Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Gmail ipuçları


bitir

Önerilen İletiler

Gmail ipuçları

 

Son zamanların en popüler e-posta servisi Gmail ile ilgili bilinmediğini düşündüğümüz 11 püf noktasını açıklıyoruz. Geçtiğimiz ay içinde internetin 15. doğum günü kutlandı ve bugüne kadarki en önemli internet icadının Google olarak kabul edildiği açıklandı. Google yöneticilerinin gelecekte dünyayı ele geçirme planları yapıp yapmadığını bilemeyiz ama, Google hizmetleriyle biz internet kullanıcılarının gönüllerini şimdiden ele geçirdikleri kesin.

 

Gmail'in hala beta aşamasında olması ve sadece davetiyeyle üye kabul etmesi bile, diğer e-posta hizmetlerinin karşısında hızla yükselişini engelleyemedi. 1 Nisan 2004'te duyurulan ve 1 GB saklama kapasitesi sunacağı açıklanan Gmail'in, duyuru tarihi nedeniyle bir şaka olduğu sanılmıştı. Birkaç gün içinde Gmail'in "gerçek" olduğunu açıklayan Google, Yahoo! ve Hotmail gibi e-posta devlerinin korkulu rüyası oldu. Yahoo! mail kapasitesini 4 MB'tan 1 GB'a, Hotmail de 2 MB'tan 250 MB'a çıkarmakta gecikmedi. (Gerçi Microsoft hala sözünü tam olarak tutmadı ve Türkiye'deki Hotmail kullanıcılarının kapasitesini artırmadı ama neyse). Peki Gmail bunların altında kalacak mıydı? İlk doğum gününde kapasitesini 2 GB'a çıkararak rakiplerine "okkalı" bir yanıt verdi. Şu anda Gmail'in kapasitesi 2,5 GB civarında ve artmaya devam ediyor. Elbette kapasite her şey demek değil. Gmail, kullanıcı dostu arayüzü ve Google tabanlı e-posta arama motoruyla da kullanıcıların beğenisini kazanıyor. Bu yöntem sayesinde, bir e-postayı nereye kaydettiğinizi düşünmenize gerek kalmıyor; arama yapmanız yeterli. "Etiketler" ve "sohbet görünümü" gibi icatların yanı sıra kusursuz spam filtresi de Gmail'i, uzun zamandır beklediğimiz e-posta servisi haline getiriyor. İşte Gmail'i en verimli şekilde kullanabilmeniz için birkaç püf noktası.

 

 

Gmail'in "hiçbir mesajı silmeyin" sloganı, 2,5 GB'lık ve sürekli artmakta olan kapasitesi için oldukça uygun. Çoğu kişinin gerçekten de mesajlarını silmesine gerek kalmıyor, bunun yerine mesajları "arşivlemeniz" yeterli oluyor. Gmail'de bir mesajı arşivlemenin iki yolu var. Gelen kutusu sayfasında, arşivlenecek mesajların yanında kutulara tıklayarak mesajları seçin ve "Arşivle" düğmesine tıklayın. Alternatif olarak, okumak istediğiniz bir mesajı açıp yine "Arşivle" düğmesini kullanabilirsiniz. Arşivlenen mesajları daha sonra görmek için sol taraftaki "Tüm Postalar" linkini kullanabilirsiniz.

 

Google'ın üstün arama motoru Gmail'in de omurgasını oluşturuyor. Aldığınız ya da gönderdiğiniz her e-posta (sildikleriniz hariç), arama kutusu kullanılarak kolayca bulunabilir. Basit bir arama yapmak için anahtar kelimeleri girip "Posta

Ara"ya tıklamanız yeterli. Gelişmiş bir arama yapmak isterseniz, arama kutusunun sağındaki "Arama seçeneklerini göster"e tıklayın ve arama kriterlerinizi girin.

 

Gmail, karşılıklı gönderilip alınan mesajları sohbet görünümünde (başlıklar halinde) gösterir, böylece her mesaj, yanıtlarıyla birlikte takip edilebilir. Gelen Kutusu'ndaki veya Arşiv'deki bir başlığın yanında, parantez içinde bir sayı bulunuyorsa o başlık bir sohbeti ifade eder. Parantez içindeki sayı da başlıkta kaç mesaj bulunduğunu gösterir. Bir sohbetteki mesajlara baktığınızda, diğer gönderenlerin isimlerinin farklı renklerde olduğunu görürsünüz. Sohbetteki tüm mesajları görmek isterseniz "Tümünü genişlet" linkini kullanabilirsiniz.

 

 

Etiket sistemiyle birlikte, bir mesajı nereye kaydettiğinizi unutmanız zorlaşıyor; çünkü artık bir mesajı (veya sohbeti) istediğiniz kadar yerde dosyalayabiliyorsunuz. Oluşturduğunuz her etiket, Gmail sayfalarının sol tarafından listelenir; o etiketle işaretlenmiş mesajları görmek için etiket adına tıklayabilirsiniz. Etiket adı kalın görünüyorsa okunmamış mesaj içeriyor demektir. Bir mesajı etiketlemek için, kutusuna tıklayın ve mesajı açın, ardından "Diğer lşlemler"e girin. "Yeni etiket"e tıklayıp bir etiket ismi girin veya daha önce yarattığınız etiketlerden birini seçin. Etiketleri düzenlemek veya silmek için, Gmail sayfalarının solundaki "Etiketleri düzenle" linkine tıklayın.

 

 

Yıldızlar, bir mesaja daha sonra yeniden dönmenizi hatırlatan görsel işaretlerdir. Aslında yıldızların belli bir amacı ya da işlevi yoktur, istediğiniz mesajları herhangi bir nedenle işaretlemek için kullanabilirsiniz. Bir mesajı yıldızlamak için "Diğer lşlemler"den "Yıldız ekle"yi seçin ya da mesaj başlığının yanındaki yıldız simgesine tıklayın. Bütün yıldızlı mesajlarınızı görmek için sol taraftaki "Yıldızlı" linkine tıklayın.

 

Gelen mesajlarınızı yönetmenin en kolay yolu süzgeçleri (filtre) kullanmaktır. 20 taneye kadar oluşturabileceğiniz süzgeçlerle, belli mesajların Gelen Kutusu'na aktarılmadan önce etiketlenmesini ya da doğrudan çöpe gönderilmesini sağlayabilirsiniz. Mesajları otomatik olarak başka bir e-posta adresine yönlendirmek için de süzgeçleri kullanabilirsiniz. Arama kutusunun yanındaki "Süzgeç oluştur"a tıklayın ve kriterlerinizi girin.

 

 

Gmail hesabınıza yeni bir e-posta geldiğinde haberdar olmak ister misiniz? Bunun için htttp://toolbar.googl...m/gmail-helper/ adresinden Gmail Notifier adlı küçük bir aracı indirmeniz gerekiyor. Program, sistem tepsisine yerleşiyor ve yeni bir mesaj geldiğinde sizi uyarıyor. Bunun için tarayıcının açık olması gerekmiyor.

 

 

Gmail'in kişi listesi, irtibatta bulunduğunuz kişilerin sadece e-posta adreslerini saklamakla kalmıyor; telefon, şirket, adres gibi bilgilerini de kaydedebiliyor. Listenizde olmayan birini eklemek için "Kişi Ekle" linkine, listenizdeki birinin temel bilgilerini değiştirmek içinse

 

"düzenle" linkine tıklayın. Detaylı bilgi girmek isterseniz "daha fazla kişi bilgisi ekle" linkini kullanmalısınız. Kişi listenizden bir isim seçtiğinizde, o kişiyle aranızda geçen son yazışmalar listelenecektir. CVS dosyaları sayesinde Outlook, Hotmail, Yahoo! veya diğer e-posta servislerinden Gmail'e kişi listesi aktarmanız mümkün. htttp://gmail.google.com/support/ bin/topic.py?topic=42 adresinde bu konuyla ilgili bilgi bulabilirsiniz.

 

Gmail, fare bağımlılığınızı azaltan bazı klavye kısayollarıyla da kullanılabilir. Bazı önemli kısayollar şunlardır: c: Yeni mesaj oluştur /: İmleci arama kutusuna götür s: Yıldız ekle veya kaldır !: Spam bildir Kısayollar küçük harfle yazılmalıdır. Kısayolları açmak veya kapatmak için, Ayarlar'a tıklayın "Klavye kısayolları" seçeneğine göz atın.

 

Nasıl Gmail sahibi olabilirsiniz?

 

 

Web tabanlı e-posta servisleri yerine kendi e-posta istemcinizi kullanmayı tercih ediyorsanız, Gmail sizin için POP3 desteği de sunuyor. Üstelik diğer e-posta servislerinin aksine, Gmail'in bu hizmeti tamamen ücretsiz. POP3 hesabınızı aktif hale getirmek için Ayarlar sayfasındaki "Yönlendirme ve POP" sekmesini kullanabilirsiniz. Aynı sayfada, Outlook ve Eudora gibi popüler istemciler için yapılandırma talimatları da mevcut.

 

E-posta mesajlarınızın yanında görünen metin tabanlı reklamlar, Gmail'in gizlilik yasalarına aykırı davrandığı gerekçesiyle tepki toplamıştı. Halbuki gerçekler biraz farklı. Gmail sizin e-postalarınızı "okumuyor", sadece mesajlarınızı bir işlemciden geçirerek anahtar kelimeleri tarıyor ve bu kelimelere uygun reklamları seçerek gösteriyor. Teknik olarak bu işlemin, Yahoo! ya da Hotmail gibi web tabanlı e-posta sağlayıcılarının yıllardır uyguladığı spam korumasından hiçbir farkı yok. E-postalarımız bu şekilde taranmasaydı, istenmeyen e-postalarla başa çıkmamız olanaksız hale gelirdi.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 2 yıl sonra...
  • 3 ay sonra...

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.