Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

PRAG

 

Çekoslovakya'nın başşehri (nüfusu 1.191.125). Bohemya'mn ortasında Vltava ırmağının Berounka ırmağıyla birleştiği noktanın güneyinde ve Elbe ile birleştiği noktanın kuzeyinde yer ahr. Bohemya'daki kara ve demiryollarının ve özellikle Nürnberg ile Krakow ve Berlin ile Viyana arasındaki yolların bağlantı noktasıdır.

 

Prag,X. yüzyılda Bohemya Prensliği sırasında gelişmiş ve kısa zamanda Bohemya'mn başşehri olmuştur. XIV. yüzyılda, Avrupa'nın, Paris'ten somaki en büyük şehri durumuna gelen Prag, Çekler ve Almanlar arasındaki anlaşmazlıklar ve kiliseyi eleştiren Jan Hus'un doktrinleri sonunda patlak veren Hus savaşları yüzünden uzun süre ekonomik bunahma girmiştir. Ama XVI. ve XVII. yüzyıllarda, imparator II. Rodolph (1576-1612) devrinde yeniden önemli bir ticaret ve kültür merkezi olmuştur. Otuz yd savaşlarında Avusturya, Hanedan Savaşı nda ve Yedi Yıl Savaşı'nda da önemli roller oynamıştır. İmparator II. Joseph (1765-1790) devrinde, şehrin dört eski merkez noktasında hükümet yapıları yapılmıştır. Bu çekirdek noktalar Vltava ırmağının sağ yakasında yükselen tepeler üzerindeki Vysehrad, sol kıyısındaki Hradcany ve Şato tepesi ile eteğindeki Mala Strana ya da Küçük alan, sağ kıyıdaki dar şerit üzerinde bulunan Stare Mesto ya da eski şehir ve güney-doğudaki Vinohrady'ye doğru yayılan Nove Mesto ya da Yeni şehirdir.

 

1918 yılında Çekoslovakya Cumhuriyeti'nin başşehri olan Prag, aynı zamanda Çekoslovakya'nın en önemli endüstri merkezidir. Makine (motorlu araçlar, hava ulaşım araçları, türbinler, makine araçları) kimyevî maddeler (plastik, ilâç, sentetik elyaf), besin maddeleri ve giyim eşyası endüstrileri vardır. Bunların yanı sıra gelişmiş olan diğer endüstri dalları ise, mobilya, kâğıt, deri eşya ve matbaacılıktır.Endüstri kuruluşları ırmağın kollara ayrıldığı alanları aşmış ve Vltava'nın kaynağının bulunduğu platoya kadar yayılmıştır. Güneye doğru ırmağın sol yakasında Smichov, kuzeye doğru ırmağın sağ yakasında Karlin ve Vysocany, endüstri merkezleridir. Li ben ise ırmağın Umanıdır.

 

Prag, ülkenin ekonomik ve kültürel hayatında da en önemli rolü oynar. Üniversite 1348 yıhnda kurulmuştur. Şehirdeki diğer kültür ve eğitim kaynakları İlimler Akademisi, Politeknik, Konservatuvar, Jan Hus İlâhiyat Fakültesi, Sanat Akademisi ve Beden Eğitimi Enstitüsü'dür. Prag, Doğu Ortodoks Kilisesi ve Çekoslovakya katoliklerinin de merkezidir. Prag, keskin bir barok üslubunun yanısıra, diğer sanat akımları ve devirlerinin de izlerini taşır.Prag'daki ünlü şato, X. yüzyıldan kalıntıları da kapsar. Hradcany'de, 1344 yıhnda yapılmış olan S. Vitüs Katedrali ve S. George Kilisesi vardır.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.