Zıplanacak içerik
  • Üye Ol

Muhabbet Kralı : Kanser


GeceKuşu

Önerilen İletiler

Muhabbet Kralı : Kanser

 

kingodiscoOKAN.png

 

Bu gece kanser ve kanser çeşitlerinden bahsedildi.Ayrıca tabii ayrıntılarıda konuşuldu.Erken teşhis,tedavi yöntemleri,hangi organlarda bulunabildiği,yaş aralığı ve korunma yolları gibi bir çok ayrıntı.

Fakat şunu söylemem gerekir ki,programı izlerken aklıma geldi ve yazmak istedim.Kendi yakınlarımda bulunan ve kanser kadar ciddi,ölümcül kan hastalıklarından biri daha var ki,ismi Akdeniz Anemisi yani Talasemi,iki çeşit olduğunu biliyorum.talasemi minör ve talasemi majör olarak geçiyor.Minör olanda pek bi sorun yok,minör taşıyıcı olarak adlandırılıyor,ve bendede mevcut zaten.Etki olarak halsizlik,çabuk yorulma gibi çok büyük sayılamıyacak rahatsızlıklara sebep veriyor ama ciddi rahatsızlık olan talasemi majör olan.kendi yakınımdan bildiğim kadarıyla doğduğundan beri 15 günde bir hastaneye gidip kanı değiştiriliyor,yada yenileniyor diyebilirim.Çok fazla ayrıntısını bilmiyorum fakat yaş ilerledikçe organlar zarar görmeye başlıyor.ve sonuçları içi açıcı olmuyor.Bu şekilde hayatını sürdüren insanlar neler yapabilir,yada rahatsızlıklarını nasıl hafifletebilir ve tedavisiyle ilgili gelişmeler neler,bunları öğrenmek isteyen bir çok insan var,Bunu yazmamın sebebi Okan Bayülgen`den bu hastalık içinde bir program yapmasını istiyoruz.istiyoruz diyorum,çünkü bütün talasemi hastaları için yazıyorum..

Okan yazdıklarımı okursa tabi ki bu konuda bir program yapar,bunu biliyoruz..ama tabi önemli olan okutmak smile.png neyse kısmetse olur diyelim..

 

*Eski yunancada "Thalas" kelimesi deniz, "Emia" kelimesi anemi anlamına, "Thalasemia" ise Akdeniz anemisi anlamına gelir. Akdeniz bölgesinde ve göçlerle yayılarak dünyanın bir çok ülkesinde görülen kalıtsal kan hastalığıdır. D.S.Ö. (Dünya Sağlık Örgütü) nün verilerine göre, tüm dünyada 266 milyon hemoglobinopati taşıyıcısının bulunduğu vurgulanmaktadır.

 

* TALASEMİ MAJOR: Akdeniz anemisi olarakta bilinir. Erken çocuklukta başlayan, çok ciddi bir kan hastalığıdır. Bu çocuklar kendileri için yeterli hemoglobini yeterince yapamazlar.

Çocukta ilk belirtiler genellikle ilk 6 ayda ağır, ilerleyici bir hemolitik anemi şeklinde kendini gösterir. Bu çocukların yaşam boyu ortalama 3-4 haftada bir, kan transfüzyonlarına ihtiyaçları vardır. Anemiyi düzeltmek amacı ile yapılan konsantre kan transfüzyonları çocuğun yaşamını uzatırken, vücutta demir birikmesine yol açar ve çeşitli organların fonksiyonları bozulur. Demir birikimini önlemek amacıyla genellikle 3 yaş civarında özel bir pompa ile haftanın 5 günü demir bağlayıcı ilaç (Desferrioxamine) alınması zorunludur. İleri yaşlarda dalak alınarak, hastanın kan ihtiyacı geçici olarak azalır, fakat kesin çözüm değildir. Kemik iliği nakli, hastalığı tamamen düzelten bir tedavi yöntemidir. Çok pahalı bir tedavi yöntemi olmasına rağmen, son 15 yıldır kemik iliği nakli konusunda yapılan çalışmalarda özellikle uygun verici kardeşi olan küçük hastalarda başarılı sonuçlar alınabilmektedir.

Uygulanan ek tıbbi tedavi gereksinimleri ile beraber bir hastanın yıllık maliyeti yaklaşık 12.000-15.000$ civarındadır.

 

Bu tür kalıtsal hastalıklardan korunmada en etkili yöntemler;

1. Toplum eğitimi,

2. Taşıyıcıların taranması,

3. Genetik danışma,

4. Doğum öncesi tanı yöntemleridir. İki taşıyıcının evlenmesi halinde ise hamileliğin 6-22. haftasında doğum öncesi tanı yapılabilir. Böylece hasta bir çocuğun doğması önlenir.Doğum öncesi tanı ile sağlıklı olacağı belirlenen bebeğin doğmasına izin verilebilir.

6 Nisan 2012 Cuma

Yoruma sekme
Diğer sitelerde paylaş

  • 1 yıl sonra...

Katılın Görüşlerinizi Paylaşın

Şu anda misafir olarak gönderiyorsunuz. Eğer ÜYE iseniz, ileti gönderebilmek için HEMEN GİRİŞ YAPIN.
Eğer üye değilseniz hemen KAYIT OLUN.
Not: İletiniz gönderilmeden önce bir Moderatör kontrolünden geçirilecektir.

Misafir
Maalesef göndermek istediğiniz içerik izin vermediğimiz terimler içeriyor. Aşağıda belirginleştirdiğimiz terimleri lütfen tekrar düzenleyerek gönderiniz.
Bu başlığa cevap yaz

×   Zengin metin olarak yapıştırıldı..   Onun yerine sade metin olarak yapıştır

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Önceki içeriğiniz geri getirildi..   Editörü temizle

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Yeni Oluştur...

Önemli Bilgiler

Bu siteyi kullanmaya başladığınız anda kuralları kabul ediyorsunuz Kullanım Koşulu.