Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Önerilen İletiler

PRETORİA

 

Güney Afrika Cumhuriyeti'nin başşehri ve Transvaal eyaletinin merkezi . Johannesburg'un 45 km. kadar kuzeyinde, Transvaal'ın tam ortasındadır. 1855 yılında kurulmuş ve adını Transvaal'ın ilk başbakanı Andries J.W. Pretoius'dan almış olan Pretoria şehri, Limpopo ırmağının sağdan aldığı kollardan biri olan Apies üzerindedir, üç vadi üzerine yayılmıştır ve doğuya doğru uzanan alçak dağlarla kesilmiş geniş bir düzlüğü kaplar.

 

Şehir merkezindeki en eski kesim, kilise alanını, eski parlamento binasını (Raadsaal), adalet sarayım ve belli başk bankaları çevreleyen dikdörtgen şeklindeki bloklardan meydana gelmiştir. Bu merkez kesimin çevresinde, sıra sıra alanlar, parklarla yamaçlara doğru yayılmış villalar vardır. Hükümet daireleri şehre hakim Meintjes Kop tepesi üzerinde kurulmuştur. Pretoria Üniversitesi, Güney Afrika'daki üniversitelerin en büyüğüdür. Kara ve demiryollarıyla hem eyaletin diğer büyük şehirlerine, hem de Lourenço Marques limanına bağlanan Pretoria, son yıllarda geniş bir endüstrileşme faaliyetine sahne olmajfa başlamıştır. 1934 yılından beri çakşan demir-çelik tesisleri, Güney Afrika'nın en büyük demir çelik fabrikalarından biridir. Eskiden burada sadece mahallinden çıkarılan cevher kullanıldığı halde, tesisin genişletilmesi üzerine, kuzeybatıdaki Thabazimbi'den demir cevheri getirilerek işlenmektedir. Kok kömürü ve kireç taşı ocaklarıyla d» demiryolu bağlantıları vardır. Güney Afrika'nı, en büyük demiryolu malzemesi atölyeleri Pretoria'dadır.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.