Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Yıldırım Düşmesi


kaan_bebeto

Önerilen İletiler

Yıldırım Düşmesi

 

Gökyüzünde Tahmini yılda 3 milyar şimşek veya yıldırım oluşmaktadır. Bir değişle yılın herhangi bir zamanında dünyanın üstünde 2 bin yıldırım bulutu vardır ve dünyamıza her saniyede 100 yıldırım düşmektedir. Güçlü bir fırtına, Hiroşima'ya atılan atom bombasından 100 kat daha fazla enerji açığa çıkarmaktadır. Kim bilir? Belki bir gün gelecek yıldırımları da enerji kaynağı olarak kullanmayı öğranaceğiz.

Bu gök olayı insanlığın ilk tarihlerinden itibaren ilahi bir işaret olarak görülmüştür.Yıldırım düşmesi insanlar için tehlikeli olmasın rağmen insan yaşamına faydası da vardır. Yıldırımlar yeryüzündeki bitkiler için faydalı maddeler olan nitratlar ve oksijenin de yeryüzüne inmesine neden olurlar.

 

Her şey güneş ışıkları ile yeryüzünde ısınan havanın yükselmesi ile başlıyor. Tabii içinde buharlaşan suyu da yukarı taşı***********. Bu yükselen hava yaklaşık 2-3 kilometreye ulaşınca havanın soğuk katmanlarına rast geliyor. Soğuk havalarda nefes verince nefesimiz nasıl buharlaşıyorsa aynen o şekilde buharlaşıyor ve gördüğümüz bulutu oluşturuyor. Bu bulutlar daha sonra hava akımları ile 20 bin metreye kadar tırmanabiliyorlar.Aslı tam bilinmemesine rağmen bulutların bu yükselişleri sırasında içlerinde oluşan buz kristallerinin birbirlerine sürtünerek bir statik elektrik enerjisi açığa çıkardıkları öne sürülüyor. Bu elektrik enerjisi bulutların üst katmanlarında pozitif (+), alt katmanlarında ise negatif (-) yüklü olarak birikiyor. Bulutun içindeki yük havayı iyonize edecek güce ulaştığında şimşek oluşuyor.

Yağmur bulutlarının alt yüzeylerindeki büyük negatif yük içindeki elektronları iterek oarayı da pozitif yüklü hale getiriyor ve bu yük saniyede bin kilometre hızla toprağa iniyor, yani kısa devre yapıyor. Yıldırımın bu andaki ısısı 30 bni derece olup güneşin yüzeyindeki ısının 5 katı kadardır.

 

Yıldırım düşerken çok şaşırtıcı bir şey oluyor. Yerden de buluta doğru bir boşalma oluyor. Yerden 100 metre yükseklikte bu iki akım birleşiyor ve iletkenliği çok fazla olan bir koridor oluşuyor. İşte bundan sonra yıldırımı hiçbir şey durduramaz, pozitif yük hızla buluta doğru onu nötr hale getirmek için yükselir. İşte yıldırımın havadan yere mi, yoksa yeren havaya mı oluştuğunu yaratan soru bu.

 

Bu koridordan yerden göğe doğru neredeyse ışık hızının üçte biri hızla yükselen akım yıldırımın göze gelen şiddetli ışığını da yaratır. Ardından yine yukarıdan yere iner ve iki taraf arasındaki potansiyel farkı sıfırlanana kadar bu olay 10-12 kez tekrarlanabilir.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Pakistan'da yolcu uçağı düştü

 

20 Nisan 2012 18:08 AA

Pakistan'da, Karaçi-İslamabad seferini yapan Bhoja havayolu şirketine ait 127 kişi taşıyan uçak iniş esnasında düştü.

RAVALPİNDİ - A. Erkan Yiğitsözlü

 

Pakistan'da, Karaçi-İslamabad seferini yapan Bhoja havayolu şirketine ait, 118'i yolcu toplam 127 kişi taşıyan uçak, Ravalpindi'de Korhol meydanı yakınlarında iniş esnasında düştü.

AA muhabirinin görgü tanıklarına dayanarak edindiği bilgilere göre, uçak Ravalpindi'nin 15 kilometre doğusunda Hasanabad'da düştü.

Görgü tanıkları, uçağın alçaktan uçmaya başladığını ve havada infilak ettiğini anlattı. Bir görgü tanığı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uçağa yıldırım düştüğünü, bunun üzerine havada alev alan uçağın yanarak düştüğünü ve parçalarının etrafa saçıldığını söyledi.

Bu uçuşun, firmanın ilk seferi olduğu belirtildi.

Yetkililer, terör saldırısı olasılığına karşı soruşturma açtı.

Öte yandan, Pakistan Savunma Bakanı Ahmet Mukhar, sivil savunma ekiplerinin, kazadan kurtulan olduğunun sanılmadığı yönünde bilgi verdiğini kaydetti.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 1 ay sonra...

Ereğlide de yıldırım düştü

 

06.06.2012 19:28 CİHAN

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde yıldırım çarpması sonucu biri ağır 3 kişi yaralandı. Yaralılar, Özel Anadolu Hastanesi'nde tedavi altına alındı.

 

Olay, saat 16.30 sıralarında Alaplı Ereğli yolu Tersaneler bölgesinde meydana geldi. Ustaoğlu Gemi Tersanesi'nde çalışan ve mesai bitiminde iş yerinden çıkan Kamil Kar (58), Necati Yılmaz (55) ile İsmail Köse (58) otobüse binmek için yolun karşısına geçmek istedi. Şahıslar, bu sırada yol kenarına düşen yıldırım sonucu yaralandı. Olay yerine gelen 112 Acil ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından Özel Anadolu Hastanesi'ne kaldırılan yaralılar tedavi altına alındı. Durumu ağır olan Kamil Kar yoğun bakıma alındı. Necati Yılmaz ve İsmail Köse'nin tedavileri ise serviste yapılıyor.

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.