Φ gloria Gönderi tarihi: 22 Mayıs , 2012 Paylaş Gönderi tarihi: 22 Mayıs , 2012 HAMSİ TAVASI Şimdi hem bir Karadenizli olmak hem de hamsi tavasından bahsetmeden geçmek olmazdı Hamsi tavasıyla tanışıklığım çocukluğumdan bu yana gelir. Giresun'da babaannem hamsi tavasını kuzinenin üzerine koyar, içinde çiçek şeklinde dizilmiş hamsiler kızartır, kurutulmuş yufkadan börekler yapar, patates kızartır vs. vs. Birgün bana bu tavalardan bir tane hediye aldı ve ben o gün bugündür babaannemin tüm marifetlerini bu tavayla hayata geçirmeye devam ediyorum. O tavayla yaptığım her yemeği yerken mutlu oluyorum ne bileyim sanki babaannem yapmış gibi işte... Peki nedir bu tavayı diğerlerinden ayırt eden; bu tavanın diğerlerinden ayrı olan yönü bir kapağının olması ve o kapağın da dümdüz olmasıdır... Döndürme kapağı derler buna... Tava da bundan dolayı döndürme tavası adına da alır kimi zaman.. Ben hamsi pişirmek dışında yufka ile bunlarda börek yapmayı da çok seviyorum. Dibine biraz yağ sürüyorsunuz hatta yağı ben peçeteyle sürüyorum. Sonra yufkaları tavanın içine yerleştiriyorsunuz, yufka aralarına yumurtalı sütlü bir harç hazırlayıp sürüyor, böreğin ortasına da peynir mi artık, patates mi, kıyma mı ne isterseniz ondan dolduruyorsunuz. Ocağın üzerinde her yanı eşit olacak şekilde kızartıyorsunuz sonra da kapağı böreğin üzerine kapatıp, tavayı ters çeviriyor ve böreği kapağa geçiriyorsunuz. Kızaracak tarafı da aşağıdaki fotoğrafta göründüğü gibi tepsiden kaydırmak suretiyle tavaya yerleştiriyorsunuz. Afiyetle yiyorsunuz işte... Alıntı Yoruma sekme Diğer sitelerde paylaş Daha Fazla Paylaşım Siteleri
Φ gloria Gönderi tarihi: 22 Mayıs , 2012 Yazar Paylaş Gönderi tarihi: 22 Mayıs , 2012 Böyle bir şekil ancak hamsi tavasında kızarmış balıklarla yapılabilir Yemeklerin estetik olarak da çok güzel bir sunumu oluyor Tava böreği: Annem mesela patates mücveri yapıyor, patatesleri rendeliyor ve içlerine biraz baharat ve maydonoz karıştırarak bu tavanın içine ince bir katman olarak yerleştirip, kızartıyor. ortaya da inanılmaz lezzetli bir tat çıkıyor. Ben hiç denemedim ama kabak mücveri falan da bu şekilde yapılabilir diye tahmin ediyorum. Alıntı Yoruma sekme Diğer sitelerde paylaş Daha Fazla Paylaşım Siteleri
Φ Radya Gönderi tarihi: 22 Mayıs , 2012 Paylaş Gönderi tarihi: 22 Mayıs , 2012 Tava böreği hem pratik hem de güzeldir.Pazar kahvaltısı için özellikle.Böyle düz kapaklı bir tava buralarda hiç görmedim, olmadığı içinde böreğin üzerine tabak kapatıp çeviriyorum.Bir daha ki gelişimde merdivenlerden düşmezsem, çarşıya çıkıp bu tavadan alalım bana.. 1 Alıntı Yoruma sekme Diğer sitelerde paylaş Daha Fazla Paylaşım Siteleri
Φ gloria Gönderi tarihi: 22 Mayıs , 2012 Yazar Paylaş Gönderi tarihi: 22 Mayıs , 2012 Bizim semt pazarında var geleceğine yakın ben sana alırım Alıntı Yoruma sekme Diğer sitelerde paylaş Daha Fazla Paylaşım Siteleri
Φ Radya Gönderi tarihi: 22 Mayıs , 2012 Paylaş Gönderi tarihi: 22 Mayıs , 2012 Bizim semt pazarında var geleceğine yakın ben sana alırım Tamam.. 1 Alıntı Yoruma sekme Diğer sitelerde paylaş Daha Fazla Paylaşım Siteleri
Önerilen İletiler
Katılın Görüşlerinizi Paylaşın
Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.