT: A,B,E vitaminleri,mineral tuzlar,kalsiyum,fosfor,magnezyum içerir.

Her gün 125 gr yogurt tüketmek hazimsizlik, mide ve bagirsak hastaliklarini

önler. Cildi pürüzsüzlestirir, saçlara parlaklik verir. Süt sekerini laktik

asite dönüstürdügünden kalorisi düsüktür. Bundan dolayi beslenme uzmanlari

diyet yapan kisilere yogurdu öneriyorlar.

 

ZENCEFIL: Hindistan'dan yeryüzüne dagilmistir.Thai,Çin,Hint yemeklerine o

büyülü tadi veren zencefildir. Parfüm sanayinde de zencefil kokusundan

faydalaniliyor. Körpe kök ve saplari pisirilerek yendigi gibi yatistirici ve

gaz söktürücü ilaç olarak da kullanilir. Istah açicidir. Solunum yollari

rahatsizliklarinda tavsiye edilir.

 

ZEYTİN:Zeytinyağı, safrayı artırır. Karaciğeri çalıştırır. Karaciğer

ağrılarını keser. Sarılıkta faydalıdır. Yaprak ve kabukları yüksek tansiyonu

düşürür. Kandaki şeker miktarını düşürür. Bağırsak solucanlarının

düşürülmesine yardımcı olur.

 

ZEYTINYAGI: Basta E olmak üzere A,D,K vitaminleri içerir. Zeytinyaginin

bagirsak, idrar yollari, safra kesesi rahatsizliklarinda ve gastritin

giderilmesinde etkisi vardır. Çocuklarin beyin gelisimini ve kemiklerinin

güçlenmesini hızlandırır. Bu vitaminler sayesinde hücrelerin yenilenmesinde

doku ve organlarin yaslanmasini geciktirmede etkilidir. Cildi besler,saçlari

korur. Içerdigi linolenik asit sayesinde yagsiz inek sütüne katildiginda

(bir kaç damla)anne sütünden kesilmis bebekler(dört buçuk aydan sonra) için

ideal dogal besin oldugu söylenir. Zeytinyaginin en önemli özelliklerinden

biri de kalp, damar hastaliklari üzerindeki olumlu etkisidir. Kalp krizi

riskini azalttigi gözlenmistir.

 

İyi dileklerimle...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 1 yıl sonra...

Vitaminler:

 

B1 Vitamini: Sağlıklı kalp, beyin ve sinir sistemi. Normal kırmızı kan hücrelerinin seviyesini korur

 

Kaynağı: Tahıllarda, buğday tohumu ve hayvan ciğeri.

 

B2 Vitamini: Sağlıklı gözler ve tırnak ve saç.

 

Kaynağı: Avokado, süt ve süt ürünleri, sakatat, maya

 

B3 Vitamini: Sağlıklı sinir sinir sistemi, dolaşım sistemi, protein ve karbonhidrat metabolizması, enerji üretimi için gerekli

 

Kaynağı: Tavuk, fıstık, yumurta, badem, som balığı

 

B5 Vitamini: Sağlıklı sinir sistemi

 

Kaynağı: Avokado, beyin ve tahıllar

 

B6 Vitamini: Sağlıklı sinir sistemi, beyin ve üreme işlevleri.

 

Kaynağı: Bira mayası, yumurta sarısı, yulaf ezmesi ve sakatat.

 

B12 Vitamini: Normal kası korur.

 

Kaynağı: Ciğer, böbrek, beyin, et, yumurta sarısı, arkadaş iç-bakteriler tarafından sentezlenir.

 

Folik asit: Sağlıklı saç ve deri.

 

Kaynağı: Lifli yeşil sebzeler, brokoli, lahana, portakal, tahıl, kuşkonmaz.

 

Kolin Bitartarat: Karaciğer, böbrek ve safra kesesinin sağlığını korur.

 

Kaynağı: Tahıl, fındık, fıstık, tohumlar ve narenciye meyveleri.

 

C vitamini: Sağlıklı bağışıklık sistemi kollagen üretimi, sağlıklı kemikler, dişler ve kıkırdak.

 

Kaynağı: Narenciye, biberiye, çiğ lahana, ananas, patates ve maydanoz.

 

E vitamini: Antioxidant, vücut hücrelerinin sağlığı, sağlıklı dolaşım sistemi, kalp dolaşım sistemi, kalp fonksiyonları.

 

Kaynağı: Mısır, sığır eti, badem, yumurta sarısı, fındık, ayçiçeği tohumu, buğday tohumu.

 

Kalsiyum: Sağlıklı ve güçlü kemikler ve dişler, normal kalp fonksiyonları kasları, kasların ve sinir sisteminin sağlıklı çalışmaması.

 

Kaynağı: Badem, sütü ürünleri, yumurta sarısı, soya-fasulyesi ve sardalye balığı.

 

Krom: Vücudun şeker kullanımını düzenler, kandan hücrelere glikoz transferi sağlar.

 

Kaynağı: Yumurta sarısı, istiridye, yer fıstığı, üzüm suyu, peynir, buğday ve maya.

 

Demir: Oksijen kan yolu ile vücut hücrelerine taşır.

 

Kaynağı: Karaciğer, istiridye, sığır eti, helvacı kabağı.

 

Magnezyum: Sağlıklı kaslar, damarlar, kemikler, kalbin düzenli çalışması, sinir sistemi, enerji üretiminde katalizör.

 

Kaynağı: Badem, soya fasulyesi, yabani havuç.

 

Manganez: Sinir sistemi sağlığı, beyin, sinirler ve kaslar arasında koordinasyon.

 

Kaynağı: Ayçiçeği tohumu, Hindistan cevizi, badem, mısır, ceviz, zeytin.

 

Potasyum: Sinir sistemi kan ve dokular asit-alkali dengesi.

 

Kaynağı: Bütün sebzeler, kayısı, muz, patates, fındık, sardalye, avokado, narenciye meyvesi.

 

Silica: Sağlıklı saçlar, deri ve tırnaklar.

 

Kaynağı: Atkuyruğu bitkisi, köklü sebzeler, yulaf, arpa.

 

Çinko: Sağlıklı üreme, deri ve bağışıklık sistemi.

 

Kaynağı: İstiridye, sığı eti, karaciğer, zencefil, süt ayçiçeği, helvacı kabağı tohumu, Ringo balığı.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 8 yıl sonra...

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.