Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Sezen Aksu'nun Yunan besteci Giannis Karalis ile yaşadığı telif davası.


morbezelye

Önerilen İletiler

Dr. Mıchael Kuyucu yazdı:

 

Sezen Aksu'nun Yunan besteci Giannis Karalis ile yaşadığı telif davasında sonuca doğru gelindi. 'Adı Bende Saklı' adlı bestesini kendisinden izinsiz kullandığı gerçekçesi ile Sezen Aksu'yu mahkeme veren Karalis mahkemeyi kazandı. Sezen Aksu mahkeme sonucunda Karalis'e kendisine ait bir beste hediye etmeyi teklif etti. Karalis ise bunu kabul etmedi ve 1 milyon avro istediğini söyledi. Bugüne kadar 7 bilirkişi raporu hazırlandığının, davanın sonuçlandığının ve Sezen Aksu’nun 1 milyon avro ödemeye mahkûm olduğunun altını çizen Karalis tazminatta ısrarlı. Sezen Aksu cephesi ise para vermeye yanaşmıyor, önce o dönem albümünü yayınlayan Universal Müzik'in bu parayı ödemesi gerektiğini söyleyen Aksu'nun ekibi daha sonra “Biz kimsenin hakkını elinden almadık, böyle bir nedenden dolayı bu kadar büyük bir tazminat verileceğini sanmıyorum” açıklamasını yaptı.

 

Vallahi uzun lafın kısası ben her iki tarafı da haksız buluyorum. Şimdi sen bir bestecinin bestesini izinsiz kullan, sonra ona af niyetine kendine ait bir şarkını hediye et... Ne yapsın Yunanlı senin besteni... Adam da tonlarca beste ver, hem de en babasından. Karalis, Türkiye'nin Demir Demirkan'ı, çok başarılı bir rock besteci. Bu onun yaşadığı ilk sıkıntı değil, Karalis'in daha önce bir şarkısı daha izinsiz kullanılmıştı. Aşkın Nur Yengi'nin 'Sıramı Bekliyorum' adlı albümünde seslendirdiği 'Avare' adlı şarkı da Karalis bestesiydi. 'Adı Bende Saklı'nın Yunancasını söyleyen Dandis, Yunanistan'a 2005 yılında Eurovision birinciliğini getiren 'You Are My Number One' adlı bestenin sahibi. Yani ikisi de boş adamlar değiller.

 

Hadi Sezen bir bestesini hediye etmeyi teklif ederek komik duruma düştü, peki ya Karalis? Bence Karalis de biraz olayı abarttı. Tamam haklı, onun bestesini ondan izin almadan kullandılar. Şarkı, yani 'Adı Bende Saklı' Türkiye'de büyük hit oldu, muazzam bir başarı ve satış getirdi. Ama 1 milyon avro da istenmez ki be kardeşim.

 

Mahkemeyi kaybeden Sezen Aksu haksız, konuyu ben de çok iyi biliyorum, 'Adı Bende Saklı', Karalis'in bestesi. Şarkı ilk olarak Hristos Dandis'in 1990 yılında yayınlanan albümünde Yunanca 'Tipota' sözleri ile yayınlandı. Yani bilirkişi raporuna bile gerek yok, adam şarkıyı Sezen Aksu'dan yaklaşık sekiz, dokuz yıl önce yayınladı. Beste onun! O zaman bir tazminat hakkı doğuyor, bence bu işi 200-250 bin avroya bitirsinler mevzu da kapansın. Bu konu ulusal medyada fazla yazılmıyor, mümkün mertebe gizli tutuluyor, çünkü ulusal büyük popülist gazetelerde Sezen Aksu hakkında olumsuz bir şey yazmak neredeyse yasak. Minik Serçe'nin dokunulmazlığı var. Konu tatsız, bence Sezen Aksu şanına yakışan bir şekilde uygun bir rakamda anlaşsın ve bu konuyu kapatsın, çünkü bu temcit pilavı gibi uzayan konu onun gibi birisinin kariyerine yakışmıyor.

 

TELİF KAVGALARI DEVAM EDİYOR

Son günlerde kulağıma çok telif kavgası geliyor, dünyanın dijitalleştiği ve her şeyin artık şeffaflaştığı bir dönemde ülkemizde bu tarz telif kavgalarının olması çok garip. İşte bunlardan iki tanesi:

 

Ata Demirer'in 'Eyvay Eyvah' film serisini hemen hemen herkes biliyor, bu filmde kullanılan iki şarkı son günlerde telif kavga konusu oldu. Selim Kızılcıklar'ın oğlu Murat Kızılcıklar, Ata Demirer’in 'Eyvah Eyvah' seri filmlerinde babasına ait bazı şarkıları izinsiz kullandığı gerekçesiyle suç duyurusunda bulunmuş. Kızılcıklar, Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada Ata Demirer hakkında “bu fasulye yedi buçuk lira” ve “kara çalı gibi girdin aramıza” adlı şarkıları izinsiz kullandığı iddiasıyla, avukatları vasıtasıyla suç duyurusunda bulunduğu söyledi.

 

Bir diğer telif kavgası ise Bülent Ersoy'un son günlerde televizyonlarda seyrettiğimiz meşhur Michael Jakcson dansı yaptığı reklam filmi hakkında. Reklamda kullanılan 'İtirazım Var' adlı şarkı Bülent Ersoy'un isteği üzerine kullanılmış, ancak şarkının yapımcısından izin alınmamış. 'İtirazım Var' adlı şarkının yer aldığı 'Ak Güvercin' adlı albümün yapımcısı Aziz Çorluk, şarkının reklam filminde kullanılmasında kendilerinden izin alınmadığı gerekçesi ile reklam filmini durdurma kararı aldı. Bunun üzerine reklam ajansı, yapımcı Aziz Çorluk’la 'İtirazım Var' adlı şarkını reklam filminden kullanılmasından doğan telif miktarını ödedi ve olay tatlıya bağlandı.

 

Telif konusu bu ülkede hâlâ oturmadı, maalesef meslek birliklerinin çalışmaları güzel ama yetersiz. Hâlâ Avrupa kıtasında birim kişiye düşen en az telifi toplayan ülke Türkiye. Bu ülkede hâlâ meslek birliklerine para ödemeyen medya grupları var. Bu konuyu da ileride örnekleri ile açıklayağım. Özellikle MÜYAP'ın bu tarz konularda daha katı ve tavizsiz olması gerekiyor.

 

Geçenlerde bir Yunan televizyonunda teliflerle ilgili bir belgesel izledim ve tek kelimeyle şok oldum. Taksilerden bile aylık 2 avroluk telif alıyor. Biz ise hâlâ radyo ve televizyonlardan telif alamıyoruz, sanatçılarımız ise “ben senden onu aldım, sen benden onu çaldın”, “çalmadım” gibi çağdışı konularla uğraşıyorlar... Yazık!

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.