Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Porto Rico Hakkında


bitir

Önerilen İletiler

PORTO RİCO

 

Orta Amerika'da Büyük Antiller'de bir ada. Yüzölçümü 8.897 km2, nüfusu 2.950.000'dir. Kuzeyde Atlas Okyanusu, güneyde Karayib denizıyle çevrildir. Batıda Mona geçidiyle Hispaniola Adası'ndan ayrılır. Doğuda Virgin adaları yer alır. Başşehri San Juan (nüfusu 471.406)'dır. Porto Rico ABD'ye bağlıdır. Porto Ricolular, Amen ka Birleşik Devletleri vatandaşı olmalarına rağmen, ABD seçimlerinde oy kullanma hakkına hip değildirler. Yürütme gücü genel vali, yasama gücü Millet Meclisi ve Senato tarafından uygulanır. Porto Rico, ABD Kongresi 'nde bir temsilci aracılığıyla temsil edilir.

 

Ada hemen hemen dikdörtgen biçimindedir. İç kısımları dağlıktır. Kıy darda küçük kıyı ovaları görülür. Cerro de Punto'da yüksekliği 1.341 m.'ye varan Cordillera Central dağları batıdan doğuya uzanır. Dağların güney yamaçları oldukça diktir. Kuzey bölümü daha alçaktır. Genellikle kesintiye uğramadan uzanan kıyı ile dağlar arasında dar bir ova şeridi vardır. Irmaklar boldur. İklim tropikaldir; sıcak ve nemlidir. Özellikle kuzeydoğu alize rüzgarlarım alan kuzey kesiminde, iküm daha sıcak ve nemlidir.

 

Yüzölçümünün üçte biri ekime elverişlidir. Bunun yarısından fazlası XVI. yüzyddan beri şeker kamışına ayrılmaktadır. Şekerkamışı genellikle kuzeydeki kıyı kuşağında yetiştirilir. Amerika Birleşik Devletleri'nin şeker ihtiyacının büyük kısmmı Porto Rico sağlar. Ekime elverişli toprakların beşte birinde kahve yetiştirilir. Kahve, daha çok nemli olan batıdaki dağların orta bölümünde üretilir. Tütün de önemli bir üründür. Batı ve güneybatıda ananas yetiştirilir. Fasulye ve mısır önemli tahıl ürünleridir. Domuz ve sığır beslenir. Ormanlar,toprakların % 13'ünü kaplar.

 

Yeraltı kaynaklarının az olmasına rağmen, endüstri gelişme yolundadır. Porto Rico'nun yetiştirdiği ürünlerin Amerika pazarlarına girişi serbesttir. Elektrik malzemeleri giyim eşyaları, kâğıt ve çimento fabrikaları vardır. Batı kıyısındaki Mayaguez limanında milletlerarası serbest ticaret bölgesi kurulmuştur. İklimin elverişli olması sebebiyle turizm çok gelişmiştir. Turizm adanın çok önemli bir gelir kaynağıdır.

 

San Juan'dan başka başlıca büyük şehirler: Ponce (nüfusu 176.086), Mayaguez (nüfusu 93.-893) ve Caguas (nüfusu 111.633)'dır. 1521 yıhnda kurulmuş olan San Juan, tipik bir ispanyol şehri görünümündedir. Şehirde XVI. ve XVII. yüzyıllardan kalma sanat eserleri vardır.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.