Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

(tiyatro)arkadaşlar lütfen okuyun yardıma ihtiyacım var


cigdem

Önerilen İletiler

:( merhaba arkadaşlar ben ççiğdem bu sene konservatuar sınavlarına hazırlanıyorum bu konuyla ilgilenen arkadaşlar lütffen yazsın bana ve henüz bi tirad bulamdım bunu içinde yarımcı olmak isterseniz msjlarınızı bekliyor olucam lütfen arkadaşlar dikkate alınnnnnn :sweatingbullets::(:(
Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

meraba sana sanıırm yardımcı olabılırım ;

 

 

 

 

 

DELİ ZİYA-(bir müddet daha bakınır sessizce sokak lambasına-) Görüyorum. Nefes alan ve aralıksız seyreden bir çift burun deliği ve göz çukuru. Benden başka kimse görmüyor. Görmek istemiyor. Dikkatli baktıkları vakit görmelerini istediğim her bir şeyi görecekler. İsteseler bunu yapacaklar. Ama hiç kimse bu yana bakmıyor. Toprak kokusunu dilediğince ciğerlerinde hissedebilmek için yağmur bulutlarını istediğini söyledi Cemil. Gazeteci Tahsin, okuduğu gazete manşetlerinden verdi birkaç gün sonra geleceğini yağmur ve soğuk havanın. Oysa bu sokak her daim toprak kokuyor. (cebinden çıkardığı toprağı koklayıp, avucunu havaya kaldırıp avucundaki toprağı yere bırakarak-) Mis gibi toprak kokuyor... Bunun için yağmurları beklemeye gerek yok. (seyircileri işaret ederek-) Onlar zaten toprak kokuyor. Bunun için birkaç günü beklemeye gerek yok. Bu yana baksalar görecekler. İsteseler görecekler. Bir çift burun deliği ve göz çukuru bizi izliyor. Sorgusuz, sualsiz, sessiz ve amansız. Baksalar görecekler. Bunu görmek için yağmurları beklemek olmaz. İsteseler görecekler.(dizlerinin üzerine çökere ve başı hala, konuştuğu sokak lambasının dikkatindedir-) İsteseler görecekler... (kısık sesle oturduğu yerden tekrar eder-) İsteseler görecekler... Hepsi orada duruyor.(efektten şiddetli bir rüzgâr uğultusu sarmalar sokağın çıplaklığını-) Bir çift burun deliği ve göz çukuru... Bir kaç günü beklemek olmaz. (şiddetle-) Yağmurlar şimdi yağacak! (—dediği anda bir el şimşek çakar ve gök gürültüsü duyulur-) Bu yana baksalar görecekler... (birden ayaklanıp, bağırarak-) Sokak lambası tanığımdır! Hepsi orada oturuyor... (hafif hafif yağmur damlaları ıslatır sokağı-) İsteseler görecekler... Hepsi beni çağırıyor... Görecekler... (sokak lambasına bakarak ve konuşarak geri geri adım atar ve hızlıca koşarak çıkar sahneden-) (Ziyaca-) Bi Biiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiip bi biiiiiiiiiiip!!! (ses ve ışık silikleşir-)

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

bak anton çehov un martı isimli kitabında sanırım adı ninaydı

Yalnızım, yapayalnız. Birşey söylemek için yüzyılda bir açarım ağzımı ve sesim bu boşlukta kederle çınlar ve hiç kimselere ulaşmaz...

böyle başlıyan tiradını düşün derim

martı filmini izledim ben ninayı oynayan kızda tirad güzel durdu

es geçme derim

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 hafta sonra...

Çiğdem, eğer tanıdıkların yoksa özellikle de "Yıldız Kenter" i tanımıyorsan birazcık işin zor... Benim bir çok arkadaşım girmek için çabaladı ama nafile... İlla ki tiyatro okumak istiyorsan İstanbul Büyükşehir Belediyesi "Gösteri Sanatları Merkezi" ne kayıt yaptırabilirsin. GSM (Gösteri Sanatları Merkezi) Şehir Tiyatrolarının alt yapısıdır. Eğer oradan güzel bir dereceyle mezun olursan şehir tiyatrolarına girme ihtimalin olabilir. Tirad istiyorsan da örnek veriyim:

 

Oyun Adı : Antigone

 

ANTİGONE:

İsmene’m canım kardeşim benim babamız Oidipus’un mirası hiçbir acı, kahır, utanç kaldı mı Zeus’un yaşarken bize tattırmadığı? Şimdi de Kral bütün kente buyruk salmış diyorlar, biliyor musun ne? İşittin mi? En sevgilimizin başına gelecekten belki haberin bile yok senin.

(İsmene:Bir şey duymadım ben, bilmiyorum.)

Sezmiştim böyle olduğunu, ondan çağırdım seni buraya , sarayın dışına yalnız sen işitesin diye.

. . .

Kreon yalnız birini gömüyor ağabeylerimizin öbürünü gömütsüz bırakıyor aşağılamak için. Eteokles’in cenazesini doğru dürüst dua ile kaldırttı, saygınlık içinde varsın diye ölüler ülkesine. Ama onunla kucak kucağa can veren Poluneikes’i kimse gömmeyecek demiş, kimse yasını tutmayacak! Kardeşimizi böyle gömütsüz, gözyaşsız leş kargalarına, akbabalara peşkeş çekmiş tatlı bir şölen niyetine. Anlıyorsun ya. Sayın Kreon’un buyruğu seni de beni de yakından ilgilendiriyor... Özellikle beni. Duymayanlar iyice öğrensin diye kendi de geliyormuş buraya. Şakası yok, uygulanacak emir. Yasağa karşı çıkan olursa , halkça taşlanarak can verecek surlarda. Durum böyle, günü saati geldi özündeki mayayı görelim yaratılıştan soylu musun yoksa soylu ataların yozlaşmış bir çocuğu mu?

. . .

Israr etmiyorum, yardımın eksik olsun, işine bak sen. İlerde gönlünden kopsa bile yardımını kabul etmem artık. Ben gömmeye gidiyorum ağabeyimi. bu uğurda ölsem ne gam? Yan yana yatarız kardeşimle iki sevgili gibi, suçsa kutsal bir suç benim ki. Şu kısacık yaşamda dirilere yaranmaya değer mi? Öte yandan sonrasızlık bekler beni Ölmüşlerime adıyorum sevgimi, sen ama yüz çevirip kutsal yasalardan gönlünce sürdür günlerini.

 

Birazcık zordur ama insallah basarırsın...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 hafta sonra...
  • 3 hafta sonra...

merhaba arkadaşlar siz sadece buraya öylesine yazı yazmak için mi girdiniz(merakımdan soruyorum) Umudaezgi arkadışım Çiğdem anladığım kadarıyla bir kızdır kendisi de bizi bu konuda aydınlatırsa sevinirim(gerçi ne olduğu malum ya) şimdi ne dediğimi anlamamış olabilirsin konuya açıklık getireyim Deli Ziya bir erkek rolüdür. Onun dışında "y/k"'ya da birkaç söyleyeceğim olacaktı sen tiyatroyla ilgileniyorsan ve bu zihniyetteysen yol yakınken geri dön torpil diye birşey dönmüyor, emin ol dönmüyor ve de Türkiyedeki tek tiyatrocu yıldız kenter değil ve zaten yıldız kenter bir tane üniversitede jüri ellisinde olma şansı yok! Ben ne insanlar tanıyorum yeteneksiz olan ve torpile güvenip girmeyi deneyen ve aynı insanlar bana gelip "ne olmuş yani onca yeteneksiz torpille bizim önümüzü tıkıyor biz niye bulmayalım" diyerek kendini haklı çıkarmaya çalışıyor yahu biraz düşünün siz böyle yollara başvurarak belki de arkada bekleyen onca tiyatro sevdalısını ve hakikaten Türk tiyatrosuna birşeyler katabilecek insanların önünü tıkıyorsunuz Y/K belki senden herşey olur ama tiyatro oyuncusu olmaz sen düğünlerde, günlerde milleti eğlendirmeye bak sana hakaret ettiğimi falan da sanma lütfen dosthane bir öneri farz et.Çiğdem'ciğim Lady Macbeth seçeneği senin için belki de en doğrusudur herkes aynısıyla giriyor diye düşünme.Zaten jüride bunu istiyordur seni diğerlerinden ayıracak özellikleri ancak aynı oyunu oynayınca fark edebileceklerdir senin için çok daha iyi olacaktır yani...

Düşünsene herkesin aynı oyunu oynadığını.İllaki biri veya birkaçı daha güzel oynayacaktır bu da eğer sen o biri veya birkaçından biriysen senin için hayırlı olacaktır... Hade sana iyi şanslar...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 5 hafta sonra...

aslında hangi okullarda sınava gireceğinde önemli bazı okullardaki jüriler kalsik oyundan bazıları ise yeni oyundan yana bence sen sınava gireceğin okuldan bi kaç öğrenciye danış. her okulun jürisi bir olmuyor ve elwic e katılıyorum önemli olan herkesin oynadığı oyunu oynayıp herkesin oynadığından daha iyi oynamak.

başarılar diliyorum

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 4 ay sonra...

Herkese merhaba,

 

Önce kendimden biraz bahsedeyim. marmara üni. almanca işletme son sınıf öğrencisiyim. 82 doğumluyum. bu sene bir şirkette çalışmaya başladım. mesleğimi çok seviyorum diyemem ama nefret de etmiyorum; daha doğrusu +'e kayan bir nötürlük hissediyorum işime karşı. Lise yıllarımdan beri bu tip bir meslek düşlemiştim. kariyerimin parlak olabileceğini düşünüyorum, biraz hırs eksikliğim var. tabi yolun çok başında olduğum için gelecekte bu mesleği yapamaya devam edersem aynı derecede mutlu olabilir miyim bilmiyorum.

 

son 2 yıldır tiyatro ile ilgiliyim. daha önce oyunculuk gibi bir isteğim hiç yoktu. belki de bunun sebebi oyunculuğun bir macera işi ,büyük bir risk olmasıydı(o zamanki bakış açımla.). Bir de hepimizin bildiği en klasik sebep; çevremin şartlandırması...."doğru düzgün" bir iş bul! para kazan! lafları....

 

1,5 yıl önce sahneye çıktım. daha öncesinde eğitimim 2 ay sürdü. ilk denemeye göre kendimi başarılı buldum.

 

MSM'in konservatuar sınavlarına girmeyi istiyorum. daha öncesinda kısmetse bir kez daha sahneye çıkıcam.

 

daha fazla uzatmadan soruma geçeyim. bu yaştan sonra! bu yaşıma kadar aldığım eğitimi bir kenara bırakıp oyunculuk yapmak delilik midir? Türkiye'de tiyatro ve sinema oyunculuğunun geleceğini nasıl görüyorsunuz? Tiyatrocular sürünmeye(bu tabiri kullandığım için kusura bakmayın) devam mı edecekler?

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Tv için son söledikleriniz geçerli olabilir fakat sinema için geçerli olacağını sanmıorum. Tiyatronun geleceği yok diorlar ve bunu da tiyatroyu sevenlerin azlığına bağlıorlar. Herkes kim ne kadar severse sevsin sevdiği işi yapmalı. Sanatın da yaşının olmadığını savunanlardanım aşk gibi. Herşeyi bi arada götürebilirsin sen içindeki sese kulak ver ;)

 

O sese kulak vericem. İki iş bi şekilde birlikte gider heralde. Refleks'e bir uğradım oyunculuk dersi için geçende. Bakalım...

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 ay sonra...

undefined

çiğdemcim bende hazırlanıyorum tıyatro sınawlarına bak canım sana en ıyı yardımcı bu 101 molonolog adlı bı kıtap war onu oku daha sonra ordan ıstedıgın oyunu seçerek oynaya bılrısın hangısı kafana yatarsa canım olurmu ıstersen adresımı werıyorum sana msnde konusa bılırız ([email protected] )

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Tv için son söledikleriniz geçerli olabilir fakat sinema için geçerli olacağını sanmıorum. Tiyatronun geleceği yok diorlar ve bunu da tiyatroyu sevenlerin azlığına bağlıorlar. Herkes kim ne kadar severse sevsin sevdiği işi yapmalı. Sanatın da yaşının olmadığını savunanlardanım aşk gibi. Herşeyi bi arada götürebilirsin sen içindeki sese kulak ver ;)

 

 

 

erencim wallahı tıyatro konusnda birçok kişi at gözlüğüyle bakıyor bu konuya bu yuzden o ınsalrın kısırlaşmış oldugu düşüncelerden çıkaramayız bilirmisin bilmiyorum ama yüzyıllar önce bile mahkemelerde tıyatrocuları şahıt olarak gostermezlermıs okadar küçümsüyorlarki yalancı olarak goruyorlar o ınsanları değiştirmemeiz imkannsız ayrıca tıyatrocular sürünmüyor ınan bunaa kendnı geliştırmkle alakalı bişi bu sen yetenegını konusturrsan zaten yaşamnın sonuna kadar meslegını yaparsın örnek yıldız kenter müjdat gezer haluk bilgiler ws ws ws daha bı cok ınsnaın bılmedıgı okadar tıyatro sanatçısı warki

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 9 yıl sonra...

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.