Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Kendi kendine konuşmak düşünmeyi geliştiriyor


Smyrna

Önerilen İletiler

  • Co-Admin

 

523276_10150777082504909_587274908_9232584_910361230_n.jpg

 

 

-Kendi kendime konuşuyorum; peki ama neden deli değilim?

 

Kendi kendine konuşmak her zaman bir delilik işaret olmayabilir. Hatta araştırmacılar bunun düşünme ve algılama sürecine yardımcı bile olabileceğini savunuyor.

 

-Faydaları

 

İnsanlar sıklıkla kendi kendilerine konuşurlar. Kimisi birkaç güne bir, kimisi de araştırmacıların iddia ettiği üzere, saat başı kendi kendine konuşur. Bu tarz tavırlar mantığa uygun gelmese de araştırmalar ortaya koydu ki çocukların tavırlarını şekillendirmede oldukça yardımcılar. Çocuklar bu yolla bir süreci adım adım kendi başlarına uygulayabilirler, örneğin ayakkabılarını bağlarken bağcığa ve ellerine konsantre olmak gibi…

 

-Deney

 

Kendi kendine konuşmanın yetişkinlere de faydalı olduğu yolunda bulgular var. Psikologlar birçok gönüllüyle, bir cismi ararken nasıl davrandıklarını incelemek için anlaştılar. Çalışma araştırmacılardan birinin, Wisconsin-Madison Üniversitesi’nden bir bilişsel psikolog olan Gary Lupyan’ın, “Süpermarkette veya buzdolabında bir şey ararken kendi kendime konuştuğumu fark ettim” demesi üzerine başladı.

 

-Deneyden çıkarılanlar : Kendi kendine konuşmak düşünmeyi geliştiriyor

 

Bir deneyde gönüllülere 20 adet farklı resim gösterildi ve içlerinden belirli birini (örneğin bir sepet) aramaları istendi. Deneylerin yarısını sepeti ararken bir yandan da yaptıklarını yüksek sesle düşünen bireyler oluşturuyordu. Diğer yarısı sessiz kalan bireylerle devam ettirildi. Araştırmacılara göre resimlere bakarken bir yandan da kendi kendine konuşan bireyler cismi 50-100 milisaniyelik bir hız farkıyla daha çabuk buldu(ortalama bulma hızı 1.2-2 saniye idi).

 

Lupyan düşüncelerini “Benim önerdiğim çözüm genel olarak şudur; dil sadece bir iletişim sistemi olmaktan ötedir, dil ayrıca düşünmeyi ve algılamayı da güçlendiren bir sistemdir.”, şeklinde ifade ediyor.

 

Diğer bir deneyde de gönüllülere sanal bir süpermarkete girip raflardan istenen cismi (diş macunu) almaları ve bunu da en kısa zamanda yapmaları söylendi. Açığa çıkan sonuçlar bu defa daha karmaşıktı. Bu sefer gönüllü eğer aranan cismin adını yüksek sesle kendi kendine tekrarlamışsa görünür bir verim alındı. Örneğin diş macunu arayan birinin, “diş macunu” dediğinde diğerlerinden daha hızlı sonuca eriştiği; ancak “kola” dediğindeyse tam tersi herkesten daha geç sonuca ulaştığı belirtildi. Yani diş macunu ararken “kola” deyip durmak süreci tam tersine yavaşlattı.

 

Lupyan bunu, “Kendi kendinize konuşmak her zaman fayda getirmiyor. Eğer nasıl göründüğünü bilmediğiniz bir şeyin adını yüksek sesle söylerseniz bunu ya hiç olumlu etkisi olmayacaktır ya da süreci yavaşlatacaktır.” diyerek açıklıyor. Lupyan şöyle devam ediyor, “eğer aradığınız şeyin bir diş macunu olduğunu biliyorsanız, şeklini ve nasıl göründüğünün farkındaysanız yüksek sesle “diş macunu” demek beyninizdeki görsel merkezleri aktive edip cismi bulmaya yardımcı olmasını sağlıyorsunuz.”.

 

-Lupyan ve çalışması

 

Lupyan gelecekteki çalışmalar için gönüllülerle deneyleri gerçekleştirirken bir yandan da beyinlerini taramanın hangi beyin içi devrelerin süreci yönettiğini anlamak açısından yararlı olacağını öne sürüyor.

 

Lupyan ve meslektaşı Daniel Swingley, çalışmadan elde ettikleri sonuçları 10 Nisan’da “Quarterly Journal of Experimental Psychology” adlı internet adresinde detaylı bir biçimde sunmuşlardır.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Ben özellikle sinirlendiğimde çok konuşurum..kahkaha.gif

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 yıl sonra...
  • 7 ay sonra...

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.